Häyhä 2010 - Kilpailusivut avattu

Aloittaja MSa, huhtikuu 09, 2010, 15:18

« edellinen - seuraava »

MSa

Tervehdys,



http://hayha.takilta.fi">Häyhä 2010 Kilpailusivusto on avattu



- Ilmoittautuminen kilpailuun on alkanut.

- Toimitsijahommista kiinnostuneet voivat myös alkaa ottaa yhteyttä.



Käydään jatkossa kaikki kilpailuun liittyvä keskustelu tässä säikeessä.



Terveisin kilpailiun johto: MSa/KWu
[url=https]

Poikma

#1
Onko la-su yöpyminen maastossa vai parakeissa? Jos maastossa niin, joutuuko yöpymisvarusteet kantamaan mukanaan kilpilun ajan?

MSa

#2
Lainaus käyttäjältä: "Poikma"Onko la-su yöpyminen maastossa vai parakeissa? Jos maastossa niin, joutuuko yöpymisvarusteet kantamaan mukanaan kilpilun ajan?


Terve,



Kyseinen asia täsmentyy vielä suunnittelun edetessä. Ennen kilpailua tullaan julkaisemaan tarkka ohje kilpailijoille, jossa otetaan kantaa mm kyseiseen asiaan sekä muihin oleellisiin asioihin. Lisäksi julkaistaan suuntaa-antavat tehtäväkuvaukset niiltä osin, mitkä vaikuttavat kilpailijaparien vapaavalintaiseen taisteluvarustuksen valintaan. Lähtökohtaisesti taisteluvarustus kannetaan koko kilpailun ajan läpi mukana ml. mahdolliset suunnistukset ja siirtymät. Rasteilla voidaan ohjeistaa "tilanteenmukaisesti" - "weapons and ammo only" jolloin repun tms. voi jättää rastin valmistautumisalueelle.



Majoituksen käytännöistä noudatettaneen edellisten vuosien periaattetta: mikäli yöpyminen on maastossa, yöpymisvarusteet eivät kuulu taisteluvarustukseen jota pitää kantaa tehtävärasteilla mukana.
[url=https]

MSa

#3
Häyhä 2010 ilmoittautuminen on hyvässä vauhdissa.



Kisaan on ilmoittautunut 19.4.2010 mennessä 16 paria. Kisaan mahtuu 20 paria.



MSa
[url=https]

MSa

#4
Häyhän ilmoittautuminen ja suosio on yllättänyt positiivisesti. Osa pareista on jouduttu ottamaan varasijalle kisaan. Lopullisesti kilpailuun hyväksymisestä ilmoitetaan myöhemmin pareille heidän ilmoittamaansa sähköpostiosoitteeseen.
[url=https]

MSa

#5
Hyvä tarkka-ampujat, erityisesti Häyhä2010 ilmoittautuneet sekä muut kilpailukokemusta ja näkemystä omaavat.



Kilpailun suunnittelu on hyvässä vauhdissa. Kilpailupaikka on viime vuosista tuttu Pohjankangas. Haluan avata pienen ennakkokeskustelun koskien tulevan kisan sisältöä, mahdollisia toiveita/ajatuksista joita on vuoden aikana kertynyt. Kuuntelemme sujuvasti KWu:n kanssa syntyvän keskustelua ja saatamme poimia sieltä ajatuksia jos ne muuten sopivat sapluunaan ja olemme sitä mieltä.



Muutama oma huomio ensin.

- Kisan painopiste tullaan luomaan (pe-)la ja kevennetään sunnuntaita kohden. Ensimmäinen kysymys kuuluukin, mitä jos kilpailu alkaisi perjantaina esimerkiksi klo 22? Perinteinen pe illan varusteiden kanssa välppäys täytyy tehdä siis tehdä yhtä iltaa aiemmin, mutta muuten tämä ei aiheuttane ylitsepääsemättömiä ongelmia?

- Erityisesti tasapuolisuudesta on ollut puhetta arvokkaiden stagen suorituksien suhteen ja tämä on erityisesti mielessämme myös tämän vuoden stageja suunniteltaessa.- Kisassa tultaneen kasvattamaan hieman laukausmäärää / ampumastageja edellisvuosista. Pisteiden painotus menee edelleen sääntöjen mukaan. Pyrimme järjestämään monipuolisia ammuntatehtäviä, huomoiden hyväksi havaitut tavat toteuttaa stageja viimevuosilta sekä kainen saadun palautteen.

- Fyysistä puolta tullaan myös testaamaan edellisvuosien tapaan. Tarkka-ampujan ei tarvitse olla triatlonisti, mutta kyllä peruskyky selvityä pikku metsäretkeilystä pyssyn ja repun kanssa on asia, josta sotilaan pitää suoriutua ilman suurempaa hampaankiristystä.



Ennakkotiedot tullaa julkaisemaan kilpailijan ohjessa ennen kilpailua. Tässä pyrimme antamaan kaiken oleellisen tiedon kilpailuun valmistautumista varten, jotta kilpailijat osaavat varautua näkemyksensä mukaan sopivalla tavalla kisaan ilman että täytyy varautua kaikkeen mahdolliseen.



Nyt keskustelu auki muille ajatuksille. Antaa palaa.
[url=https]

er

#6
Musta viime vuoden Häyhä oli ajankäytöllisesti aika ideaali. Kun ottaa siitä pohjan ja sovittaa rastit siihen niin homma hyvä.



Edit: Ls määrän kasvatus on mielestäni kannatettava ajatus.



En näe mitään suurta etua siitä että yötoiminta on ensimmäisenä yönä. Haittaa asiasta voi olla mikäli sitä on myös lauantaina. Kaikesta huolimatta kisan pitää olla myös hauskaa, joten sunnuntain ammunta tms voi olla vähemmän virkeä jos yötoimintaa on molempina öinä. Kisaan liitty tietty sosiaalinen elemennti. Osa äijistä nähdään vain kerran vuodessa. Mielestäni eka ilta on ollut sopiva tuohon "paskanjauhantaan".



Tulin juuri puolituntia sitten eräästä partiotaitokilpailusta. Tuossa kisassa oli otettu käyttöön suunnistuskartta. Tämä oli nähdäkseni erittäin huono ratkaisu vallankin, kun rastit olivat pieniä suppia, kuoppia,kiviä----> Kuntosuunnistusta. Esitänkin siis että kaikkeen karttatoimintaan käytetään 25 000 tai 50 000 sotilaskarttaa ja rastit ovat sotilassuunnistuksen luonteisia. Ei siis Häyhän 2007 luonteisia "majavanpesä" rasteja, vaan ennemmin teiden risteyksiä, rakennuksia, siltoja, mastoja, harjanteita yms puolustettavia/hyökättäviä maastonkohtia.







Mutta: Kisan johtaja on päällikkö ja jos toisin katsoo niin sitten katsoo. Tämä oli vain oma näkemys.
Train hard--->Fight easy

mika

#7
mielestäni ls määrän nostaminen on ok. Se on tasa-arvoisempaa kaikkia kohtaan. Yksittäin ls merkitys putoaa. Tosin kannattaa silti vakavasti pisteytyksen muutamista siten että ekasta osumasta täydet, toisesta puolet jne...

Toiminnan aloitus pe-iltana ok. Siihen kunnon maastorasti jossa ehkä jonkinlaista maaliosastotoimintaa.
CHAIRBORNE - USB Troop

JRu

#8
Disclaimer: En tiedä 2009 kisasta mitään joten jos jotain allaolevia ehdotelmia on kokeiltu jo viime vuonna ja hyväksi/huonoksi havaittu niin en tiedä siitä.


Lainaus käyttäjältä: "MSa"Ensimmäinen kysymys kuuluukin, mitä jos kilpailu alkaisi perjantaina esimerkiksi klo 22? Perinteinen pe illan varusteiden kanssa välppäys täytyy tehdä siis tehdä yhtä iltaa aiemmin, mutta muuten tämä ei aiheuttane ylitsepääsemättömiä ongelmia?


Pe/la yö on parempi vaihtoehto yötoiminnalle ja valvottamiselle kuin la/su yö ettei satu vahinkoja kotimatkalla. Vastaavasti la/su yö ja sunnuntain action vois olla vähän palauttavampaa. Ja tällöin uskaltaisi vetää pe/la reippaammalla otteella vaikka all-nighterin kun tietää että on jotenkin tolkuissaan vielä kun lähtee kotiinpäin. Tälläistä jakoa silmälläpitäen on ihan ok että perjantai- illan välppäys jää pois, jos sitten jossain vaiheessa keskellä kisaa on mahdollisuus myös vaihtaa kuulumisia muiden harrastajien kanssa. Kunhan ei niinkuin yksi vuosi kun neppailtiin melkein 8 tuntia puolukoita männyn kupeessa ja kateltiin meininkiä.


Lainaa- Erityisesti tasapuolisuudesta on ollut puhetta arvokkaiden stagen suorituksien suhteen ja tämä on erityisesti mielessämme myös tämän vuoden stageja suunniteltaessa.


&


Lainaa- Kisassa tultaneen kasvattamaan hieman laukausmäärää / ampumastageja edellisvuosista.


Toivon ettei mennä ihan 1000yd F-Class- moodiin ja ruveta ampumaan 5x10lks pisteitä rivissä. Ei mua ainakaan niin paljon kiinnosta onko jollain ollut tyynempi keli tai paremmat valaisuolosuhteet. Ammun sellaisessa kelissä mikä sattuu kohdalle. Kisakoneita asia tosin todennäköisesti kiinnostaa joten kai se on reilumpaa mennä sitten niiden mukaan joille asia on tärkeä.



Mä siis periaatteesta vastustan laukausmäärän kasvattamista. Jos saisin päättää niin 50lks pitäisi riittää koko viikonlopuksi. 3x3 lks kohdistukseen ja parikymmentä vihua, vaikka käyttäisi jokaiseen paikon. Vastaa tapposaldolta Simunan normi viikonloppua :D



Ehdottomasti painopiste 1. ja 2. laakin osumia mittaavissa tehtävissä. Jopa niin että alle jossain 2-3 sekunnissa lähtenyt ja osunut paikko on yhtä arvokas kuin ekan laakin osuma, mutta 3.+ osumista pisteiksi enää hiluja koska ne kertoo vain että millä ampuma-arvoilla olisi osunut jos kaveri maalipäässä olisi oikein istunut odottamaan sitä osumaa. Eikö em. tyyppiseen laukausaikojen mittaamiseen ole noilla itselataavasarjatuliampujilla laitteistoakin?



No ehkä tohon laukausmäärään voisi varata vielä +50lks jotain kunnon Helm's Deep puolustustaistelua varten :twisted:.



Kaikenkaikkiaan TA- kisojen suola mun mielestä on ollut nimenomaan harkitut ammunnat missä laukausten määrä ei ole ollut mikään laadun mittari. Päinvastoin, mun all-time-favourite on 2008 hostage- rasti jossa ammuttiin 1lks. Myös vasta-tarkka-ammuntarastit on olleet ammunnan puolesta mielekkäitä vaikka niissä rasteissa on ollut muita ongelmia rastin tähystyksen alaisten siirtymien ja maalien löytämisen kanssa.


Lainaa- Fyysistä puolta tullaan myös testaamaan edellisvuosien tapaan. Tarkka-ampujan ei tarvitse olla triatlonisti, mutta kyllä peruskyky selvityä pikku metsäretkeilystä pyssyn ja repun kanssa on asia, josta sotilaan pitää suoriutua ilman suurempaa hampaankiristystä.


Suunnistus on mun mielestäni perusedellytys jota IMO pitää mitata joka kisassa. Mä en silti tekisi siitä kilpajuoksua kelloa tai kanssakilpailijoita vastaan, vaan luonnollisen osan toimintaa tyyliin suoritettu/hylätty. Jos kamppeet, kondis ja/tai asenne ei kestä jatkuvaa rastien välillä liikkeessä olemista ( vaikka ihan lompsimistahdilla ) niin ei homma silloin tosipaikassakaan toimi.



Edelleen sitä mieltä että kisa voisi sisältää ainakin yhden maastoyöpymisen + kaikki kamat kannossa ( tai osa jemmassa, jos vihu löytää jemmakamat niin kilpailija saa halutessaan lunastaa ne roimaa pistesakkoa vastaan, tai yrittää pärjätä kisan loppuun sillä mitä jäi itselle ) mutta vastapainona sykettä siirtymillä ei nostettaisi keinotekoisella kiireellä.



Tuliasemakortin erillistä arvostelua ei tarvita jos ammuntarasti edellyttää hyvää tuliasemakorttia.



Vastaavasti naamioinille ja maastonkäytölle erillistä rastia en kaipaa.



Kohta voisi ruveta katsomaan sitä LEMien käytön lisäämistä kisoissa, vaikka sitten sen "olette saaneet tied/tulenjohdon LEMin lainaksi" verukkeen alla. Kun katsoo LEMien lisääntynyttä määrää sijoitettujen(kin) TA-reserviläisten piirissä niin ei voi enää sanoa että tosipaikassa ei olisi LEMit käytettävissä vain koska PV ei niitä tarjoa. Jätkät raahaisi omansa kentälle, mä ainakin 100% varmasti. Ja 1k+ LEMien hinnat tulee koko ajan alas ja valmistajien/mallien määrä kasvaa jatkuvasti. Eikä 90%+ ajasta tarvi kuin 400-700m mittauskykyä. Joka vielä jaksaa jankata että laserilla mitatulle etäisyydelle ampuminen on liian helppoa, ei ole kyllä ampunut montaa laukausta pitkälle. Laser kun ei tuulta mittaa niin se pysyy ensisijaisena haasteena jatkossakin.



Vastaavasti pakollisena säilytettävä ( mutta painotusta voisi vähentää ) optinen etäisyydenmääritys realistisemmaksi eli jantterien sijaan kentälle rekvisiittaa jonka perusteella uskaltaisi oikeasti laskea jotain etäisyyksiä. Maastokuorma-autoa esittävää pahvi/muovi/tms siluettia, telttaa yms. ( voin ilmoittautua vapaaehtoiseksi rekvisiitan laatimiseen mutta voin olla jäävi kun tarkoitus on kilpaillakin ) Ja kilpailijat vastaavasti vähän valmistautuu tutustumalla keltaisen A2 kaluston mittoihin luokassa 1-5 - metriset kappaleet. Kiltakin voisi tarjota aiheesta tiedustelukoulutusmateriaalia.



Tiivistelmänä lämpimiä muistoja on 2008 hostage- rastin lisäksi tienvarsiammunta erikoisefekteineen, 2007 "hylätty tukikohta" , suunnistukset, vasta-TA-ammunnat ( ilman sitä ryömimistä 50 metrin päästä tähystävää vihollista vastaan ) . Näitä lisää. Vähemmän lämpimiä muistoja rasteista missä tärkeintä on ehtiikö parin molemmat osapuolet käyttää kaikki laukauksensa. Omalle kohdalle ei aikarajat ole muistaakseni napsahdellut mutta ei noista ole koskaan jäänyt mitään wau - fiilistä että olipa siisti rasti.

mamannon

#9
Joo, periaatteessa mitä enemmän ammuntaa, sen parempi, tiettyyn rajaan saakka. En tiedä, kuinka paljon ennen on ammuttu, mutta yläraja on minusta kyllä 100 patruunaa per ampuja (200 kutia per pari) millä kisan pitäisi pystyä selvittämään. Tietenkin enemmän voi kantaa, jos siltä tuntuu ja säännöt sallivat... 100 338LM patruunaa on aika läjä, vaikkei niitä kaikkia tarvitsisikaan koko aikaa kantaa.



Minä kannatan pe-la yötä pimeätoimintaan, jolloin la-su yö voitaisiin levätä (?) ja sunnuntaina voitaisiin vaikka ampua samantyyppinen suuri ammuntarasti kuin 2009 Häyhässä.



Suunnistamisesta olen er:n kanssa samaa mieltä siinä, että kohteiden sopisi olla realistisia, eli tienristeyksiä, rakennuksia ym ja homman vaikeus voisi olla siirtymäreitin valinta ja kohteen lähestyminen, ei niinkään kohteen löytäminen. Sen sijaan ei  50000 sotilaskarttaa, vaan 25000, jotta siirtymisestä ei tule mitään tiekarttahommaa... 50000 kartassa yksityiskohdat ovat niin ympäripyöreitä, ettei kartasta voi edes päätellä sopivaa lähestymissuuntaa tai kulkureittiä, tai ainakaan minun mielestä ei voi.



Mutta tarvitaanko kisaan pistoolia? Siitä on ollut puhetta, ja vaikka se olisi eksoottista, minusta olisi parempi pysytellä vain kivääreissä. Tätä perustelen sillä, että SRA kisat on erikseen, kaikilla ei ehkä ole pistoolia käytettävissä jne...



T: mamannon

MSa

#10
Lainaus käyttäjältä: "mamannon"Mutta tarvitaanko kisaan pistoolia? Siitä on ollut puhetta, ja vaikka se olisi eksoottista, minusta olisi parempi pysytellä vain kivääreissä. Tätä perustelen sillä, että SRA kisat on erikseen, kaikilla ei ehkä ole pistoolia käytettävissä jne...

T: mamannon


Muistaakseni säännöt sanovat että kilpailijalla tulee olla omasuoja-ase (pistooli / vast) jos asetta kantaa dragbägissä. Pistoolia tuskin tullaan vaatimaan pakollisena varusteena, mutta on mahdollista että jollakin rastilla ammutaan myös järjestäjän osoittamilla aseilla esim pistoolilla.



Katkaisen heti alkuunsa alkavan keskustelun "SRA/IPSC/PRACTICAL vs. TARKKA-AMMUNTA ja Häyhä on tarkka-ammuntaa". Kilpailun painopiste pitää olla tarkkuuskiväärin käyttöä testaavissa tehtävissä ja pisteytys sen mukaan, mutta en näe mitään ristiriitaa rastissa jossa joutuu käyttämään esimerkiksi lippaan tyhjennyttyä omasuoja-asetta. Vai miten toimii tarkka-ampuja tositilanteessa lippaan tyhjennyttyä lähitaistelussa vihollisen ollessa 20m päässä? Vaihtaa rauhallisesti uuden 5ptr lippaan vai jatkaa ampumista sivuaseella?
[url=https]

mamannon

#11
LainaaMuistaakseni säännöt sanovat että kilpailijalla tulee olla omasuoja-ase (pistooli / vast) jos asetta kantaa dragbägissä. Pistoolia tuskin tullaan vaatimaan pakollisena varusteena, mutta on mahdollista että jollakin rastilla ammutaan myös järjestäjän osoittamilla aseilla esim pistoolilla.


OK, tämä selvä. Eli jos kivääriä ei kuljeta rasteilla esillä esim. käsillä kantaen tai asehihnan varassa, tarvitsee pistoolin. Dragbägiksi varmaan lasketaan myös kiväärin kuljettaminen aserinkassa?



T: mamannon

MSa

#12
Lainaus käyttäjältä: "mamannon"
LainaaMuistaakseni säännöt sanovat että kilpailijalla tulee olla omasuoja-ase (pistooli / vast) jos asetta kantaa dragbägissä. Pistoolia tuskin tullaan vaatimaan pakollisena varusteena, mutta on mahdollista että jollakin rastilla ammutaan myös järjestäjän osoittamilla aseilla esim pistoolilla.


OK, tämä selvä. Eli jos kivääriä ei kuljeta rasteilla esillä esim. käsillä kantaen tai asehihnan varassa, tarvitsee pistoolin. Dragbägiksi varmaan lasketaan myös kiväärin kuljettaminen aserinkassa?



T: mamannon


Tähän "aserinkka" eberlekysymykseen pitää ottaa kilpailutoimikunnan kanssa kantaa. Asiasta tiedotetaan kilpailuohjeessa.



Aikanaan jolloin säännöt tehtiin ei tainnut vielä olla Eberlejä. Sääntöjen tavoitteena on ohjata kilpailuvarusteet ja toimintatavat sellaisiksi että ne olisivat kutakuinkin järkeviä myös taistelukentällä. On selvää että Eberlessä aseen kantaminen on mukavampaa, mutta nähdäkseni siellä kiväärin paikka ei ole jos on pienikin vihollisuhka.

- Kiväärin saaminen taistelukuntoon drag-bägistä selästä kestää about 15s -20s minimissään. Nähdäkseni se on varsin pitkä aika taistelukentällä ja jos on vihollisuhka ja tämän vuoksi edellytetty sivuase. Näin varmasti suurimmalla osalla järkikin jo sanoo.

- Eberlestä en saa esim omaa TRG:tä käsiin riisumatta ensin reppua. Reppu riisumalla kestää noin 8-10s ennen kuin ase on käytössä. Nähdäkseni tämä on myös varsin pitkä aika.

- Sivuasepistoolin vetäminen kotelosta ensimmäiseen laukaukseen kestää noin 1-2s. Toisaalta pistoolilla ei juurikaan saada tehokasta vaikutusta 25m pidemmille matkoille.



Kiväärin kantaminen yleensä jakaa mielipiteitä. Mä pidän kivääriä yleensä käsissä tai siirtymillä olalla kuin puupyssyä. Pitkillä laitan sen selkään TRG:n omalla kaksiosaisella hihnalla repun tapaan. MVe & OD, JHy & MLi kantavat muistaakseni lähes aina torrakkoa sellaisenaan olalla.
[url=https]

er

#13
Oman näkemyksen mukaan eberle rinnastuu täysin dragbägiin, joten samoja sääntöjä tulee noudattaa.



Peruste



Ase eberlessä ei ole ase käyttövalmiina. Ulosvetäminen vie jokatapauksessa enemmän aikaa kuin rinnalla, käsissä tai olalla olevan aseen käyttöönotto.

Katselin aikanaan erään ta kurssilaisen rimpuilua eberlen ja TAK-85:sen kanssa. Ase vedettiin lopulta repusta siten että äijä meni kyyryyn ja toinen tuki jalan hänen olkaspäähänsä vetäen kauhealla repimisellä aseen esiin. Ilmeisesti reppu oli pakattu väärin, mutta tästä huolimatta pidän dragbägin tai eberlen eroa lähinnä teoreettisena.  Drag bag on ta kisoissamme enemmän selässä kuin laahusankkurina perässä. Jos aseen ulosaamiseksi on todenäköistä että kantolaite pitää ottaa pois selästä, niin näen että sivuase on pakollinen.



Itse pidän asetta kannettasessa lähes 95% ajasta siten että aseen hihna  tulee kaulan yli, ase on käsissä ja reppu selässä. Tällöin ase on käyttövalmis. Sain aseen selässä pidosta aikanaan sellaiset huudot Mellankankaalla ettei varmaan koskaan unohdu ja uusi tapa syöpyi pysyväksi. Tänään pidän silloisen kouluttajamme vänr O:kan huutoa täysin oikeutettuna ja hyvänä oppina.
Train hard--->Fight easy

JL

#14
Lainaus käyttäjältä: "er"Oman näkemyksen mukaan eberle rinnastuu täysin dragbägiin, joten samoja sääntöjä tulee noudattaa.



Peruste



Ase eberlessä ei ole ase käyttövalmiina. Ulosvetäminen vie jokatapauksessa enemmän aikaa kuin rinnalla, käsissä tai olalla olevan aseen käyttöönotto.


Viime vuonna eberleä (jossa päällyhuppu ei ollut käytössä) ei rinnastettu drägbagiin.



Jos aseen käyttöönottoaika olisi perusteena ns. "pistoolipakkoon", niin silloin pistoolin kantaminen pitäisi edellyttää myös mikäli kivääriä kannetaan hihnasta selässä. Tai jos ase on kaulassa ns "lyhyellä hihnalla" ja käytöönotto edellyttää hihnan saamista pois niskan takaa sekä siihen liittyviä kumarteluita ym koreografiaa. Näissäkin palaa aikaa jos hommaa ei ole yhtään harjoiteltu.

Monen näköistä tyyliä on tullut nähtyä- entäs jos raskas ase päätetty vetää remmeillä kiinni repun päälle tai kylkeen pitkillä siirtymillä- silloinkaanhan se ei ole pussissa? Ja kuka valvoisi asiaa esim metsässä?



Sanoisin että jos asiaa on auttavastikaan mietitty ja kokeiltu, aseen saa eberlen pussista tarvittaessa käyttöönsä yhdellä tempaisulla.

Ja toisekseen -mikäli rastikuvauksessa edellytetään ampumavalmiutta- mikäänhän ei silti estä kantamasta asetta nostovalmiina "normaalilla" tyylillä.





edit PRKL kirjoitusvirheitä jne...



http://www.kivelaoutdoor.com/Media/X1A1-drag-n-drop6-3.gif">