Kirjoittaja Aihe: MoC goes PRS?  (Luettu 5722 kertaa)

jthyttin

 • *
 • Viestejä: 609
Re: MoC goes PRS?
« Vastaus #15 : Huhtikuu 26, 2018, 20:54 »
Jos on tarkoitus yksinkertaistaa niin ei mitään pultti vs. puolari -jakoa. Kaikki samaan luokkaan, ja kisan järjestäjä voi halutessaan palkita parhaan puolariampujan (tai vaikka mosin-nagantin...)Reagoivien maalien kohdalla ongelmana on laitehäiriöt (siis osuttiin mutta maalilaite ei toiminut halutusti) ja/tai maalin jalkaan, lähelle maahan tms. osumisesta aiheutuva maalilaitteen tahaton toiminta (pelti kaatuu tms.) Varsinkin jos lähdetään kohtuuttomasti pienentämään maalin kokoa.Yksi vaihtoehto järjestää matalan työvoimakustannuksen kisoja on ns. postal match. Eli julkaistaan maalit (yleensä printattavassa muodossa) ja jokainen ampuu omalla radallaan annetun ajan puitteissa (esim. kuukausi) ja laittaa foorumille kuvan/kuvat maaleista sekä tietysti oman tulkintansa pistelaskusta. Mielestäni toimii hyvin varsinkin piekkarilla.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

Ohimeni

 • *
 • Viestejä: 104
Re: MoC goes PRS?
« Vastaus #16 : Huhtikuu 26, 2018, 22:10 »
Lainaus käyttäjältä: SO post_id=90667 time=1524678993 user_id=167

Suomessa vakiintuneet Finnsniper ja Häyhä-kisat ovat paikkansa vuosien saatossa ansainneet. Kisaformaatista johtuen kilpailuihin on mahdollista ottaa erittäin rajoitettu määrä kilpailijoita (max. 20 partiota) ja suuri osa kilpailusta on oheistoimintaa koulutusnäkökulma huomioiden. Viime vuosien trendi osallistujien määrän suhteen on valitettavasti ollut laskeva johtuen varmaan osaltaan isoista kalusto yms. kustannuksista.Tarkoitus olisi herättää MoC-Mayhem jälleen eloon niin että kisaformaatti seuraisi hyvin pitkälti PRS-formaattia aseluokkineen jne. toki järkevästi soveltaen. Tämä mahdollistaisi pienemmän kynnyksen osallistumiseen sekä avaisi näkemyksiä kalustokehitykselle sekä käytännön ampumataidolle kohtuu kustannuksin. Kisat on järjestäjälle kohtuu helppoja järjestää ja kilpailijoille mielekkäitä ampua. 2000-luvulla aika ei ollut vielä kypsä, mutta nyt saattaisi olla mahdollista ja samalla tarjota kansainvälistä näkyvyyttä myös kaupallisille tahoille.Ajatuksia?


Kurvataan verkkareissa ja rokseissa ampumapaikalle. Rätkitään eri matkoille eri asennoista jollakin pyssyllä. Otetaan tulokset talteen. Jos osataan/osallistuja kestää palautteen niin annetaan palaute suorituksesta. Arvotaan palkinnot ja kehutaan parhaat. Ei ryynätä ei meikata eikä pingoteta. Pyssyt pussiin ja "suorinta" tietä kotia. Kaikki kalustorajoitteet rajoittavat myös kehitystä ja jos pelkona on vain rahalla voittaa niin mahdolliset palkinnot arvotaan kuten monissa eri lajien juniorisarjoissa.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

SO

 • Administrator
 • *****
 • Viestejä: 2.571
Re: MoC goes PRS?
« Vastaus #17 : Huhtikuu 26, 2018, 23:00 »
Suurinpiirtein noin. Mutta arpajaisia ei tule koska arpajaisyksikkö puuttuu peliin tai sitten pitää anoa luvat ”palkintojen” jaolle jos arvotaan. Kukaan ei ole puhunut mistään matalan työvoimakustannusten kilpailuista vaan ajatuksesta järjestää mielenkiintoisia kisoja. Jos lähdetään matalan työnvoimakustannusten kisohin siten että joku hyvästä tahdosta järjestää, maksaa ilmlittautumismaksuilla ratamaksut, tekee iltahommina ratalaitteet, käy koeampumassa tehtävät, tekee somepäivitykset jne niin järjestäjiä ei löydy. Mutta jos formaatin rakentaisi niin että kulut katetaan. Kuten nyt on moneen kertaan nähty niin tapahtumien sisältö kärsii siitä että yritetään toteuttaa talkoilla. Vähän ajatusmaailmaa muuttamalla olisi mahdollista saada varsin paljon enemmän sisältöä aikaan.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

espo

 • *
 • Viestejä: 434
Re: MoC goes PRS?
« Vastaus #18 : Huhtikuu 26, 2018, 23:44 »
Tätähän tarvitaan ihan TA-kasvattamonakin. Kun rasteille pääsee ampumaan ilman taktista ja sotilaallista varustusta sekä treenaamista, saadaan esiinkaivettua ja kasvamaan tulevia TA-taimiakin varhaisemmassa harrastusvaiheessa kuin nykyään. Ja tällaisilla vanhemmilla suht kenttäkelvottomillakin olisi kivaa.Tehtävien sopivalla vaikeusasteporrastuksella jokaiselle jotakin-tyyppiset kisat olisivat mahdollisia, nöösipojat/tytöt ja heviuserit samassa pöydässä. Voisi olla hedelmällistä, ja ennenkaikkea kivaa. Jos kerran jo länsinaapureissa kisat pyörii, niin meilläkin varmasti kiinnostusta löytyy enemmän kuin näihin nykyisiin suht korkean kynnyksen ja resurssien takia osallistujamääriltään suppeisiin taktisiin kisoihin. Kannatan ja uskon myös sponsorien kiinnostuvan jos napataan Suomessa käyttöön tämä formaatti vähän isommille harrastajamassoile, jossa pyörii mukana useammankin maan harrastajia.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

Homer

 • *
 • Viestejä: 625
Re: MoC goes PRS?
« Vastaus #19 : Huhtikuu 28, 2018, 11:32 »
Peukaloa ajatukselle. Olen pitkään ollut sitä mieltä, että kevyempi "tarkka-ammuntalaji" tarvitaan noiden varsinaisten sotilastarkka-ammuntakisojen alapuolelle/rinnalle. Se palvelisi niin heavy duty - harrastajia, siltä tasolta pois jääneitä, sinne pyrkiviä, ja niitä jotka haluavat "vain" harrastaa ta-asenteella hieman kevyemmin.Ehdottomasti kannatettavaa. Voinkin lopettaa oman ajattelun siitä, että miten saisi aikaan kevyemmän ta-kisan tai harrastuksen.Toki olen sitäkin mieltä, että pitkän matkan 22lr-kisojakin tarvittaisiin, koska harva asia on niin hauskaa kuin hyvä keli (jos sattuu kohdalle) + 300m rata eri etäisyyksien maaleilla + pienoiskivääri. Eikä tarvitse murehtia patruunoiden hintaa ja kulutusta.

« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

MMä

 • *
 • Viestejä: 467
Re: MoC goes PRS?
« Vastaus #20 : Huhtikuu 28, 2018, 15:53 »
Hyviä ajatuksia. Mielestäni ei kuitenkaan kannata keksiä pyörää uudestaan, vaan aletaan ampumaan PRS säännöillä suoraan. Samalla kalustolla siten osaajat voivat lähteä ulkomaille halutessaan. Näinhän rättikaali toimii. Samalla saadaan aikaan aselain mahdollisesti tulevaisuudessa vaatima KV-laji.

https://www.precisionrifleseries.com/static/media/uploads/prs_rules.pdfTarve tälle on. Maailmalla kisoissa suomalaiset ottaa turpaan juuri näissä äärimmäisen pieniin maaleihin suht läheltä ammuttavilla rasteilla. Näitä taitoja korostavia kisoja on Eurooppa pullollaan.« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

jthyttin

 • *
 • Viestejä: 609
Re: MoC goes PRS?
« Vastaus #21 : Huhtikuu 29, 2018, 07:35 »
Lainaus käyttäjältä: SO post_id=90703 time=1524772846 user_id=167

Kukaan ei ole puhunut mistään matalan työvoimakustannusten kilpailuista vaan ajatuksesta järjestää mielenkiintoisia kisoja. Jos lähdetään matalan työnvoimakustannusten kisohin siten että joku hyvästä tahdosta järjestää, maksaa ilmlittautumismaksuilla ratamaksut, tekee iltahommina ratalaitteet, käy koeampumassa tehtävät, tekee somepäivitykset jne niin järjestäjiä ei löydy. Mutta jos formaatin rakentaisi niin että kulut katetaan. Kuten nyt on moneen kertaan nähty niin tapahtumien sisältö kärsii siitä että yritetään toteuttaa talkoilla. Vähän ajatusmaailmaa muuttamalla olisi mahdollista saada varsin paljon enemmän sisältöä aikaan.


Kannattaa sitten luoda mekanismi esim. ennakkomaksu jolla varmistetaan ettei tule suru puseroon kun rahat on syöty ennenkuin saatu. Suomessa kun vaan on totuttu siihen että talkoilla tehdään ja esim. rahakkaana pidetyt IPSC-kisat menis monesti miinukselle tai korkeintaan nollaan jos radoista pitäisi maksaa vuokraa. Ja kun vuokraa ei makseta, tuotto menee käytännössä siihen että maksetaan oman seuran jäsenten osallistumismaksuja muiden kisoihin.Jenkeissä maksetaan esim. $275 PRS-kilpailun osallistumismaksuna ja Suomessa esim. 50e Häyhän osallistumismaksuna. MoC-aikaan osallistumismaksu keskisytytteisellä kiväärillä (ja lisäksi pistoolilla) ammuttuun kisaan oli kympin tai kaksi, max. osallistujamäärä n. 10 ja manattiin että puolet jättää tulematta. Topcuppia ammutaan 15e maksulla per kerta.Käyttäen vaikkapa Lopen rataa ja pk-seudulla asuvaa yhtä (!) järjestäjää esimerkkinä kulut ilman ainuttakaan taulua tai ampumakulissia ovat esim. 100e järjestäjän kausikortti, 100e ratavuokra yhdelle (!) kisaan varatulle päivälle, pa-kulut kahdelle valmistelupäivälle ja yhdelle kisapäivälle 3 x 2 x 100km x 24snt/km = 150e. Siis vaikeaa tasapainottelua kun kärjistäen maksaa Häyhästä mutta saa Topcuppia.Ja sitten positiivisempana puolena, luulen että yhtenäisillä säännöillä useammilla paikkakunnilla ammuttava sarjatyyppinen kisa voisi lisätä suosiota. Esim. SRA TST-cupissa osa kisaajista ajaa pitkiä matkoja sinällään pienehköihin kisoihin, koska ne ovat osa cuppia.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

Lämäri

 • *
 • Viestejä: 33
Re: MoC goes PRS?
« Vastaus #22 : Huhtikuu 29, 2018, 10:34 »
Jotain tän tyyppistä kaipaisin 22:lle.

150m rata riittäisi ja suhteellisen helppo järjestää.

« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

HJu

 • *
 • Viestejä: 5.894
Re: MoC goes PRS?
« Vastaus #23 : Huhtikuu 29, 2018, 10:37 »
PRS-säännöt olisi fiksut koska jatkossa erilaiset kv-lajisäännöt suojaavat harrastajia paremmin EU-mielivallalta kuin esim SALin kotimaiset säännöt.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »
Terveisin,


HJu

Homer

 • *
 • Viestejä: 625
Re: RE: Re: MoC goes PRS?
« Vastaus #24 : Huhtikuu 29, 2018, 11:09 »
Lainaus käyttäjältä: "Lämäri"
Jotain tän tyyppistä kaipaisin 22:lle.

150m rata riittäisi ja suhteellisen helppo järjestää.

Jos kaipaa jotain kisaa, mikä on vielä helppo järjestää ratojen ja ratalaitteiden puitteissa, niin todennäköisimmin sen saa syntymään, kun alkaa touhuamaan itse. Kiinnostuneita kavereita vielä vähän kimppaan, niin sehän on melkein siinä.« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

mika

 • *
 • Viestejä: 1.799
Re: MoC goes PRS?
« Vastaus #25 : Huhtikuu 29, 2018, 11:27 »
Lainaus käyttäjältä: Lämäri post_id=90730 time=1524987264 user_id=5343

Jotain tän tyyppistä kaipaisin 22:lle.

150m rata riittäisi ja suhteellisen helppo järjestää.http://www.takilta.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=3&t=14889
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »
CHAIRBORNE - USB Troop

Homer

 • *
 • Viestejä: 625
Re: MoC goes PRS?
« Vastaus #26 : Huhtikuu 29, 2018, 12:19 »
Lainaus käyttäjältä: mika post_id=90733 time=1524990426 user_id=365

Lainaus käyttäjältä: Lämäri post_id=90730 time=1524987264 user_id=5343

Jotain tän tyyppistä kaipaisin 22:lle.

150m rata riittäisi ja suhteellisen helppo järjestää.http://www.takilta.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=3&t=14889

Hieno juttu...ja jossain määrin hassukin, koska olen itsekin aina välillä pohdiskellut eri matkojen 22lr-kisaa...samalle radalle  :D
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

jthyttin

 • *
 • Viestejä: 609
Re: MoC goes PRS?
« Vastaus #27 : Huhtikuu 29, 2018, 12:45 »
Lainaus käyttäjältä: HJu post_id=90731 time=1524987472 user_id=42

PRS-säännöt olisi fiksut koska jatkossa erilaiset kv-lajisäännöt suojaavat harrastajia paremmin EU-mielivallalta kuin esim SALin kotimaiset säännöt.


PRS-sääntöjen tarkassa noudattamisessa on pari ongelmaa. Ensinnäkin ainakin Match Directorin täytyy maksaa suojelurahaa PRS-organisaatiolle ($100/v), ja toisekseen Suomesta ei löydy yhtään ampumarataa joilla kisoja voisi järjestää (pakollinen määrämuotoinen Skills Stage). No ehkä erikseen sopimalla esim. Heinolan siluettiradalla saisi käyttää haluttuja maaleja halutuilla matkoilla.Ja jos sääntöjä ei noudateta, tai niihin saada jotain International Amendmenteja, ei silloin virallisesti harrasteta ko. kansainvälistä lajia. Toki pelkkä sääntöjen hengen noudattaminen valmentaa ampumaan kyseisenlaisia kisoja, joka on toinen esillenostettu pointti.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

MMä

 • *
 • Viestejä: 467
Re: RE: Re: MoC goes PRS?
« Vastaus #28 : Huhtikuu 29, 2018, 13:51 »
Lainaus käyttäjältä: "jthyttin"
Lainaus käyttäjältä: HJu post_id=90731 time=1524987472 user_id=42

PRS-säännöt olisi fiksut koska jatkossa erilaiset kv-lajisäännöt suojaavat harrastajia paremmin EU-mielivallalta kuin esim SALin kotimaiset säännöt.


PRS-sääntöjen tarkassa noudattamisessa on pari ongelmaa. Ensinnäkin ainakin Match Directorin täytyy maksaa suojelurahaa PRS-organisaatiolle ($100/v), ja toisekseen Suomesta ei löydy yhtään ampumarataa joilla kisoja voisi järjestää (pakollinen määrämuotoinen Skills Stage). No ehkä erikseen sopimalla esim. Heinolan siluettiradalla saisi käyttää haluttuja maaleja halutuilla matkoilla.Ja jos sääntöjä ei noudateta, tai niihin saada jotain International Amendmenteja, ei silloin virallisesti harrasteta ko. kansainvälistä lajia. Toki pelkkä sääntöjen hengen noudattaminen valmentaa ampumaan kyseisenlaisia kisoja, joka on toinen esillenostettu pointti.
Tuo on kyllä totta tuo Skills stagejen haaste. Toisaalta on noita 550-600m ratoja muutamia mm intin alueilla tai sitten nuo voisi ampua esim Hätilässä, Porsaanharjussa tms ampumakenttä-alueella, mutta perus(koulu)ammuntoina jonka varomääräysteknisesti mahdollistaa (osa rasteilla sitten varuskunnan radoilla).  Käytännössä vaatisi siis saman tyyppistä tukipyyntöä PV:lle kun nyt jo tehdään SRA SM:stä, Häyhästä ja FS:sta. Prosessi ei edes ole niin kankea kun voisi kuvitella, mutta vaatii n. 1,5 v:n ennakointia. Toisaalta myöskään kansallisten poikkeuksen anominen jenkeiltä ei liene mikään mahdottomuus. Jonkun seuran (Killan?) tulisi olla aktiivinen ja lunastaa "lisenssi" lajiin Suomessa ja ujuttaa se RESUL lajiksi.Minusta tuo direktiivi/uusi aselaki pointti on validi ja korostaa tarvetta PRS:n tuomiseen Suomeen.

« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

mur

 • *
 • Viestejä: 35
Re: MoC goes PRS?
« Vastaus #29 : Huhtikuu 29, 2018, 14:21 »
Ruotsissa ja Norjassahan ammutaan VRS-kilpailuja (Viking Rifle Series) jonka säännöt noudattavat melko pitkälti PRS-sääntöjä. Kesäkuussa meitä suomalaisia on jonkinlainen osasto lähdössä Ruotsiin BD Långhåll kisaan keräämään kokemusta kilpailutyypistä. Kannattaa varmaan harkita myös VRS-sääntöihin nojaamista kotimaassa, saataisiin Pohjoismaista yhteistyötä.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »