Tripodin hankinnan pohdiskelua

Aloittaja Nakumies, maaliskuu 24, 2018, 07:26

« edellinen - seuraava »

saku_s-t

#15
Itse tuli tripod harjoitteluun hommattua Benro TMA37AL Mach3. Ominaisuuksia riittää: kuorman kestoa 16kg, korkeutta ilman keskivartta 150cm ja ainakin arvostelujen mukaan keliä, likaa kestävät lukitukset jaloissa ja jalkoihin vielä metalli piikit kaupanpäälle. Itse pitkänä (190cm) kaverina kuvittelin että tuon 150cm riittäisi juuri ja juuri, mutta todellisuudessa vähänkään korkeampi olisi jo liian korkea. Toistaiseksi mennään ihan pussilla mutta jos tuohon joskus joku kuulapää tulee hommattua niin ei kyllä sovi jalkoja ihan täyteen mittaan vetää jos meinaa vielä nähdä kiikarista läpi. Ja hinta ei ollut paha 170€

Lähetetty minun AC2003 laitteesta Tapatalkilla

jthyttin

Joissain tripodeissa on ärsyttävä ominaisuus, kun jalan yksi teleskooppiosio on täysin kiinni tai auki on se äänetön, mutta väliasennoissa kolisee. Toki vaatii vähän isomman iskun esim. tripodi kolahtaa omaa jalkaa vasten, mutta ikävä silti.

MOj

Kuulapää vaan tarpeeksi tukeva kun sellaisen hommaa. Siihen vielä jatkoksi Hog/Pig Saddle, niin homma muuttuu aika tavalla.

TZL

Slovenialainen toimija on myös tehnyt versionsa Hog Saddlesta. Tästä saddlesta ei kokemuksia, mutta VZ58:n picatinny -kiskon tuolta taannoin tilasin ja työn laatu oli oikein hyvää. Hintaa on tälläkin melkoisesti, joten näkemättä ikävä tilata. Alla linkki tuotteeseen jos jotakuta kiinnostaa.

https://www.365-plus.com/365-saddle

saku_s-t

Alkaa barrikadi reeni luonnistumaan. Halvallakin tuntuu saavan hyvää

Lähetetty minun AC2003 laitteesta Tapatalkilla


JEPN

Noin vuosi sitten tuli tilattua hiilikuituinen Innorel RT80c tripodi käytettäväksi pääasiassa kiväärin alla. En varmaan muuten sokkona olisi tilannut kiinalaista halpaa (<180€ toimitettuna) hiilikuitutripodia, mutta pykälämpää isompi malli (RT90c) oli saanut ihan hyviä arvioita rapakon takana. Hintaisekseen vaikuttaakin ihan hyvältä laitteelta. En ottanut kuulapäätä mukaan vaan ainoastaan valmistajan pohjaruuvilla kiristettävän "leveling base" nivelen. Ostan jossain vaiheessa todennäköisesti laadukkaamman kuulapään, mutta myös tämänhetkinen yhdistelmä on toiminut hyvin kun ei ole tarvinnut ampua suurilla ylä- tai alakulmilla. Päälle on ruuvattu arca-yhteensopiva kiinnitin ja TRG:stä sekä piekkarista löytyy lyhyet arca-kiskot, jotka ei tunnu alkuepäilyistä huolimatta olevan muuten tiellä. Nivelen kiristys on vähän äkkinäinen, mutta tuntumalla löytää kuitenkin sopivan kireyden jossa ristikko pysyy paikallaan, mutta suuntaus onnistuu. Välillä testannut myös pelkällä säkillä tripodin päällä, mutta kiskokiinnitys on tuntunut itselle paremmalta.Ihan hyödyllinen väline, jonka käyttöä pitäisi harjoitella enemmän.

jthyttin

Jotain mietteitä kun pystyammuntatukia on tullut lähinnä liikkuvassa (supi)jahdissa käytettyä:

- jos ampumatukea meinaa käyttää mobiilisti, se tulisi olla suhtkoht ampumakuntoisena yhdellä kädellä kannettavissa, ja ko. käsi pitäisi pystyä tarvittaessa myös vapauttamaan (esim. tripodi on hyvä koska se seisoo omilla jaloillaan)
- erilaiset QD platet ja varmaan Arca-kiskokaan ei oikein toimi kun täytyy pimeässä, märässä ja kylmässä tusata
- aseen jättäminen tuen päälle on hyödyllinen ominaisuus, mutta itse ammunnan osalta olen kallistumassa siihen että ase tuetaan etutukin päästä tai jopa etutukista pitelevän käden alta (kun puhutaan yksipistetuennasta ts. tripodi)
- kiristettävällä saddlella tai koko etutukin pituisella Arca-kiskolla voi säätää em. tuentaa tilanteen mukaan
- hihnatuki vakauttaa oleellisesti kun ase on tuettu painopisteestä; en kuitenkaan pidä siitä että hommaan tulee taas yksi muuttuja lisää
- tripodin korkeuden säätely on syvältä, varsinkin jos samalla täytyy kompensoida kaltevuutta (esim. kävely vs. passipaikka rinteessä)
- korkeuden hienosäätöä varten tripodin keskitolppaa kannattaa nostaa hitusen, tai ainakin jättää jalkojen ylimpään salpaan (ts. käden ulottuville) pelivaraa
- erilaisia tripoditekniikoita kokeilleena polvien lukitseminen tuntuu auttavan, mutta yläkropan vakautus tarttumalla tukikädellä kyynärpää lukossa tripodin jalasta ei
- ns. quad stickseilta saa ammuttua tarkemmin kuin tripodilta, mutta se vaatii taas ihan oman tekniikkansa (kokeilut keskisytytteisillä vaiheessa)
- quad sticksien kannettavuus on parempi kuin tripodilla, mutta käytettävyys selvästi huonompi (tarkka aseteltava, eivät seiso omin jaloin, ja ampuessa sivusuunnan nyhrääminen omintakeista)

Loppukaneettina voisi sanoa että pystyammuntatuen ostaminen varmaankin karsii räikeimmät virheet ampujalta, mutta vasta monipuolisen kokeilun ja jatkuvan treenin jälkeen siitä alkaa olla oikeasti hyötyä jos pitää osua tarkasti. Ensimmäisellä laukauksella.

JKu

Ei ole mikään varsinainen tarkka-ammunnan tripodi mutta...

https://www.av-ase.fi/ase/primos-triggerstick-gen3-korkea-tripod/p/010135000387/

Ja näköjään tällainenkin lisäosa löytyy tuohon jota en ole enne huomannut.

https://www.av-ase.fi/ase/primos-triggerstick-gen-3-korkea-tripod--2-point-gun-rest-combo/p/010135000387-PAK/

Tuli testattua tripodia tositoimissa oikeasti tositoimissa Sako road showssa ja sehän olikin pirun kätevä. Keveänä kulkee todella vaivatta mukana passipaikalle. Itsellänikin tuollanen on ollut jo reilun vuoden mutta muiden kiireiden vuoksi koko keppi unohtui kaappiin ennen kuin kesällä otin sen käyttöön.
Tukevuudeltaan ei yllä tukevaan tripodiin mutta erittäin nopea asettaa ja vaihtaa asentoa.
Homo Sapiens Non Urinat In Ventum

jthyttin

Jossain vaiheessa noitakin tuli kokeiltua, muttei päässyt hankinta-asteelle. Omaan käyttöön ajometsästykseen liian kömpelö ja liikkuvaan jahtiin liian epämääräinen.

Ohuen kokemuksen mukaan tuollainen cradle lähinnä heikentää tarkkuutta vrt. kunnollinen harjoiteltu ampuma-asento jossa ase tuetaan kohtuu edestä. Toki vähän treenaavalla voi karsia virheitä. En uskaltaisi myöskään jättää asetta lepäämään Primoksen tripodin ja cradlen varaan, no jos on itse vieressä valmiina niin silloin kyllä. Eli tilapäiseen käsien vapautukseen tai johonkin kytiksellä istuskeluun toimii. Protoilut tehty siis "oikean" tripodin kanssa.

Noissa triggerstickeissa on pari asiaa jotka kannattaa tiedostaa, koska ne on rakennettu "väärinpäin" niin käytössä pikkuhiljaa mekanismiin menee likaa, tomua yms. ja se alkaa takkuamaan enemmän tai vähemmän. Ja pistoolikahvaa käytetään vain säätämiseen, ennen laukausta käsi siirretään aseelle. Ihan esittelytilanteissa kättä kahvalla pitäneillä kuulemma ollut "oho, eiku" -tilanteita eli kokematon ampuja on tehnyt sympaattisen liikkeen tukikädellä ja tuki on pudonnut alta... Tällä mahdollistetaan myös aseen turvallinen lataaminen (pulttilukot yms) kun ase on tukikäden eikä pyhänhengen varassa.

mysteryman

Onko kokemuksia SPARTAN DAVROS HEAD pallopäästä?

J.J

Lainaus käyttäjältä: mysteryman - marraskuu 03, 2022, 19:42
Onko kokemuksia SPARTAN DAVROS HEAD pallopäästä?

Tuollainen tuli jahtikäyttöön hommattua kun en halunnut jahtitukkiin Arcaa enkä möhkylän kokoista ja painoista Hog Saddlea kantaa, ja löytyi jo valmiiksi saman valmistajan bipodia&adaptereita. Toiminut siinä erinomaisesti, ainoa miinus että toisin kuin saman valmistajan bipodeissa, tuossa ei ole sitä nystyrää jotta toisin päin asettamalla saa lukituksi "Pan" ominaisuuden, joka vaikeuttaa jos pitää oikeaa tarkkuustyötä tehdä pitkälle matkalle. Tarkoituksena on kyllä yrittää muokata tuo nasta DIY hengessä siihen palloon jotenkin. Toisaalta tuo Pan ominaisuus on hyvä ajojahdeissa joissa kohde liikkuu.

Mulla on tukissa etupäässä normi slingipaikkaan tuleva bipodin mukana toimitettava istukka ja sitten alaraudan etupuolella tukkiin upotettava malli, näppärä kun voi bipodia&tripodia nopeasti vaihdella eri kohtiin tukissa. Mietinnössä on ollut istuttaa tuo davros trigger stickin monopodiin ja uskoisin sen tarjoavan mielenkiintoisen kombon hiivintäjahtiin.

J.J

Niin ja tuo jaksaa kyllä hyvin kannatella kytistellessä 5kg asetta itsestään. Mutta en tuota sotilas-TA hommiin asekäyttöön ottaisi, mutta sen sijaan saman valmistajan light optics adapterilla tuo on näppärä mini tripodin kanssa kiikari/LEM telineenä kun saa nopeasti kiinnitettyä ja pois.

mysteryman

#27
Lainaus käyttäjältä: J.J - marraskuu 04, 2022, 09:46
Niin ja tuo jaksaa kyllä hyvin kannatella kytistellessä 5kg asetta itsestään. Mutta en tuota sotilas-TA hommiin asekäyttöön ottaisi, mutta sen sijaan saman valmistajan light optics adapterilla tuo on näppärä mini tripodin kanssa kiikari/LEM telineenä kun saa nopeasti kiinnitettyä ja pois.

Kiitos kommenteista. Primos Trigger stick tripod + SPARTAN DAVROS HEAD voisi siis olla ihan toimiva yhdistelmä. Äkkiseltään ajateltuna pallopään kierto (pan) vapausaste on ihan turha koska trigger stickissä on jo kiertonivel. Ja jokainen vapausaste on pois vakaudesta.

Entäpä jos tukin pohjaan ruuvaisi picantinny-kiskon palan ja primos trigger stickin päälle tulisi vain joku tällainen:
https://www.optics-trade.eu/en/tripod-adapter-weaver-picatiny-rail.html

Vapausasteista tässä kompinaatiossa puuttumaan jää sivukallistus (cant) sekä korkeussuunnan kallistus. Mutta tuo saattaisi silti toimia ainakin tasamaalla koska trigger stickin liipaisimesta voi nuo suunnat vapauttaa karkean aseen suuntaamisen ajaksi.

mohkofantti

Itselleni tuli käytöön Benron kuulapää B4 ja jalaksi Benro TMA47AXL. Kummatkiin pitäisi kestää 20 kg rasituksen!

Tuossa piirtelin itse ja tulostellut osia tuolaisen hog saddlen tapaseen telineeseen. Tuohon kuulapäähän!

Ainakiin mitä tuossa pyörittelin järkkärin alla telinettä studiokuvauksessa vaikutti erittäin jämäkälle ja laadukaalle.. Hinta laatusuhde on mielestäni hyvä vähintäänkiin jos ei erinomainen!

Itselle käytöön tulee kasaammuntaan ja kytismetästykseen. Saa nähdä miten toimii tulevana vuotena kun saa käytyä testaamassa. =)  Mutta luottavainen olen että toimii  Manfrotto 055  joskus hipeöinyt se vaikutti aika heiverröiseltä tähän vertattuna.

K.Helin

Itse hankin Innorel RT80C tripodin. Sopivan korkea, jos haluaa käyttää kaukoputkea tasaisessa maastossa seisten. Säädot riittää ampumiseen mäkisessä maastossa juuri sopivasti. Nykyisellä levelling base:llä tukeva ammuttava mutta säätövaraa on erityisen heikosti. Kuulapää oli huomattavan paljon huojuvampi.

Chris Way Rifle Kraft:ista on testien perusteella todennut, että Anvil 30:sen vaihtaminen Leveling Base tyyppiseen päähän lisää tarkkuutta noin 0,1 mrad. Samoissa testeissä leveärunkoinen tripodi pärjäsi samat 0,1 mrad paremmin kuin kapealla päällä varustettu RRS Soar tripodin vakioversio.

Tämän testin perusteella aion jatkaa samalla Innorel RT80C tripodilla ja joko Sunwayphoton leveling base:lla tai Anvil 30 tyyppisellä suuremmalla kuulapäällä em. lafkalta.

Hintaa kokonaisuudelle tulee noin 350€. Eli sopivan tukeva ja sopivan hintainen naamiomaaleilla töhrittäväksi.