Mikä olisi hyvä laser etäisyysmittari

Aloittaja SH, elokuu 31, 2004, 10:03

« edellinen - seuraava »

SH

Son MoroOnko käyttökokemuksia laser etäisyysmittareista. Mikä toimii ja kuinka kauas, mikä kannattaa ostaa ja mikä ei?Olen aikaisemmin tilaillut netin kautta tavaraa Cabelan -nimisestä jenkkifirmasta(http://www.cabelas.com/">http://www.cabelas.com/). Toimitusajat ovat olleet hyviä ja olen muutenkin ollut tyytyväinen. Ko. firma myy myös etäisyysmittareita.

Poikma

#1
Suomessa kaupan olevista hinta/laatusuhteeltaan hyviä lienevät ainakin Newconin mittarit. Binokuläärimallinen maksaa kai n. 750,- ja monokuläärimalli 325,- Riistamalla. Binokuläärimallilla saa huomattavasti paremmin mitattua kaukana olevista, ei niin hyvin heijastavista kohteista.

Itselläni on tuo Newconin mono malli 1200 ja sillä olen saanut mitattua yli kilometrinkin etäisyyksiä, mutta vain todella hyvin heijastavista kookkaista kohteista. Janteriin / kivääritauluun tuntuis maksimi mittausmatka olevan tuolla 500m:n paikkeilla.

Leica lienee Newconia laadukkaampi, mutta myös kalliimpi merkki.

Bushnellit, Simmonsit ym. kai painivat tuolla Newconin monomallin sarjassa, mutta ovat nekin Newconia kalliimpia.

Jenkeistä tilatessa kannattaa ottaa selville kuuluuko tilattava tuote niihin, joille langetetaan ylimääräinen lisätulli. Ko. tullin määrä on vielä siitä erikoinen että se nousee %-yksiköllä kuukaudessa; nyt se on 11%.

JpL

#2
mnkä kokoinen tuollainen laite muuten yleensä on? Painaako paljon? Olisi mukava lisä tuohon kivääriin, jos saa sopivan kokoisena.J
- \"Olen halunnut tehdä elämässäni vain kolmea asiaa: Kirjoittaa, metsästää, ja rakastaa.\"


HJu

#3
Newconista sen verran että 1500 monokulaarimalli pärjää kevyesti Leica 1200:lle. Newconin 1200 mallia ei tämän vuoksi edes kannattaisi mielestäni ostaa. Toki se on hyvä mutta 1500-malli maksaa vain noin 50 Euroa lisää.Newconit valmistetaan Kanadassa joten niitä ei välttämättä kannata tilata USAsta jos joku kauppasota on meneillään.Eiköhän Riistamaa, Bexars tai Finnrappel saa niitä 1500-mallejakin tilattua jos joku vaan tilaa. MidwaySuomesta noita saa suoraan tilattua mutta hinta on ehkä vähän rapea.Jommille: Yleisesti saatavilla olevat järkevän hintaiset laseretäisyysmittarit ei tule aseeseen kiinni vaan on pienen kiikarin kokoisia värkkejä. Hinta noin 300-1000 Euroa mallista ja valmistajasta riippuen. Kalleimmat militaryversiot maksaa 30000 Euroa mutta ei niillä ta-harrastaja mitään tee vaikka olisi rahaakin.
Terveisin,


HJu

hamajy-1

#4
Katselin tuossa jenkkikatalogista eri vaihtoehtoja:

Burris B-1500 635 USD (Midway-Suomi 1041,-)Newcon 1500/LRB 7x50 =813 USDNewcon 1200/LRM 7x25 =283 USD (Midway-Suomi 416,-)Leupold Wind River RB800 =620 USD (Midway-Suomi 1082,-)Leica 1200 =500 USDNikon Monarch 800 =330 USD (Midway-Suomi 466,-)Bushnell Yardage Pro 1000 =350 USD (Midway-Suomi 529,-)

Uudessa Newcon 1500 LRB:ssä näyttää olevan myös kohteen nopeuden mittaus ja linssikokona 50 mm!  HJu:n mainitsema pieni hintaero koskenee 1200-mallin pidemmälle mittaavaa versiota?Hintahaitari on melkoinen ja siten valinta riippuu rahapussiin paksuudesta.

Kuvien perusteella tuo Newcon 1500 LRB näyttää kovalta sanalta.Bushnell on halvimmasta päästä, mutta ainakaan itse en ole ollut siihen tyytyväinen.  Kohteen kontrastin pitää olla tosi suuri, jotta osaa mitata.Noihin maksimietäisyyksiin suhtaudunkin kovin skeptisesti - kannattanee jakaa kahdella näin Suomen oloissa.T: jyrki PISTE laukaa AT luukku PISTE comPS. Pystyn tilaamaan em. tuotteita 'hankintarinkiläsille' Jenkkilästä n. 1.15 Eurokertoimella + toimituskulut n. 40 Eur.  Tullin voin tarkistaa, mutta normaalissa optiikassa se oli muistaaksen 3.5%

JpL

#5
Joo, en sitä erityiseen käyttöön hankkisikaan, mutta voisi harjoituskäytössä ja pitkällä matkalla ammuttaessa olla pieni lisä. Swaro teki aikoinaan 3-12x50 kiikaria, jossa oli sisäänrakennettu etäisyysmittari. Hinta oli muistaakseni jotain 24.000 mk:n huippeilla.J
- \"Olen halunnut tehdä elämässäni vain kolmea asiaa: Kirjoittaa, metsästää, ja rakastaa.\"


espo

#6
HJu:n mainitsema hintaero koski monokulaarimalleja, kuten hän esittikin. Newconin monokulaari 1500-malli eroaa huomattavasti binokulaarista (kaksiputkinen kiikarimalli). Mainituista vehkeitä kauimmas mittaa (ilmeisesti mittauskeilakin on kapein) 7*50 LRB:llä. Vehje on huomattavan iso, ei sovi retkeilykäyttöön. Jos rahaa on, kannattaa tuo kuitenkin ostaa jos tahtoo toimivan vehkeen. Siviilimallisissa Leicoissa on mukava punainen led-näyttö, joika toimii pakkasessa ja näkyy pimeässä paremmin kuin jenkkimittareissa yleisesti käytetyt nestekidenäytöt. Lisäksi Milicom tuo maahan OPTI-LOGIC laser-etäisyysmittareita, sekä tehokkaita ja huonoissakin mittausolosuhteissa toimivia, että tässä keskustelussa mainittuja, siviilimarkkinoille tarkoitettuja, silmille oikein käytettynä turvallisia tuotteita. Häyhä-kisapaikalla oli esillä ainakin yksi pieni ja varteenotettavalta vaikuttava OPTI-LOGIC-mittari joka sijoittuu samaan sarjaan noin kilometriin mittaavien siviililaitteiden kanssa. Milicomin nettisivuilla olevat tiedot koskevat malleja joiden tilalle on tulossa/tullut jo uudempia malleja, tiedot päivittynevät lähiaikoina, hinnatkin ovat kuulemma laskeneet.

HJu

#7
Erä-messuilla käpistelemäni Burriksen uusi 7X40 laseretäisyysmittari kiikari (binocular) oli "Made by Newcon". Suomessa Sako edustaa Burrista.Bushnellit ja Nikonit kannattaa mielestäni jättää väliin jos samaan hintaan saa Leican tai Newconin.Uusi kiva, joskin hintava, malli on Swarovskin Laser Guide. 8X42 tai 10X42 lintukiikari 1200m mittaavalla laseretäisyysmittarilla. Hintaa noin 1600 Euroa mikä ei siinä mielessä ole mahdoton että sama kiikari ilman laseria maksaa noin 1200 Euroa. Ryynäykseen ehkä turhan arvokas laite.Leicalla ei nykyään ole enää 800 -mallia mutta vihreä 900-malli löytyy. 1200:n on kuitenkin noista pikku-Leicoista mielestäni fiksuin. Nuo kannattaa tilata Saksasta tai hakea Virosta niin ei mene tulleja. Toisin kuin jos tilaisi USAsta.Lasereiden mittausetäisyydet riippuvat tasan kolmesta seikasta, laitteen laservastaanottimen herkkyydestä, laserkeilan kapeudesta/tehosta ja maalin laadusta. Silmäturvalliset siviililaitteet ovat siinä mielessä hankalassa välikädessä että isommilla tehoilla toiminta olisi helpompaa.Kirkkaana päivänä Newconin 1500 LRB:llä, 1500 monokulaarilla ja Leica 1200:lla on mittailtu PV:n kivääritauluista etäisyyttä pitkälti yli 1000 metrin. Sumussa ja tumman kohteen kanssa mittausetäisyys vähenee mutta niin vähenee maalin tunnistusetäisyyskin.
Terveisin,


HJu

JL

#8
Lainaus käyttäjältä: "Poikma". Binokuläärimallilla saa huomattavasti paremmin mitattua kaukana olevista, ei niin hyvin heijastavista kohteista.

Itselläni on tuo Newconin mono malli 1200 ja sillä olen saanut mitattua yli kilometrinkin etäisyyksiä, mutta vain todella hyvin heijastavista kookkaista kohteista.


Oon näpännyt tuolla newconin 1500 monolla 1460m liikkuvan vaalean rekan kylkeen, joten ainakin ihanteellisissa olosuhteissa pystyy 1.5km:äänTuosta kiikarimallista Newconista oon kuullut että se ei oikeasti ole kiikari, vaan kuva yhdestä linssistä on jaettu prismalla kahteen. Stereokuva ei siis voine olla kovin kaksinen.Omani ostin binoculars.commista.

PM

#9
Onko kukaan takastanut lasermittareiden mittaustarkkuutta. Newcon LRM 1500 näytti 50 m:n matkalla 47, 100 m 96 ja 150 m 144. Eli heitot 4-6%, vaikka valmistaja ilmoittaa tarkkuudeksi 1%. Matka mitattiin 50 m:n mittanauhalla.

HJu

#10
Lainaus käyttäjältä: "pihlajamaki"Onko kukaan takastanut lasermittareiden mittaustarkkuutta. Newcon LRM 1500 näytti 50 m:n matkalla 47, 100 m 96 ja 150 m 144. Eli heitot 4-6%, vaikka valmistaja ilmoittaa tarkkuudeksi 1%. Matka mitattiin 50 m:n mittanauhalla.


Oletko varma ettei laite ollut Yardi-moodissa (näytössä kirjain Y kirjain M:n sijaan) ? Ei ole ensimmäinen kerta kun joku ihmettelee laitteiden ilmiömäistä mutta lähes konstanttia epätarkkuutta.Mitä Niinisalossa on verrattu Leican ja Newconin eri mallien mittatarkkuutta PV:n Simradiin niin samaa ne näyttää ainakin päivällä 1100 m saakka. Simradissa on tosin se vika että sen näyttö antaa etäisyyden vain 5m tarkkuudella.Laserien kanssa pitää myös olla tarkkana sen suhteen että välimaastossa ei ole oksia yms. kamaa josta voi tulla signaalia takaisinpäin. Lisäksi laite on syytä tukea hyvin että lukema tulee maalista eikä jostain muusta.
Terveisin,


HJu

Masiina

#11
Koitin haulla etsiä tietoa LEM:eistä mutta tuorein thread taisi olla 3-4 vuotta vanha ja tuossa ajassa ehtii tekniikan rintamalla tapahtua yhtä sun toista. Eli, mikä olisi järkevä LEM 200-300e hintaluokassa? Laite tulisi .223 lintukiväärin kaveriksi joten n. 600m mittausetäisyys riittäisi. Mitkä merkit on käypiä, mitä kannattaa välttää?  Monessa viestissä mainitaan Newconin LEM, mutta google ei tarjonnut oikein mitään, eli jos on tietoa noiden jälleenmyyjästä niin suapi kertoa.
\"Jack of all trades, master of none\"

JTL

#12
Nuukana miehenä panostin kerralla "laatuun" eli ostin JahtiJakt-6021 -mittarin. Kuvanlaatu on omasta mielestäni riittävä linnustuskäyttöön, mittaa ainakin 50, 150 ja 300m radat metrilleen oikein + näyttää mittaavan puiden latvoihin ainakin 800m asti varsin mukavasti, pidemmälle en ole päässyt kokeilemaan. Myös liikkuvan kohteen jatkuva mittaus onnistuu. Nämä Erätukun tuotteet on toki sellaisia, että saa semmoisen yksilön kun sattuu saamaan, eli takuuvaihtoon jos ei matkat päde. Hinta ei ole valtaisa, 149€.

Claus

#13
Lainaus käyttäjältä: "JTL"Nuukana miehenä panostin kerralla "laatuun" eli ostin JahtiJakt-6021 -mittarin. Kuvanlaatu on omasta mielestäni riittävä linnustuskäyttöön, mittaa ainakin 50, 150 ja 300m radat metrilleen oikein + näyttää mittaavan puiden latvoihin ainakin 800m asti varsin mukavasti, pidemmälle en ole päässyt kokeilemaan. Myös liikkuvan kohteen jatkuva mittaus onnistuu. Nämä Erätukun tuotteet on toki sellaisia, että saa semmoisen yksilön kun sattuu saamaan, eli takuuvaihtoon jos ei matkat päde. Hinta ei ole valtaisa, 149€.

Olet rohkeampi kuin minä...Nyt kuitenkin kun lipas on avattu niin voin myös omasta puolestani antaa pisteitä perätukun mittarille. 600 m asti ihan ookoo @ Niinisalo jasterin kokoiseen kohteeseen.

K.Helin

#14
Oma näkemykseni laserien hankintajärjestyksestä. Newconeista en tiedä mitään:

1. Jahti jakt mittari (Olen kuullut, että ovat yllättävän hyviä mittaamaan. Taitaa saada nykyisin jotain 1800m mallia.)2. Zeiss PRF(Olen kuullut paljon hyvää.), Leica CRF 1600 (pienin mittausympyrä, omat maksimit mäntymetsään 1886m. Mahtuu pieneen taskuun.), Swarovski Laser Guide (Kehuttu pisimmälle mittaavaksi, 2000 jardia ovat just ja just muistaakseni mittailleet. Suurin tähtäysympyrä.)3. Vectronix Terrapin. Mittaa selkeästi pisimmälle. Kaikkein pienin mittausympyrä. Iso ja painava verrattuna Leicaan. Toimii sateella siinä missä Leicakin mutta, jos taivaalta eksyy lumihiutale Terrapin on hyödytön. Leica taas pelaa ihan hyvin ehkä jonnekin 500m (Menee jo aika muistin varaan mutta Leicasta on siis ihan oikeaa hyötyä vielä lumisateella.)Kiikareista minulla ei ole kokemusta. Swarovski tekee suurinpiirtein Laser Guiden kiikarimallia. Leicalta saa nykyään niitä uusia laser kiikareita joita pari vuotta sitten kehuttiin tehokkaimmiksi. Niihin voi muistaakseni ladata koneelta custom ballistiikkakäyrän ja etäisyyden mukana näkyy myös juuri oikea koro. Zeisskin tekee hyviä laserkiikareita.