.338 LM (TRG-42) + 16,2 SilverScenar

Aloittaja MSa, kesäkuu 08, 2004, 14:47

« edellinen - seuraava »

MSa

Tervehdys,



Kaipaisin kahta asiaa



1. latausarvoreferenssejä .338LM + 16,2 SilverSceanarille

- Ruuti N170 ja Federal Mag nalli

- Lapuan hylsyt

- kyseessä on Sakon vakiopiippu => kevyt rihlakosketus 93,6mm

- mitä havaintoja on ollut SilverScenarin käytöksestä suhteessa kiiltävään luotiin.



2. sekä jos joku viitsisi kopioida alle oman lentoratataulukkonsa tietoja, Vo, ja napsut / putoamat per etäisyys + Kiertopoikkeama, niin tämä helpottaisi ballistiikan valmistelua paljon. Lisäksi mitä keskiarvo-Bc:tä kannattaa käyttää ohjelmissa?



MSa



P.s. Viime viikonlopun 338LM lähtönopeustestit osoittivat että Silverit lähtevät 30m/s hitaammin N170 90gr-92gr kuin Lapua 2004 taulukon kiiltävän Scenarin arvot. Lienee loogista molylle - joskin max latausten tienoilla ero oli kaventunut luokkaan 10m/s. N170 95gr:llä 93,5mm lähtönopeutta oli noin 870m/s. Mielenkiintoista oli muuten huomata että 2004 oppaassa max arvoja oli pudotettu 94gr tienoille kun aiemmissa oppaissa oltiin muistaakseni 96-97gr tienoilla. Syyksi sanovat kaikkien latausten maksimipaineiden täsmäyksen.



Lisäksi on mainittava että tehdaslataukseen verrattuna, jonka käynti oli luokkaa 1MOA (amet 200m) päästiin nyt kaikilla itseladatuilla koe-erillä (Vo 790m/s-870m/s) tarkkuuteen luokkaa 0.5MOA, parhaan ollessa 0.38MOA...  Aloittelijan tuuria.  :lol:
[url=https]

john

#1
jees

Koheltaja

#2
Joissain ase yksilöissä paras käynti löytyy suhteellisen alhaisilla nopeuksilla/kevyillä latauksilla, jos ase on TA-käytössä niin silloin tämä ei välttämättä riitä vaan on saatava myös luodille vauhtia siksi että saa laakeamman lentoradan vaikka monesti joutuukin tinkimään hiukan osunnasta.



Toinen mikä kannattaa huomioida on se että 100-200 metrille tehty hyväkäyntinen lataus ei enään välttämättä olekkaan niin hyväkäyntinen 700 metrin päässä vaav esim. koro alkaa vaeltamaan. Tällöin ei ole oikeastaan muuta vaihtoehtoa kuin kehittää lataus uusiksi. Lähes poikkeuksetta tiedossani olevissa TA-aseissa käytetään lähes asekohtaisen maksimin tuntumassa olevia latauksia osittain siitä syystä että saadaan korohajonta pitkille matkoille ruotuun ja osittain siksi että lentorata olisi mahdollisimman laakea.



Monesti ei magnum kaliberit (.308, 6,5x55 yms) ladataan aika tappiin että saadaan hyödynnettyä kaikki mitä kyseisestä patruunasta vaan irti saadaan kun taas esimerkiksi 300WM, 300LM, 338LM 6,5-284 nopeus/lataus skaala on niin julma että voi rauhassa etsiä parasta käyntiä eri nopeusalueilla niin ettei välttämättä tarvitse mennä maksimien lähelle varsinkaan silloin kun tehdään patruunoita 300m perustreeniä varten. Kisalatauksen on sitten asia erikseen koska monet ottavat silloin kaiken hyödyn irti lentoradan osalta, vaikka se todellinen osunta jonkun prosentin siitä kärsisikin.
Kylätason ampuja

MSa

#3
Tervehdys,



Edelleen olisin kiitollinen jos joku viitsisi kopypasteta oman "oikeaksi toteaman" ballistiikan tähän. Luoti siis 16,2 scenar .338LM.



Eli per etäisyys drop, naksut, kiertopoikkeama ja tuulikorjaus.



Lisäksi mikä Bc antaa parhaan likiarvon lentoradasta 16,2 Scenarille PCB:llä laskettaessa.



Terveisin,

   MSa
[url=https]

john

#4
ei dataa

HJu

#5
Eiköhän tuo nopeus tuossa taulukossa ole kuitenkin fps eikä m/s. 2960 m/s on toki hyvä lähtönopeus mutta ei taida irrota aivan vakio-338 LM:stä :-)
Terveisin,


HJu

john

#6
meni jo

MSa

#7
Kiitos MV taulukosta.



- onko tuo taulukko ampumalla todettu paikkansa pitäväksi?

- millä Bc:llä laskettu (oletin että 16,2 Scenar)?

- onko kiertopoikkeamalle referenssiä?



Mulla on kyllä ohjelmat jolla laskea taulukoita, mutta nyt haen lähinnä referenssiä siitä millä Bc:llä porukat ovat todenneet laskennallisen maailman ja ampumalla oikeaksi todetun kohtaavan.



MSa
[url=https]

john

#8
arvoton asia

MSa

#9
Terve MV,



Perustaulukkojen laatiminen PCB:llä tai QuickLoadilla on tuttua.



Mutta koska käytännössä taas se Bc, jolla esim PCB laskee lähimmäksi oikean lentoradan ei ole tehtaan ilmoittama. Esim 308Win, 10g Scenar, Vo=873m/s => Bc=0.465 mun tapauksessani, jolla lentorata on palttiarallaa kohdillaan. Tämän lentoradan olen todennut käytännössä paikkansapitäväksi (+- yksi 1/4MOA naksun tarkkuudella). Lapua taas ilmoittaa Bc:ksi jotain päälle 0,500.



Nyt projektina on .338LM ja tämän lentoradasta ei ole vielä pitkiltä matkoilta omaa kokemusta. Edellisen 308Win casen perusteella, sekä mitä olen antanut itselleni ymmärtää, luulisin että 16,2 Scenun Bc:tä pitää myös pudotta, jotta lentorata on about oikea - ainakin jos lasketaan lentorata vain yhdellä Bc:llä.



Kumma sinänsä, että vaikka suurimmalla osalla aktiivi-TA harrastajista on .338LM, niin silti yksikään ei ole viitsinyt paljastaa käyttämäänsä lentorataa tai edes Bc:tä... Liekö tulevaa Häyhä-jännitystä...  :lol:  :lol:



MSa
[url=https]

Koheltaja

#10
Sinänsä itseäkin hämmästyttää se että Killan kavereilla ei ole tietoa luodin todellisesta BC:stä vaikka useat ovat olleet ampumassa yli kilometriinkin sadan (?) metrin välein...
Kylätason ampuja

john

#11
se on kuulema sama kirjotanx vai en

MSa

#12
No tämä menee nyt hieman aiheen viereen, mutta menköön. Selvittäpä ainakin kiinnostustani tähän "ballistiseen valmisteluun".



.308 projetissa laadin PCB:llä yhtä Bc:tä käyttäen perustaulukon. Kuten edellisessä mainitsin, niin sain ällistyttävän hyvin sen kohdalleen yhdellä Bc:llä. No pointti on kuitenkin se, että kun on ampunut taulukkonsa yhdessä säässä kohdalleen, niin harvoin on mahdollista ampua täsmälleen samanlaisessa säässä vaan lentorata muuttuu olosuhdetekiijöiden mukaan (ruudin lämpötilakertoimesta johtuva Vo-muutos, ilman lämpötila, ilman paine (kosteutta ei ole huomioitu PCB:ssä)).



Pauli Salon opuksessa esitettiin "korjauskäyrästöt" näiden tekijöiden huomioimiseksi .338LM:lle. Sanottiin vaan, että niiden laatiminen on työlästä. Aloin siis miettiä että - no kuinka työlästä ja miten sellaiset taikoisi itselleen...



Väsäilin siis Exceliin vempeleen joka syö PCB:n laskemaa output-dataa ja muokkaa sitä. Ko härvelillä tein itselleni korjauskäyrästöt (n 10 min manuaalista naputusta) ja laskin 10g-Scenumiehiltä saamalla keskiarvoBc:llä itselleni taulukot. Ja ei kun radalle testaamaan matkoille 300-1000m.



Tiettyyn säähän lasketut "perusampuma-arvot" korjasin päivän vallitsevien olosuhteiden mukaan "korjauskäyrästöiltä" ja kappas! Päivän mittaan ampumalla oikeiksi haetut bruttonapsut loksahtivat samoille kohdille kuin mitä lasketut ja korjatut arvot (pl. kahdella etäisyydellä 800m ja 1000m oli 1/4MOA napsun ero...).



Olin enemmän kuin tyytyväinen todetessani että teoria ja käytäntö kättelivät tämän päivän aikana.  :lol:  :lol:  :lol:



Miksi kaikki tämä vaiva? Tämän perusteella uskon että voi korjailla suurempiakin säävaihteluita (täytyy vielä validoida toimivuus talvioloissa...) ja näin ollen taulukoiden laadinta paitsi tehostuu, niin myös ampuma-arvot tarkentuvat paremmin kun sää voidaan huomioida jetsulleen.



Edellisen tarinan vuoksi olen nyt tekemässä samoja perustaulukoita ja korjauskäyrästöjä 338LM:lle ja siksi kyselen sen keskiarvoBc:n perään... Eiköhän niitä jostakin löydy kun aikansa notkuu ampumaradoilla.



MSa
[url=https]

HJu

#13
Jossain vaiheessa tuli laskeskeltua PCB:llä ns. oikeaa BC-arvoa .338 Scenarille. Päädyin Lapuan taulukkoarvojen perusteella Scenarin kohdalla noin .660 ja LockBasella noin .645 Tässä on se ongelma että arvot perustuu Lapuan arvoihin jotka taasen on laskettu jollain ohjelmalla eikä koeammuttu.-> Likiarvojen laskeminen likiarvoista ei ole kovin tieteellistä.



En ole kerennyt/jaksanut/viitsinyt laskea omista lentoradoista a) MOA/cm taulukkoa b) BC-arvoja. Ongelmana nimittäin on että 800-1000m matkalla Scenar liitää. Eli yllättäen se laskee vähemmän per 100 m kuin ennen tuota  väliä ja tuon etäisyysvälin jälkeen. Joskus kokeilin sovittaa jotain BC-arvoa mutta siinä on se vika että lentorata ei ole 300-1100 etäisyyksillä MILLÄÄN BC-arvolla se mitä olen ampumalla hakenut. BC ilmeisesti muuttuu matkan varrella. Suoraan sanottuna olen yllättänyt että olet löytänyt 10 gramman Scenarille yhden arvon joka pitää paikkansa koko matkalla. Muilla tutuilla näin ei ole käsittääkseni tapahtunut koska 10 gramman Scenar heillä liitää myös 308:ssa matkoilla 700-800m.



Silver Scenarista ei ole mitään kokemusta.



Taulukkoa ei ole kun en ole kerennyt asialle mitään tekemään. Ehkä lomalla heinäkuussa kerkiää jotain tekemään asialle. Napsusäädöt on kyllä olemassa jossain. Kiertopoikkeamasta sen verran että jos ase on kohdillaan 700m niin 1000m matkalla 11.5" rihlannousulla 920 m/s lähtdöillä kiertopoikkeama on aika tarkkaan 1 Moa tai alle (ongelmana määrittelyn tarkkuus koska sivutuulen vaikutusta on vaikea erottaa koko lentomatkalta) Scenarilla. Sivutuuli on 1m/s on 1/8 MOA X etäisyys hehtometreissä matkoilla 100-1100 m. Eli 1m/s sivutuuli on 800 metrissä 1/8 Moa X 8 = 1 MOA kun lähtöjä on 920-930 m/s. Putoma 1000 metrissä oli aika tarkkaan 29 MOA jos oletetaan että 100m on nollataso.



Lisää tulee jossain vaiheessa kun saan viimeisen datan kasaan ja kerkiän vertaamaan sitä viime vuoden dataan.
Terveisin,


HJu

Koheltaja

#14
Eli asia ei olekkaan niin yksiselitteinen mitä siitä voisi kuvitella. Luulin että tuo "liitely", niiden tietojen valossa mita itse olen saanut, olisi vaivannut lähinnä 6,5 millisiä mutta se näyttääkin sitten olevan kaikkien kaliiberien riesa.



Tarkoitus oli tehdä kysymys 12g Scenarin lentorata tiedoista mutta HJu:n kertoman perusteelle taitaa olla paras että pääsisi jonnekkin (?) ampumaan naksut kohdalleen koska taitaa kaikilla luodeilla olla tietyillä nopeusalueilla omat riesat. Lisäksi 300LM:llä ollaan täysin eri lukemilla nopeuden puolesta kuin .308:lla joten niitä arvojakaan ei voi tuijottaa.  Pitkät ampuma matkat on suhteellisen kortilla joten sinäpä sitä arvuuteltavaa riittää  :(
Kylätason ampuja