Kirjoittaja Aihe: Aseen vaihto  (Luettu 3320 kertaa)

Antero H

 • *
 • Viestejä: 174
Vs: Aseen vaihto
« Vastaus #45 : Elokuu 05, 2022, 11:28 »
Kunka moni ihan aikuisten oikeasti haluaa ostaa TRG42:en pelkästään metsästykseen, eikä muita potenttiaalisia vaihtoehtoja ole olemassa? Älkää nyt oikeesti viittikö.

(Disclaimer: en ole edes suunitellut TRG42:n hankintaa) Mutta esittääkseni muutaman vasta-argumentin tähän passiivis-agressiiviseen kommenttiin. Jos haluaa kotimaisen laatujärjestelmän .338LM väljyydessä, niin potentiaaliset vaihtoehdot ovat aika vähissä. No toisekseen mainitut kaliberit on .338LM ja .50BMG. Jos haluaa .338, niin valitsee sitten .338RUM tai EDGE, vastaa hyvin LM:ää? No sittenhän ei tietty asetta löydy ihan helpolla kaupan hyllyltä.
Harva tuntemani henkilö käyttää metsästysperusteisia aseitaan pelkästään metsästykseen, vaan niillä käydään myös radalla. Niitä, tarkkuus- ja LR-ammuntaa harrastavia (ei niin vakavasti, että kävisi kursseja tai pitäisi päiväkirjaa sen kummemmin kuin pitäisi taulut tallessa) metsästäjiähän tämä rajoittaa. Kun taas niitä jotka harrastavat vakavammin tarkkuus- ja LR-ammuntaa ja metsästävät siinä sivussa, tämä ei varmasti haittaa mitenkään. Eli jos voit hakea harrastusperusteella, niin lupa irtoaa ja voit metsästää ja harrastaa haluamallasi järjestelmällä. Mutta jos joudut hakemaan metsästysperusteella, valintojesi kautta päätymääsi järjestelmää, niin ei onnistu, ei metsästys eikä harrastaminen.
Eli tässä eroaa kaksi limittyvää käyttäjäryhmään radikaalisti lupamahdollisuuksien puolesta. Niin eroaa kyllä puolareissakin, mutta nyt ei puhuttukkaan niistä.  ;)
Ite kun tekee, niin saa sellasen kun sattuu tulemaan

kesämies

 • *
 • Viestejä: 5
Vs: Aseen vaihto
« Vastaus #46 : Elokuu 05, 2022, 13:49 »
Tuo yhtenäistämisohje todennäköisesti aikaansaa toisaalta yhtenäistämistä toiminnoissa mutta myös muutamia oikeskeissejä joiden seurauksena ohjeen rooli joko betonoituu tai ohje joudutaan taas vetämään pois. Edellinen ohje oli niin pielessä että POHA oli pakotettu vetämään sen pois käytöstä.

POHAn ohjeistuksissa on se vika että POHAlla ei ole toimivaltaa kertoa miten lakia pitää soveltaa, se on Suomessa lähtökohtaisesti oikeuslaitoksen yksinoikeus eikä kellään muulla ole valtuuksia päättää mitä laki tarkoittaa. POHA olisi voinut kysyä ampuma-aselautakunnalta lausuntoa. Tästä ohjeesta ei tiettävästi ole ao. lautakunnalta kysytty mitään.

Lainaus
Aselaki 117 a § (26.6.2009/508)
Ampuma-aselautakunta
Poliisihallituksen yhteydessä toimii ampuma-aselautakunta, joka antaa pyynnöstä lausuntoja tämän lain soveltamisalaan kuuluvista asioista. Tarkemmat säännökset ampuma-aselautakunnasta annetaan valtioneuvoston asetuksella.

Itse asiassa ampuma-aselautakunta herätettiin pitkältä tauolta yhtenäistämisohjetta käsittelemään. Sitä käytiin lautakunnassa läpi 3-4 kertaa toukokuu - joulukuu 2021 välillä. Monta epäkohtaa nostettiin esiin ja järjestöt lausuivat, mutta kuuntelun kanssa tuntui olevan niin ja näin. "Minäkin kuuntelin autossa radiota kun hain emännän anopilta."

Poliisi lukee/tulkitsee lakia miten hyvin pystyy ja (onneksi) oikeuslaitos sitten kertoo että menikö oikein. Viivettä ja haittaahan siitä asiakkaalle tulee. mutta hyvin todennäköisesti noita linjauksia tullaan punnitsemaan oikeusasteissa.

HJu

 • *
 • Viestejä: 7.036
Vs: Aseen vaihto
« Vastaus #47 : Elokuu 05, 2022, 15:36 »
Ok, tuo oli uusi tieto että aselautakunta oli herätetty ruususenuniltaan. Sehän ei  kokoonnu ellei POHAn asettama puheenjohtaja sitä kutsu kasaan. Onko tietoa vaikutti lautakunnan näkemykset mitään itse ohjeen sisältöön ?

On aivan selvää että ohjetta tullaan koeponnistamaan hallinto-oikeudessa  koska seä Poha että asianmistajat haluavat selvyttä asioihin. Kaikkia uusia linjauksia aina punnitaan oikeudessa jossain kohtaan eikä se ole mikään pelkästään aselakeihin rajoittuva ilmiö. Esim Elonkapinan nulkkien kaasuttamista pelkästään kadulla istumisesta on tutkittu ja poliisien toiminta todettu lain vastaiseksi. Poliisin mielestä se oli oikeutettua mutta ei Suomessa Poliisi sentään kaikesta yksinään päätä.
Terveisin,


HJu

eero

 • *
 • Viestejä: 182
Vs: Aseen vaihto
« Vastaus #48 : Elokuu 08, 2022, 09:33 »
Itse lietson piruja seuraavalla lauseella:
"Mutkun mutkun haluan tollasen ja heti" aseiden hankinnastahan on olemassa ihan riittävästi näyttöä mihin se johtaa.
Mihin se johtaa, ja mitä näyttöä tästä on olemassa? Eikö vastaavaa tilannetta ole tällä hetkellä olemassa?

Ylipäätään koko "Ayo 2.0" on täysin kelvottoman asiantuntemattomasti laadittu, laiton, ja lisäksi se EI tule selkeyttämään yhtään mitään, koska se ainoastaan LISÄÄ Hallinto-oikeuksien kuormitusta. Ei suinkaan vähennä sitä. Allekirjoittaneella on ollut case Hao:ssa jo 12 kuukautta, eikä näy valoa tunnelin päässä ratkaisun saamiseksi.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 08, 2022, 09:37 kirjoittanut eero »

eero

 • *
 • Viestejä: 182
Vs: Aseen vaihto
« Vastaus #49 : Elokuu 08, 2022, 10:02 »
En ymmärrä mikä tässä on ongelma? On tehty yhtenäistämisohje joka selkeyttää luvan hakemista, TRG42 saaminen metsästyslupiin on lillukanvarsi kun katsoo kokonaisuutta. Aiemmin tullut hyviä perusteluita miksi lainsäätäjä haluaa karsia "mutkumähaluun" aseen ostajia pois markkinoilta. Jos haluaa jonkun aseen niin sille on silloin käyttöä, ja perustelut lajista mihin se tulee ja soveltuu.
Ohjeistus on ilman toimivaltaa laadittuna laiton, enkä näe miten tuo karsisi yhtäkään "mutkuhaluan"-ostajan pois hakijoiden joukosta. Aseluvan saamisen perusedellytykset on kohta vuosikymmenen verran ollut suht yksinkertaisessa muodossa kerrottuna poliisin verkkosivuilla. Lisäksi ohjeistuksessa mainituista aseluvan peruutusperusteista useat ovat ristiriidassa Hallinto-oikeuksien päätösten kanssa, ja tämänkin ohjeistuksen ilman toimivaltaa laatinut taho kyllä tietää. Esimerkkinä vaikka pienet tuomiot kirjanpitorikoksesta tai vastaavat kolttoset. Yksi tällainen esimerkki taisi juuri hiljattain olla nostettuna Hao:n vuosikirjapäätökseksi. Luvalle ei ollut peruutusperusteita, totesi Hao, vaikka PoHa oli eri mieltä. Tämän listauksen takana ei ole muuta kuin aatteellinen asevastustus ja tarkoitus perua mahdollisimman paljon lupia, ja tehdä harrastuksesta mahdollisimman arvaamatonta.

Kunka moni ihan aikuisten oikeasti haluaa ostaa TRG42:en pelkästään metsästykseen, eikä muita potenttiaalisia vaihtoehtoja ole olemassa? Älkää nyt oikeesti viittikö.
Jos ostankin vaikkapa kevyen JJ 338LM suurriista-aseen kymmenen vuotta vanhan 338LM rinnalle, niin mikä on se järkiperuste, jolla lupaa ei tule myöntää? Älä nyt oikeasti viitti.

Mutkumähaluun... ihan kuten joku vuosi oli itselataavien kanssa kunnes porukka alkoi ryssi tämänkin homman ja antoi lisää eväitä lupaehtojen kiristykseen itselataavien osalta.
Mikä porukka, Suomessako?

Vaikka nykyinen laki on tiukka verrattuna 30 vuoden takaiseen niin aseeseen kyllä saa luvat jos sille on käyttöä ja pystyy todistamaan harrastuksen.
Ei saa. Joskus pyssy on musta, joskus vastaavia aseita on hallussa ennestään liian monta (eli esimerkiksi yksi), joskus se on väärän värinen, joskus harrastuneisuus on väärin suoritettu, toisinaan intti käy harrastuneisuudeksi ja toisinaan taas poliisi ei noudata edes omia ohjeitaan asiasta, joskus 375HH suurriista-ase on liian tehokas hirvelle, listaa voi jatkaa loputtomiin ja siellä niitä on Hao-jonoissa. Olen ollut lupapalvelun vuotuinen asiakas nyt 15 vuotta ja luvissa haettu kalusto on aika "värikästä" ollut aina. Aika paljon kuuluu juttuja korviin ratakäynneillä ja muualtakin ja neuvoja kysellään. Vielä milloinkaan tilanne ei ole ollut yhtä sekava kuin nyt ja sekavammaksi menee Ayo2.0:n myötä ja pidemmän linjan tutut lupakäsittelijät ovat olleet samaa mieltä asiassa. Montakos lupaa koheltaja on hakenut viimeisen 10 vuoden aikana, että tuollaista asiantuntijuutta löytyy?

LSa

 • Administrator
 • *****
 • Viestejä: 2.078
 • Edistän: 1 | +5 | 8 | 9 | 36 | 37 | 39 | 41 | 44
Vs: Aseen vaihto
« Vastaus #50 : Elokuu 08, 2022, 11:06 »
Samaa mieltä Koheltajan kanssa siitä, että lupia saa. Ja eeron kanssa siitä, että ei tää ihan ongelmatonta ole.

En pidä Pohan ohjetta hyvänä. Se vie henkilön ja tilanteen tuntevalta paikallispoliisilta oikeuden tulkita lupien peruutusta mitättömissä tilanteissa. Ja vastaavasti se ei estä paikallispoliisia käyttämästä mielivaltaa aselupien myöntämisen suhteen.

Lähtökohtaisesti kansalaiseen pitää luottaa - mutta se on silti selvä, että kaikki eivät ole luottamuksen arvoisia. Tää on silti kaikilla elämän aloilla sama. Aseiden vaarallisuus ei ole ainutlaatuista, jos joku haluaa tehdä pahaa, niin se onnistuu kyllä myös ilman aseita.
Häyhä 2022

HJu

 • *
 • Viestejä: 7.036
Vs: Aseen vaihto
« Vastaus #51 : Elokuu 08, 2022, 11:06 »
AYO 2.0 ei perustu lakiin ja on siten dokumentti jonka 100% ohittaminen on täysin laillista. Jää nähtäväksi missä vaiheessa tuokin heitetään taas laidan yli kun siitä tulee enemmän riesaa ja mainehaittaa kuin hyötyä.
Terveisin,


HJu

Ippe69

 • *
 • Viestejä: 383
Vs: Aseen vaihto
« Vastaus #52 : Elokuu 08, 2022, 12:16 »
Pari juttua jäi tuossa mietityttämään.
Mikä on se tilanne missä arska 10 patruunan lippaalla on vaarallisempi kuin esim. Benelli argo 10 patruunan lippaalla?
Arskaan ehkä helpommin saa ison lippaan laittomasti mutta muuttaako se tilannetta mitenkään olennaisesti?
Samaa mietin 338 LM ja esim. 300 WM välillä. Ensinmainitulla voi osua 2km päähän, jälkimmäisellä muutaman sata metriä lähemmäs. Mitä käytännön merkitystä sillä on yleisen turvallisuuden kannalta?
Vaikuttaa siltä että viranomaiset on taas lähteny miettimään asiaa väärästä näkökulmasta.

mattix

 • *
 • Viestejä: 173
Vs: Aseen vaihto
« Vastaus #53 : Elokuu 08, 2022, 12:25 »
Jos pohtii asiaa poliisin vinkkelistä, niin johonkin on raja vedettävä. Kaikki poliisit eivät ole aseiden asiantuntijoita ja siksi esim. lämäri on nostettu esimerkkinä esiin. Poliisiakin ohjataan ja tiukentuvat määritelmät ovat todennäköisesti seurausta yleisestä mielipiteestä kiristää (tai pitää tiukkana) aseiden myöntämistä. Tämä mielipide voi tulla poliitikoilta, medialta tai olla poliisin omaa itsesuojeluvaistoa luvan myöntäjänä.

Tuollaisella dokumentilla vedetään myös linjavetoja, että rikos ei kannata varsinkaan aseen hallussapitoluvan haltijana. Pitääkö linjaveto sitten oikeudessa, on oma juttunsa.

Ippe69

 • *
 • Viestejä: 383
Vs: Aseen vaihto
« Vastaus #54 : Elokuu 08, 2022, 12:51 »
Laissa ja hankkimisluvassa on ne toimintatapakoodit määritelty. Ne lähtökohtaisesti pitäisi riittää. Kaliiperirajauksissa on järkeäkin, mutta  niillä pitäisi puuttua vain selkeisiin ylilyönteihin, kuten 50 bmg on metsästyskäytössä.
Nyt puututaan epäolennaisiin asioihin ja kielletään joitain tiettyjä aseita mutta myönnetään lupia käytännössä yhtä vaarallisiin. Vaikutus sama kuin kiellettäisiin mosinit sotilasaseina.

JKu

 • *
 • Viestejä: 221
Vs: Aseen vaihto
« Vastaus #55 : Elokuu 08, 2022, 13:05 »

Tuollaisella dokumentilla vedetään myös linjavetoja, että rikos ei kannata varsinkaan aseen hallussapitoluvan haltijana.

Oletko lukenut lupien peruuttamiseen johtavista syistä tehdyn listan?
Onko puistopissaaminen sellainen rikos joka oikeuttaa uuden ohjeen mukaan lupien peruuttamiseen?

Poliisilla on vuosia jo ollut erikseen henkilöt jotka hoitavat aseen hankkimislupien käsittelyt. Jos nämä käsittelijät jotka 200 päivää vuodessa useamman vuoden ajan käyvät läpi hankkimislupahakemuksia eivät ole kartalla eri aseista ja kaliibereista niin melko huolestuttavaa.

Homo Sapiens Non Urinat In Ventum

HJu

 • *
 • Viestejä: 7.036
Vs: Aseen vaihto
« Vastaus #56 : Elokuu 08, 2022, 15:54 »
Ongelma on siinä että aseista ja aselaista ymmärtävät henkilöt siirretään muihin tehtäviin kun kertovat jopa oikeudessa mitä laissa lukee ja mitä se oikeasti tarkoittaa. Tämä ei Pohan asekieltäjille käy.

Tilalle palkataan sitten jeesmiehiä joita ei muihin tehtäviin haluta laittaa.

Lopputuloksena lupapäättäjistä vähintään kolmannes on kaikkina ajan hetkinä (koska juuri saaneet tehtävän ja/tai tietotaito ei muuten vaan riitä) aivan kuutamolla asiasta josta heidän pitää virkavastuulla kuitenkin päättää. Ohje onkin tehty sille väelle jotka ei yhdellä vilkaisulla vielä erota ilmakivääriä hirvikivääristä.
Terveisin,


HJu

mattix

 • *
 • Viestejä: 173
Vs: Aseen vaihto
« Vastaus #57 : Elokuu 08, 2022, 17:51 »

Tuollaisella dokumentilla vedetään myös linjavetoja, että rikos ei kannata varsinkaan aseen hallussapitoluvan haltijana.

Oletko lukenut lupien peruuttamiseen johtavista syistä tehdyn listan?
Onko puistopissaaminen sellainen rikos joka oikeuttaa uuden ohjeen mukaan lupien peruuttamiseen?
...
Olen lukenut. Minusta erittäin (liian) kireä.

metsienmies

 • *
 • Viestejä: 664
Vs: Aseen vaihto
« Vastaus #58 : Elokuu 08, 2022, 18:12 »
Poliisin näkövinkkelistä asia on suht simppeli. Poliisin tehtävä on arvioida, onko hakija sillä hetkellä kun asetta hakee sovelias sen hallussapitoon (lupahaastattelu, rikosrekisterin tarkistus, onko entisiä lupia, onko tullut tietoon mitään hallussapitoon vaikuttanutta sairautta(tämä tirto menee lääkäriltä automaattisesti, esim edesmennyt pappani sai kirjeen kun oli aivoinfarktin takia sairaalassa että sairaus tullu tietoon)). Tämän jälkeen katsotaan hakeeko järkevästi asetta, esim bmgtä oravanmetsästykseen. Jos puhutaan tulivoimaisista sotilaskaliipereista, pitäisi lämäri olla listan viimeisenä ja 223/308 kiellettyjen kärjessä. Aseiden koko, patruunan paino ja rekyyli tekee sen, että pikkukaliipereilla teet vahingoittamistarkoituksessa paljon enemmän pahaa jälkeä.

Pitänee lisätä sekin, että rangaistus on aseenomistajalle aina pahempi kun tavan siviilille, joka asettaa kansalaiset epätasa-arvoon. Käytännössä samasta rikkeestä voit saada tismalleen samat sakot, mutta viedään vielä usean tuhannen euron edestä omaisuutta. Tasapuolisuuden nimissä pitäisi ei aseomistajalta viedä valuuttaa tai muuta omaisuutta samassa suhteessa.

Mielenkiintoista sekin, että vaikka pistoolit ovat olleet jo Jokelasta asti todella tiukan prosessin alla, eikä esim 22lr pistooleja myydä kuin pari kpl vuodessa taikka 6.35 taskuasetta saa enää ollenkaan, tuppaavat nämä aseet ja kaliiperit olevan henkirikoksen tekovälineenä ampuma-aseista aivan kärjessä. Onkohan yhtääkään tapausta Suomen rikoshistoriassa, että lämärillä olisi murhattu toinen siviili? Ei tunnu olevan.

Koheltaja

 • *
 • Viestejä: 3.128
Vs: Aseen vaihto
« Vastaus #59 : Elokuu 08, 2022, 18:37 »
......

Älä nyt repee, otetaan asiat ihan rauhallisesti :o

Sen verran voin valaista aiempia kirjoituksia että olen nähnyt liikaa "mutkumähaluun" wannabe harrastajia joilla osalla aseen saaminen on ollut pelkkä status millä on hyvä pullistella ja mainostaa tilaisuuden tulla. On myös nähty että se "tarve" tulee lain julkaisemisen jälkeen ja sitten on foorumeilla itkupotkuraivari kirjoituksia kun ei saa lupaa siihen eikä tähän, just ku mä olisi sellaisen halunu. Sitten on näitä jos... jos... jos...

Näissä asioissa olen turhankin mustavalkoinen ja se näkyy usein kirjoituksissa. Olen oppinut menemään niillä mitä on tarjolla ja on opittava sopeutumaan siihen, muutenhan tässä ei muuta ehtisi tehdä kun purnaamaan kaikista ja kaikkien asioista ja jossittelemaan. Siksi harvoin osallistun tämän tyyppisiin keskusteluihin ja tälläkin kertaa olisi pitänyt pysyä poissa.

Yksityiskohtaisemmin en ala asiaa avaamaan. En myöskään vastaile julkisella foorumilla omien aselupien tai haettujen lupien määrästä.

Kylätason ampuja