Etäohjatut tarkka-ammunta kiväärit?

Aloittaja Long Range, tammikuu 31, 2024, 07:42

« edellinen - seuraava »

Long Range

Joskus tätä sivuuttinkin täällä.Tarkka-ampujalla on paljon muitakin tehtäviä kuin pelkkä ampuminen,mutta mikä lie kehitys tulevaisuudessa tarkka-ammunnan osalta?

Eipä olisi muutama vuosi sitten osannut ymmärtää millaiseksi "video peliksi" sota on mennyt Ukrainassakin esim. noiden dronejen käytössä...

Onko osa tulevaisuuden tarkka-ammuntaa etäohjatut aseet? Jos drone tiputtaa räjähteen niin ase menee,mutta "ampuja" saattaa säilyä...
Onhan noita jo monenmoisia virityksiä olemassakin.

www.evpudefence.com/p-gladius-remote-controlled-weapon-station

www.youtube.com/watch?v=oOx0P36JbRw

Kuva vielä jostakin Remote Control härpäkkeestä.

Timppa

Ps.Ihminen on melko kekseliäs eläin.Urbaaneja legendoja kerrotaan nyt jo haudassa olevista hirvien salametsästäjistä jotka suolatuille kiville asensivat kiväärin korpeen lankalaukaisimilla.
Jos nuo tarinat on totta,niin karua puuhaa,koska olisihan ollut mahdollista,että lankaan astelee ihminen.

No,sodassa ja rakkaudessa monet asiat sallittuja vai kuis sanotaan.

Laiskahemmo

Nuo muistuttavat taitavat enemmän tykkitornia kuin perinteistä tarkka-ampujaa. Eivät ole liikkuvuudeltaan ja piiloutumisominaisuuksiltaan ihmisen veroisia vielä aikoihin. Humanoidirobotti ja integroitu ase?

Mitä tulee tarkka-ampuja vs. drone, niin se naamioituminen ja piiloutuminen tulee olemaan entistäkin suuremmassa roolissa, ei vain vastatarkka-ampujan tähystykseltä, vaan drooneilta myös. Vielä on rajoitteita millaisia sensoreita leijuvat dronet jaksavat kantaa, mutta nekin kevenevät ja siellä alkaa olla kohta käytössä koko valon ja lämmön spektri radiotaajuuksista ja niiden suuntimisesta puhumattakaan. Ainakin jonkin aikaa tulee nämä tiedustelevat/maalinosoittavat dronet ja varsinaiset ase-dronet pysymään erillisinä, ainakin kustannusten takia, vaikka paikallisesti tehokkainta tietysti olisi että sama laite sekä näkee, välittää tiedustelutietoa että hyökkää, ei tarvita kahta systeemiä ja operaattoria.


HJu

Etäohjattavan tarkkuusasejärjestelmä pitää saada jotenkin asemiin ja sieltä pois. Lisäksi etäohjattava tarkkuuskiväärijärjestelmät maksavat moninkertaisesti sen mitä itsemurhadronet.

Tilanteet joissa kiväärinluoti kohteessa on jotenkin parempi kuin itsemurhadrone tai 155mm kenttäykin murkula ovat sotahommissa aika harvassa.

Siviilipuolella kenttätykki jää repertuaarista pois mutta se drone on sielläkin edelleen melko halpa ja monipuolinen laite. Viranomaiskäytössä se itsemurhadronekin jää pois. Tällöin etäohjattava tarkkuuskivääri saattaisi teoriassa olla hyvä.

Poliisitehtävissä poliisin henkilöstö on kuitenkin paikalla jolloin robotiikka ei anna oikein lisäarvoa.

Käsittääkseni etälaukaistavan tarkkuuskiväärin suurin etu tulee siitä että  jos sellaisen tuliasema paljastuu niin siellä ei ole ihmisiä joihin voisi vaikuttaa tai ottaa vangiksi.
Terveisin,


HJu

Laiskahemmo

Lainaus käyttäjältä: HJu - tammikuu 31, 2024, 08:47

Tilanteet joissa kiväärinluoti kohteessa on jotenkin parempi kuin itsemurhadrone tai 155mm kenttäykin murkula ovat sotahommissa aika harvassa.

Ennuste: Dronet voidaan havaita jo kaukaa kunhan niiden havaitsemiseen tarvittavat laitteet yleistyvät ja kehittyvät, samoin niiden ohjaamiseen käytettävien radioyhteyksien häirintä tulee kehittymään jatkossa. Sähkömoottorit ja potkurit aiheuttavat herätteitä jotka voidaan havaita jo merkittävän etäisyyden päästä, joten niihin voidaan alkaa vaikuttaa. Nyt ollaan aivan alkutaipaleella näiden droneihin liittyvien asioiden suhteen. Tällä hetkellä dronet ovat niskan päällä, mutta niillä on heikkouksia joita on vaikea poistaa ja joiden vuoksi niiden tämänhetkinen dominanssi taistelukentällä tulee pienenemään vastatoimien kehittyessä.

Siksi epäilen että se luotikin säilyy vielä repertuaarissa, siihen vaikuttaminen on vaikeampaa ja sen laukaisemisen havaitseminen ja ammunnan estäminen on edelleen yhtä vaikeaa. Toki dronet vaikuttavat siihen että laukaisijan elinikä laukaisun jälkeen on kyseenalainen jos toimet eivät ole oikeita. Siihenkin taas toki vaikuttaa että onko drone-vastatoimia käytettävissä vai ei.

Mielenkiintoista havaita että maasodan taistelukenttä tulee menemään siihen mitä ilmasodan taistelukenttä on ollut jo melko pitkään.

HJu

Kai se spektrinhallinta tunkee joka paikkaan. Ja sitten kun high tech loppuu niin käytetään 1970-luvulla valmistettuja tyhmiä sirpalekranaatteja ja ihmisaaltohyökkäyksiä. Ei siis Suomen toimesta mutta mahdollisesti Suomea vastaan.
Terveisin,


HJu

HJu

Se on totta että ei drone korvaa tarkka-ampujaa eikä tarkka-ampuja droneja. Kumpaakin käytetään niihin hommiin missä niistä on erityistä etua.

Idässä on nähty että heidän  johtamisjärjestelmänsä romahtaa jos sen isoimman kaluunaherran poistaa toiminnasta. Loput ei tee oma-alotteisesti mitään tai korkeintaan tyhmyyksiä.

Hassua ajatella että jonkun johtamisjärjestelmä on noinkin surkea mutta vaikka luotto niin alaisiin kuin johtoonkin on joukoilla nolla niin yllättävän paljon silti ovat saaneet aikaan Ukrainassa.
Terveisin,


HJu

mjpaanan

Lainaus käyttäjältä: HJu - tammikuu 31, 2024, 08:47
Etäohjattavan tarkkuusasejärjestelmä pitää saada jotenkin asemiin ja sieltä pois. Lisäksi etäohjattava tarkkuuskiväärijärjestelmät maksavat moninkertaisesti sen mitä itsemurhadronet.

Tilanteet joissa kiväärinluoti kohteessa on jotenkin parempi kuin itsemurhadrone tai 155mm kenttäykin murkula ovat sotahommissa aika harvassa.

Aivan samaa mieltä, lisäksi tuollainen etäohjattava järjestelmä vaatisi aika tarkat servot, hyvän optiikan yms. ja kaikista tärkeintä virtaa. Järjestelmästä tulee pakosta aika painava, kallis ja käyttökelvoton kun akku loppuu. 155mm kranaatti tekee saman homman ja ehkä jopa paremmin mutta jotekin se pitää saada oikeaan paikkaan jolloin tarvitaan drone tai joku osoittamaan maalia.
PAUTAC-asetarvikkeet
[url="http://www.pautac.fi"]http://www.pautac.fi[/url]

Elu

Jos asiaa miettii sitä kautta että miten hyvin tälläinen etäohjattu kivääri soveltuisi metsästykseen kun metsästyksessäkin pitää välillä siirtyä välillä vähemmän ja välillä enemmän sekä siirtyä kokonaan eri alueelle.

Tämä sama liikuteltavuus on sotatilanteessa vielä suurempi ongelma, kun tehtävän jälkeen pitäisi irtautua. Tai sitten vain hyväksytään että sinne meni kallis etäohjattu järjestelmä. Ongelmaksi voi muodostua myös järjestelmän suojaaminen, jos/kun vihollinen huomaa mistä se ampuu.

Toisaalta voisihan tuollainen olla sotilasajoneuvossa kuten mikä tahansa muukin soveltuva asejärjestelmä vaikka pasin katolla.

Voikohan tuollaista käyttää pimeällä laisinkaan, vai millaisiahan tuossa on esim. etäisyyttä mittaava mittausjärjestelmä ettei se heti paljastu?

Arvelen ettei näillä etäohjatuilla kiväärijärjestelmillä ole tarkoituskaan korvata varsinaisia tarkka-ampujia, vaan soveltuvat parhaiten esim. valvottavan alueen suojaamiseen, jolloin vaikka esim. sotilasalueen vartiostosta voidaan tälläisellä tarvittaessa ampua tms


HJu

Säikeen avaajan linkin takana olevassa laitteessa on lämpökamera ja laseretäisyysmittari.

Jos ollaan samassa paikassa pidempään niin maastopisteet on voitu mitata aiemmin jolloin LEMiä ei välttämättä tarvitse enää käyttää tilanteen kehittyessä.
Terveisin,


HJu

Elu

Lainaus käyttäjältä: HJu - huhtikuu 07, 2024, 18:08
Säikeen avaajan linkin takana olevassa laitteessa on lämpökamera ja laseretäisyysmittari.

Jos ollaan samassa paikassa pidempään niin maastopisteet on voitu mitata aiemmin jolloin LEMiä ei välttämättä tarvitse enää käyttää tilanteen kehittyessä.

Ei tullut linkkiä avattua, mutta nyt kun katsoin, niin tuo on näköjään tarkoitettu konekiväärille. On varmasti hyvä sellaisessa paikassa ettei tarvitse ukon olla kokoajan paikalla jos passiivinen paikka vaikka juuri vartiossa.

HJu

#10
Tuo tornihan on tarkoitettu panssaroidun ajoneuvon katolle. Eli vaikka AMV:n katolle. Etäohjaus vaunun sisältä. Tornista tulee pienempi ja kevyempi kun sinne ei tarvitse mahduttaa ihmistä. Lisäksi jos torni saa osuman niin aseenkäyttäjä on puoli metriä alempana vaunun sisällä. Tietenkin jos elektroniikka kyykkää niin asejärjestelmästä tulee mykkä eikä sitä yleensä voi manuaalisti käyttää niin että sillä voisi vielä tähdätäkin.

Mutta valvontakäytössä tuo mahdollistaa etäkäytön vaikka miten kaukaa. Tosin samalla siellä etäbunkkerissä ollaan aika kädettömiä jos yhteydet katkeavat. Ja fiksu vastapuoli sabotoi ne yhteydet tai pahimmillaan korruptoi sen mitä sensorien kautta näkyy.
Terveisin,


HJu


MTä

Mitä milloinkin toki haetaan, mutta tässä ammutaan kohtuu lyhyelle matkalle älykkään tähtäimen avulla.
https://youtu.be/vkFqadiWRKY

Firmalla on myös ~15kg Smash Hopper, joka vastaa jo paremmin tuota etäohjattavaa ta-kivääriä.
https://youtu.be/ka3N7QmFMJo

Ehkä semmoinen huomio, että taktisesti näitä kannattaisi etenkin käyttää sensorina ja valvontaan.

Ampua vasta viime kädessä ja etenkin odottaa että on kohteita on riittävästi näkyvissä, laskea ennakolta sijainnit/liikeradat ja ampua purskeena kaikki kohteet.

Mikä sitten on etäohjatun tarkka-ammuntakiväärin määritelmä? Ja onko se tarkka-ammuntakivääri, jos sitä ei käytetä kuin tarkka-ammuntakivääriä?

HJu

Toi Smash Hopper ja sen käyttö kuvastaa aika hyvin Iranin ydinaseohjelman päätutkijan salamurhassa käytettyä kalustoa.

Käytännössä pakettiautoon oli asennettu liikenneympyrän reunalle FN Minimi 249 jolla ammuttiin etäohjauksella kyseinen henkilö jonka jälkeen ammunnan käytetty ajoneuvo räjäytettiin etänä. Kohdehenkilön auton tuulilasissa oli 3 osumaa ja kohteelta henki pois. Ei tiedetä kuka oli teon takana mutta kun Iranin ydintutkijoita murhataan niin Israelia ja USAta usein epäillään.
Terveisin,


HJu