Kirjoittaja Aihe: 6.5mm kaliperirajan poistaminen SM-kisoista ?  (Luettu 61450 kertaa)

HJu

 • *
 • Viestejä: 7.951
6.5mm kaliperirajan poistaminen SM-kisoista ?
« : Lokakuu 28, 2005, 21:03 »
Tuolla kilpailupalstalla on kyselty miksi SM-kisoissa kaliperinminimiraja on 6.5mm (lukekaa sieltä lisää) ja toivottu että rajoitus poistettaisiin jotta 5.56 miehet pääsisi kisaamaan. Kyllähän se sopii vaikka kisaa ei sillä kaliperilla kovin todennäköisesti voitakaan.Pyydän nyt harrastajilta kommenttia YV:nä puolesta ja vastaan nimellä. Jos kannattajia koeluontoiseen vuoden 2006 SM-kisojen kaliperirajan poistoon on enemmän kuin nykysäännön kannattajia niin olen luvannut viedä asian ResULin ampumavaliokuntaan ja esittää yhden vuoden koeaikaa tälleä säännölle. Syksyllä 2006 sitten kokemusten pohjalta joko päätetään muuttaa sääntöjä pysyvästi tai ei tehdä mitään. Jos kyse on vain parin yksilön haaveesta ja enemmistö vastustaa niin en vie asiaa eteenpäin.Laittakaapa kommenttia YV:nä ja saa sitä tähänkin kommentoida jos haluatte. Mielestäni kyseessä on harrastajien mielipide ja jos enemmistö kannattaa niin en vastusta.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut HJu »
Terveisin,


HJu

JL

 • *
 • Viestejä: 1.834
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #1 : Lokakuu 31, 2005, 11:02 »
Lainaus käyttäjältä: "JPu"

Pitäisi kieltää heikkotehoiset 6,5:det ja 30 kaliberitkin, mutta sääntöjen ruuvaaminen menisi liian hankalaksi.


 :shock:  :shock:  :shock:  :shock:  :shock:  :shock:  :shock:NYT kyllä meinaa mopo karata pahemman kerran.Tuolla logiikallahan oikeastaan kaikki muut paitsi BMG pitäisi kieltää, kun se on ainoa yleisessä TA -käytössä oleva kivääri jolla voi oikeasti maaleihin saada jotain vaikutusta aikaan (hyötykuorma)Nyt olis mielestäni aika ottaa johtokunnan yhteinen kaffihetki ja tuumata tätä asiaa vähän suuremman kokonaisuuden kannalta.Mun mielestä kyseessä on sellainen linjanveto, jota muutaman netti-huru-ukon (kuten minä) nettihorinoiden ja äänestyksen perusteella kannata lyödä lukkoon aina hamaan tulevaisuuteen asti.

Tässä siementä tuumaustalkoisiin:

1)Miksi aseella joka soveltuu hyvin 0-400m ja väh. kohtuullisesti 400-600m päässä olevien maalien ammuntaan on kielletty sillä perusteella että se ei sovellu tarkka-ammuntaan?

Miksi tarkka +500m etäisyydelle oleva puolari (tai mikä tahansa) ei voisi olla hyvä ase TA-käyttöön siinä missä muutkin?

Rauhan aikana kun janttereilla ei ole luotiliivejä.2)Miksihän muut kisajärjestäjät ovat tulleet toiseen johtopäätökseen kaliberirajojen suhteen?3)Ketä tällainen kielto/rajaus loppujen lopuksi palvelee?

Ei mielestäni ainakaan harrastuksen monipuolisuutta, eikä PV:n tarpeita.

Poikkeustilan aikana kun ei tarkkuuskivääreitä ole tähystäjille asti jakaa, vaan RK:lla on tehtävä tarvittaessa se mitä tehtävissä on.
Lainaus käyttäjältä: "JPu"
Vastustan jyrkästi, koska pienempien kaliberien tehot ei ole kuin härnäämistä, vaikka osuisi kaempana. Nykyajan taistelukentällä ei liiku maaleja joilla ei olisi päällänsä sirpaleliivejä ja pienemmillä "leluilla" ei niiden läpi pääse.Laitetaan mielummin realismin vuoksi sääntö:

E = 1/2mv² oltava kilometrin päässä 1000J


Realismiako on että kaikilla maaleilla on liivit? Hmmm.

Tai se että 1000J olisi jokin sääntö liivien läpäisyyn? HMMMM....Olin itse paikalla kun ammuttiin kokeeksi 12g D46 17-kerroksisesta kevlar-liivistä läpi. Ja nopeus alle 300m/s piipun suulla. Tämä tarkoittaa 500J energiaa. Amet oli n. 10m.

Vähempikin olisi varmasti riittänyt, kun luoti oli uponnut 30cm märkään hiekkaan vielä liivinpalaisen taaksekin.Voin myös taata että esimerkiksi 223 osuma omaan vartaloon vielä +600m etäisyyksilläkin tuntuu hieman pahemmalta kuin vain "härnäämiseltä"...  :lol:  :wink:
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut JL »

Homer

 • *
 • Viestejä: 689
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #2 : Lokakuu 31, 2005, 13:13 »
Olen kaliiperirajan poistamisen kannalla jo siitäkin syystä, että se saattaisi lopettaa tämän spekuloinnin. Jos vaikka kumpikin osapuoli olisi viisaampi yhden kokeilun jälkeen.

Siinä mielessä olen molempien osapuolten kannalla, että mielestäni osallistuminen voisi olla sallittua pienemmälläkin kuin 6,5mm, mutta osumassa pitää olla riittävä teho ts. sellainen vaikutus mikä riittäisi tositilanteessa. Millä sen sitten todentaisi?Miten muuten nykyiset säännöt suhtautuvat alikaliiperiammuksiin?
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Homer »

MSa

 • *
 • Viestejä: 1.240
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #3 : Lokakuu 31, 2005, 13:46 »
Itse näen tässä asiassa kaksi dimensiota:1. TA SM-kisan luonne puolustusvoimien kannalta ta-koulutustarkastustapahtumana. Koska tällä hetkellä PV:n ta-kalusto on yli .30 kalipeerin sekä esim JPu:n mainitsemat terminaaliballistiset ominaisuudet huomioiden .30 kalipeerinkin teho alkaa olla kyseenalaista pitkillä matkoilla voidaan hyvinkin pitää järkevänä periaatetta että ta-hommissa pitää pitkillä matkoilla olla luodissa vielä riittävä potku.2. Reserviläisten halu kisata ja kehittää ta-taitojaan muullakin kalustolla kuin PV:n mukaisilla kivääreillä. 5,56mm aseet ovat yleisiä reserviläisten käytössä.Puhdasoppinen järeä TA-toiminta pitkille matkoille vaatii varmasti järeämmän kaluston? Mutta käydäänkö nykykonfliktit sellaisessa maastossa että ampumamatkat on järjestäen 500m tai yli? Mielestäni ei. Taistelukenttä on urbanisoitunut sitten isoisän aikojen, jolloin myös ampumaetäisyydet ovat lyhentyneet tai pitäsikö sanoa monipuolistuneet.Edellisen vuoksi näen, että ta-ammunnan luonne on muuttunut monipuolisemmaksi kokonaisuudessaan. Henkilökohtaisen näkemyksen mukaan uskon että nykytaistelukentän urbaaneissa oloissa ryhmän verran taistelijoita, jolla on kyky ampua tehokkaasti (ja tarkasti) matkoille 10m-500m (sopivalla puolimoottorilla/automaatilla ja riittävällä optiikalla varustettuna) on vähintään yhtä arvokas kuin ryhmän verran kivääri2000 varustettuja taistelijoita.Voimmekin kysyä itseltämme kysymyksen, että sen sijaan että keskistymme puolustamaan puhdasoppista pitkänmatkan TA:n perimää, niin pitäisikö meidän risteyttää tähän perimään myös osaamista ja kalustoa, jolla saadaan hoidettua tehokkaasti matkat 100m-500m. Tämä ei välttämättä tarkoita että aseen pitäisi olla .223 tms. pieni, mutta esim MJ:n virittelemä keskustelu puoliautomaatti-TA-kisoista osoitti jo aikanaan että kiinnostusta ja ehkä jopa tarvetta on lisätä TA-kaluston tulinopeutta/voimaa "ei niin pitkille matkoille".  Kannatan esim .223:sten sallimista myös TA-SMkisoissa, mutta en kannata sitä, että ampumamatkoja alettaisiin lyhentää tämän vuoksi. Esimerkiksi tämän vuoden SM-kisoissa oli rasti, jonka pisin ampumamatka oli 680m, jossa .223:lla olisi voinut pärjätä. Toisaalta päärastin matkat painottuivat 600-700m matkoille ja päälle oli muutama "tonninen", jolloin lienee selvää, että 223:lla ei kisoja voiteta.MSa
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut MSa »

JL

 • *
 • Viestejä: 1.834
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #4 : Lokakuu 31, 2005, 14:18 »
Lainaus käyttäjältä: "MSa"

Puhdasoppinen järeä TA-toiminta pitkille matkoille vaatii varmasti järeämmän kaluston? Mutta käydäänkö nykykonfliktit sellaisessa maastossa että ampumamatkat on järjestäen 500m tai yli? Mielestäni ei. Taistelukenttä on urbanisoitunut sitten isoisän aikojen, jolloin myös ampumaetäisyydet ovat lyhentyneet tai pitäsikö sanoa monipuolistuneet.Edellisen vuoksi näen, että ta-ammunnan luonne on muuttunut monipuolisemmaksi kokonaisuudessaan. Henkilökohtaisen näkemyksen mukaan uskon että nykytaistelukentän urbaaneissa oloissa ryhmän verran taistelijoita, jolla on kyky ampua tehokkaasti (ja tarkasti) matkoille 10m-500m (sopivalla puolimoottorilla/automaatilla ja riittävällä optiikalla varustettuna) on vähintään yhtä arvokas kuin ryhmän verran kivääri2000 varustettuja taistelijoita.


Kuinkas tuon paremmin kiteyttäisin.Ja JPu, lähden itse siitä olettamuksesta että tarpeet ja painotukset vaihtelevat TA-parin "tosielämässä" niin paljon että kevyt puoliauto / Raskaampi pulttilukko olisivat varmasti monessakin mielessä järkevä yhdistelmä.

Ei kai kukaan voi oikeasti niin mustavalkoisesti ajatella että TA-toiminta on puhtaasti vain ja ainoastaan ammuntaa tuliasemasta +600m etäisyydelle maaleihin joilla on aina liivit sekä komposiittipotta, ja siten raskas ja kömpelö pulttilukkokivääri parin molemmille osapuolille olisi ainoa oikea valinta?Samoin ajattelen ja toivon että tämäkään "6.5mm" sääntö ei voi olla kiveen hakattua "jumalan sanaa" josta ei voi keskustelua herättää  olematta purnaaja. Turha toivo, näemmä.  :?
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut JL »

Homer

 • *
 • Viestejä: 689
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #5 : Lokakuu 31, 2005, 14:31 »
Lainaus käyttäjältä: "MSa"
Kannatan esim .223:sten sallimista myös TA-SMkisoissa, mutta en kannata sitä, että ampumamatkoja alettaisiin lyhentää tämän vuoksi

Olen samaa mieltä.


Lainaus käyttäjältä: "JL"
Samoin ajattelen ja toivon että tämäkään "6.5mm" sääntö ei voi olla kiveen hakattua "jumalan sanaa" josta ei voi keskustelua herättää  olematta purnaaja. Turha toivo, näemmä.  :?

Se on se kuuluisa 11. käsky:

"Älä koskaan ammu kauas alle 6,5-millisellä" :lol:
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Homer »

HJu

 • *
 • Viestejä: 7.951
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #6 : Lokakuu 31, 2005, 20:34 »
Omasta mielestä kiväärikisa jonka voi ampua puhtaasti läpi rk:lla ei ole oikea ta-kisa vaan jotain muuta. Näitä jälkimmäisiä järjestetään tässä maassa aika paljon ja niihin kuuluvat mm. SRA-kisat ja Rk kouluammunnat. TA-kisoja joissa ammutaan TA-kiväärin suorituskyvyn äärirajoilla järjestetään vain aivan muutamia. Olisi hyvä pitää muutama "oikea" TA-kisa olemassa. Siksi pitkät matkat on näissä kisoissa jäädäkseen.USAn kaikki aselajit ovat kilvan hankkimassa uusia itselataavia ta-kivääreitä. Ne vaan ovat kaikki kaliperissa 7.62 Nato tai järeämpi. Pulttilukkoisiin siellä kaavaillaan 338LM tai järeämpää kaliperia.Kannattaa pitää myös mielessä että PV:llä on käytössä vain tarkkuuskiväärejä (7.62X53R/54R ja .338LM) ja 7.62X39 rynkyissä ei ole ta-optiikkaa käytössä eikä niiden kaliperi muutenkaan ta-käyttöön oikein hyvin sovellu.Saldo minun YV-boksissa on tällä hetkellä että 9 kannattaa nykymeininkiä 6.5mm minimirajalla ja 4 vastustaa.Muutama kommentti on tullut siitä, että 6.5mm raja voi olla liian matala kun se ei nykyään ole sotilaskäytössä minkään valtion armeijoilla. Toinen kommentti on ollut että joku minimijouleraja pitäisi olla. Kommentoija ei tosin sanonut mikä raja olisi hyvä.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut HJu »
Terveisin,


HJu

Homer

 • *
 • Viestejä: 689
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #7 : Lokakuu 31, 2005, 21:01 »
Lainaus käyttäjältä: "HJu"
Omasta mielestä kiväärikisa jonka voi ampua puhtaasti läpi rk:lla ei ole oikea ta-kisa vaan jotain muuta.

Mistäs tuon ajatuksen tempaisit? Onko tässä ollutkin puhetta kisan muuttamisesta rynnäkkökivääreille sopiviksi? Minä kun luulin, että kyseessä on ollut rynnäkkökiväärin käyttö nykyisen kaltaisessa kisassa. Olen taas perkule käsittänyt väärin :?

Vaan jos joku ampuu nykyisten kaltaiset kisat läpi rynnäkkökiväärillä hyvällä menestyksellä niin syvään kumarran suoritukselle, vaikka kaliiperi olisi ollut mikä.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Homer »

AUG

 • *
 • Viestejä: 41
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #8 : Lokakuu 31, 2005, 21:16 »
Ei kyse ole siitä että voisi ampua häyhäkisan puhtaasti läpi rynkyllä,vaan jos joku ampuisi sen 5.56 puolimoottorilla läpi itse ainakin arvostaisin sen suorituksen tosi korkealle!Ja ajatus on sallia pulttilukko/5.56 puolimoottori yhdistelmä koska edelleen jakokalusto ei ole 2xkiv2000.

Ja ajatus ampua matkat n.600m-700m parin omavalintaisella aseella ja parilla edelleen pitäisi olla mahdollisuus jakaa matkat ja laukaukset oman mielen mukaan eli pareilla tietty määrä maaleja näkyvissä ja tietty laukausmäärä käytössä! Ja koska sillä 92:kin voi kisata,niin ei se 5.56 ainakaan häviä kantamassa...

Yksinkertainen asia kun ne ampuis 2x338lm aseilla jotka haluaa ja ne jotka haluaa käyttää koulutus/jakokalusto mallia ampuu niillä oman valinnan mukaan eri matkat!

Tuskin kenenkään tarvitsee pelätä että joku pari ampuu kärkeen pelkästään 5.56:lla aseilla...

Ja jos teho vaatimukset halutaan sille 1100M:n luotiliivien läpäisy niin jäljelle taitaa jäädä 50bmg ja jos jollain api luoteja niin ehkä 338lm.

Ja edelleen nuo puheet sra ammunnasta ammuttaessa matkoja 200-700m puolimoottorilla on aika kaukaa haettu,koska sra;ssa matkat alta 150 pääsääntöisesti,,,
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut AUG »

Homer

 • *
 • Viestejä: 689
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #9 : Lokakuu 31, 2005, 21:40 »
Lainaus käyttäjältä: "JL"
Ja JPu, lähden itse siitä olettamuksesta että tarpeet ja painotukset vaihtelevat TA-parin "tosielämässä" niin paljon että kevyt puoliauto / Raskaampi pulttilukko olisivat varmasti monessakin mielessä järkevä yhdistelmä.

Ei kai kukaan voi oikeasti niin mustavalkoisesti ajatella että TA-toiminta on puhtaasti vain ja ainoastaan ammuntaa tuliasemasta +600m etäisyydelle maaleihin joilla on aina liivit sekä komposiittipotta, ja siten raskas ja kömpelö pulttilukkokivääri parin molemmille osapuolille olisi ainoa oikea valinta?

Niin, on tämä ainakin minun mielestäni ristiriitaista. Korostetaan jatkuvasti kilpailun suhdetta tositilanteeseen vaadittavine tehoineen sun muineen, mutta sitten kilpailussa pitäisi olla tarkka-ampujaparilla kaksi pitkää ja suht raskasta kivääriä. Eikö toiminnan pitäisi olla sitten kaikilta osin todenmukaista = ampuja, tähystäjä ja aseet + toiminnat sen mukaiset.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Homer »

ML

 • *
 • Viestejä: 92
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #10 : Lokakuu 31, 2005, 21:47 »
Lainaus käyttäjältä: "HJu"

Muutama kommentti on tullut siitä, että 6.5mm raja voi olla liian matala kun se ei nykyään ole sotilaskäytössä minkään valtion armeijoilla. Toinen kommentti on ollut että joku minimijouleraja pitäisi olla. Kommentoija ei tosin sanonut mikä raja olisi hyvä.


Kannatan ehdottomasti minimijoulerajaa. Laitetaan esim. niin, että pitää olla yli 1000 J/1000m. Näin saadaan karsitua pois 308:t ja 30-06:t ainakin 10 Scenaria käytettäessä. 6,5 millisistä jää vielä joitakin mukaan kisaamaan :wink:Em. oli sitten ihan vitsi vain. Nykyiset säännöt sopii minulle.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut ML »

HJu

 • *
 • Viestejä: 7.951
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #11 : Lokakuu 31, 2005, 21:48 »
Jos pidetään TA-painotteinen kisa jossa tehdään paljon TA-toimintaan liittyvää asiaa niin siinä se rk-jamppa jää kulin asemaan ja saa kantaa varusteita. Ei sen tarvitse mitään ampua ja tästä voi seurata tiettyja motivaatio-ongelmia.Unohtakaa nyt se jakokalusto ja 5.56 samasta lauseesta. Suomessa jakokalusto on 7.62X39 tai isompi. Joulet alkaa niissä 2000 piipun suulla jatkuen tuonne noin 6500 jouleen jos niistä halutaan keskustella.SM-kisoissa on haluttu tietoisesti testata lähinnä pitkän aseen käyttötaitoja koska SRA-kisoissa voi rk:n käyttötaitoja testata mielin määrin.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut HJu »
Terveisin,


HJu

Homer

 • *
 • Viestejä: 689
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #12 : Lokakuu 31, 2005, 22:20 »
Lainaus käyttäjältä: "HJu"
Jos pidetään TA-painotteinen kisa jossa tehdään paljon TA-toimintaan liittyvää asiaa niin siinä se rk-jamppa jää kulin asemaan ja saa kantaa varusteita. Ei sen tarvitse mitään ampua ja tästä voi seurata tiettyja motivaatio-ongelmia.

Tuo pitää varmasti paikkansa, jos rooleja ei vaihdeta missään vaiheessa.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Homer »

Veltto_Orava

 • *
 • Viestejä: 75
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #13 : Marraskuu 01, 2005, 08:07 »
Asian vierestä :)  Joukkoyksikössä jossa kävin armeijan oli yksi kiv 85 kolmen miehen tarkka-ampuja partiolle ampuja, suojaaja, tähystäjä
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Veltto_Orava »
Miten toimin, siten harjoittelen.

MJ

 • *
 • Viestejä: 493
TA-toiminta
« Vastaus #14 : Marraskuu 01, 2005, 11:10 »
Moi,Puolustusvoimien tarkka-ampujien koulutuksen ohjekirja/opas/raamattu on nykyisin Puolustusvoimien Koulutuksen Kehittämiskeskuksen laatima Tarkka-ampujan käsikirja (TarampKäsik), joka on päiväyksellä 30.10.2003 vahvistettu käyttöön otettavaksi Pääesikunnan Maavoimaosaston (Helsinki) toimesta, Jalkaväen Tarkastajan Eversti Mika Peltosen allekirjoituksella.Ko. oppaassa todetaan mm. seuraavaa:"Taistelukentällä tarkka-ampuja taistelee yksin tai yhdessä taistelijaparinsa kanssa"."Tarkka-ampujan avuksi päällikkö voi käskeä vähintään rynnäkkökivääritaistelijan, joka suojaa tarkka-ampujaa sekä toimii tämän tähystäjänä. Tarkka-ampuja voi itse kouluttaa tähystäjänsä, mutta tähystäjän on oltava koko ajan sama taistelija, jotta yhteistoiminta voidaan vakioida"."Eri organisaatiosta riippuen tarkka-ampujien määrä ja käyttöperiaatteet vaihtelevat. Mikäli komppaniaan kuuluu useampia tarkka-ampujia, heitä voidaan käyttää kootusti, hajautetusti tai pitää joku tarkka-ampujan tuliasema jatkuvasti miehitettynä muiden tarkka-ampujien huoltaessa itseään (=kierrätysperiaate)"."Puolustusvoimien käytössä on neljä erilaista tarkka-ampujakäyttön suunniteltua kivääriä. TKIV 85 ja TKIV Dragunov kiväärien kaliiperi on 7,62 mm, joten kiväärit on tarkoitettu lähinnä henkilömaaleja vastaan. 8,6 TKIV 2000:n kaliiperi on 8,6 mm, joten kivääri soveltuu järeämmän kaliiperinsa ansiosta suuremmillekin etäisyyksille (yli 600 m) olevien henkilömaalien tuhoamiseen. 8,6 TKIV 2000:lla voidaan vaikuttaa myös kevyesti panssaroituihin "kylmiin" maaleihin. 12,7 RSTKIV 2000:n kaliiperi on 12,7 mm ja ase on suunniteltu kevyesti panssaroitujen ja panssaroimattomien  ajoneuvojen sekä materiaalin tuhoamiseen".No niin se lainauksista.TA-jakokalusto on hyvin selkeä, neljää eri kiväärityyppiä, joista ensimmäisenä ajan myötä poistuu TKIV 85 käytöstä. Milloin, sitä tietää tuskin kukaan, mutta kyseessä on todellisuudessa jo täysin vanhentunut ta-asejärjestelmä, jonka käyttöä on pitkitetty lähinnä jatkuvan kalusto- ja rahapuutteen vuoksi.TA:t täytyy kouluttaa myös siten, että he voivat tarvittaessa toimia yksin. Pääsääntö on, että yleensä mukana on tähystäjä rk:n kerä joko optisella tähtäimellä tai ilman (joissain RK 95:ssä on optinen tähtäin, kuten 4x suurentava ACOG - optinen tähtäin ei kuitenkaan tee RK:sta ta-asetta).Tilanteen, vuodenajan sekä mission mukaan ta-teamissa voi olla myös kolmas taistelija. Hyvin yleistä mm. talvella. Kuten edellä jo todettu riippuu organisaatiosta sekä käytettävästä kalustosta, tilanteesta, tehtävästä jne... eli siis juuri käyttöperiaatteesta.Mitä tulee Häyhä-kisoihin alunperin juuri tarkka-ampujien ristiinkouluttamisperiaate ja tarkka-ampujalta vaadittava taito ja kyky toimia tarvittaessa yksin, sanelivat kisan toimintatavan siten, että kahden kilpailijan muodostaman teamin molempien jäsenen oli toimittava sekä tarkka-ampujana että tähystäjänä. Tämä oli ainakin aikoinaan myös pv:n oma toive/vaatimus kisoille.Kiinnittäisin myös huomiota siihen, että missään Häyhä-kisan säännöissä ei puututa ta-kiväärin toimintatapaan;  kivääri voi olla aivan yhtä hyvin pulttilukko, vipulukko, kertatoimiva, itselataava tai jopa sarjatulikivääri (ei toki saa ampua sarjatulta kisoissa - säännöt kieltävät tämän) yms...TA-kilpailuista ei tehdä RK SRA-ammuntoja, tämä lienee kaikille itsestään selvää. ResUL:n kilpailusäännötkin ovat sitäpaitsi erilaiset SRA-kisoille ja TA-kisoille, vaikkakin luonnollisesti yhtäläisyyksiä löytyy ja pitääkin löytyä.Mitä taas tulee Häyhä-kisan ammuntamatkoihin, niitä ei tulla lyhentämään, sillä ne juuri sopivalla oikealla painopisteellä testaavat ta-toiminnan ammuntoja eri etäisyyksille, painopisteen ollessa 500 - + 1000 metriä.Kaliiperirajat puolestaan ovat häilyväisiä etenkin sieltä minimipäästä. Yläraja kaliiperiin lienee täysin selkeä ja itseestäänselvä. Alarajoista voi aina keskustella. Ei pidä tuijottaa liiaksi vain pv:n jakokalustoon, joka on listattu edellä, vaan miettiä myös sitä mitä muualla maailmassa käytetään - ottaa oppia myös Suomen rajojen ulkopuolelta.Itse olen liberaali kaliiperien alarajojen osalta, hyväksyn täysin vaikkapa kärjistetysti sanoen 22LR:n Häyhä-kisaan (vaikka sillä ei siellä mitään teekään), mutta loppupelissä sillä, mitä mieltä minä yksin itsekseni olen kaliiperirajoista ei ole päättävää merkitystä.Esille on tuotu joulerajat, sinänsä hyvä idea, mutta mihin joulerajaan viiva vedetään, sillä esim. 1000 Joulea on paljon 7,62 NATO patruunalle aivan kuin 7,62x53R:llekin. Esim. 7,62 NATOssa (10 g Scenar) nopeudella noin 830 m/s 1000 Joulen raja tulee vastaan jo 700 metrissä ja vastaavasti 7,62x53R:lle (13 g D166) nopeudella noin 720 m/s jo hieman yli 600 metrissä. Vastaavasti 5,56 NATOssa käytettäessä 80 grainista (5,2 g) SMK:ta nopeudella 950 m/s, 1000 J raja tulee vastaan jo 400 metrissä. .338 LM:ssä (16,2 g Scenar) 1000 J raja tulee vasta vastaan liki 1600 metrissä nopeudella 900 - 905 m/s.Joten ovatko mitkään joulerajat hyviä, en tiedä, sillä mihin rajan vetää?Asioista on aina hyvä ja mielenkiintoista keskustella. Rakentava kritiikki on aina hyvää, sitä kautta tapahtuu kehitystä.Jos jotain muutosta ylipäätään kisaformaattiin halutaan se kannattaa tuoda esille killan syyskokouksessa, joko itse pp, kirjeitse, sähköpostitse, faxilla tai valtuuttamansa edustajan avulla (valtakirja edustajalle). Mikäli määräenemmistö haluaa joko väliaikaista (koetestit) ja/tai pysyvää muutosta johonkin kisan formaattiin, HJu ResUL:n ta-edustajana esittää muutoksen ResUL:n ampumatoimikuntaan, jolla puolestaan on valta joko hyväksyä tai hylätä kaikki ehdotukset.HJu kerännee jo nyt eri näkemyksiä.Tässäpä näin omia mietteitäni asioiden tiimoilta, olen melko liberaali ja avoin kaikille näkemyksille, mutta olen hyvin jyrkästi sitä mieltä, että tehtiin sitten jotain muutoksia tai ei, niin ta-kisat pitää pysyä ta-kisoina eikä rk-kisoina. Nim. pätevyys nro 3. Tarkka-ampuja ja nro 4. Tarkka-ampujakouluttaja pv:n kantakortissa.Carpe Diem,MJ
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 02, 2005, 09:25 kirjoittanut MJ »