6.5mm kaliperirajan poistaminen SM-kisoista ?

Aloittaja HJu, lokakuu 28, 2005, 21:03

« edellinen - seuraava »

JL

#15
Lainaus käyttäjältä: "MJ"
Tässäpä näin omia mietteitäni asioiden tiimoilta, olen melko liberaali ja avoin kaikille näkemyksille, mutta olen hyvin jyrkästi sitä mieltä, että tehtiin sitten jotain muutoksia tai ei, niin ta-kisat pitää pysyä ta-kisoina eikä rk-kisoina.

MJ


Kuka tässä on ollut TA-kisoja RK- kisoiksi muuttamassa?



Kysehän on vain siitä että säännöillä annettaisiin (käytännössä) tähystäjälle mahdollisuus painottaa omaa kisa-aseistusta paremmin nopeampaan 0-600m ammuntaan soveltuvaksi.



Ja vaikka sääntöjä rukattaisiinkin, tuskin käytännössä kisailijoiden kalusto paljoa muuttuisi.

Joulerajoista olen samaa mieltä, kyseessä on niin häilyvä raja että olisi erittäin epäjohdonmukaista lähteä sellaista edes tekemään. (sama pätee kyllä mielestäni suoraan tähän kaliberiasiaankin)



Kylmä fakta ja tosiasiahan on että jopa pienoiskivääri on osaavissa käsissä ja oikeassa ympäristössä erittäin tehokas tarkka-ampujan työkalu.

Kuka muistaa paljonko titaanipanssaroiduilla liiveillä varustetuille Omon -joukoille tuli miestappioita eräässä kaupunki-kähinässä pari vuotta sitten? Paljon...eikä ikinä tiennyt että mistä se laukaus tuli.



Kun matkaa on alle 120m, ei liivin kaula-aukosta sisään ampuminen tarkalla vaimennetulla pienoiskiväärillä ole temppu eikä mikään.





Tämäkin kannattaisi pitää mielessä kun puhuu tiukoista kaliberirajoista, liivien läpäisyistä ja tarkka-ammuntaan yleisesti soveltuvista aseista.

AUG

#16
Ja nuo joulet ei kerro mitään liivien läpäisystä,kun vaikka mitattais piipun suulta esin joku norsupyssy tai 10cal täyteinen antaa kovia joulemääriä mutta ei laakeaa lentorataa ja hyvää läpäisyä kilometriin!

Ja ei jakokalustona ole 5.56 lisäksi myöskään 6,5x55,300winmag,6.5-284 ym...

Tässä nyt vain tuntuu että pelätään suotta 5.56 tuloa ja mahdollisia kaukokaatoja...

Kisat voisi tietysti olla puolustusvoimain kertausharjoituksena ja JAKOKALUSTOLLA... :D

ML

#17
Lainaus käyttäjältä: "AUG" Tässä nyt vain tuntuu että pelätään suotta 5.56 tuloa ja mahdollisia kaukokaatoja...


Minä muutin mieleni. Kannatan ehdottomasti 5,56 mm hyväksymistä SM kisoihin. Mielenkiinnolla odotan myös osuuko sillä kananpojan keltaisella rynkyllä paremmin kuin... :wink:

HJu

#18
Oikeastaan tämä 5.56 ei ole mikään ongelma. Minun mielestä ongelma on ne 6mm BR Normat ja vastaavat joilla tekee +1000m pahviin reikiä mutta ei muuta. Niiden "ongelma" on että tehot puuttuu siellä kaukana. Siellä kaukana ei laukauksia enää sijoitella kaula-aukkoon tai kasvoihin tms. paikkaan vaan tähtäyspsite on yleensä keskelle massaa ja toivotaan että etäisyys ja tuuliarvio on aika lailla kohillaan koska muuten menee metrin ohi tai yli. Tai ali.



Suoraa sääntömuutosta en tule ResULin ampumatoimikunnalle ehdottamaan koska en ole sen kannalla. Sen sijaan voin ehdottaa että 2006 testataan kaliperirajan poistoa. En usko että satunnaista harrastajaa muutos paljon hetkauttaa mutta aika näyttää. Katson nyt vielä TA-Killan syyskokouksen ja otan YV:nä tulleet kommentit puolesta/vastaan mukaan. Laittakaa siis YV:tä jos haluatte että äänenne huomioidaan. Keskustelun aikana on mielipiteitä muuteltu joten palstaa en ala hirveästi perkaamaan.
Terveisin,


HJu

Homer

#19
Miksi tätä keskustelua käydään kahdella palstalla?

MJ

#20
Moi,



Jotta luetun ymmärtäminen olisi kaikille selkeää toistan itseäni lainaten muutamia kohtia.


Lainaa TA-kilpailuista ei tehdä RK SRA-ammuntoja, tämä lienee kaikille itsestään selvää. ResUL:n kilpailusäännötkin ovat sitäpaitsi erilaiset SRA-kisoille ja TA-kisoille, vaikkakin luonnollisesti yhtäläisyyksiä löytyy ja pitääkin löytyä.


Toin tämän asian lähinnä esille, jottei epäselvyyttä tule.


Lainaa Mitä taas tulee Häyhä-kisan ammuntamatkoihin, niitä ei tulla lyhentämään, sillä ne juuri sopivalla oikealla painopisteellä testaavat ta-toiminnan ammuntoja eri etäisyyksille, painopisteen ollessa 500 - + 1000 metriä.


Sama syy kuin edellä, jottei epäselvyyttä tule.


Lainaa Kaliiperirajat puolestaan ovat häilyväisiä etenkin sieltä minimipäästä. Yläraja kaliiperiin lienee täysin selkeä ja itseestäänselvä. Alarajoista voi aina keskustella. Ei pidä tuijottaa liiaksi vain pv:n jakokalustoon, joka on listattu edellä, vaan miettiä myös sitä mitä muualla maailmassa käytetään - ottaa oppia myös Suomen rajojen ulkopuolelta.


Kaliiperirajat ovat aina häilyviä; tulevaisuudessa kenties jopa ylärajakin. Enkä näe hyvänä tuijottamista vain ja ainoastaan pv:n käyttämiin kaliipereihin tai aseisiin = jakokalusto, vaan päinvastoin kehoitan ottamaan oppia ulkomailtakin. Hmm, mitenkähän tämäkin onnistuttiin lukemaan ja ymmärtämään väärin.


Lainaa Itse olen liberaali kaliiperien alarajojen osalta, hyväksyn täysin vaikkapa kärjistetysti sanoen 22LR:n Häyhä-kisaan (vaikka sillä ei siellä mitään teekään), mutta loppupelissä sillä, mitä mieltä minä yksin itsekseni olen kaliiperirajoista ei ole päättävää merkitystä.


Niin, voiko tätäkään enää selkeämmin sanoa. Siitä vaan puolestani 22 Long Rifle kaliiperilla Häyhään kisaamaan, ei taatusti osu tai pärjää, vaikka ampujana olisi kuka tahansa pienoiskiväärin moninkertainen maailmanmestari ja/tai olympiavoittaja. Täysin toinen asia on se, että onko 22LR tehokas ase lähietäisyyksiltä kiväärillä tai pistoolilla, kyllähän mm. Mossadin agenttien suosikkiase kautta aikojen "eliminointitehtäviin" oli/on 22LR Beretta-pistooli.



Tosin minun hlökohtaisilla mielipiteillä ei ole merkitystä TA-kisojen sääntöjen kanssa.


Lainaa Joten ovatko mitkään joulerajat hyviä, en tiedä, sillä mihin rajan vetää?


Samoin kuin kaliiperirajat edellä.


Lainaa Asioista on aina hyvä ja mielenkiintoista keskustella. Rakentava kritiikki on aina hyvää, sitä kautta tapahtuu kehitystä.


Näin se on, asioista pitää saada, voida ja kyetä keskustelemaan kehityksen kannalta. Mutta ennenkuin kommentoidaan mitään; luetun ymmärtäminen ja sisäistäminen on a ja ö. Näin ei synny tulkintaepäselvyyksiä kommunikoinnissa.





Lopuksi, jotta ta-kisat ei mene aivan pelkäksi pahvinpuhkontanäpertelyksi (vaikka sitä tavallaan osittain ovatkin), niin jollain tavalla kisoissa käytettävän patruunan teho pitäisi mitata. Mikä se oikea mittari on, en tiedä. Huom! En puhu kaliiperista vaan patruunasta.  



Kyseessä on siis periaatetasolla täysin sama dilemma, jonka kanssa armeijat ovat kamppailleet kautta aikojen, niin tavallisissa jalkaväen perustaistelijan kuin tarkka-ampujan ase + patruuna yhdistelmässä.  Kyseessä lienee kenties loputon suo???



Vaateina ja lopulta kompromisseina ovat olleet yleensä aina tarkkus, lentorata, läpäisy ja tuhoamisvaikutus johonkin tiettyyn etäisyyteen asti, riippuen aseen ja patruuna kompinaation käyttötarkoituksesta. Siirtyminen uusiin tehokkaimpiin kaliipereihin tai vanhojen kaliiperien a-tarvikkeiden merkittäviin parannuksiin on seurausta sotilaiden henkilökohtaisten suojavälineiden ja erilaisten teknisten laitteiden yleistymisestä ja kehittymisestä. Hyvänä esim. tästä on mm. 338LM.



Mikä siis on lopulta oikea mittari määriteltäessä oikeaa patruunaa ja/tai kaliiperia ta-käyttöön ja ta-kisoihin?



Mikäli parametreiksi otetaan edellä mainitut tarkkus, lentorata, läpäisy ja tuhoamisvaikutus johonkin tiettyyn etäisyyteen asti, miten lähdemme purkamaan sitä. Practicalin Minor ja Major-luokitus ei käsittele kaikkia edellä mainittuja parametrejä ja siten se ei sovellu käytettäväksi sotilaspuolella, eikä tässä yhteydessä.



Helpointa on aloittaa etäisyydestä. Oletetaan, että tarvittava vaikutus on 1000 metriin asti, koska se lienee sopivin kompromissi, kun kisoissakin suurin osa maaleista on sen alle ja jonkin verran hieman yli. Etäisyysparametri on siis tasan 1000 metriä - helppo pyöreä lukukin.



Entäpä tarkkuus. Jotain välillä 1,0 - 2,0 MOA:aa, vai nostetaanko jopa 2,5 MOA:aan. 1,0 MOA = 291 mm 1000 m, 2,0 MOA:aa 582 mm 1000 m ja 2,5 MOA:aa = 727,5 mm 1000 m. Tästä näemme yksinkertaisesti, että 2,5 MOA:n tarkkuus ei riitä ja 2,0 MOA:aa on siinä ja siinä; todennäköisesti viheltää ohi. Joten otetaan 1,5 MOA:aa = 436,5 mm 1000 metrissä. 1,5 MOA:aakin on melko rajamailla, sillä silloin se ei salli ampujalle virheitä käytännössä lainkaan etäisyyden, tuulen tai muiden ampujan itsensä aiheuttamien virheiden suhteen. Mutta 1,5 MOA:aa on löysä tarkkuusvaatimus 1000 metriin ja kompromissi kaikkien potentiaalisten aseiden osalta, joten otetaan tarkkuusparametriksi 1,5 MOA:aa.



Lentorata onkin jo sitten melko kinkkinen, miten se määritellään. siinä voisi käyttää bc:tä, nopeutta, putoamaa, tuuliherkkyyttää, luodin painoa yms... erillisesti tai yhdessä. Yksinkertaistetaan asioita ja oikaistaan - otetaan parametriksi nopeus piipun suulla tai tarkemmin Vo 3 m, joka kaikkien helposti mitattavissa nopeusmittarilla. Selvä, parametri on siis lähtönopeus, mutta mikä lähtönopeus asetetaan rajaksi. Otetaan sopivan alhainen raja, mutta kuitenkin riittävä; tasan 800 m/s eli 2625 fps amerikkalaisittain. Heidän 7,62 NATO ta-kuulansa nykyisin lentävät karkeasti tuon 800 m/s, itse asiassa hieman alta, mutta pyöristään sopivaksi tasaluvuksi eli lentorata mitataan hyödyntäen luodin lähtönopeutta Vo 3 m, joka on minimi 800 m/s eli 2625 fps.



Läpäisy lienee vuorossa. Läpäisyä voi mitata helposti joko läpäisynä perusteräslevyyn tai perusteräskypärään. No, otettiin kumpi tahansa tai molemmat niin määritellään ensin läpäisyetäisyys. Otetään perusläipäisyyn vaikka tasan 500 metriä, jälleen sopivan pyöreä luku ja puolivälissä määräävää etäisyysparametria vaikutuksen osalta eli 1000 m.



Läpäisy perusteräspotta (US-malli) ja perusteräslevy (NATO) 500 m.

5,56 mm NATO kaliiperin kuula (62 gr FMJBT SS109) selvittää 500 m haasteen.

7,62 mm NATO kaliiperin kuula (155 gr HPBT) selvittää 500 m haasteen.

.338 LM kaliiperin kuula (250 gr HPBT) selvittää 500 m haasteen.



Läpäisy perusteräspotta (US-malli) ja perusteräslevy (NATO) 1000 m. HUOM! Määräävä vaikutus etäisyys.

5,56 mm NATO kaliiperin kuula (62 gr FMJBT SS109) selvittää 1000 m haasteen kypärän osalta, muttei teräslevyn.

7,62 mm NATO kaliiperin kuula (155 gr HPBT) selvittää 1000 m haasteen kypärän osalta, muttei teräslevyn osalta muutoin kuin tuurilla.

.338 LM kaliiperin kuula (250 gr HPBT) selvittää 1000 m haasteen kaikilta osin.



Se läipäisyistä. Ainoastaan puhtaasti läpäisee .338 LM. Läpäisyvaateista on tingittävä tai vain sallia .338 LM kaliiperin aseet plus muut ko. läpäisyvaateen saavuttavat kaliiperit ja/tai patruunat. OK, muutetaan läpäisyvaade pakolliseksi vain 500 m, niin edellä esim. olevat patruunat läpäisevät läpäisyvaateet.



Tuhoamisvaikutus viimeisenä, muttei merkityksettömimpänä. Mitenkä sitä sitten mitataan? Jouleissa, sirpaloitumisena, haavakanavan mukaan, luodin avautumisena, luodin jäämäpainolla, luodin sienen halkaisilla vaiko kaikkilla yhteensä. Helpoin on ottaa Joulet käyttöön, sillä tarkkaa dataa ei liene muista potentiaalisista elementeistä.



OK, Joulet 1000 metrissä. Entäpä Juoliraja; kompromissina vaikkapa tasan 500 Joulea 1000 metrissä. Ainoastaan .338 LM (noin 2000 + Joulea per 1000 m) ja 7,62 NATO (noin 550 + Joulea per 1000 m) läpäisevät tämän parametrin. 5,56 mm NATO (noin 260 + Joulea per 1000 m ja niukasti siinä ja siinä rajoilla onko ylisoninen vaiko alisoninen, todennäköisesti jo alisoninen kuula eli alta 330 m/s per 1000 m).



Jotta kaikki esim. patruunat läpäisivät tämän kohdan Joulitehot olisi määriteltävä 250 Jouleen 1000 metrissä ja samoin sallittava se, että luoti on jo 1000 metrissä alisoninen.





No niin, tässä esimerkinomaisesti otettu yhtenä vaihtoehtona malli siitä miten eri mittareita voisi ottaa käyttöön määriteltäessä patruunan ja/tai kaliiperin tehoja. Eri armeijat yleensä käyttävät testiparametreinään juuri edellä käytettyjä parametrejä: Tarkkus, lentorata, läpäisy ja tuhoamisvaikutus johonkin tiettyyn etäisyyteen asti. Näin mm Aberdeen kuuluisa testikenttä- ja laitos Yhdysvalloissa.



Tämä oli siis vain esimerkki eikä suinkaan ainoa oikea tapa, joten pidettäköön edellä oleva esitys vain ja ainoastaan esimerkkinä, eikä siitä pidä vetää syvempiä johtopäätöksiä. Toimikoon myös keskustelun avaajana mittareiden osalta.



Carpe Diem,



MJ

SO

#21
Eikö niitä maalilaitteita saa säädettyä samalla lailla kun kotona tehtyjä (jp elektroniikalla toimivia) että säädetään anturi sellaiselle setupille ettei hernepyssyn osumasta taulu kaadu? Se olisi sitten ihan sama millä ampuu, taulu tarvii tietyn "iskun" kaatuakseen ja tämä automaattisesti karsisi pois hernepyssyt pidemmiltä etäisyyksiltä. Ihan vaan ajatuksena.

Hollow Point

#22
Itse asia ei minulle kuulu, kun en näissä kisoissa kilpailekaan, mutta tuli mieleeni, että voisitte laitaa osan maalitauluista silhuetteina. Sopivan kokoinen äijänkuva maaliksi, niin järeämmällä aseella kaatuu vyönsoljesta, mutta tehottomampi vaatii pääosuman?
\"Jos kynsien alta ei löydy verta, öljyä tai paskaa, homma on näpertelyä...\"

MJ

#23
Moi,



Homer, hyvä havainto ja kysymys, miksi tosiaan kaksi threadia samalle asialle.



SO, maalitaulut ovat pääosin pv:n Jantereita tai nykyisin myös Jastereita. Jonkin verran niistä löytyy säätövaraa eli riittävästi. Ei kaadu Janter/Jaster pidemmältä hernepyssyllä. Hyvä pointti joka tapauksessa, joka täytyy huomioida tarkasti aina kisoissa, siis se, että säädot on ok.



Hollow Point, myös hyvä pointti. Miksei silhuettimaalitaulujakin voisi käyttää. Riittävän iso terässilhuetti, ei varmasti kaadu hernepyssyllä pitkältä. Ainoa ongelma kaikkien nostettavien maalien osalta on se, että kuka ne kesken kisaa nostaa pystyy - eli aikajänne ei riitä maalien nosteluun teamien ammuntojen välillä esim. sieltä 1000 metristä. Maalien pitää olla kauko-ohjattavia tai muuten automaattitoiminteisia eli kaatuu osumasta ja tietyn ajan jälkeen nousee taas pystyyn. Sinänsä ehdotus on hyvä ja toimiva esim. tarvittaessa lyhyilläkin etäisyyksillä.





Edelleen itse ainakin kaipaan keskustelua, ehdotuksia ja mielipiteitä siitä, että mikä tai mitkä on/ovat lopulta oikea/oikeat mittari/mittarit määriteltäessä oikeaa patruunaa ja/tai kaliiperia ta-käyttöön ja ta-kisoihin, kuten Häyhä?



Tämä ei ole kompakysymys, sillä en tiedä itsekään vastausta. Tuskin absoluuttista oikeaa vastausta onkaan.



Carpe Diem,



MJ

JL

#24
Lainaus käyttäjältä: "MJ"
Tuhoamisvaikutus viimeisenä, muttei merkityksettömimpänä. Mitenkä sitä sitten mitataan? Jouleissa, sirpaloitumisena, haavakanavan mukaan, luodin avautumisena, luodin jäämäpainolla, luodin sienen halkaisilla vaiko kaikkilla yhteensä. Helpoin on ottaa Joulet käyttöön, sillä tarkkaa dataa ei liene muista potentiaalisista elementeistä.


Miksi tehdä asioista turhan vaikeita?

Eihän Häyhäkisan säännöillä ole käytännössä mitään vaikutusta suomen PV:n kriisiajan kalustoonkaan.



Jos kaliberi on riittävä varmasti eliminoimaan vai vammauttamaan pahasti maalin kohtuullisesta osumasta vielä 1000m etäisyydellä, on se mielestäni rauhan aikana varmasti riittävä harjoitteluun/harrastamiseen.



Harrastetaan vapaasti sillä kalustolla millä se kohtuudella onnistuu.

Häyhä -kisankin katson kuitenkin käytännössä olevan  harrastajatapahtuman.

PL

#25
Jos nyt vihdoin keskityttäisiin olennaiseen niin:



1. Sniper ampuu tarkkuuskiväärillä (yleensä 7,62mm - 12,7mm)



2. Sharpshooter ampuu jollain rynnäkkökivääri johdannaisella (yleensä 5,56mm-7,62mm)



3. Designated marksman ampuu jollain rynnäkkökivääri johdannaisella (yleensä 5,56mm-7,62mm)





.338 LM AP-luodilla on miltei sama läpäisy panssariteräkseen kuin .50 BMG:llä. Taistelukentällä ei voi valikoida maaleja sen mukaan onko maalilla liivit lisälevyllä vai ei. Maali häärii asepesäkkeessä 700m päässä, erottaako optiikan läpi millaiset suojaliivit ovat kyseessä ? Ei.

Taistelukentällä on paljon erilaisia ajopelimaaleja kuorma-autoista panssariajoneuvoihin mihin tulisi kyetä vaikuttamaan. 7,62 NATO AP-patruunatkin ovat tehokkaita vieläpä kohtuullisen kauas. Lähietäisyyksille 5,56mm on kai ihan hyvä, tosin jo Neuvostoliittolaiset totesivat Afganistanissa 5,45mm tehottomuuden jos oli tarvetta ampua jonkin jurtan seinästä läpi. Ei kuulemma läpäissyt.



Häyhä on TARKKA-AMPUJA kilpailu, yritetään mallintaa tilanteita todellisessa hengessä.

JPu on oikeassa että staget tulisi saada niin yksinkertaisiksi.



PS. Se kokovaippaluotijuttu oli vitsi mutta pitäisiköhän kieltää solidiluotien käyttö? :wink:

SO

#26
Lainaus käyttäjältä: "MJ"Moi,





Edelleen itse ainakin kaipaan keskustelua, ehdotuksia ja mielipiteitä siitä, että mikä tai mitkä on/ovat lopulta oikea/oikeat mittari/mittarit määriteltäessä oikeaa patruunaa ja/tai kaliiperia ta-käyttöön ja ta-kisoihin, kuten Häyhä?



Tämä ei ole kompakysymys, sillä en tiedä itsekään vastausta. Tuskin absoluuttista oikeaa vastausta onkaan.



Carpe Diem,



MJ


En tiedä mitä luokituksia juuri "NE" liivit täyttävät joita vihollisille on jaettu, mutta esim.  NIJ II-luokitus  joka on yleinen käytettävä niin on luokiteltu kestämään 8g FMJ RN 358m/s joka olisi noin 500J. Tämä on lähinnä useimpia käsiaseita varten luokiteltu, siksi FMJ RN luoti. Jos sitten käyttää III luokan liiviä joka on tarkoitettu kivääreitä vastaan niin taso nousee oleellisesti  kun sille annetaan määrittelyksi 9,6g FMJ (M80 luoti) 838m/s.

Koko paperimateriaali löytyy esimerkiksi

http://www.justnet.org/pdffiles/0101.04RevA.pdf">http://www.justnet.org/pdffiles/0101.04RevA.pdf

Tämä ei siis koske anti-material juttuja, mutta niitähän ei SM-kisoissa tietääkseni käytetä maaleina.

JL

#27
Lainaus käyttäjältä: "PL"Jos nyt vihdoin keskityttäisiin olennaiseen niin:



1. Sniper ampuu tarkkuuskiväärillä (yleensä 7,62mm - 12,7mm)



2. Sharpshooter ampuu jollain rynnäkkökivääri johdannaisella (yleensä 5,56mm-7,62mm)



3. Designated marksman ampuu jollain rynnäkkökivääri johdannaisella (yleensä 5,56mm-7,62mm)





.338 LM AP-luodilla on miltei sama läpäisy panssariteräkseen kuin .50 BMG:llä. Taistelukentällä ei voi valikoida maaleja sen mukaan onko maalilla liivit lisälevyllä vai ei.




Jotenkin vaan tulee sellainen tunne että kaikki kuitenkin puhuvat samasta asiasta ja ovat periaatteessa samaa mieltä -painotukset ja näkemys TA-paritoiminnasta/tarpeista tekevät jaon kahteen "kastiin"



Edelleen sama asia:

Käytännössähän TA-pari voi koostua 1. ja 2. mukaisista ampujista.

Tällöin pari on aseistukseltaan käytännössä paremmin (monipuolisemmin) varustettu erilaisiin TA -tilanteisiin. Eikös näin?





Ja tuohon jälkimmäiseen:

Taistelukentällä ei myöskään voi välttämättä vaikuttaa siihen että millainen a-tarvike TAI kalusto on käytössä.

AINA on toimittava ja sovellettava kuitenkin tilanteen mukaan...aivan kuten kisoissakin,sillä kalustolla on pärjättävä minkä on päättänyt kisoihin mukaan ottaa.



Jos häyhää ajateltaisiin puhtaasti vaikka koulutusarkistuksena PV:n tarpeisiin, niin kärjistetysti ajatellenhan siten vain PV:n kalustoa ja optiikkaa tulisi saada käyttää.


Lainaus käyttäjältä: "MJ"Moi,

Edelleen itse ainakin kaipaan keskustelua, ehdotuksia ja mielipiteitä siitä, että mikä tai mitkä on/ovat lopulta oikea/oikeat mittari/mittarit määriteltäessä oikeaa patruunaa ja/tai kaliiperia ta-käyttöön ja ta-kisoihin, kuten Häyhä?



Tämä ei ole kompakysymys, sillä en tiedä itsekään vastausta. Tuskin absoluuttista oikeaa vastausta onkaan.



MJ


Näinpä.

Ja juuri siitä syystä pitäisi vapaa valinta kaluston suhteen jättää kilpailijoiden päätettäväksi.

MSa

#28
Katsotaanpa asiaa tältä kantilta:



Mutta mitä sitten jos joku tulee Häyhään, 6mm BR:llä tai 22-250:llä tai 223Remillä ja tekee reikiä janttereihin siinä määrin että on riski alkaa pärjätä "oikeille" ta-kalipeereille? Eikö olla yhtä mieltä siitä, että kaveri on aika epeli kun pärjää alivertaisella kalustolla?



Mä olen satavarma, että jos kaverilla on taito kaataa janttereita 338LMää tuuliherkemmällä 6mmBR:llä ta-kisassa siinä määrin, että menestyy, niin sama kaveri hyvin todennäköisesti kaataa ne jantterit, jos hän olisi valinnut kalipeerikseen 338LM:n tai muun paremmin ta-ammuntaan soveltuvan kalipeerin.



Mielestäni kyse pitää olla taidosta - ei kalustosta ja kalipeerista.



MSa
[url=https]

AUG

#29
En usko että kukaan tulee kisaan punapisteen kera ja kyllähän ne pikkupuolarit maksaa saman kuin pulttilukot ja optiikka samaa myös...

Ja valikoimissa olisi myös pulttilukko ja 308 puolari...

Mutta kun harvat 308 mitä tarjolla suomessa ei pärjää tarkkuudessa 223:lle ja kaksi järeää pulttilukkoa ei parin omasuojan kannalta paras ratkaisu,vaikka tavoite onkin pysyä piilossa...

Myös samaa mieltä siitä että todennäköisesti hernepyssyllä osuva tekee saman paremmallakin ja ison osuma pölähdys helpompi tähystäjän huomata maastosta kuin esim.5.56

Ja esim.trg:n suujarru aika tehokas joten ainakin 300wm rekyyli pienempi kuin suujarruton 308...

Ja miten mahtaa olla läpäisy verrattaessa esim.6br tai 243 vastaan 308