Kirjoittaja Aihe: Rata-aseen rakennusprojekti  (Luettu 6724 kertaa)

Henttari

 • *
 • Viestejä: 10
Rata-aseen rakennusprojekti
« : Helmikuu 16, 2021, 16:23 »
Pitkän aikaa ollu haaveena "rakentaa" ratahommiin taktisempi kivääri, ennen poksutellu vain metästyskivääreillä. Ideana olis tehä hyvin toimiva, hyvännäkönen kivääri "kohtuullisella" budjetilla.

Tämän suuntasta torrakkoa olis tarkotus alkaa tekemään:

Piippu:  Tikka T3x CTR 24" 6,5 creedmoor
Suujarru:  Ei vielä tietoa...
Laukaisukoneisto:  Tikan oma riittänee??
Tukki:  MDT LSS-XL Gen 2 runko + MDT SCS perä
Kiikari:  Vortex Strike Eagle 5-25x56 tai Element Titan 5-25x56
Kiikarin jalat:  Ei vielä tietoa...
Bipod:  Atlas

Oisko tuommosesta kokoonpanosta taulun puhkontaan, ampumamatkat tullee pysymään noin +-500m. Parannuksia saa ehottaa, mutta ei semmosia että on kaverin naapurin rouvalta kuultu että tuote X on hyvä osta se. Budjettia ei varsinaisesti ole, koska tätä tullaan tekkeen ja päivittään sitä mukkaa mitä aika ja rahapussi antaa myöten.HJu

 • *
 • Viestejä: 6.967
Vs: Rata-aseen rakennusprojekti
« Vastaus #1 : Helmikuu 16, 2021, 18:01 »
Bipodiin en laittaisi noin 400e niin kauan kun optiikan hinta uutena on alle 2000e
Terveisin,


HJu

saku_s-t

 • *
 • Viestejä: 443
Vs: Rata-aseen rakennusprojekti
« Vastaus #2 : Helmikuu 16, 2021, 18:08 »
Mistä syystä ctr? Jos aiot kuitenkin tukin vaihtaa mikä toimii eri lippailla niin itse harkitsisin jotain varmint mallia. Ja nuo 24" ctr on yleensä melko kiven alla

Lähetetty minun AC2003 laitteesta Tapatalkilla


Ippe69

 • *
 • Viestejä: 369
Vs: Rata-aseen rakennusprojekti
« Vastaus #3 : Helmikuu 16, 2021, 18:48 »
Saattaa tuollaisella kalustolla 500 metriä alkaa melko nopeasti tuntumaan lyhyeltä matkalta...
Itse olen tykästyny vortexin pst gen2 sarjaan, että ehkä säästäisin esim. bipodissa ja laittaisin kiikariin hieman enemmän. Ei sillä etteikö strike eaglellakin tuolle matkalle ampuisi.
Ja sakulta hyvä pointti, varmint minustakin olisi parempi paksumman piipun takia jos se on pelkästään ratakivääriksi tulossa.

metsienmies

 • *
 • Viestejä: 618
Vs: Rata-aseen rakennusprojekti
« Vastaus #4 : Helmikuu 16, 2021, 19:37 »
Eikö tac a1 olisi looginen vaihtoehto jos meinaa heti tukkia vaihattaa ctrstä? Samalla saa etuvedollisen koneiston, jos laittaa sille painoarvoa. Kiikarinjalkoina suosittelen spuhrin isms, parasta tällä planeetalla saa.

espo

 • *
 • Viestejä: 448
Vs: Rata-aseen rakennusprojekti
« Vastaus #5 : Helmikuu 16, 2021, 19:48 »
Ase siis radalle. Ja Tikka. Koska Tikka on pitkä lukkorunkoinen, ja haluat selvästi käyttää 6,5mm luotia, miksi nuhapumppuruutitilavuus Creedmoor kun Tikan runkoon saa mainiosti isompitilavuuksisen, pitkiä luoteja käyttävän kaliiperin? Vaikka ruotsinmauserin, jonka Creedmoorea suurempi ruutitilavuus mahdollistaa isommat vauhdit raskaammille kuulille, varsinkin itselataajalle ja kaupan patruunaa löytyy myös. Piippu kestä tarkkana varmaan yli 6000 laukausta. Tuosta isommilla ruutimäärillä/tilavuuksisilla kaliipereilla piippu ottaa nopeammin itseensä jos kuumia latauksia ampuu, siksi en ehdota niitä. Tikkaan saa erilaisia alarautoja (lipassola-liipasinkaariyhdistelmiä) joihin sopii hyviä patruunan pitkäksi lataamisen mahdollistavia lippaita, mutta CTR-tyyppinen alarauta ja lipas ovat latauspituudenrajoittajia jos kumminkin sen Creedmooren ja CTR:n haluat jostain syystä. Jätät silloin tavallaan käyttämättä osan kaliiperin potentiaalista.
Yksi vaihtoehto on etsiä käytetty hyväkuntoinen ase, mutta usein projektien hintalappu kohoaa ajan myötä niin paljon (mistäkö tidän...) että se kaupanvalmis pienillä lisämausteilla kuten se alaraudan ja lippaan vaihto, saattaa olla kumminkin hyvä vaihtoehto. Nyt kun Meoptan Optika6-sarjan ekan polttotason putkia ja ristikkomalleja alkaa saamaan, sieltäkin kannattaa etsiä josko joku pitkänmatkan ristikko ja putki olisi sopiva, hinta ei ole paha.

saku_s-t

 • *
 • Viestejä: 443
Vs: Rata-aseen rakennusprojekti
« Vastaus #6 : Helmikuu 16, 2021, 19:59 »
Jos tykkää/tietää haluavansa chassis tyylisen tukin niin tac a1 on todella hyvä, helppo ja halpa vaihtoehto verrattuna siihen että ostaa ctr ja siihen erikseen tukin. Itse menin tac a1 reittiä koska sain sen halvalla ja halusin nimenomaan tuolla 24" piipulla ja ctr:riä ei olisi saanut silloin ainakaan puoleen vuoteen. Itselleni myös suurena plussana etuvedollinen koneisto. Nyt nämä raudat istuu mdt xrs tukissa ja en voisi olla tyytyväisempi. Kannattaa kyllä näitä eri tukkeja kokeilla omaan käteen jos vaan mahdollista.

 Kiikarin renkaina olen tykännyt vortexin precision matched rings renkaista.

Suujarruksi voin suositella ymir jarrua ruotsista. Moni on tästä tykännyt ja on huomattavasti parempi kuin esim tac a1 oma alkuperäinen

Tuota strike eaglea moni on kyllä kehunut että herkästi päivä ammuntaan ottaisivat sen hintansa ja ominaisuuksien puolesta mieluummin kuin pst Gen 2. Meopta voisi olla hyvä jos niitä jostain saisi.

Hurri mauseria en voi suositella siitä syystä että sitä on huomattavasti rajoittuneempi lähteä muokkaamaan kuin lyhyenlukkorungon kaliipereita. Ja ei sillä piipun elinikä ole yhtään sen parempi jos ottaa enemmän lähtöjä.Lähetetty minun AC2003 laitteesta Tapatalkilla
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 16, 2021, 20:08 kirjoittanut saku_s-t »

Henttari

 • *
 • Viestejä: 10
Vs: Rata-aseen rakennusprojekti
« Vastaus #7 : Helmikuu 17, 2021, 01:06 »
CTR ollu mielessä piipuksi lähinnä sen takia että Tikan Varmintista ei ole 6.5cr versiota ja on kuitenki paksumpi ko normaali piippu. Saa ehdottaa myös muita merkkejä ja malleja, ei se pakko ole olla CTR tai edes Tikka. Ja Tac a1 olis helppo vaihtoehto, mutta tarkotus on nimenomaan "rakentaa" kivääri eikä ostaa valmista.  ;D Bipodi ja suujarru nyt ei ole ensimmäisenä ostoslistalla, että niitä kerkeeää miettiä ko kivääri on valmis. Ja kiikariin ei ole vielä tarkotus lyyä kaikkia omia, lainattuja  ja anopilta varastettuja rahoja, vaan ostaa semmonen millä pääsee hyvään alkuun ja jos ratakärpänen pääsee oikein puraseen nii päivittää sitten parempaan ja pistää toisen toiseen asseeseen.

capo

 • *
 • Viestejä: 54
Vs: Rata-aseen rakennusprojekti
« Vastaus #8 : Helmikuu 17, 2021, 05:39 »

 "Tikan Varmintista ei ole 6.5cr versiota"
Kyl sitä on, pitempää ja lyhyempää, SS ja mustaa.

https://choose.tikka.fi/global/tikka/t3x-varmint?caliber=6.5%20Creedmoor&material=Black%20Steel


saku_s-t

 • *
 • Viestejä: 443
Vs: Rata-aseen rakennusprojekti
« Vastaus #9 : Helmikuu 17, 2021, 08:40 »
Pikaisella surffailulla vartmint tikkoja ei kukaan MYY vaikka niitä saattaa olla olemassa. Kauppiailta kysymällä selviää jos niitä saisi. Aiotko ladata itse vai pärjätä ainakin aluksi tehdaspaukulla? Jos lataat itse niin harkitse myös 260rem. Niitä jostain syystä on jokunen myynnissä ja käytännössä creedmooria vastaava kaliiperi ilman tehdaspaukku valikoimaa.

ttimonen

 • *
 • Viestejä: 20
Vs: Rata-aseen rakennusprojekti
« Vastaus #10 : Helmikuu 17, 2021, 11:46 »
Tuota Tikan valintasivustoa ei kannata täysin uskoa, soitto Sakolle selvittää asian. Suomeen ei tehdä noista variaatioista läheskään kaikkea.
Omalla kohdalla Sakolla vaan puhui ihan eriä kuin virallinen sako-kauppa asetta tilatessa  ;D (saas nähdä mikä edes tulee )


Henttari

 • *
 • Viestejä: 10
Vs: Rata-aseen rakennusprojekti
« Vastaus #11 : Helmikuu 17, 2021, 13:44 »
Se ei aivan riitä että Tikan kataloogissa kyseinen malli löytyy, pitäs myös olla saatavilla   ::) tarkotus alkuun mennä tehaspaukuilla, lattaus tullee kyllä jossaki kohtaa kyseeseen, koska alan tekkeen panoksia ysikolmoseen. Mitä tässä nyt tuossa kaliiperissa vaihtoehtoja selannu niin ainaki ommaan silmään näytti että tuo CTR on aikalailla ainoa vaihtoehto  :-\

saku_s-t

 • *
 • Viestejä: 443
Vs: Rata-aseen rakennusprojekti
« Vastaus #12 : Helmikuu 17, 2021, 13:57 »
Sehän siis ei ole huono vaihtoehto. Kyllähän noista CTR:stä yli jäävistä kikkareista aina jotain rahaa saa. Siinä vaan voi olla sen pitkän piipun kanssa saatavuus ongelmia.. Mutta sehän selviää samalla kun kyselet liikkeistä että mitä tikan malleja on halutussa kaliiperissa tuolla piipun pituudella saatavilla ja koska

Henttari

 • *
 • Viestejä: 10
Vs: Rata-aseen rakennusprojekti
« Vastaus #13 : Helmikuu 17, 2021, 14:09 »
ainaki sissokselta löytyy varastosta tuo 24" piipulla oleva ctr, häätyy varhmaan mennä sillä ko ei ole parempiakaan ehotuksia tullu  ;D

jthyttin

 • *
 • Viestejä: 1.181
Vs: Rata-aseen rakennusprojekti
« Vastaus #14 : Helmikuu 17, 2021, 17:02 »
Tehdaspaukkujen osalta kannattaa huomioida että 6.5x55 Scenaria saa huomattavan edullisesti muihin kaliipereihin verrattuna. Se on kyllä utopiaa että mistään keskikokoisella hylsyllä olevasta 6.5-millisestä saisi 6000lks piipun elinikää. Ensimmäinen oma 260Rem oli morjens n. 2000lks kohdalla. No kyllä sillä edelleen saa 10cm / 150m osuntaa jos se piisaa...

CTR/TRG lipas ei myöskään rajoita Creedmoorin latauspituutta, yleensä piisaa myös 260 Remille jossa luoti on pidemmällä.