Kirjoittaja Aihe: Piekkarin pesistä ja vähän muustakin  (Luettu 653 kertaa)

Long Range

  • *
  • Viestejä: 317
Piekkarin pesistä ja vähän muustakin
« : Heinäkuu 31, 2021, 07:24 »

Maailmalla ja hiukan meilläkin ollut eri näkemyksiä millainen rihlakosketus antaa parasta käyntiä piekkarissa ja pitääkö Lapuan paukulle ja Eleyn paukulle olla eri syvyinen pesä?

Täälläkin muuteltiin pesän rihlakosketuksen pituutta ja ammuttiin tuhansia laukauksia testipenkistä selviäisikö tuo asia.

Tuo piekkarin paukku on yxi helvetin kone.Miten noin pienessä patruunassa voi olla niin paljon liikkuvia osia...

Bill Calfee on valmistanut ennen eläköitymistään ison osan maailman parhaiten käyvistä kasa-piekkareista.

Jos käytetään ahdasta kalvainta halkaisijaltaan 0,2250" (5,715 mm) ja siinä 2 asteen ylimenokulmaa ja pesän keskitys onnistuu täydellisesti,niin vaikuttaa siltä että silloin todella kova rihlakosketus toimii parhaiten.

Olen tuota miettinyt välillä pää punaisena.Ajattelin aiemmin että kun on pieni rihlakosketus ja silloin nallimassa&ruuti joutuu tekemään luodin "uritustyön" ja olisi hyvä asia,mutta takki on kääntynyt...

Kun on tehty lyhyt pesä ja kova rihlakosketus ampuja tekee lukkoa sulkiessaan luodin "uritustyön".Hiukan napakampi työntää lukko kiinni.

Silloin rihlapalkit aiheuttaa sen,että suurempi pinta-ala on kiinni piipussa ja lepokitka on suurempi kuin liikekitka,niin ilmeisesti tuo tekee hyvää ruudin paremmalle syttymiselle/ palamiselle aivan alussa.Alkupaine nousee nopeammin....

Sen vuoksi myös ainoa piekkarin patruunan lajittelumenetelmä,jolla näen olevan muutakin hyötyä kuin korvien välin vaikutus on se että mitta luodin olakkeesta kannan juureen on 0,02 mm:n sisällä.(Kun kannan vahvuudet on jo varmistettu samaksi.
0,05-0,07 mm pituusheitot näkyy jo jopa taulussa sisäradalla.

Oman piekkarinsa pesän suoruutta/ keskittymisen onnistuneisuutta voi hiukan tarkastella mikroskoopilla/luupilla pesässä käytetystä patruunasta katselemalla ovatko urat tasaiset joka puolelta ja yltävät presiis yhtä pitkälle luodissa.

TimppaLong Range

  • *
  • Viestejä: 317
Vs: Piekkarin pesistä ja vähän muustakin
« Vastaus #1 : Elokuu 07, 2021, 06:48 »

Ja jos joku mittaa luodin rihlaurista rihlakosketuksen pituuden niin yleensä mittaustulos on lyhyempi kuin jos patruuna asetetaan pesään ja mitataan siitä mitta piipun päästä patruunan kantaan ja vähennetään lerssin paksuus n.0,042" eli 1,07 mm.

Calfee ja muutkin kasapiekkari sepät ovat päätyneet,että tuo mitta kannasta piipun suulle olisi 0,143-0,15 " eli 3,63-3,81 mm.

-->Kun tuosta vähennetään lerssin paksuus (periaatteessa sulkuväli) n.0,042" eli 1,07 mm niin luodin tunkeumaksi jää 2,56-2,74 mm.
Tuolloin jää vielä nippanappa tilaa lyijyrenkaalle muodostua ylimenoon.

Alkanut haista käry nokkaan,että JOS pesän keskittäminen ei ole onnistunut täydellisesti,niin silloin pienempi rihlakosketus olisi paree,mutta huippua siitä ei tule koskaan....

Timppa