Kirjoittaja Aihe: Uusi Vortex razor 1-10 ja 223 Dmr ?  (Luettu 998 kertaa)

Aksu762

 • *
 • Viestejä: 21
Uusi Vortex razor 1-10 ja 223 Dmr ?
« : Maaliskuu 18, 2020, 22:42 »
Taustaa: aikasempaa kokemusta pitkänmatkan ampumisesta ei ole. Ristikot,milliradiaanit, retikkelien käyttö ja säädöt eivät ole tuttuja.

Ajatus: Tehdä nykyisestä Sra kivääristä, 18 tuuman pituisesta 1:7 kierteisestä .223 DanielDefence Geissele SSA-E liipaisimella olevasta kivääristä myös DMR juttuihin sopiva vehje kun käytössä siihen käyttöön sopivaa painavaa kuulaa, jolla tutustua TA-maailmaan. Sekä päivittää tähtäinkiikari nykyisestä 1-4 putkesta ajatukseen sopivampaan. Eli paukkuja vaihtamalla onnistuisi molemmat hommat samalla vehkeellä kiväärin ja optiikan puolesta.

Vortex Razor 1-10 kiinnitti huomioni, todellinen 1x zoomi kirkkaalla punapisteellä ja tarvittaessa jopa 10x menevä suurennus .1 Mrad säädöillä ja FFP polttotaso. Tällä onnistuisi speksien puolesta lähisomo ja käytettävyyttä kauemmaksi löytyisi.

Kysymys 1)
Yllä listatulla kalustolla ja 18 tuuman piipusta lähtevälle painavalle 223 kuulalle realistinen tehokas käyttöetäisyys alkaa olemaan siinä 600m max 800 metrin hujakoilla ? Riittääkö kuulaa ajamaan näille etäisyyksille tarpeeksi tehokaasti ja tarkasti pelkällä kiikarin ristikolla ? Turretit kiikarissa ovat korkkien alla, huomioita retikkelistä ?

Kysymys 2) 0 moa vai 20moa mountti näille matkoille ? Muistutuksena että tarkoitus ampua myös alkaen 5-10m matkoja samalla vehkeellä. Aiheuttaako 20moa kisko näille kosketusetäisyyksille päänvaivaa ? Mitä netistä olen löytänyt niin 0 moa jaloilla pääsee sinne ~550 matkoille. Vortexin korkeus säätövara on 30 MRAD, riittääkö se kuinka pitkälle 0 moa jalalla ?

Kiitoksia, huomiot teemaan liittyen erittäin tervetulleita !

Linkki kiikarin spekseihin.
https://vortexoptics.com/riflescopes/vortex-razor-gen-iii-riflescopes/vortex-razor-hd-gen-iii-1-10x24-riflescope.html?vortex_reticle=18082


jthyttin

 • *
 • Viestejä: 864
Vs: Uusi Vortex razor 1-10 ja 223 Dmr ?
« Vastaus #1 : Maaliskuu 19, 2020, 07:41 »
Vaikuttaa että olet tehnyt jollain ballistiikkalaskurilla arvioita, hyvä on esim.

http://www.jbmballistics.com/cgi-bin/jbmtraj_simp-5.1.cgi

Kaliiperin ja painoluokan osalta mennään suurinpiirtein 750 metriin tai moderneilla luodeilla pidemmällekin yliäänisenä. Mutta 1m/s tuuli alkaa siellä viedä luotia puoli metriä tai ylikin. Käyttökelpoisen etäisyyden voit haarukoida esim. siitä miten tarkkaan tuuli- ja etäisyysarvioon pystyt, ja sitten vertaat tuulipoikkeamaa ja pyyhkäisyalaa.

Suoraputkiset korkeasuurenteiset kiikarit ovat aikalailla kauniin päivän laitteita, ja Vortexissa vielä ristikko pahentaa asiaa. Nuo Horus-tyyppiset joulukuuset kerkesivät välillä jo hävitä, mutta nyt joidenkin vuosien aikana varmaan jenkkien PRS-kisat on tuoneet ne takaisin. Omasta mielestäni aika kauheita mutta haluan käyttää tähtäimiä myös esim. metsästyksessä. Toisaalta ristikolla ampuminen kaliiperilla jossa tuulenvienti on kova helpottunee huomattavasti jos sen joulukuusen näkee eikä se haittaa maalialueen havainnointia.

Olen käpistellyt livenä (viranomainen.fi) Nightforcen NX8 1-8x24 mallia ja oli ihan vakuuttava laite mutta jäi silloin vielä hyllyyn koska ristikko ei ollut täysin haluamani ja hinta on kova (toki tonnin pienempi kuin Vortexissa...)

Jos aiot ampua ristikolta, ei mountilla ja kiikarin säätövaroilla ole oikeastaan väliä. Arskan järkevä kohdistusetäisyys on kuitenkin 150-200m välillä ja 0MOA mount lienee paras. Tuo ristikon 11MRAD riittää pidemmälle kuin luoti lentää ylisoonisena.

MaR

 • Hallitus
 • *****
 • Viestejä: 132
Vs: Uusi Vortex razor 1-10 ja 223 Dmr ?
« Vastaus #2 : Maaliskuu 19, 2020, 08:06 »
Tuo uusi razor on mielenkiintoinen putki. Suurin harmituksen aihe on paralaksisäädön puuttuminen.

Mulla on itsellä vastaavan tyylinen setuppi vanhemmalla 1-6 razorilla. Sillä paukuttelee todella hyvin vielä 500 metriin. 800 metrissä on alkanut näkymään ongelmia, mutta suurempi suurennos ja sopivampi ristikko sekä sopivampi patruuna auttanee tässä. Kokeilut tehty pääosin bulkilla. 

Isommissa kivääreissä mulla on kanssa joulukuusiristikot, ebr-2c, jotka ovat olleet tähän astisessa käytössä hyvät. Näkemättä livenä vielä razorin 1-10 mallia, voisin kuvitella joulukuusiosion olevan 1 suurennoksella, niin pieni, että se ei haittaisi SRA käyttöä. Suuremmalla suurennoksella keskittyisin ristikkokäyttöön ja kevyen kaliiperin kanssa koen tuulipisteistä olevan apua.

Suora jalusta riittänee, sillä tuskin tämän kaltaisella optiikalla tulee hirveästi naksuteltua. Mutta oikeastaan kaikkiin muun tyylisiin tarkkuuskivääriprokkiksiin laittaisin kallistetun jalan, sillä pienestä 20 moan kallistuksesta ei ole varsinaisesti käytännön haittaa. 

Aksu762

 • *
 • Viestejä: 21
Vs: Uusi Vortex razor 1-10 ja 223 Dmr ?
« Vastaus #3 : Maaliskuu 21, 2020, 00:06 »

Olen käpistellyt livenä (viranomainen.fi) Nightforcen NX8 1-8x24 mallia ja oli ihan vakuuttava laite mutta jäi silloin vielä hyllyyn koska ristikko ei ollut täysin haluamani ja hinta on kova (toki tonnin pienempi kuin Vortexissa...
NXkasissa on 0.2 mrad säädöt, prosenteissa jopa 50% siis enemmän mitä vortexissa. Jenkeistä sitä sais vähän käytettynä halvemallakin kuin Vortexia mutta zoomia silti vähemmän. Sanoisin itselleni että ei jatkoon. Atacar 1-8 olisi jo 0.1 säädöt tarkempaan työhön mutta hinta taas kovempi kun Razor, vähemmällä zoomilla.

Tuo uusi razor on mielenkiintoinen putki. Suurin harmituksen aihe on paralaksisäädön puuttuminen.
Onko tämä mielestäsi merkittävä ongelma puute tämän tason vehkeeseen, mitä itse ajattelen en niinkään pitkän matkan tarkkuuskiväärinä vaan kiväärinä jolla on mahdollista lähettää kuulaa tarvittaessa melko pitkälle (ja lähelle) nopeasti ?


Näkemättä livenä vielä razorin 1-10 mallia, voisin kuvitella joulukuusiosion olevan 1 suurennoksella, niin pieni, että se ei haittaisi SRA käyttöä. Suuremmalla suurennoksella keskittyisin ristikkokäyttöön ja kevyen kaliiperin kanssa koen tuulipisteistä olevan apua.
Mitä googlesta kuvia olen katsonut ja käyttäjien kokemuksia lukenut, niin sanovat 1-10 vortexin 1x zoomin olevan vielä vanhaa 1-6 mallia parempi, eli tämä SRA aspekti kyllä täyttyy. Joulukuusta ei siis näy, ja punapiste on päivänvalokirkas. Lisäksi mulla löytyy vielä Deltapoint Pro jonka olisi tarkoitus laittaa offsettinä saman kiväärin kylkeen.

Mulla on itsellä vastaavan tyylinen setuppi vanhemmalla 1-6 razorilla. Sillä paukuttelee todella hyvin vielä 500 metriin. 800 metrissä on alkanut näkymään ongelmia, mutta suurempi suurennos ja sopivampi ristikko sekä sopivampi patruuna auttanee tässä. Kokeilut tehty pääosin bulkilla. 
Uskaltaisinkohan pelkästään tämän speksien pohjalta mutuilla että 4x lisäzoomilla, retikellillä ja hyvällä ~77gr latausreseptillä saataisiin toi 500m lähemmäs tuota 800 metriä, jolla uskaltaisin jo vetää liipaisinta tämän kiikarin suhteen. Latausvehkeet on myös hommattu, mutta yhtäkään patruunaa en ole tehnyt eli tämäkin aluillaan. Jos on linkkejä hyviin tarkkuus / pitkän matkan 223 resepteihin niin iso kiitos. Varmaan mallia Blackhills M262.

HJu

 • *
 • Viestejä: 6.077
Vs: Uusi Vortex razor 1-10 ja 223 Dmr ?
« Vastaus #4 : Maaliskuu 21, 2020, 09:20 »
Ei se 223:n ballistiikka siitä parane että optiikkaan saa vähän lisää suurennosta. Mielestäni tämä Vortex olisi parhaimmillaan 308-puolarin päällä. 0.1 vai 0.2 MRAD napsut ei tällaisessa tähtäimessä juuri merkkaa koska ase kohdistetaan kerran 100m tai 200m eikä säätöihin sen jälkeen enää kosketa.

Itsellä on 223:n päällä ollut Razor HDII 1-6x luokkaa 5-6 vuotta. Ensimmäisiä tähtäinyksilöitä Suomessa. Oikein hyvä laite SRA-käyttöön joten eiköhän tuo 1-10x ole myös hyvä. Hinta vaan on uutuudessa melko suolainen, samalla rahalla jo ns. Oikeitakin isosuurennoksisia TA-putkia. 1-10x ei kyllä tarvitse enää punapistettä kylkeensä.

Eiköhän tuo hyvä laite ole mutta hinta ja paino ovat kovia eikä se paranna 223:n lento-ominaisuuksia. 10x suurennos on myös aika vaatimaton maalien tunnistamiseen.

223:n tehokas käyttöetäisyys lipassyöttöisenä on luokkaa 600m. Sen yli voi ampua osumia mutta tuuli vie luotia kuin litran mittaa.

Terveisin,


HJu

MaR

 • Hallitus
 • *****
 • Viestejä: 132
Vs: Uusi Vortex razor 1-10 ja 223 Dmr ?
« Vastaus #5 : Maaliskuu 21, 2020, 12:59 »
Mielestäni ketjun alottajan kontekstissa tähtäin on hyvä lisä TA puolen treenaamisen aloittamiseen. Itseladatuilla 77 grainisilla hyvillä lähdöillä pystyy saamaan 800 metriin osumia. Totta se toisaalta on, että tämä .223 ei ole optimaalisin kaliiperi tälle matkalle. Käytännössä kuitenkin perusteet ja tuulenluvun opettelemalla jastereita saa kaadettua 800 metriin ja pitemmllekin. Ei se silti välttämättä helppoa ole.

Paralaksisäädön puute ei ole maailman loppu. Ampujan tulee vaan kiinnittää huomiota perusteisiin paljon. Kunhan kiinnittää huomiota siihen, että rakentaa asennon samalla tavalla ja on kiikarin takana aina samalla tavalla, vähenee paralaksin säädön puutteen merkitys käytännöpn tarkkuudessa. Tosin tiukkojen kasojen ampuminen eri matkoille lienee aavistuksen haastavempaa. Pleitteihin/jastereihin osumia saa kuitenkin.

Mielestäni TA treenaamisen aloittaminen olemassa olevalla kalustolla em kaltaisella optiikalla on hyvä tapa aloitella harrastusta. Varsinkin, kun kiväärillä on käyttöä jo SRA puolella sekä uusi optiikka on myös omiaan siinä. Itselataava kivääri on aavistuksen haastavempi ampua tarkasti, mutta niissä on omat etunsa. Tuon kaltainen kivääri 1-10 optiikalla toimii tukiampujan aseena hyvin.


Aksu762

 • *
 • Viestejä: 21
Vs: Uusi Vortex razor 1-10 ja 223 Dmr ?
« Vastaus #6 : Maaliskuu 23, 2020, 14:07 »
Jees, eiköhän tuo kiikari täytä molempien käyttötarkoituksien hieman kompromissimaiset vaatimukset.

Tais nyt kaikki ta-kurssit siirtyä aikapaljon myöhemmälle...