Häyhä 2010 - Kilpailusivut avattu

Aloittaja MSa, huhtikuu 09, 2010, 15:18

« edellinen - seuraava »

JTa

#15
Ottamatta kantaa sääntöihin tai muuhun höpöhöpöön: kun liikutaan alueella jossa on edes mahdollisesti vihollista paikalla niin jokin ase on oltava kädessä tahi siten esillä että sen heittolaukauksen voi ampua parissa sekunnissa.



Eli ehkäpä noita sääntöjä voisi hiukan muuttaa niin että tämä ehto täyttyy?  :wink:



MSa: on se pistooli ihan yhtä "tehokas" tuohon hommaan kuin kiväärikin, sillä osuu vielä 50m ihan tarpeeksi hyvin että saa aikaa sen pidemmän vehkeen esiin kaivamiseen.  :whistle:  Santiksen SRA kisassahan oli lähes 50m matka pistoolilla ammuttava ja oli niistä 4 laakista mullakin 1 keskellä taulua..ja pari olis ollu jaloissa jos maalina olisi ollut immeinen.  :D

er

#16
Ase rinnalla on luonnollisesti pitkällä hihnalla, ainakin itselläni.



Lyhyellä hihnalla tilanne on kuten JL kuvasikin se että asetta ei pysty käyttämään nopeasti. Sama pätee nähdäkseni aseen selkään laittoon lyhyellä hihnalla sekä valjain selässä kantoon. Jos selässä on vielä aseen lisäksi reppu/rinkka, niin ei valjassysteemikään ole mikään nopea.



Jos katsotaan mallia ulkomailta, niin siellä Eberleä käyttävillä on tyypillisesti joko rk tai pistooli käytössään. Ainakin kuvien perusteella.



Johonkin kuitenkin pitää laittaa raja. Yksi optio on että annetaan huputtomien eberlejen olla kuten tähänkin asti. Hihnan pituuden vahtiminen tuo nähdäkseni turhan vaikeasti valvottavan elementin.



Selkeintä kuitenkin olisi että kaikilla olisi sivuase tai että asiaa ei vahdita lainkaan rastien välillä, vaan ainoastaan rastia ryömien kontaten lähestyttäessä, jolloin aseen pitää olla esillä tai sivuase kourassa.
Train hard--->Fight easy

SO

#17
Kantosysteemeitä on hyvä mitata jollain tehtävällä 2010 kisassa. Stagelle x tullaan kamat mukana, annetaan rastikäsky ja timeri piippaa samalla hetkellä. 10-150m päähän puoliryhmä janttereita ja stage päättyy viimeiseen laukaukseen. Kaivakoon kukin pyssyn mistä sitten haluaa, tai vaihtoehtoisesti soittaa pistoleerolla janttereihin jos siltä tuntuu. Tasapuolisuuden nimissä myös pistimen käyttö tulee olla sallittua.  Samalla tulee testattua lippaiden ja varapatruunoiden sijoitus taisteluvarusteissa.



Vaasan kisassa vuonna X oli tämän tyyppinen tuliylläkkötehtävä josta piti myös vielä irtautua niin että pari suojaa omaa irtautumista. Maalit oli ilmapalloja. Tuli hieman kiire kääntää zoomi pienelle...



OT

Jos kivääri tarvii ottaa mukaan matkaan niin kyllä sillä lähtökohtaisesti pitäisi pystyä ampumaankin ja vähintäänkin pitäisi jaksaa kantaa ilman erityisjärjestelmiä. Henk.koht. olisin jopa niin radikaalilla linjalla että jos kivääri on bagissa ja berlessä niin sivuase on pakollinen, toimintatapa 3 ja min.kal. 5.56mm.



Muuta:

- kaksinkertainen tuloskirjanpito tyyliin SRA, eli tuomari kirjaa pisteet myös ta-parille ja molemmat vetää nimen alle

- pisteytyksessä painotetaan ekaa laukausta ja sen osumista

- toiminta alkaa pe-iltana käskynjaolla, jotain puuhaa yöksi (sovellettu tehtävä)

- kisa loppuu sunnuntaina 12.00 mennessä ja tulokset valmiina heti kun viimeinen stage on ammuttu

- realtime seuranta, raportit ja tulokset killan sivuille jos löytyy joku sopiva viestimiesresurssi (esim. http://src.ch/live/">http://src.ch/live/ )

- ilmoitetaan vesitäydennyspisteet etukäteen jossain ohjeessa tai kartalla (esim. kätkö)

- vaikka oheistoiminta on kivaa niin käytettäisiin valoisa-aika tehokkaasti ampumiseen ja muita taitoja mitataan sovelletussa vaiheessa

- jos tarve vaatii niin useampia rinnakkaisia suorituspaikkoja (nopeuttaa läpimenoa)

- yksi "lucky shot" 1500m jantterinkaatorasti jonka pisteytys suhteessa pieni muihin stageihin ettei muodostu ratkaisevaksi tehtäväksi

PYSSY

#18
terve!

sinä mielessä että olisi tasapuoliset olosuhteet,nuo rastit joissa paljon laukauksia ja pisteitä jaossa olisi hyvä olla porukalla rivissä ammuttavia,esim ipsc taluja ja 1-2 maalin rastit erikseen... ja pe ilta-la aamu voisi olla toimintaa jo..

ja mielestäni ei tarvita tarkkoja kuvauksia rasteista tyyliin sra kisat...koska sitten näkee oliko viisasta kantaa pistoolia ja toimia sillä,ta kiv.selässä,pussissa,yms...tai lyhyt puoli-moottori...vai kantaa kokoajan ta-kivääriä....... eikä joka rastille viritettyä varustusta...

MSa

#19
Hyvää keskustelua. Juuri sitä mitä halusin herätellä! Jatkakaa.
[url=https]

jthyttin

#20
Jos halutaan näitä "yllätyslähtöjä", ehdottaisin jotain toimintamallia millä pidetään riskit kurissa.



Esim. parin tullessa rastille varmistutaan/kysytään jollain tapaa että suoritukseen ollaan valmiita ("kilpailijan oikeusturva"). Sitten sanotaan että rasti on tarkoitus ampua "yllätyslähdöllä", ja kielletään kaikki toimenpiteet pl. rastituomarin käskyt (jotain toimintavirheitä tms. jos pari alkaa välpätä). Tarkistetaan että aseet ovat tyhjiä (koska niitä ei kai saa kuumana kannella kisan aikana pl. rastit -> varmistaa että kukaan ei huijaa). Muistutetaan että rastin suorituksen aikana on syytä tarkkailla erityisesti sitä mihin piippu sojottaa, missä liipaisinsormi kun ei ammuta jne.



Sitten annetaan rastikuvaus tms. ja aloitetaan toiminta (ajanottoineen) sovitulla tavalla.



Toinen tapa on määrätä ns. hot zoneja joissa kuljetaan ase(et) kuumana. Ei vaan oikein sovellu varmistimettomien kivääreiden jne. kanssa... En näe että minuutin-parin varoitusajalla toiminnan alkamisen suhteen on mitään negatiivista vaikutusta. Kerkeää hiukan ajatella ja turvallisuus paranee. Tositilanteessakin ollaan välillä olosuhteiden takia "korotetussa valmiudessa" jne. Ja toiminta on kilpailulliselta kannalta reilumpaa, kun mahdolliset kysymykset kerkeää esittää tuomarille.

SO

#21
Turvallisuusasiat tulee tietysti huomioida ihan normaalisti. Esimerkkinä jälleen eräästä kisasta jossa rasti kulki siten että: ase ladattiin, sitten juostiin ja ryömittiin ampumapaikalle (sykkeen nostatus) jonka jälkeen ammuttiin maaliin ja nopein vei voiton. Eräällä ei aseessa ollut varmistinta ja ilman suurempia ihmetyksiä hän päätti oman ja muiden turvallisuuden vuoksi ladata aseen vasta päästyään asemaan. Järjenkäyttö ei ole kiellettyä, vaikka säännöissä ei erikseen mainita että se olisi sallittua.



Säännöthän menee käytännössä niin että vain maaleja ammutaan ja loppuajan pesä on tyhjänä. Tätä on helppo valvoa; jos joku aloittaa ilman lataamisliikettä niin saman tien kotiin. Ja sama sanktio kaikille jotka tavataan suorituspaikan ulkopuolella patruuna pesässä. Pistokokeita voidaan suorittaa koska tahansa ja rastimiesten tulee myös tarkastaa vehkeet tullessa ja lähtiessä. Ja toisaalta omaa tyhmyyttähän se on jos patruunoita pesässä lämmittää.



Sotilastarkka-ammuntakisoissa mun mielestä pitää olla myös nopeita tehtäviä missä tarvitaan nopeaa reagointikykyä ja aseenkäsittelytaitoa ja kykyä suoritua myös normaaleista kaavoista poiketen tai niitä soveltaen. Samalla huomaa että mikä on hyvää ja mikä huonoa, löytyykö tavarat vai pitääkö niitä ajan kanssa etsiä. Putooko lipas hiekkaan kun vaihtaa täyden tilalle, muistaako avata tähtäimen läpät, miten on kohdistanut aseen vai tarviiko säätää koroa lähimatkoille, mistä löytyy koroarvot, pystyykö ampumaan repun kanssa, miten käyttää tähtäintä jne jne. Jos on erityinen valmistautumisaikaa niin kaikki tämä jää pois. Valmistautumisajassa ehtii käymään suorituksen läpi mielessään ja sopimaan parin kanssa kuviot ja tekemään taktiikan sekä tarkastamaan vehkeet etukäteen.

MSa

#22
Lainaus käyttäjältä: "SO"Säännöthän menee käytännössä niin että vain maaleja ammutaan ja loppuajan pesä on tyhjänä. Tätä on helppo valvoa; jos joku aloittaa ilman lataamisliikettä niin saman tien kotiin. Ja sama sanktio kaikille jotka tavataan suorituspaikan ulkopuolella patruuna pesässä. Pistokokeita voidaan suorittaa koska tahansa ja rastimiesten tulee myös tarkastaa vehkeet tullessa ja lähtiessä. Ja toisaalta omaa tyhmyyttähän se on jos patruunoita pesässä lämmittää.


Turvallisuus on kisojen ensimmäinen ja ehdoton prioriteetti.

1. Lähtökohtaisesti aseen patruunapesän on oltava AINA tyhjä ja EIKÄ aseessa saa olla ladattua lipasta kiinnitettynä.

2. Aseen saa ladata VAIN rastituomarin käskyllä / ohjeistuksen mukaan.


3. Ampuja vastaa asekäsittelyn turvallisuudesta ja siitä että aseen piippu ei missään tilanteessa osoita annetun ampumasektorin ulkopuolelle.

4. Aseet ja patruunapesä tarkistetaan rastituomarin toimesta suorituksen/osasuorituksen päättyessä.

5. Rike johtaa automaattisesti kilpailusta sulkemiseen.



Kun muistaa kohdat 1. ja 2. niin hyvin menee.




Lainaus käyttäjältä: "SO"Sotilastarkka-ammuntakisoissa mun mielestä pitää olla myös nopeita tehtäviä missä tarvitaan nopeaa reagointikykyä ja aseenkäsittelytaitoa ja kykyä suoritua myös normaaleista kaavoista poiketen tai niitä soveltaen.


Samaa mieltä. :wink:
[url=https]

mamannon

#23
Ääh, perkele, kirjaako tämä palvelin aikakytkennällä ulos? Nyt meni teksti bittiavaruuteen...



T: mamannon

JHa

#24
Toistetaan taas samoja vanhoja jorinoita jos vaikka syöpyisi kilpailun johdon alitajuntaan ja nousi esiin omana toteutuskelpoisena ajatuksena. :mrgreen:  Kannettu vesi ei kaivossa pysy :D



On tullut aikanaan kolmena vuonna käytettyä Bägiä Häyhässä ja sivuase on ollut aina mukana. Silloin kun liikutaan vihollisuhan alla tulee aina olla jokin ase kädessä. Tämä on säännön alkuperäinen tarkoitus. Koskee myös pareja, jolla ei ole käytössään bagejä.



Keskeisimmät asiat:



1.Osuma ensimmäisellä laukauksella täytyy olla pisteiltään aina parempi



2. Enintään kaksi laukausta/maali ellei kyseessä ole puhdas nopeatempoinen puolustusammunta tai rata-ammunta.



3. Molemmille omat maalit, jolloin ei edes mahdollisuutta kopioammuntaan. Kopioammunta on mielestäni nykykisojen kaikkein suurin ongelma jos yritetään oikeasti imitoida todellisuutta. Maalien määrä ei ole itsetarkoitus vaan osumat ensimmäisellä laukauksella.



4. Valoisaan aikaan ammutaan ja suoritetaan muita toiminnallisia tehtäviä. Ei käytetä aikaa kilpasuunnistukseen.



Viikonloppu on lyhyt aika kisan läpiviemiseen. Itse voisin kannattaa kisan aloittamista jo Pe klo.22.00 ja ensimmäinen yö käytettäisiin itsenäiseen siirtymiseen kilpailualueelle. Matkalla voisi olla jotain aktiviteettia, mutta keskeisin olisi itsensä löytäminen tuliasemasta tai odostusalueelta säädettyyn aikaan mennessä. Tuliasemakortin valmistelu omasta asemasta ennen toiminnan käynnistymistä voisi myös sisältyä tehtävään. Nopea suoritus antaa pisimmän levon. Ammunta järjestäjän tuliasemasta maalialuelle käsketysti. Lauantai voisi päättyä klo.22.00 mennessä ja kuljetus ajoneuvoilla tukikohtaan. La yön voisi vaihtaa kuulumisia makkaran parissa tai nukkua. Sunnuntaille pelkkiä ammuntoja ja pelit kasaan klo.12.00 mennessä.

MSa

#25
Lainaus käyttäjältä: "JHa"Toistetaan taas samoja vanhoja jorinoita jos vaikka syöpyisi kilpailun johdon alitajuntaan ja nousi esiin omana toteutuskelpoisena ajatuksena. :mrgreen:  Kannettu vesi ei kaivossa pysy :D


Häyhä vastasi aikanaan kysyttäessä että mikä teki hänestä hyvän ampujan: "Harjoittelu". Samaa tullaan testaamaan tänä vuonna. En usko että Häyhä harjoitteli ainoastaan makuuammuntaa. Niinpä uskon että ne joilla on harjoiteltuna monipuolista aseenkäsittelyä, ampumatekniikkaa sekä asentoja tulevat pärjäämään Häyhä 2010 kisassa kyllä. En usko että Häyhä2010 kisaa ei voiteta ellei myös 700-1100m osumat ole kovalla prosentilla perillä.


Lainaus käyttäjältä: "JHa"
On tullut aikanaan kolmena vuonna käytettyä Bägiä Häyhässä ja sivuase on ollut aina mukana. Silloin kun liikutaan vihollisuhan alla tulee aina olla jokin ase kädessä. Tämä on säännön alkuperäinen tarkoitus. Koskee myös pareja, jolla ei ole käytössään bagejä.


Samaa mieltä periaatteesta. Terve järkikin sen sanoo. Tuota sääntökohtaa pyritään täsmentämään kilpailuojeeseen ja ottamaan kantaa myös Eberlekysymykseen.


Lainaus käyttäjältä: "JHa"
Keskeisimmät asiat:

1.Osuma ensimmäisellä laukauksella täytyy olla pisteiltään aina parempi


Ei aina. Onko mitään kiivaassa taistelutilanteessa, puolustetaanpa tai hyökätäänpä sitten tulitukitarkka-ampujalle osuuko ekalla vai tokalla. Kuulaa menee molempiin suuntiin, joten ristikossa oleva vihollinen ei välttämättä edes tajua olevansa ristikossa.

- Edellisvuosina muuttuvat olosuhteet ovat asettaneet kilpailijat eriarvoiseen asemaan. "The One" pitkä stage arvokkailla maaleilla aamutyvenessä ammuttuna on helpompi kuin klo 14 6m/s heiluvasta Pukkiharston tornista.

==> Osumista ekalla laukauksella tullaan painottamaan ja arvostamaan myös tänä vuonna niillä rasteilla joissa se on tarkoituksenmukaista, sekä mahdollista tasapuolisesti toteuttaa


Lainaus käyttäjältä: "JHa"2. Enintään kaksi laukausta/maali ellei kyseessä ole puhdas nopeatempoinen puolustusammunta tai rata-ammunta.

Pääosin samaa mieltä. Puolustus/hyökkäys/tulitukiTA-tehtävissä en näe tarkoituksenmukaisuutta siinä että laukausmäärä olisi rajoitettu.

==> Tullee olemaan rasteja joissa on rajoittamaton laukausmäärä sekä rasteja rajoitettu laukausmäärä


Lainaus käyttäjältä: "JHa"3. Molemmille omat maalit, jolloin ei edes mahdollisuutta kopioammuntaan. Kopioammunta on mielestäni nykykisojen kaikkein suurin ongelma jos yritetään oikeasti imitoida todellisuutta. Maalien määrä ei ole itsetarkoitus vaan osumat ensimmäisellä laukauksella.

Edelleen viittaan näkemyseroon siitä, että AINA ei ole itsetarkoitus osua ekalla. Mutta jos maalilaitteita on riittävästi, niin hyvin voi olla omat maalit. Aina vain laitteita ei ole tarpeeksi kisassa. Mutta rastihan on silti sama kaikille. Luonnollista että parempi ampuja/kaliperi ampuu ensin. En näe tässä sinänsä mitään ongelmaa, mutta kuin jos parilla itsellään tulee kinaa kumpi ampuu ensin.

Rasti mittaa juuri samalla tapaa kaikkien parien taitoa ja nopeutta. Suoritukset parin sisällä ovat vain hieman eri tyyppisiä ja nähdäkseni jos pari ei itse osaa jakaa ajankäyttöä oikein, että molemmat ehtivät ampua, niin se on ensisijaisesti parin ongelma. Esim viimevuoden puolustusammunta rajoittamattomalla laukausmäärällä: Kiire tuli, sitä mukaa oli lisättävä nopeutta, sitä mukaa virheitä. Muistaakseni viime vuonna ko. rastin ampui vain yksi pari maksimipisteillä läpi, vaikka ammuttiin samat maalit kahteen kertaan.

- Tyypillisessä TiedusteluTA-tehtävässä, jossa esim edetään asemaan, kytätään bunkkerista tupakille tulevaa komentajaa ja koitetaan pudottaa se ekalla/tokalla on taas eri juttu. ==> Mutta korostan, että tasapuolisuuden luominen suoritusolosuhteiden välille korostuu edelleen. Jos tämän kaltainen tehtävä tulee, on sen osumapisteet painotettu vähemmällä kokonaisuuteen nähden.


Lainaus käyttäjältä: "JHa"4. Valoisaan aikaan ammutaan ja suoritetaan muita toiminnallisia tehtäviä. Ei käytetä aikaa kilpasuunnistukseen.

Laukausmäärä tullee kasvamaan tänä vuonna hieman viimevuotisesta. Ammuntaa ja toimintaa on päivällä. Mutta niin myös "kilpa"suunnistetaan ja mitataan näin parien kuntoa sekä kykyä karttan ja kompassinkäyttätaitoa. Suunnistusta ei tarvitse pelätä. Vanha totuushan on että happi pitää laittaa jalkoihin ja/tai päähän. Likaa happi jaloissa => vauhtia paljon ==> virheriski kasvaa.


Lainaus käyttäjältä: "JHa"Viikonloppu on lyhyt aika kisan läpiviemiseen. Itse voisin kannattaa kisan aloittamista jo Pe klo.22.00 ja ensimmäinen yö käytettäisiin itsenäiseen siirtymiseen kilpailualueelle. Matkalla voisi olla jotain aktiviteettia, mutta keskeisin olisi itsensä löytäminen tuliasemasta tai odostusalueelta säädettyyn aikaan mennessä. Tuliasemakortin valmistelu omasta asemasta ennen toiminnan käynnistymistä voisi myös sisältyä tehtävään. Nopea suoritus antaa pisimmän levon. Ammunta järjestäjän tuliasemasta maalialuelle käsketysti. Lauantai voisi päättyä klo.22.00 mennessä ja kuljetus ajoneuvoilla tukikohtaan. La yön voisi vaihtaa kuulumisia makkaran parissa tai nukkua. Sunnuntaille pelkkiä ammuntoja ja pelit kasaan klo.12.00 mennessä.


No nyt ollaan täysin samaa mieltä. Juuri näin. Kisan painopiste tultaneen luomaan pe yö la-ilta väliselle ajalle. Makkaranpaistoajasta en tiedä la-illallekaan, mutta uskoakseni koko kisan ajan jää kuitenkin kilpailijoille hyvin aikaa odotusaluilla iskeä juttua. Samoin sunnuntaina ratojen purun aikana ja palkintojen jakoa odoteltaessa.





Vaikka edellä otan kantaa ja kommentoin tulevaa kisaa, niin kommentit on otettava tässä vaiheessa alustavina. Ennen kilpailua tullaan julkaisemaan kilpailijan ohje joka sisältää tarvittavat tiedot kilpailun kulusta.



MSa
[url=https]

mika

#26
Lainaus käyttäjältä: "JPu"
Pari kysyi tuomarilta, että saako toinen heti paikata jos toinen ampuu ohi? Saivat vastauksen, että siitä vaan, ette käytä enempää ammuksia kuin muutkaan, "me lasketaan ne". Josta seurasi se, että otetaan aluksi maali 1 ja kun kumpikin säätää siihen samat lukemat ja toinen ampuu toisen tähystäessä. Tähystäjä näkee, että meni vaikka 1 mrad viereen ja täräyttää heti samaan tuuleen itse vierestä maalin nurin. Jos maali meni nurin, niin tuomareilta pyydettiin maalit takaisin ylös, että toinenkin sen voi heti kaataa. Näin edeten maali kerrallaan, kunnes kaikki maalit on ammuttu. Yhtä paljon laukaiksia kuin muillakin kilpailijoilla, mutta hiukan eri tilanne, kun toinen ampuisi ensin koko kierroksen läpi ja sitten toinen alkaisi kierroksen alusta...

Tarkka-ampuja ottaa etua mistä saa. Tää on kai lopputulema ylläolevasta. Henk koht mielipiteenä kisan sääntöjen henki ei toteudu.
CHAIRBORNE - USB Troop

JHa

#27
Lainaus käyttäjältä: "JHa"
Keskeisimmät asiat:

1.Osuma ensimmäisellä laukauksella täytyy olla pisteiltään aina parempi


Lainaus käyttäjältä: "MSa"


Ei aina. Onko mitään kiivaassa taistelutilanteessa, puolustetaanpa tai hyökätäänpä sitten tulitukitarkka-ampujalle osuuko ekalla vai tokalla. Kuulaa menee molempiin suuntiin, joten ristikossa oleva vihollinen ei välttämättä edes tajua olevansa ristikossa.

- Edellisvuosina muuttuvat olosuhteet ovat asettaneet kilpailijat eriarvoiseen asemaan. "The One" pitkä stage arvokkailla maaleilla aamutyvenessä ammuttuna on helpompi kuin klo 14 6m/s heiluvasta Pukkiharston tornista.

==> Osumista ekalla laukauksella tullaan painottamaan ja arvostamaan myös tänä vuonna niillä rasteilla joissa se on tarkoituksenmukaista, sekä mahdollista tasapuolisesti toteuttaa


noin Klo.10.00 jälkeen alkaa yleensä tuulla. Jos aikataulu mahdollistaa niin tätä ennen ei kannata ammuttaa pitkiä matkoja avonaisessa maastossa. Tornista ampumista kannattaa ehkä muutenkin välttää niin ei lisää turhaan tuulen vaikutuksia.


Lainaus käyttäjältä: "JHa"3. Molemmille omat maalit, jolloin ei edes mahdollisuutta kopioammuntaan. Kopioammunta on mielestäni nykykisojen kaikkein suurin ongelma jos yritetään oikeasti imitoida todellisuutta. Maalien määrä ei ole itsetarkoitus vaan osumat ensimmäisellä laukauksella.


Lainaus käyttäjältä: "MSa"


Edelleen viittaan näkemyseroon siitä, että AINA ei ole itsetarkoitus osua ekalla. Mutta jos maalilaitteita on riittävästi, niin hyvin voi olla omat maalit. Aina vain laitteita ei ole tarpeeksi kisassa. Mutta rastihan on silti sama kaikille. Luonnollista että parempi ampuja/kaliperi ampuu ensin. En näe tässä sinänsä mitään ongelmaa, mutta kuin jos parilla itsellään tulee kinaa kumpi ampuu ensin.

Rasti mittaa juuri samalla tapaa kaikkien parien taitoa ja nopeutta. Suoritukset parin sisällä ovat vain hieman eri tyyppisiä ja nähdäkseni jos pari ei itse osaa jakaa ajankäyttöä oikein, että molemmat ehtivät ampua, niin se on ensisijaisesti parin ongelma. Esim viimevuoden puolustusammunta rajoittamattomalla laukausmäärällä: Kiire tuli, sitä mukaa oli lisättävä nopeutta, sitä mukaa virheitä. Muistaakseni viime vuonna ko. rastin ampui vain yksi pari maksimipisteillä läpi, vaikka ammuttiin samat maalit kahteen kertaan.

- Tyypillisessä TiedusteluTA-tehtävässä, jossa esim edetään asemaan, kytätään bunkkerista tupakille tulevaa komentajaa ja koitetaan pudottaa se ekalla/tokalla on taas eri juttu. ==> Mutta korostan, että tasapuolisuuden luominen suoritusolosuhteiden välille korostuu edelleen. Jos tämän kaltainen tehtävä tulee, on sen osumapisteet painotettu vähemmällä kokonaisuuteen nähden.

Häyhän keskeinen koulutussisältö on ollut ristiinkoulutus. Ristiinkoulutus tarkoittaa, että molemmat saavat ja joutuvat tekemään samoja asioita. Joitain vuosia sitten tämä hoidettiin järjestäjän toimesta eli ensimmäinen ampuja vaihtui. Tämä ei ole mielestäni ratkaisu vaan se, että ammutaan omia maaleja eli toisena ampuvan maalit nostetaan myöhemmin näkyviin tai maalit on yksilöity. Molemmat siis joutuvat tähystäjän tehtävässä määrittämään tuntemattomia etäisyyksiä, etsimään maaleja ja ilmoittamaan ne ampujalle. Tottakai parin kalustosta yms. riippuen tehtävät voi olla vakioitunut jommalle kummalle parista huolimatta siitä kuka ampuu. Spottaaminen ja korjausten antaminen on kuitenkin enemmän tähystäjän kuin ampujan tehtäviä. Suurin ero kuitenkin tulee, että ei ole molempien laukausmääriä käytettävissä maalin kaatamiseeen.



Nykymallin johdosta pyritään parin ballistiikat yhtenäistämään, jolloin ensimmäisen ampujan ampuessa radan läpi on koro ja tuuliarvot valmiina toiselle ampujalle (edellyttää tietysti parin osaamista). Tämän jälkeen alkaa somotus, jossa ei paljon tähystäjää tarvita jos olosuhteet eivät ole oleellisesti muuttuneet/vaihtelevat. Ainoa minkä kanssa taistellaan on tiukka aikataulu eli pohjien ampumiseen on käytetty liikaa aikaa. Toki sama eli tasapuolinen kaikille mutta ei mielestäni todenmukaista.



JPu:n mainitsema kopiammuntatilanne on jo aivan toinen asia. Nykyään vastaavaa tuskin enään tapahtuu. Toimitsijat hoitavat hyvin ammuttamisen.



Alla olevat "vanhat ohjeet" huomioimalla voidaan hiukan tasapäistää olosuhteita yms.:



Ammunnat tulee järjestää huomioiden seuraavat asiat; Tuliasema-alueelta tulee nähdä kaikki maalit ilman turhia sivuttaissiirtymisiä. Tulialueen sektori pitää järkevänä, jotta TA parin toiminta-asento pysyy kohtuullisen muuttumattomana. Sektorin leveys ja syvyys on suhteutettava suoritusaikaan. Huomioitava on myös kasvillisuuden aiheuttamat peitteet ampumapaikan ja maalin välillä. Maalit on merkittävä selkeästi ja yksiselitteisesti, kun ammutaan useampaa maalia. Kirjaimilla, numeroilla tai kuvioilla, ei väreillä.



Maalien näkyminen ja merkinnän erottuminen on tarkistettava ampumapaikalta ammuntatasolta. Kaikki maalit pitää pystyä tunnistamaan 10X keskihintaluokan kiikaritähtäimellä. Yksittäisen maalin laatu on oltava ampujan tiedossa etukäteen. Ampumasuuntia mietittäessä on huomioitava laskevan auringon vaikutus tähystämiseen ja ammuntaan.



Maalialueen on oltava selkeästi erottuva maastonkohta tai alue on merkittävä

maastoon. Ampumapaikkaa suunniteltaessa on kiinnitettävä huomiota, että myös tähystäjä pystyy toimimaan samasta asemasta. Makuuasemasta ammuttaessa tulee kiinnittää huomiota sen riittävään tasaisuuteen. Optimituliasemassa pari pystyy toimimaan alle 1 m etäisyydellä toisistaan. Muista asemista ammuttaessa on kiinnitettävä huomiota tukevaan alustaan ja huomioitava myös ampujien pituus, jotta ammunta esim. syvästä juoksuhaudasta onnistuu kaikilta kilpailijoilta. Mikäli käytetään etäisyyden mittauksen tarpeisiin "vakiokokoisia" kohteita tulee maalit sijoittaa niiden välittömään läheisyyteen. Mikäli käytössä ei ole etäisyyden määrittämiseksi laseretäisyysmittaria tulee maalit sijoittaa niin, että yli 800 m matkoilla voidaan karttaa hyödyntää etäisyyden mittauksessa. Maalit sijoitetaan tällöin tunnistettavien maastonkohtien läheisyyteen.



Tuuli nousee yleensä klo.10.00 jälkeen, joten ennen sitä on pyrittävä välttämään pitkille matkoille ampumista. Tällöin voidaan parantaa olosuhteiden aiheuttamaa epäsuhtaa.



Ammunnoissa käytetään jotakin seuraavista ampuma-asennoista:

1. makuulta (pääasiallinen asento)

2. istualtaan, (maassa tai pöydän äärellä)

3. polvelta

4.seisaaltaan poterosta tai muulta tuelta

MSa

#28
Lainaus käyttäjältä: "JPu"
Pari kysyi tuomarilta, että saako toinen heti paikata jos toinen ampuu ohi? Saivat vastauksen, että siitä vaan, ette käytä enempää ammuksia kuin muutkaan, "me lasketaan ne". Josta seurasi se, että otetaan aluksi maali 1 ja kun kumpikin säätää siihen samat lukemat ja toinen ampuu toisen tähystäessä. Tähystäjä näkee, että meni vaikka 1 mrad viereen ja täräyttää heti samaan tuuleen itse vierestä maalin nurin. Jos maali meni nurin, niin tuomareilta pyydettiin maalit takaisin ylös, että toinenkin sen voi heti kaataa. Näin edeten maali kerrallaan, kunnes kaikki maalit on ammuttu. Yhtä paljon laukaiksia kuin muillakin kilpailijoilla, mutta hiukan eri tilanne, kun toinen ampuisi ensin koko kierroksen läpi ja sitten toinen alkaisi kierroksen alusta...


En tiedä että näin olisi toimittu, mutta vaikka tuo olisi sallittu, niin en lähtisi tuota itse kokeilemaan. Miksei ampuja itse voi paikata, jolloin on varmasti sama lentorata käytössä ja siten todennäköistä että korjaus on kohdallaan. Jos saan itse kiinni mistä meni ohi, niin KWu voinee vahvistaa että siinä on spotterilla kiire sanoa oma näkemyksensä minne osui ennen paikon lähtöä. Paikon ampuminen 2-3s kuluessa havainnosta on ensiarvoista vaikeissa ja muuttuvissa tuulioloissa olettaen että ykkönen oli hyvä laukaus ja korjaus tuottaa oikeaa dataa.



MSa
[url=https]

MSa

#29
Lainaus käyttäjältä: "JHa"noin Klo.10.00 jälkeen alkaa yleensä tuulla. Jos aikataulu mahdollistaa niin tätä ennen ei kannata ammuttaa pitkiä matkoja avonaisessa maastossa. Tornista ampumista kannattaa ehkä muutenkin välttää niin ei lisää turhaan tuulen vaikutuksia.


Kun halutaan

- 20 paria kisaan

- halutaan että on yksikin rasti, jossa ei tule kiire (eteneminen, rauhallinen ja tarkka tuliasemtyöskentely) ==> 30min läpimenoaika

- 10 tuntia + rastimiesten safkatauot 30min + 30min reserviin laitevikojen takia ==> vaaditaan 11 tuntia aikaa rastilla.

==> Jos aloitetaan klo 10 kestäisi ammunna 21. Ja yleensä taas alkaa tyyntyä illalla. Ei onnistu.



Lisäksi kaksi vuotta sitten yksi ammunta oli eri päivinä. Me ammuttiin iltapäivällä 4-5m/s efektiivisellä sivutuulella. mika&eric ampuivat 10m/s tuulella puuskissa 14m/s.



==> Painoarvoltaan arvokkaat, vähällä laukausmäärällä toteutettavat pitkänmatkanammunnat jossa pari osoittaa hallitsevansa ballistiikkansa ja lukemaan tuulen tultaneen ampumaan mahdollisimman tasapäisissä oloissa = yhtäaikaa. Ellei joku keksi parempaa tapaa mitata tasapuolisesti tätä aluetta.


Lainaus käyttäjältä: "JHa"Häyhän keskeinen koulutussisältö on ollut ristiinkoulutus. Ristiinkoulutus tarkoittaa, että molemmat saavat ja joutuvat tekemään samoja asioita. Joitain vuosia sitten tämä hoidettiin järjestäjän toimesta eli ensimmäinen ampuja vaihtui. Tämä ei ole mielestäni ratkaisu vaan se, että ammutaan omia maaleja eli toisena ampuvan maalit nostetaan myöhemmin näkyviin tai maalit on yksilöity. Molemmat siis joutuvat tähystäjän tehtävässä määrittämään tuntemattomia etäisyyksiä, etsimään maaleja ja ilmoittamaan ne ampujalle. Tottakai parin kalustosta yms. riippuen tehtävät voi olla vakioitunut jommalle kummalle parista huolimatta siitä kuka ampuu. Spottaaminen ja korjausten antaminen on kuitenkin enemmän tähystäjän kuin ampujan tehtäviä. Suurin ero kuitenkin tulee, että ei ole molempien laukausmääriä käytettävissä maalin kaatamiseeen.


Ristiinkoulutus on hyvä ajatus, mutta ei sen ole pakko toteutua jokaisella rastilla. Häyhä on myös pari, ei yksilökilpailu jolloin on luonnollista että näin sallittaessa pari itse määrittää oman toimintamallinsa, ampumarutiinin.



Mä en pidä alkuunkaan ajatuksesta, jossa kilpailusäännöillä pyritään vaikuttamaan parin tarkka-ampujaparin tapaan toimia tai edes että halutaan ottaa kantaa siihen miten maaleja pitäisi koulutuksellisesti, tyylipistein tai muiden aspektien valossa tuhota.



Viittaan esimerkiksi siihen perinteiseen roolitusnäkemykseen, että esim spotterin pitäisi antaa ampuma-arvoja, havaintoja ja korjauksia - ampujan keskittyä ampumaan. En ole alkuukaan tätä mieltä että näin pitäisi edes ohjata toimimaan pareja. Peruskoulutuksessa pitää antaa jokin malli miten toimia, mutta jokainen pari muokkaa siitä itselleen oman tavan toimia enemmän tai vähemmän. KWu:n kanssa toimiessamme, ampuja johtaa selvästi tulitoimintaa, vastaa omista ampuma-arvoistaan taulukoistaan ja spotteri lähinnä "keskustelee" vierellä, varmentaa dataa ja antaa mielipiteensä. Kaluston erilaisuudet vaikuttavat myös. .338 + suujaru yleensä myös heikentää meillä spotterin mahdollisuutta spottaukseen vs. ampuja. Tämän vuoksi taas itse pyrin AINA 25x suurenteisella kiväärioptiikallani näkemään minne kuula meni ja tekemään siitä tarvittavat johtopäätökset. Spotteri varmistaa.



==>  Kilpailusääntöjen tehtävä on luoda turvallinen ohjeistus ammunnan tasapuoliselle järjestämiselle ja ohjeiden tulee keskittyä siihen että luodaan realistinen tilanne jossa mitataan tarkka-ampujaparin taitoa suoritua tehtävästä.




Lainaus käyttäjältä: "JHa"Nykymallin johdosta pyritään parin ballistiikat yhtenäistämään, jolloin ensimmäisen ampujan ampuessa radan läpi on koro ja tuuliarvot valmiina toiselle ampujalle (edellyttää tietysti parin osaamista). Tämän jälkeen alkaa somotus, jossa ei paljon tähystäjää tarvita jos olosuhteet eivät ole oleellisesti muuttuneet/vaihtelevat. Ainoa minkä kanssa taistellaan on tiukka aikataulu eli pohjien ampumiseen on käytetty liikaa aikaa. Toki sama eli tasapuolinen kaikille mutta ei mielestäni todenmukaista.


Ballistiikan yhtenäistäminen parin sisällä helpottaa asioita vähän, mutta ei paljoa. Sivutuulesta olen pitkään puhunut "efektiivisen tuulen" määrittämisen puolesta = kohtisuora komponentti. Kun efektiivinen tuuli on selvitetty, on tuulikorjauksen määrittäminen lähinnä taulukonlukukysymys, se että mille kaliperille taulukko on tehty on toissijaista. Vrt. Whiskeyjantteri => harva osaa lukea tuulen oikein 1400m ekalla laukauksella, mutta sen jälkeen kun todetaan että korjaa "2m/s mukaan" ja tämän jälkeen alkaa pelti heilua kaikilla.



Jos halutaan ristiinkoulutusta, realistisia skenarioita Häyhään ja tasapuolisuutta kilpailuun jossa testataan monipuolisesti tarkka-ampujan oleellisia taitoja, niin jokainen voi miettiä miten nämät sopivat kaikki kerralla yhteen rastiin. Eivät sovi. Siksi jossain rastissa tulee ristiinkoulutus toteutumaan 100%, jossain taas tulee enemmän realistinen skenario. Jossain on kiire. Jossain on aikaa. Jossain ammutaan polvelta/sovelletusti, jossain makuulta.  Jossain tulee yllätyksiä ja aivan jotakin muuta. :wink:



Yhtä kaikki, taas toistan lopuksi jo aiemmin sanottua. Nähdäkseni 2010 Häyhä kisa tulee olemaan kokonaisuus erilaisia tehtävärasteja, jotka pyritään tekemään KISS-periaatteella siten että ne kuitenkin testaavat monipuolista sotilastarkka-ammunnan ampumataitoa mahdollisimman tasapuolisesti. Kisassa tulee pärjäämään loistavasti rehdillä reserviläisasenteella ja monipuolisella ammuntataidolla.
[url=https]