7.62x39 aliäänilatauksia..

Aloittaja torrehaa, marraskuu 11, 2010, 15:20

« edellinen - seuraava »

Ukko

#15
Se on kylla aivan totta etta suorempaan lentavan kuulan lentorataa on aina helpompi arvioida mutta aliaanisilla lentorataan ei todellakaan voi paljoa vaikuttaa mikali ei todella hommaa mahdollisimman hyvan BC;n omaavia kuulia. Nopeushan kaikilla on sama jota ei voi nostaa ja paino ja bc kulkee aika lailla kasikadessa mikali luodit ovat rakenteeltaan samanlaisia.



Niin ja itse on paatynyt N32C ruutiin tayttosuhteen ja yleisen tarkkuden perusteella. Hiukan on sellainen tunne ettei kyseinen ruuti toimi pakkasella niin hyvin kuin lampimalla ilmalla mutta ihan varmaa en uskalla tuohon sanoa. Muitakin VV nopeamman paan ruuteja kokeilin mutta en saanut niilla mitaan ihmeita aikaiseksi.  Ja talla hetkella kaytossa on siis ainostaan tuo lankkari ruuti.



Ja mita tuohon molyn poistoon tulee niin yksi tuttava seppa kertoi ihan laboratorio olosuhteissa testanneen tuota molyn poistoa ja sanoin etta sen saa pois mut vaikeaa on. Siihen en ota kantaa kuinka paljon minulla piipussa on jaamia mutta kaikki mahdolliset rasvanpoisto litkut piipun lapi laskeneena ja huomattavan maaran vaippa luoteja ampuneena viimeisten moly kokeilujen jalkeen uskon etta piippu on minulle riittavan puhdas molysta. Harmittaa viela itseakin kun piti alkaa silla sotkemaan ja varmasti sita viela piipusta loytyisi mutta uskon/toivon ettei se enaa paljoa tuloksiin vaikuta. Nykyinen piipun puhdistus loppuu aina asetooni lappujen lapi vientiin ja yritan pitaa piipun mahdollisimman puhtaana/kuivana ja talla periaatteella olen saanut parhaimman kaynnin. Ja kun piippu on ammuttu riittavan likaiseksi alkaa nopeus hajontaa tulla lisaa joka nakyy taululla. Tama yleensa tapahtuu noin 30 laukauksen jalkeen.



Kaikki nama yhdessa antaa hiukan ristiriitaisen kuvan normaaliin aliaani latauksiin ja tuntuu etta lahes kaikki pitaa tehda taysin vastakkaisella tavalla kuin normaalisti kuulee eri foorumeilla opastettavan. Tarkoituksena on asentaa aseeseen paineanturi tassa syksyn aikana ja paasta sita kautta lisaa sisalle tuohon aliaani maailmaan.  Tuntuu vain etta tahankin alueeseen kuuluu yhta paljon mystiikkaa kun aloittelin haulikon paukkujen lataukseen noin 15 vuotta sitten. Nykyisella tiedolla niiden teko ei kummoista tiedetta olekkaan ja niin uskon myos aliaani latausten osalta. Ja joku idea taytyy olla myos lapuan tehdas subsonic paukuilla kun nekin ovat kuivia luoteja vaikka luulen lapualla olevan mahdollista pinnoittaa kuulat ihan milla aineella haluaisivat. Ja painokaan ei ole sielta keveimmasta paasta... Luulen vain etta lapuan vaki on testannut naita hommia viela tarkemmin ja paremmilla mitta laitteilla mita keskiverto ampujalta loytyy. Itsella on vain tunne etta yritin tehda itselle liikaa vaikeuksia aluksi ja helpoin ja suorin tapa on se paras tapa. Unohtaa vain kaikki pelleilyt rasvojen ja muiden hulluttelujen kans pitaa vain loytaa kuula mika kay ja ruuti mika saadaan palamaan kunnolla. Ja tahan paasee riittavan painavalla kuulalla ja riittavalla tayttosuhteella hylsyssa jotta paine nousee ja ruuti palaa hallitusti. Liian pienet paineet ja tyhja tila hylsyssa aiheittaa ongelmia palamisesa ja tama nakyy nopeushajontana ja voi jopa aiheuttaa sitten jopa vaaratilanteita. Ruuti on kuitenkin suunniteltu toimimaan paineen alla ja miksi sita painetta silloin pudottamaan koska aliaanisilla se maksimi paine ei kuitenkaan ole ongelma.

Toki voin olla ihan hakoteilla mutta yleensa en  :D

JL

#16
Lainaus käyttäjältä: "Ukko"Parhaimmillaan ase kay parin sentin kasaa 100m matkalla mutta taysin kasittamattomia nopeus vaihtelua ilmaantuu noin 10 laukauksen valein. Ja joillan luodeilla tata nopeus hajontaa tulee aivan luokattoman paljon. Ja juuri nama ihemeelliset poikkeamat vievat vakisella luottamuksen osumiseen.



Paras vaihtoehto tahan mennessa on ollut mahdollisimman painava luoti ilman molya ja nalilla en ole saanut mitaan eroa ja siksi porailut on jaaneet pois ja kaytossa on ihan normi nalli. Valuluodeilla nopeus hajonta oli aika pienta mutta kumma kylla kokeilemillani gunhillin valuilla kayntia ei juurikaan loytynyt. kasat pyorii siina 8-10cm sisalla 100m matkalla. Ja kasat ovat siis taysin pyoreita.

Sitten nuilla vaippa luodeilla luodista riippumatta kasat ovat pystysuoria viivoja taulussa sivu hajonnan ollessa 1-2cm sisalla mutta korkeus/nopeus hajonta aiheuttaa kasojen kasvamisen.

Ja ase muuten kay loistavasti ja muutamat kokeilut tays tehoisilla on mukavaa katseltavaa joten aseessa tuskin vika on.



Joten jos jollakin on idea miten nopeus hajontaa sadaan kuriin otan mielellani ideoita vastaan. Mutta kuten sanoin moly ja nallien porailut ei auta asiaan. Valut varmaan toimisivat mutta niiden saanti ei ole helppoa ja kuten sanoin gunnhillin kokeilemani hiukan alle 10g ei toimi. Niin ja aseessa on 6,5" nousu joten painolla ei ole merkitysta +10g vakautuu taysin. Taman hetkinen mielipide on ettei palaminen  saa riittavaa painetta jolloin se ei tapahdu aina samalla tavalla jolloin nopeus ei myoskaan pysy vakiona. Ja jo 8-10m/s nopeus vaihtelu on jo huomattavissa taulussa ja alle vaihtelun pysyessa alle 5m/s hajontaa jaa muun kohinan alle. Ja kuten sanoin suurimpana ongelmana on juuri nama 15-20m/s heitot puoleen ja toiseen.


Piippukitkan vaihtelu tekee temppujaan? Periaatteessa piipun alkupäässä, varsinkin ylimenossa olevat olevat kitka jmv vaihtelut aiheuttavat enemmän nopeusheittoja koska palotapahtuman alku vaikuttaa suhteessa eniten lopputulokseen (paine lisää painetta). Lisäksi aliäänisissä piipun edit keski -ja loppupuolen vaihteluillakin on merkitystä, paljon enemmän kuin täysipaineisilla ammuttaessa.

Oletko tulkannut piippua? Kokeiles, ja läppää se samalla tasalaatuiseksi.



Entä latauspituus? Lataatko rihlakosketukseen? Periaatteessa kosketus tasaa nopeusvaihtelua, (eli pienentää palon alkuvaiheen paine/tilavuusvaihtelua). Kosketustakin voi kokeilla muutella  hipaisukosketuksen ja reiluhkon rihlaanjunttaamisen välillä.

torrehaa

#17
Piippukitkan vakioimiseksi olen kokeillut niin voitelua kuin kuivaakin piippua.

Suurin syy nopeusvaihteluun tuntuu olevan ruudin valinta..vähänkään hitaammalla ruudilla ladattaessa tuntuu palotapahtuma olevan vielä vaiheessa kun luoti viilettää jo piipussa..338 LM AÄ kokeilujen aikana JOKU ystävällinen oli laskenut jollain ohjelmalla että käyttämäni VV N310 oli palanut jo loppuun kun luoti oli liikkunut...4.2mm hylsyssä..ei siis irronnut edes hylsystä.

Samanlaisen ohjelman voisi ottaa kokeeksi avuksi esim 53R, 308win ,30 06 ja x39 latauksen tutkiskeluun.

HALOO..kuka se oli ?T AMPUJA? Vai kuka?

Lataus sekä tarkkuuskokeet myöskin 50 BMG ja 338LM kaliberisten aseiden AÄ latauksilla olivat omasta mielestäni menestys :oops: tai ainakin tulokset olivat MINUN mielestäni hyviä.Ballistiikkaohjelman laskelma ruudin määrästä ei mennyt likikään kohdallen kaliberissa 338 mutta sekin löytyi aikanaan..melko piankin :clap:

Mainitsemani VV N 310 ja 320 tuntuvat olevan pakkaskestäviä eikä mainittavaa nopeusvaihtelua ole ollut havaittavissa.

Jokainen tekee omat päätelmänsä ja kokeensa ja vastaa mahdollisista haavereista..sokea hevosmiesten tietoihin uskominen tahtoo olla tahallista vahingon kosiskelua..matalapainelatauksien ja aliäänisenä matkaan saatettujen kryynien roplematiikkaa on tutkisteltu varmaankin vaikka kuinka ja yleinen käsitys tekijämiesten keskuudessa on..käytetään nopeimmin palavaa ja herkimmin syttyvää ajoainetta,maltillisia luodinpainoja,puhdistetaan piippu mahdollisista vaippaaineista ennen ammuntaa.Hifistelyä voidaan harrastaa tutkimalla eri luotien pintamateriaalien pehmeyttä/kovuutta/tasalaatuisuutta ynnämuuta..mistä sitten tiedon mahtaisi saada..siis todelisen tiedon eikä mahdollisesti matkalla värittyneen tai suorastaan väärän tiedon.

Tuotteitaan suojellakseen varmaankaan ei Lapua kuin muutkaan patruunatehtaat julkaise selkokielisiä ohjeita sen kummemmin viranomais tai sota käyttöön  tarkoitetuista aliäänilatauksista kuin luotimateriaalien seikkaperäisistä koostumuksista.

Asia on ymmärretävissä muutenkin kuin tuotteen suojelemiseksi...mikäli ruutilaaduista ja määristä julkaistaisiin prosyyri kaiken kansan äimisteltäväksi..on aivan varmaa että joku kotikemisti haluaisi kokeilla kuitenkin joko määrän puolittamista tai tuplaamista ja entäs jos laitettais tuota ja tuota.Ennenaikaa tulee ISO JYTKY ja silloin alkaa syyllisten etsiminen.Lienee suurin syy siihen että virallinen totuus on edelleenkin:Turvalliseksi todettuja kivääriruuteja kivääripatruunoihin ja mieluimmin tölkki täyteen.

Alilatausdetonaation syntymekanismia ja tapahtumaketjun etenemistä ymmärtämättömän ei kannata riskeerata terveyttään..huonolla lykyllä henkeään tai kallista(kallis ja kallis)pyssyään sillä että kokeillaan eri lämpötiloissa epävarmasti syttyviä liian hitaita ruuteja tai vain niin että vähennetään tavallista kivääriruutia aliäänisen latauksen toivossa..





                  HooWee



 :text-worthless:

torrehaa

#18
Omaan viestiini sitten myöskin vastaan niin saan mieleiseni vastauksen..Brömelin ohjelmaa aikoinaan käytellyt arvoisa veljemme oli J Korpi..

Ilmoittautukoon HÄN areenalle jotta saisimme ajantasaista tietova esim VV N310 palamisesta VS Tin Star ruudin palamisesta syttymistapahtuman jälkeen sekä Koneen(Brömel?) antama arvio pakkaskestävyydestä ja vaikutuksesta palotapahtumaan





   Kauniisti pyydämme :pray:

HJu

#19
Raskaan 12-14 grammaisen luodin käyttö on siinä mielessä mielekästä että itelataavan toimivuus voidaan raskaan luodin painolla varmistaa. Maaliballistisesti 35-40mm pitkä kaatuva luoti tekee myös isompaa haavakanavaa kuin 8grammainen lyhyempi luoti mikäli se koetaan tärkeäksi.



Ak:ssa raskailla luodeilla itselataavuus on joskus toivottu ominaisuus. Jos ei ole niin 123 grein FMJ-luoti ja 4-5 grein N310 tuo äliääniominaisuudet ilman itselataavuutta.



Pulttilukossa voi lataaja itse päättää mitä hakee kun itselataavuus tai lippaaseen mahtuminen ei ole päällimmäine tekijä.
Terveisin,


HJu

torrehaa

#20
Joo..kaks eri asiaa..RK sukuiset aseet ja aliäänisyys ja oma haaransa vielä itselataavuustoiminnon tavoite joka syö hiljaisen laukauksen edun..ja sitten pultti tai taittosulkuisen aseen lataukset ja lisäksi oma lukunsa, vaimentimella varustetut  aseet joilla saadaan hiljaisia puolipanospaukkuja joissa tarkat ampumaetäisyydet ovat toista luokkaa

kuin alhaisilla lähtönopeuksilla toimivat todelliset jopa ilman vaimennintakin vaimean laukaukset.

Rauhanajan oloissa (lepo) haavakanavan suuruudella ei liene suurempaa merkitystä..ainakaan x39 aliäänipaukulla varmaan ei häädytä suuroisriistajahteihin.8-10g aliäänipaukut saattaisivat sitävastoin olla sopivaisia vaikka linnustukseen tai vahinkoeläin jahteihin?

Ja hyvä se on olla tietoa..siitä miten SE tehdään..ettei tule susia tai vahinkoja.

SO

#21
Lainaus käyttäjältä: "torrehaa"..ja sitten pultti tai taittosulkuisen aseen lataukset ja lisäksi oma lukunsa, vaimentimella varustetut  aseet joilla saadaan hiljaisia puolipanospaukkuja joissa tarkat ampumaetäisyydet ovat toista luokkaa

kuin alhaisilla lähtönopeuksilla toimivat todelliset jopa ilman vaimennintakin vaimean laukaukset.


Millaisia on hiljaiset puolipanospaukut?

torrehaa

#22
se taas on vaimentajalla varustettuun x39 kaliberiseen(kin) ja ainakin yhteen 308 win kaliberiseen koeaseeseen tehty paukku jolla lähtöjä oli x39 aseesta abaut 400m/s ja 308winistä suunnilleen 380m/s verran pidemmästä piipusta ja omavalmistepönttö päässä..kummassakin..jaa juu ,luoti 8g, joko lapua tai PPU bulkkikuula.Ruutia VV N310 rippusen yli 8gr..ulkoa en muista kun kirjallisuus(latausvihkot) on kotona ja itse töissä :obscene-drinkingdrunk: .

Hauskaksi nimeksi tykkäsin et puolipanoslatinki :dance:  kun nopeudet oli siinä hilkulla puolet tehdaspaukusta.

Tarkkuus parani heti ja osuntakin parani +++200m luokkaan eikä laukausäänikään ollut vaimentimen läpi ammuttuna kaksinenkaan lopsahdus.

Erilaisten piippujen ja piipunpituuksien aiheuttama vaihtelu on melkoinen..jossain lyhyessä piipussa nopeutta kertyi +8gr latauksella yli 400m/s ja pidemmissäö piipuissa vähemmän.

Olin jo aikoinaan menettää uskoni VV N 310 ruudin "hyvyyteen" AÄ paukuissa..muutama virhe tuli ihan itse tehtyä :doh:  ja samasta syystä oli muutama likipiti tilanne :think:

Kaikkien nopeapaloisten ruutien kanssa pelehdittäessä tulee olla tarkkana mm.syystä että hyvinkin pienet vaihtelut vähäisessä ruutimäärässä suuntaan tai toiseen vaikuttaa osuntaan ja nopeuteen.Samoin tarkkana tulee olla ANNOSTELUN KANSSA..PIENI RIPPUNEN RUUTIA HYLSYSSÄ JÄÄ HELPOSTI HUOMAAMATTA ja saattaa käydä niin että tulee laitettua kahdet purut samaan tölkkiin nimim.kokemusta on ..siitäkin.







                                        TeeHoo :shifty:  :clap:

jkorpi

#23
LainaaOmaan viestiini sitten myöskin vastaan niin saan mieleiseni vastauksen..Brömelin ohjelmaa aikoinaan käytellyt arvoisa veljemme oli J Korpi..

Ilmoittautukoon HÄN areenalle jotta saisimme ajantasaista tietova esim VV N310 palamisesta VS Tin Star ruudin palamisesta


..vastaaminen vähän kesti olin reilun kuukauden reissussa. Kävin katsomassa sopivaa poteroa valmiiksi

http://www.sports-tracker.com/#/workout/jkorpi/4mtdjaj9memmevrt">http://www.sports-tracker.com/#/workout ... j9memmevrt">http://www.sports-tracker.com/#/workout/jkorpi/4mtdjaj9memmevrt



QuickLOADia olen käyttänyt. Kannattaa hankkia kyseinen ohjelma killalta, mikäli olet jäsen. (kys puheenjohtajalta).

N310 tosiaa palaa ensimmäisien ~8 mm aikana 100%

kun taas N320 (ei Tin Star) palaa 100% kyseisen luodin kuljettua ~20mm

Kannattaa huomata, että ohjelmassa olevat korjaukset pätevät vain omaan aseeseeni ja usein ei siihenkään (jokainen uuden ruudin lataus täytyy ampua tutkaan ja varmistaa korjaukset)



Cartridge          ]



..tin star ruutia ei löytynyt ohjelmasta, tässä N320:stä vertailuarvot:



N32C (tinstar)  on kehitetty N320 -ruudista erityisesti Cowboy Action –ampujien tarpeisiin: optimaalinen hylsyn täyttöaste, matala painetaso ja mieto rekyyli. Tämä ei siis ole tinstar vaan N320 -->



Cartridge          ]

Juntti-Jussi

#24
Täältä löytykki topiccia aiheesta..



Mullon tuomonen 308x39 taittopiippunen pieni reppu pyssy, sepällä ihan vasiten teetin sen. Olen löytäny siihen ihan mukavat latingit 8g FMJ:llä ja Scenariki tekee pientä kasaa, eli jahtipaukkkuja on ihan nokko. Mutta mulla ois tuossa pöydällä VV N310 ja 13g Subsonic luotia Lapualta, näistä aineksista kai loihtis aika helposti semmosia hiljasia hiihtäjiä. Tohtisko kukaan sanoa alotus panosta, 8g FMJ:lle Gunwritersissa annettiin vartti gramma, joka kuulostaa ihan liian pieneltä ainaki minun korvaan. Jos kokeneemmilla ois jotaki sanottavaa, otan kiitoksella vastaan kaikki neuvot :)

torrehaa

#25
Oma lyhytpiippuinen jolla koepaukut ammuin aikoinaan..on edelleen voimissaan..8g luodille aliääninen lataus on n.5gr VV 310 propellanttia..piipun rihlannousu on 10" joten 13g luotikin vakautuu..juuri nyt en muista ruutimääriä kun muistiinpanot on kotona ja itse istun  :obscene-drinkingdrunk: työmaallani..mutta hatusta vedettynä samainen 5gr VV 310 ajoainetta taitaisi olla hyvä aloitus..riippuen piipun pituudesta(kin),omassani on piippua vain n.320mm..



hw

torrehaa

#26
Akateemisesta mielenkiinnosta suoritin pienimuotoisen kahden laukauksen kokeen omalla tönöpiippuisella aseellani ilman nopeusmittausta omalla verstaallani..ajoainetta mainittu 5gr ja luotina 13g..laukausmelua korvinkuultuna 22lr paukkua vastaava määrä eikä nallissa mitään linttaantumisen oiretta,tiukasta pesästä hylsy poistui ilman kangertelua ja reiät täsmällisen pyöreitä joten rutimäärää voisi lisätä edellyttäen nopeuden mittausta..jotta nopeus pysyisi aliäänisenä..olen ampunut samalla aseella 10 ja 12g painoisia scenareita mutta nopeus eikä osumatietoja löytynyt kirjanpidostani??



hw

Juntti-Jussi

#27
Kiitosta rumpuni soi, vetäydyn vintille testaamaan :)

torrehaa

#28
suppean nopeusmittauksenkin vois suorittaa..ladattuna valmiiks 6gr,7gr ja 8gr  VV 310 ruudilla matkaan saatettavaa 13g lapualaasta jos vaan jollain keinovalolla saa Cronyn toimimaan sisätiloissa..loisteputkivalaistus ei varmaankaan toimi..mut ehkä tavallinen hehkulamppu kennojen yläpuolelle...pöytävalaisin....?



hw

K.Helin

#29
Millä muuten poistatte purseen hylsyn sisältä nallitaskun avartamisen jälkeen? Normistihan noita

purseenpoistotyökaluja saa vähän kaikilta mutta eri, kuin standardi liekkireiílle ei varmaan mistään.

Käytättekö magnum nalleja? Googlettamalla subsinic loads tulee ekalle sivulle members.shaw.ca sivu,

jossa tällaiselle subulatauksia suunittelevalle tarjoutuu luullakseni hyvää tietoa. Siellä väitetään magnum

nalleista olevan hyötyä tarkkuuden suhteen. Lataatteko rihlakosketukseen? Kyseisellä sivulla vain sanotaan, että niin ei pitäisi

tehdä. Olisi mielenkiintoista kuulla tietävien henkilöiden mietteitä.