Kirjoittaja Aihe: 6.5mm kaliperirajan poistaminen SM-kisoista ?  (Luettu 61566 kertaa)

HJu

 • *
 • Viestejä: 7.973
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #45 : Marraskuu 09, 2005, 18:53 »
Ei tuo JL:n esittämä rasti sinänsä mahdoton olisi järjestää. Kysymys tosin kuuluu kannattaako esim. +300m päästä yllättäen esiin tulevia maaleja tulittaa vai vetäytyä suosiolla ennen kuin omat asemat on tarkasti piikillä. Jos ollaan komppanian puolustusasemissa niin ammutaan varmasti. Jos ollaan 2-3 hengen partiolla liikkeellä komppanian vastuualueen etupuolella 1km omista niin vetäytyminen hyvässä järjestyksessä voi olla fiksumpaa. Vaikea sanoa etukäteen mikä on paras tapa ja siinä mielessä TA:lla on se oikeus että se voi olla ampumatta jos maaleina on pelkkiä jägstereitä ja niiden tulittaminen voi vaarantaa varsinaisen tehtävän joka voi olla esim. tuhota johtoa ja ryhmäaseiden miehistöjä.Rastiteknisesti tämä rasti pitäisi ampua kummankin läpi rooleja vaihtaen jos halutaan että kumpikin oppii kisasta samat asiat. Muuten käy niin että yhdesät kehkeytyy TA-spesialisti ja toisesta rk-spesialisti. Muuten se on hyvä mutta pitkäkestoisessa toiminnassa (lue=oikeasti) ristiinkoulutus on pakollista. Jantterilaitteilla tällainen rasti on aika nopea vetää läpi.Siitä saadaan kyllä riita aikaiseksi jos eri maaleista saa eri määrän pisteitä. Minulle aivan sama mutta kisaajista osa on sitä mieltä että lähimaalit uhkaavat enemmän, joten niistä pitää saada enemmän pisteitä. Toisen koulukunnan mukaan tärkeimmästä maalista saa eniten pisteitä ja jägstereistä vähemmän koska heidän ampuminen ei muuta taistelun kulkua läheskään niin paljon kuin jos johtoa tuhotaan. -> Oikeaa vastausta ei varsinaisesti ole.500m päähän on kyllä 7.62X39 rk:lla aika turha paukutella ainakin ilman optiikkaa. Niin on kyllä 5.56:llakin ilman optiikkaa että ei sen puoleen.Vaasan kisasta olen osallistujien suusta kuullut että kisa oli harmttavan lähellä SRA:ta mutta koska en ollut paikalla niin en itse tiedä miten oli. Eikä TA-kisoissa nyt vain yhtä oikeaa formaattia ole.Talvi-Häyhän osalta ongelmia ei ole kuin järjestäjien saaminen ja ehkä kisaajienkin :-) Maalilaitteiden toimivuus talvioloissa on siinä mielessä haaste että akut hyytyy ja luonnonmateriaalia (kiviä) niiden suojaamiseen on irtotavarana vähemmän kuin kesällä helposti käytettävissä. Perinteisten pahvimaalien kanssa ongelmia ei ole niin paljon. Maalien maastouttaminen niin että niitä ei havaita jäljistä on kyllä vaikeaa varsinkin jos maaleja pitää käydä välillä tarkistamassa. No vaikeudet on vain haasteita :-)
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut HJu »
Terveisin,


HJu

SaTi

 • *
 • Viestejä: 150
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #46 : Marraskuu 09, 2005, 19:34 »
Ehkä on parempi luopua Häyhä nimen käytöstä :!:
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut SaTi »

JL

 • *
 • Viestejä: 1.834
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #47 : Marraskuu 10, 2005, 11:03 »
Lainaus käyttäjältä: "JHa"

Jos molemmilla on pitkät aseet, joilla molemmat ampuvat kisassa on tukiaseen raahaaminen tähystäjällä pääaseen lisäksi aika onnetonta. Tässä on kyse ristiinkoulutuksen formaatista, joka on valittu Häyhän linjaksi ja joka kouluttaa molemmat parin jäsenet sekä TA, että tähystäjän tehtäviin sekä pitkille matkoille ampumiseen. Ei siis ole kyseessä pelkästään kilpailu vaan myös koulutustapahtuma.


No nyt kaliberirajan perusteet alkavat kuulostaa huomattavasti järkevämmiltä. Jos kerran häyhää ajatellaan koulutustapahtumana.Se että onko tarkoituksenmukaista mitata TA-parin taitoja jättämällä tarkoituksella olleellinen osa TA-toimintaan liittyvistä tilanteista pois sillä perusteella että SM -arvon omaava virallinen kilpailu on oikeastaan tiettyyn TA-toiminnan osaan liittyvä koulutustapahtuma onkin sitten toinen juttu...Eipä tule mieleen heti toista SM- arvon omaavaa lajia jossa kilpailusäännöt on tehty osittain kilpailijoiden koulutusta silmälläpitäen, ja vieläpä niin että tästä johtuen oleellisia osia itse kilpailulajiin kuuluvasta kokonaisuudesta joudutaan karsimaan pois.

Kilpailunhan tulisi nimenomaan olla mahdollisimman monipuolinen mittari jossa jo harjoitellun asian soveltaminen käytäntöä jäljittelevään tilanteeseen mitataan. Eikö?

 Samoin ihmetyttää ajatus siitä että parin molempien osapuolien on ammuttava sama rata läpi omilla aseillaan jotta parin pisteytys olisi vertailukelpoinen. Viittaan tällä tuohon esimerkkirastiin jossa vain tähystäjä joutuisi suojaamaan irtautumista.

Eikö paria olisi kuitenkin ajateltava kokonaisuutena jonka kokonaissuoritus ratkaisee tehokkuuden tosielämässäkin?

Toki tähänkin voi olla syynä jokin ResUL:n sanelema juttu jota en tiedä.

Tästä saataisiin varmaan helposti jauhettua 5 alasivua lisää...  :lol:
Lainaus käyttäjältä: "HJu"

Rastiteknisesti tämä rasti pitäisi ampua kummankin läpi rooleja vaihtaen jos halutaan että kumpikin oppii kisasta samat asiat. Muuten käy niin että yhdesät kehkeytyy TA-spesialisti ja toisesta rk-spesialisti. Muuten se on hyvä mutta pitkäkestoisessa toiminnassa (lue=oikeasti) ristiinkoulutus on pakollista. Jantterilaitteilla tällainen rasti on aika nopea vetää läpi.Vaasan kisasta olen osallistujien suusta kuullut että kisa oli harmttavan lähellä SRA:ta mutta koska en ollut paikalla niin en itse tiedä miten oli. Eikä TA-kisoissa nyt vain yhtä oikeaa formaattia ole.


Nämä alkavat tietysti mennä jo makuasioiden puolelle.

Omasta mielestäni kuitenkin monipuolisuus on aina valttia, ja siksi puolareiden vapaa käyttö kaikissa kisoissa olisi enemmän kuin suotavaa.

Ja pointtina juuri tuo monta kertaa jauhettu asia tähystäjän aseistuksesta ja sen monipuolisesta käyttämisestä käytännön TA-tilanteissa.Mutta toki kisajärjestäjä saa määrätä vaikka jousipyssyt pakolliseksi aseiksi jos niin haluaa, ei siinä mitään.

Vaasan kisoissa olin itsekin paikalla avustajana, ja täytyy sanoa että pari kertaa syyhytti päästä itsekin kokeilemaan. Mielikuvitusta oli käytetty kiitettävästi.

Esimerkkinä vaikkapa bussirasti jossa siviilejä (ilmapalloja) täynnä olevasta scaniasta (amet 110m) piti napsia 3 terroristiä pois pelistä samalla 4 ikkunaa ampumalla särkien. (rynnäkköryhmää varten) Yksi vihulaisista oli vieläpä liikkuva.Toisaalta ymmärän hyvin eräiden (lue: pulttilukkomiehien :) ) v-tutuksen kisassa kun tehtävänä on irtautua ennen "mettäkeikkaa" ja joutua yllättäen raivaamaan tiensä vihulaisen läpi...paljon nopeita laukauksia todella lähelle.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 10, 2005, 13:39 kirjoittanut JL »

PL

 • *
 • Viestejä: 775
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #48 : Marraskuu 10, 2005, 11:22 »
En nyt ota kantaa mihinkään tarkka-ampujakisoihin mutta yksi tosielämästä kaukana oleva juttu on ipsc, sra tahi "tähystäjän puolustusammunat" stagerakenteissa ilmenevä epärealistinen juttu:

Vastassasi on esim. viisi taulua jotka pitää puhkoa mahdollisimman nopeasti (amet 3-20 metriä). Homma onnistuu jos vastassasi on aseettomia siviilejä mutta jos taulut edustavat jv-ryhmää (5 x rk) eikö kukaan ammu takaisin ?

Käännetään asia toisinpäin:

Stage jossa yksi jantter ponnahtaa esiin ja viisi kilpalijaa ampuu samaan peltiin yhtäaikaa, kumpi voittaa pelti vai viisi kilpailijaa ?
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut PL »

john

 • *
 • Viestejä: 1.417
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #49 : Marraskuu 10, 2005, 11:28 »
Viisi ampujaa ja yksi jantteri...Ja tietysti jantterilla kädet sidottu selän taakse ja silmät peitetty huivilla ? :lol:
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Anonymous »

Koheltaja

 • *
 • Viestejä: 3.297
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #50 : Marraskuu 10, 2005, 11:42 »
Asia ei sinänsä mulle kuulu koska en hirveesti ehdi kisailemaan mutta keskustelua on seurattu alusta asti. Mitenkäs olisi seuraava ehdotus.Pidettäisiin Häyhä sellaisena kuin se on eli todellisena pitkänmatkan TA-kisana ja  pikkukaliiberien/lyhyiden matkojen kannattajat voisi organisoida ihan oman kisan jossa ammuttaisiin sekä pitkänmatkan aseilla ja itselataavilla oravaniuhoilla  lyhyille ja keskipitkille matkoille?
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Koheltaja »
Kylätason ampuja

JL

 • *
 • Viestejä: 1.834
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #51 : Marraskuu 10, 2005, 11:53 »
Lainaus käyttäjältä: "PL"

Vastassasi on esim. viisi taulua jotka pitää puhkoa mahdollisimman nopeasti (amet 3-20 metriä). Homma onnistuu jos vastassasi on aseettomia siviilejä mutta jos taulut edustavat jv-ryhmää (5 x rk) eikö kukaan ammu takaisin ?


3-20m? hmmm. taisin heittää kyllä lonkalta aiemmin lukemat 100m, 300m ja 500m.Ja ei, taulut eivät (ainakaan suomessa) ammu takaisin vaikka ne edustaisivatkin jv-ryhmää...  :lol:  :lol:  ei vaan sori, oli PAKKO  :D

Vakavasti puhuen, ongelmahan on aina sama kun "tositilanteita" yritetään simuloida. Hankalaa on. Makuasiat vaikuttavat.

Ja juuri tästähän loppupeleissa koko ketjukin sai alkunsa.

Ajatus tuossa mun esimerkki-rastissa oli nimenomaan luoda tähystäjälle "oikeita" töitä vastaavia tilanteita kilpailuissa.

On aivan mahdollista että maalin kaaduttua vaikkapa 100m päässä maastoesteen takana piileskellyt ryhmä paikallistaa vaimennetunkin suupamauksen suunnan ja päättää kenun kaatamisesta suivaantuneena tehdä asialle jotain ASAP.

Eli siis rynnätä parin jäljille mahd nopeasti. Ja tietenkin kun tähystäjä  kaataa ryhmästä ensimmäisen, niin muut maastoutuvat ja jatkavat lyhyillä syöksyillä, tai koukkaavat mikäli maasto sen sallii.Mutta mun suunnittelemalla rastilla kohti hyökkäävä vihollinen onkin kuolemaa halveksuva täysin peloton eliittiporukka, eikä mikään raukkamaisesti tulen alla maastotuva hiiri-poppoo.

Aseetkin on pojilla menneet kaikilla jumiin kun "tosimies ei puhdista asetta"Kelpasko selitys?
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 10, 2005, 13:32 kirjoittanut JL »

PL

 • *
 • Viestejä: 775
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #52 : Marraskuu 10, 2005, 12:47 »
Niin tekstini alussa sanoin etten ota kantaa TA-kisoihin eli esim JL:n tekstiin vaan yleensä practical rasteihin. JL:n etäisyydethän on mielestäni ihan ok.

Tottahan toki pitää ampua tositilanteessa kaikkia jos vain ehtii, muuten tulee itse ammutuksi (tai joutuu vangiksi koiran talutushihnaan johonkin leirille).
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut PL »

AUG

 • *
 • Viestejä: 41
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #53 : Marraskuu 10, 2005, 13:01 »
Täytyy taas toddeta että edelleenkään ei ole tarvetta matkoja tai kisaa muokata sra matkoille(5-150m) vaan matkat ja rastit saa olla samoja kuten ennen!

Pitäisi vain sallia mahdollisuus käyttää matkoilla n.700m saakka vaikka sitä 5.56 puolaria ja myös pitäisi luopua tuosta pakosta molempien ampua omalla aseella kaikki matkat kun ihan hyvin voi molemmat ampua ne pitkät matkat samalla pulttilukolla koska parikisa kyseessä ja tilanne sama kaikille pareille! Ne jotka haluaa ampuu 2xpulttilukko ja toisten pitää sallia toiminta oikeasti ristiin koulutuksella eli molemmat hallitsee parin varustuksena olevan pääaseen ja lähisuoja aseen!

Ei vaadi muutoksia itse kisoihin eikä matkoihin ainoa muutos vaaditaan siinä asenteessa että sallitaan muutkin kuin 2xjäreä pulttilukko!

Ja siinä sitä toiminnan kehitystä tapahtuu kun voidaan todeta kumpi malli pitemmän päälle pelittää paremmin...
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut AUG »

SO

 • Administrator
 • *****
 • Viestejä: 3.140
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #54 : Marraskuu 10, 2005, 13:24 »
Lainaus käyttäjältä: "AUG"

Ei vaadi muutoksia itse kisoihin eikä matkoihin ainoa muutos vaaditaan siinä asenteessa että sallitaan muutkin kuin 2xjäreä pulttilukko!


Tällä hetkellähän säännöt sallivat 7.62x39 tai isomman rynkyn. Käsittääkseni vain lutkut on rajattu pois 6,5mm säännöllä.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut SO »

PL

 • *
 • Viestejä: 775
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #55 : Marraskuu 10, 2005, 13:50 »
Hylsyjen keruupakko pitää poistaa tasapuolisuuden nimissä.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut PL »

Homer

 • *
 • Viestejä: 689
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #56 : Marraskuu 10, 2005, 16:38 »
Lainaus käyttäjältä: "PL"
Hylsyjen keruupakko pitää poistaa tasapuolisuuden nimissä.

Tilanteessa tilanteen mukaan. Jos pari ei ole tehtävässä paljastunut niin hylsyt kannattaa keräillä. Jos taas paljastuminen on tapahtunut ja joudutaan suojaamaan irtautumista niin eipä ole hylsyillä merkitystä.Eikä niitä kai mikään pakko ole kerätä tälläkään hetkellä. Ohikin saa ampua jos haluaa :wink:
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Homer »

MVe

 • *
 • Viestejä: 173
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #57 : Marraskuu 10, 2005, 20:22 »
Alusta lähtien kaliperiraja 6,5mm on vaikuttanut mielestäni hieman keinotekoiselta.

Lapuan kisojen tapaan uskon, että maksimikaliperin rajaaminen olisi huomattavasti järkevämpää.

Jos etäisyydet pidetään entisellään on aivan varmaa, että "luonto karsii "

liian pienet, tai epäkelvot kaliperit pois.

Tähän saakka ainoastaan Suomen ulkopuolelta tulleet kisailijat ovat käyttäneet kevyitä kalipereja ja kotimaiset kilvoittelijat ovat erottuneet porukasta raskaansarjan edustajina.Saattaisi jopa olla ideaa leikata kustannuksia ja sallia niille jotka haluavat käyttää varsinaista TA- kivääriä ja vaikkapa hieman kevyempää kaliperia edustavaa puolimoottoria toisena aseena.Kilpailun luonne tuskin kärsii, jos etäisyydet ja vaativuus säilyy edelleen.Huomioitavaa tässä vaiheessa tietenkin on, että en tulevaisuudessakaan itse tule antamaan tasoitusta alle 6,5mm aseella. 8)T:MVe
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut MVe »

SisuSusi

 • *
 • Viestejä: 73
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #58 : Marraskuu 11, 2005, 00:05 »
Mittaako Häyhä-kisa tositilannetta ja sen tarkka-ammunnalle sanelemia kehitystarpeita.Ampujajoukossa on toki sellaisiakin taitureita, jotka kykenevät ampumaan melko hyviä laukauksia kilometriin, mutta suurin osa ampujista ampui viime kisoissa huomattavasti lyhemmillekin matkoille sellaisia laukauksia joilla ei pudoteta edes sitä keuhkotautisinta vemppaa.Kuten edellä sensuroitiin  :D  niin usein maalilaite kaatui reunaosumastakin ja jopa etumaastoon tulleen iskemän heittämistä kivensiruista. Kimmoke tai kivensirut voivat mahdollisesti jopa tappaa tai haavoittaa, mutta tosielämässä ne ovat melko epävarmoja vaikutuskeinoja.Jos ta-toiminnassa oltaisiin keskitytty pelkästään esim. alle 600 metrin matkoihin, niin voidaan olettaa, että kalusto, sekä ampujien taso olisivat näille matkoille huomattavasti kehittyneemmät kuin nyt. Ilman muuta niitä pitkiäkin matkoja tulee treenata ja kilpailuttaa, mutta kannattaisiko esim. pisteytyksellä tai lyhyen matkan maalien kokoa pienentämällä varmistaa, että kilpailijat kykenevät varmasti myös tiputtamaan kohteen joka pitäisi varmasti myös saada alas. Ampujien välille saadaan kyllä varmasti mitattavaa ero tehtävien asettamisen ja maalien määrän ja rajoitetun ajan avulla. Ja mikäli maaleja on tositilanteen tavoin myös vaikea löytää niin niitä erojahan kyllä tulee.On ihan aiheellista kysyä tarvitseeko kisojen olla samalla myös koulutustapahtuma. Lopputuloksenhan ainakin tällä hetkellä ratkaisee toimiva parityöskentely. Ja tositilanteessa tarkka-ampujaparista saa enemmän tehoa irti, kun kiväärimiehet hajauttaa muutaman koulutetun spotterin suojauksessa useampaan paikkaan. Moni vannoutunut ta-mies ei helpolla lähde nöyrtymään ta-kisoihin rynkyn ulkoiluttajaksi, mutta niinhän sitä tosielämässäkin joudutaan tekemään. Mikäli tämä huomioidaan myös kisajärjestelyissä niin se voisi johtaa kehitykseen jossa jokaisen tarkka-ampujan vierelle löytyisi myös asiansa osaava spotteri.Nythän kisaamisen edellytys on mm. varsin mittava välineinvestointi. Hyvän ta/spotteriparin kalustaa huomattavasti vähemmällä rahalla. Ja hyvän spotterinraakileenhan voi tosiaan löytää lähes täysin varustettuna jostain lähialueen ampumaradalta. (Kun vaan sallitaan pikkupaukkua ampuvat aseet ja luodan tehtävät enemmän tositilannetta vastaaviksi.) :D
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut SisuSusi »

JL

 • *
 • Viestejä: 1.834
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #59 : Marraskuu 11, 2005, 08:48 »
Lainaus käyttäjältä: "JPu"

Alkaa vaikuttamaan jankkaamiselta jankkaamisen ilosta tämä ketju vähitellen!?


Vai että siltä tuntuu. Hmm.

Ihmettelen kyllä tuommoisia heittoja.

Kaikilla tähänkin pohdintaan osallistuneilla on kuitenkin vilpittömänä taka-ajatuksena kehitää suomalaista tarkka-ampujatoimintaa. Ainakin minulla.

Kaikkeahan voi aina parantaa, mutta toisaalta tietenkin arvostelu on aina helppoa. Mielipiteitä kun on monenlaisia, ja ei kai kukaan tässäkään asiassa voi olla absoluuttisen oikeassa tai väärässä.

 
Lainaus käyttäjältä: "JPu"

Eikö kisaan voi osallistua nykysäännöillä vai mikä oikeasti tökkii?


Voi tottakai osallistua. Kisa on hyvin järjestetty (kuulemani mukaan) ja kisajärjestäjät osaavat asiansa pääsääntöisesti hyvin tai erittäin hyvin.

Jos kiinnostaa tietää että "mikä oikeasti tökkii" niin suosittelen lukemaan koko viestiketjun läpi uudelleen.


Lainaus käyttäjältä: "JPu"

Kisakonsptin muuttamiselle on paineita, mutta ei tämän keskustelun suuntaan, pikemminkin yksinkertaisempien tehtävien tarvetta on.


Jaa?

Ei ole korviini kantautunut hirveästi "valitusta" tehtävien liiasta monimutkaisuudesta.

Sen sijaan vähän toisenlaisesta TA-tähystäjän todellisen roolin ja taitojen mittaustavasta kisatilanteessa on kirjoiteltu ainakin jo muutama sivu.


Lainaus käyttäjältä: "JPu"

Pitkää matkaa ei pääse kukaan suomessa harjoittelemaan tarpeeksi, tai kisaamaan, miksi niiden 3 olemassa olevan kisan konseptista pitäisi poistaa aikaa pitkälle ampumisesta, kun sitä ei muutenkaan tehdä tarpeeksi? Lähiammuntoja rynkyllä voi kuka vaan harrastaa vaikka joka päivä, mutta mihin menet ampumaan kilometriin kun mieli tekee?


Ei pääse, valitettavasti. Toivottavasti tässä tähän asiaan saadaan parannusta lähiaikoina.

Yksittäisiin kisarasteihin joissa ammutaan kauas, voi aivan hyvin lisätä mielikuvitusta käyttämällä rastisuunnittelussa myös tähystäjältä tarvittavaan tukeen liittyviä asioita.

Kun homma tehdään oikein, ei aikaa käytännössä viedä muista asioista. Rastit ainoastaan monipuolistuisivat, ja mahdollistaisivat myös tyypillisesti TA-tähystäjän tehtäviksi ajateltujen taitojen mittaamisen myös kisatilanteissa.

Tämäkin on kuitenkin tärkeä osa TA-parin toimintaa, eikä silti tarvitsisi tinkiä ampujalle tyypillisesti kuuluvan vastuualueen painotuksesta.


Lainaus käyttäjältä: "JPu"

Uskoisin, että jos kisaa viedään yhtään enempää practicalin suuntaan, niin siitä jää pois niitä osallistujia joita sen tyyppinen "somottaminen" ei suuremmin kiinnosta.


Tämä tuntuukin olevan hankala asia ymmärtää.  

Ehkä perustelut eivät ole olleet tarpeeksi selviä, tai sitten on juututtu tähän "jankutusluuppiin" jostain muusta syystä.

Itselleni on vastaavasti aivan yhtä vaikeaa ymmärtää että miten ihmeessä myös TA-tähystäjän taitojen puntarointi veisi kisaa automaattisesti SRA:n suuntaan?Herää vain ajatus että nyt kyllä tähystäjän toimenkuvan merkitystä  aliarvioidaan aika lailla, kun tähystäjälle kuuluvat tehtävät ja vastuut eivät olekaan mitään "oikeaa TA-toimintaa" vaan joutavanpäiväistä "somottamista" jolle ei saa löytyä pienintäkään sijaa puhdasoppisesta tarkka-ammunasta.

Toivottavasti olen väärässä.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 11, 2005, 11:57 kirjoittanut JL »