Kirjoittaja Aihe: Tähtäystarkkuus eri suurennoksilla/doteilla/ristikoilla?  (Luettu 1545 kertaa)

Long Range

 • *
 • Viestejä: 663
Tuli vaan mieleen mikä on loppujen lopuksi ampujan tähtäystarkkuus erilaisilla kiikareilla/ hius ristikoilla / doteilla / suurennoksilla?

Ampunut pitkään suurennoksilla 30-50x niin radalla kuin metsällä.

Nyt pitkästä aikaa laitoin viime vuonna Meoptan 3-12x56 kiikarin hyväkäyntisen 7mm-08:n päälle.

Tuon kookas dot asettuu/ muodostaa hyvän diopteri ilmiön kun tähtää kasataulun keski rinkiin.Dotin ja renkaan väli vaan joka puolelta täsmälleen sama ja pam...

Näyttää että sillä syntyy ihan yhtä pientä käyntiä kuin iso suurenteisellakin kiikarilla.

En aja sitä takaa,että kasa-ammunnassa pitäisi suurta suurennosta/pientä dottia/ ohutta hiusristikkoa mihinkään alkaa vaihtelemaan vaan sitä,että oikealla taulun "targetin" valinnalla suhteessa kiikarin ominaisuuksiin saa käynnin ulos mitattua melko hyvin pienemmälläkin suurennoksella.

Voi kun meillä olisi edes 100 m:n sisärata halli  käytössä keskisytytteisille,niin moni pieni asia olisi helpompi tutkailla.Ei tunneli, vaan tilava halli.

Timppa

Kumpumäen seppä

 • *
 • Viestejä: 172
Vs: Tähtäystarkkuus eri suurennoksilla/doteilla/ristikoilla?
« Vastaus #1 : Toukokuu 14, 2021, 10:54 »
Aika jänniä nämä kiikarien ominaisuuksien hyödyntämiset on. Tuossa lähimmällä ampumaradalla on 300 m radalla elektroniset taulut, jotka ainakin teoriassa näyttää osumat 0,01 mm tarkkuudella. Ongelma vaan on se, että normaali taulu tuolla on valkoinen tausta, jossa on n. 600 mm halkaisijaltaan oleva musta keskusta. Mildot-ristikolla tuohon joskus kokeilin ampua. Ristikon keskipistettä ei oikeastaan mitenkään pysty käyttämään hyödyksi tuon mustan keskustan kanssa. Kun yritti asemoida mustan keskiön siten, että mustasta seuraavaan ristikon väliviivaan on samat etäisyydet joka puolella, niin kyllä tuohonkin tauluun jotain alle 40 mm kasoja saa aikaan. Periaatteessa tuohon isoon mustaan lätkään luulisi olevan mahdotonta ampua tarkasti.

MTä

 • *
 • Viestejä: 202
Vs: Tähtäystarkkuus eri suurennoksilla/doteilla/ristikoilla?
« Vastaus #2 : Toukokuu 14, 2021, 17:12 »
Minun mielestä kohteen ja tähtäimen värillä sekä muodolla on myös merkitystä. Yleisesti sitä mitä ei näe, on tosi vaikea ampua. Esimerkkeinä valaistut ristikot tai diopterilla tähtääminen pyöreään tai epäsäännölliseen muotoon.
Lopulta varmaan tullaan sitten myös siihen, että mikä on tähtäimen ja kohteen suhteellinen kokoero. Ristikossa, pisteessä ja rengas diopterissa on peruserona se että piste ja ristikko peittävät kohteen, kun diopterilla ammutaan "tyhjää". Onko "tyhjän" ampujien maksimi tarkkuus lopulta sitten hahmottamis- ja näkökyvyssä?

Long Range

 • *
 • Viestejä: 663
Vs: Tähtäystarkkuus eri suurennoksilla/doteilla/ristikoilla?
« Vastaus #3 : Toukokuu 15, 2021, 06:40 »
Parhaat diopteri makuuampujatkin pystyvät mittaamaan makuulta aseesta kyllä liki maksimikäynnin irti.

He virittävät diopterit silmään/tauluun/valaistukseen jne parhaiten sopivaxi.

Uskallan näin lausua,koska Tiimimme kokouksessa Mikko Mattila ampui piekkarillaan makuulta dioptereilla 10 ls kasoja 50 m:iin.

Kasat olivat ulkolaidasta ulkolaitaan mitattuna 12-14 mm luokkaa.Hajonta siis 6,3-8,3 mm.

Kun ko ase&patruuna yhdistelmää koitettiin sitten lineaarijohteisesta testipenkistä,kasat eivät juuri tuota kummempia olleet.

Kun herra Martynov voitti piekkarin makuun 2012 Lontoon olympialaisissa,hän ampui alkukilpailussa täydet 600 ja muistaakseni napakymppien määrä oli 53/60.

Tuskin pystyisimme juuri parempaan kasatuelta ja 80 X Marchilla-:).

Pätkä finaalista:

www.youtube.com/watch?v=tB3PBaNXfAM

Hän "saattoi häpeään" nykyaikaiset huippumerkkiset piekkarit ja nykyaikaiset patruunat.

Ampui vanhalla Ansulla ja noin 30 vuotta vanhalla Neuvostoliiton "Klimovskin laboratoriossa" valmistetuilla Olimp-R patruunoilla.

Olen itsekin tuuminut usein itä naapuristamme:"Suuri maa,suuret toleranssit",mutta annan kyllä Olimp-R kohdalla hatun noston NL:n "patruuna insinööreille".
Kun he valtiojohtoisesti päättivät valmistaa maailman parhaan piekkarin paukun, he myös sen tekivät (paras ikinä).

Saanut noita 80-luvulla tehtyjä Olimp-R patruunoita vanhoilta suomalaisilta asentoampujilta ja käyttänyt melkoisesti aikaa niiden purkamiseen/tutkailuun ja luulen ainakin osittain päässeeni kiinni muutamaan yksityiskohtaan,jotka niistä tekivät niin hyvän kuin ne olivat. 

Olen velmuillut,että kun 50 m:n päähän ammutusta 10 ls kasan reiästä ei hylsyn lerssi mahdu menemään läpi niin on löytynyt hyvä lotti....

Timppa

« Viimeksi muokattu: Toukokuu 15, 2021, 06:44 kirjoittanut Long Range »

MikaS

 • *
 • Viestejä: 769
Vs: Tähtäystarkkuus eri suurennoksilla/doteilla/ristikoilla?
« Vastaus #4 : Toukokuu 15, 2021, 08:22 »
Menee vähän ohi aiheen, mutta olisiko niin että NL paukkuihin mitattiin kaikki komponentit kohilleen. Työvoimaahan tuolla on ollut. Federaalilla taisi kanssa olla tuollainen kuoppahylsy, mutta omassa ansussa ei käynyt ihmeellisesti.

Peränkävijä

 • *
 • Viestejä: 341
Vs: Tähtäystarkkuus eri suurennoksilla/doteilla/ristikoilla?
« Vastaus #5 : Toukokuu 15, 2021, 08:48 »
Ymmärrän kyllä maksimitarkkuuden haun itselataamalla, ja sen merkityksen varsinkin ampujan korvien välille. Kuitenkin viimeaikoina olen enemmänkin miettinyt homman järkevyyttä suhteessa ns. riittävään tarkkuuteen. Ajan takaa sitä, että jos tarkoitus on osua jantteriin 400m päästä tai vaikka teeren kokoiseen maaliin 100m päästä, ei millin heitolla tähtäyspisteessä tai kasan koossa ole kauheasti merkitystä. Itseasiassa olen nykyään sitä mieltä että liika hifistely jopa haittaa itse ampumasuoritusta. Jos se 300m taulun musta on 600mm, luulisi kympinkin olevan sitä kokoluokkaa ettei sentin heitolla hyvällä kaupan patruunalla ole merkitystä.

Ehkä ajan tässä enemmänkin takaa sitä, että maalilla on ehkä suurin vaikutus siihen minkä kiikarin valitsisin. Kummalla loppujen lopuksi TA-kisoissakaan on enemmän merkitystä: tasaisen varmalla suorituksella siihen jantterin kokoiseen malliin vai sillä kumpaan silmään sitä vihulaisen upseeria laukaus olisi osunut?
<t></t>

LSa

 • Administrator
 • *****
 • Viestejä: 2.104
 • Edistän: 1 | +5 | 8 | 9 | 36 | 37 | 39 | 41 | 44
Vs: Tähtäystarkkuus eri suurennoksilla/doteilla/ristikoilla?
« Vastaus #6 : Toukokuu 15, 2021, 09:53 »
Tässä voi mennä myös toiseen ääripäähän. Sitä alkoi tottua siihen, että osuma riittää, ja kun osuminen oli helppoa niin vuosien jälkeen huomasin oman ampumataidon rappeutuneen.

Sama aseen, patruunan, optiikan jne. kenttäkelpoisuudessa. Jos hakee äärimmäisen varmatoimista, niin osuminen pieneen tai kaukana olevaan kohteeseen alkaa olla jo hankalaa.

Kompromisseja on tehtävä, vaatii vaan viisautta tehdä ne oikeissa asioissa.
Häyhä 2022

ates80

 • *
 • Viestejä: 21
Vs: Tähtäystarkkuus eri suurennoksilla/doteilla/ristikoilla?
« Vastaus #7 : Toukokuu 16, 2021, 13:25 »
itse tykästynyt käyttämään pienisuurennoksisten kiikareiden kohdistuksessa neliön muotoista taulua. neliön kokoa ja viivojen paksuutta säätämällä saa tähtäin kuvan sovittettua sopivaksi omalle silmälle ja kohdistuksen saa tehtyä tarkasti. samoin pyöreillä tähtäys pisteillä esim punapiste tähtäimet olen hyväksi havainnut kohdistamiseen tuon diopteri ilmiön eli sopivan kokoinen pyöreä maali joka on hieman isompi kuin tähtäimen kuvan muodostama tähtäyspiste esim 100 metriin.

Hulpio

 • *
 • Viestejä: 33
Vs: Tähtäystarkkuus eri suurennoksilla/doteilla/ristikoilla?
« Vastaus #8 : Toukokuu 17, 2021, 21:13 »
Omaa ammuntaa jälkikäteen analysoidessa olen tullut siihen tulokseen, että reikätähtäimellä RK62 tyyliin on nautinnollisempi ampua ja osunta haastavuuden huomioonottaen parempaa. Ne yli 95 pisteen suoritukset 150m makuulta on meikäläisen näöllä laskettava hyvin onnistuneiksi. Se napakymppi kun on kuin ohut, häivähtävä ajatus siitä, että NYT. Ja jos sen alle puolen sekunnin aikana laukaus lähtee niin napa on.
Tvällikursilla Niinisalossa napsuteltiin sillä ysärin alun aikaisella tarkkuuskiväärillä. Kun napakympissä ei ollut mitään haastetta niin käytiin ampumaan sitä neloslautaa poikki mihkä joku taulu oli meille ripustettu.
Eläkeiän kynnyksellä ollut mainio yliluutnantti tosin huomasi kujeen nopeasti...