Kirjoittaja Aihe: Lyijytön tarkka-ammunta?  (Luettu 2120 kertaa)

Long Range

 • *
 • Viestejä: 90
Vs: Lyijytön tarkka-ammunta?
« Vastaus #45 : Syyskuu 16, 2020, 05:33 »
Toivomalla harva asia paranee,mutta toivotaan kuitenkin,että rata ammunta jäisi lyijykiellon ulkopuolelle.Vaikka sillä kriteerillä jos radalla on luotiloukut ja estetty laadukkaasti valumat ympäristöön.

Tuo lyijyhaulikielto KOSTEIKOILLA on sitten mielenkiintoinen,jos/kun ajatuksena on ettei ampumapaikan lähistöllä saisi olla avo ojia tai "vesi rapakoita",pien vesistöäkään.Mistä hemmetistä metsästäjä voi tietää kuivalla kankaalla ollessaan onko lähistöllä "kosteikko".

Ei voi tietää,eikä tuollaista voi kukaan valvoa.

Jos tuota joku yleensä valvoo,niin pitääkö metsässä purkaa patruunoita ja katsoa onko haulit mitä materiaalia?Siis JOS lyijyhauli patruunoita ei metsästäjältä saa löytyä edes repusta.Puretaanko metsässä KAIKKI patruunat tarkastuksessa....

Pahimmillaan tuosta voi olla seurauksena,että metsäyhtiöt tms. metsänomistaja tahot kieltävät metsästyksen maillaan,kun alkaa tehtailla mennä teriä pilalle,kun esim. tungsten haulit ovat pirun kovia ja vielä tunkeutuvat kuoren läpi sahattavaan/höylättävään/sorvattavaan jne. puuainekseen.Metallinpaljastimet eivät välttämättä löydä pieniä kappaleita tukista...

Sorry kun meni OT:ksi TA hommasta...mutta:

En ole luoti insinööri,mutta eipä taida HALPAA lyijyä korvaavaa painavaa materiaalia olla.Mahdollinen lyijykielto tietty pakottaa patruuna/luotitehtaat pää punaisena miettimään ratkaisuja.

Sorvautin 80-luvulla messinki luoteja 222:een ja 6 mm:een ja valikoin niitä mikrometrillä ja ruutivaakalla.Jonkun 5 ls kasan 100 m:iin niillä sain tuuman luokkaan,mutta pääosin huonompaa.Niitä vieläkin satakunta muistona.

Kovilla solidiluodeilla voidaan rosteripiiput todellakin unohtaa suurempia laukausmääriä ammuttaessa.

*Solidiluotien pinnoitukseen varmasti etsitään kuumeisesti ratkaisua eri puolilla maailmaa

*RWS ja Norma on jo tuonut markkinoille "lead free" piekkarin patruunat:

www.norma-ammunition.com/en-gb/products/dedicated-hunting/rimfire/norma-eco

www.all4shooters.com/en/hunting/ammunition/rws-high-velocity-green-and-fragmentation-rimfire-cartridges-Lead-free-in-22-lr/

RWS.llä näköjään kuparipinnoitettu ja sinkkisydän.

*Kallista leikkiä olisi käyttää solidiluodeissa tungsten sisustaa painottamaan / tasapainottamaan luotia.Piipun kulumisen nopeutumista tuo ei auttaisi.

*Muistelen,että Neukut saivat kromauksen aikas hyvin kestämään luotipiippujenkin sisäpinnalla aikoinaan? Olisiko se ratkaisu piippujen kulumisongelmaan kovemmilla luotimateriaaleilla?

*Ratkaisuja alkaa varmaan syntymään,mutta millä hinnalla? Jos/kun KÄYVÄT luodit sitten maksavat esim. 2-3 eur/kpl,niin radalla käynnit harvenee.....

*Ja jos lyijyn korvikkeilla käynnit JOISSAKIN luotiaseissa kovin heikkenevät, niin ei jää muuta vaihtoehtoa kuin tauluja suurentaa-:).

*Edulliset harjoitteluaseet imppari & piekkari pahimmassa kusessa.

Timppa
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 16, 2020, 05:43 kirjoittanut Long Range »

Teemu.

 • *
 • Viestejä: 11
Vs: Lyijytön tarkka-ammunta?
« Vastaus #46 : Syyskuu 16, 2020, 07:00 »
Taitaa myös mustaruuti olla pahana kärsijänä mikäli kielto koskisi myös rata-ammuntaa....Enkä oikein näe että Olympia-lajien ampujat saisivat samaa tulosta aikaan jollain muusta materiaalista valmistetuilla pelleteillä/luodeilla. Taitavat olla nuo 10m- 25m kisa ilmapistoolit jne aika "ronkeleita" projektiilin suhteen. Kyllä se kolahtas pahasti jos koko kielto tulisi

Templar

 • *
 • Viestejä: 72
Vs: Lyijytön tarkka-ammunta?
« Vastaus #47 : Syyskuu 16, 2020, 08:34 »
Laskeskelin taannoin, että ampumisen reaaliset kustannukset ovat laskeneet jo ainakin 20 vuotta. Pidemmältä ajalta en saa muodostettua käsitystä, mutta vanhemmat ampujat sanovat, että reaaliset kulut ovat laskeneet ainakin 30 vuotta putkeen. Jopa Suomessa, ja jopa huolimatta siitä, että alviakin on tänä aikana korotettu.

En ota varsinaiseen aiheeseen sen enempää kantaa, mutta tämä esitetty väite jäi vaivaamaan. Muistelin juuri, että aloittaessani lataustouhuja joskus reilut 15v sitten, Vihtavuoren kilon kivääriruutipurkin sai jollain neljällä kympillä. Luotien hintoja en onneksi edes muista. Kyllä sanoisin, että ampumatarvikekulut ovat nousseet reilusti vaikka miten inflaatiokorjaisi. Aseiden reaalihinnat ovat voineet jopa laskea. Varmaan sitten ampujasta kiinni, kumpiin menee enemmän rahaa  :D

MOj

 • *
 • Viestejä: 324
Vs: Lyijytön tarkka-ammunta?
« Vastaus #48 : Syyskuu 16, 2020, 08:57 »
Täällähän sotakirveet lentelee.. Hyvähän se on, että tämä asia nostaa tunteita, mutta kirveet pitää muistaa heittää oikeaan suuntaan.

Omasta näkökulmasta faktaa on ainakin se, että jos lyijykielto tulee, niin pitkälle ampuminen tarkasti ei nykykalustolla (rihlannousu, lippaan pituudet), korkean bc: n kupariluodeiila enää onnistu, ilman huomattavia taloudellisia satsauksia . Ei ainakaan samanpainoisilla kupariluodeilla kuin lyijyluodit nyt. Kevyemmillä solideilla tulee taas muita ongelmia esim. piipun kestoikä, joka muutoinkin kupariluodeilla on oletettavasti lyhyempi, vai miltä kuulostaa lämärin piiputus 700 lks välein.

Kaikkihan on tehtävissä, mutta hommasta tulee helposti niin kallista, että se on oikeasti kuolinisku, ainakin tähän sektoriin.

Lisäksi on syytä muistaa, että näitä avoimen puolen juttuja pääsee lukemaan kuka vaan, niin puolesta puhuminen on vähän kuin löisi omaan nilkkaan, varsinkin kun asia on teknisesti sen verran monisäikeinen, että monelta ymmärrys loppuu.

Mulla on kokemusta ehkä yhdestä tämän hetken paraslaatuisesta kaupallisesta solidista (WTC flat line projectiles) 308win n.600lks ja 338lm n.100lks, etäisyyksille 100, 200, 700, 800, 900, ja 1000m. Ase Trg 22 ja 42 ja rihlannousut 11 ja 10.

Helvetin kalliita, käynti täysin onnetonta verrattuna Scenareihin, ei sovi lippaisiin.


jthyttin

 • *
 • Viestejä: 907
Vs: Lyijytön tarkka-ammunta?
« Vastaus #49 : Syyskuu 16, 2020, 09:06 »
Heitän nyt vaikka että vuosina 1990 -> 2005 patruunoihin liittyvät kulut halpenivat, en osaa sanoa kuinka paljon. Ja 2005 -> 2010 välillä bulkkituotteiden hinta nousi karkeasti 1.5 kertaiseksi, jonka jälkeen se on pysynyt samana. Aiempi sakolapua-disclaimeri pätee.

Tuo 2005-2010 aika ei ole tarkka mutta viidellä jaolliset luvut on mukavia. Ehkä se oikeammin tapahtui 2004-2007 kun metallien kysyntä ja siten maailmanmarkkinahinta raketoi. Ko. murroksessa tuli sitten ns. rautapaukkua muutenkin kuin ylijäämänä, esim. 223/7.62x39 sai selvästi alle 20 senttiä kpl ja ysimillistä "vanhaan hintaan" eli 12 senttiä kpl. Sittemmin rautapaukkujen hinta hilattiin ylemmäs kun kilpailua ei ollut ja viimeiset 5v tms. talouspakotteet on hoitaneet asiaa osaltaan.

En muista tarkalleen miten Vihtavuoren hinta on hilattu kipurajalle ("satasen purkki") mutta ei se 2005 neljääkymppiä maksanut, jotain nelosella alkavaa saattoi hyvinkin maksaa. Jälleenlatauksessa kannattaa erotella pistooli- ja kiväärikaliiperit sen suhteen mikä komponentti on määräävä.

msm

 • *
 • Viestejä: 29
Vs: Lyijytön tarkka-ammunta?
« Vastaus #50 : Syyskuu 16, 2020, 12:30 »
Taisi tuo 2000-luvun alkupuoli olla ns. kulta-aikaa, varsinkin halvan dollarin aikana. Kuulemma siihen aikaan jopa opiskelijoilla oli varaa ampua.

Lataamaan aloitin 2010 paikkeilla. Silloin 0,5kg purkin Vihtavuorta sai muistaakseni kolmosella alkavalla hinnalla, nyt se taitaa alkaa kuutosella.

Jos näitä haluaa jotenkin suhteuttaa, niin "reaalihinnoissa" pitäisi huomioida jotenkin ostovoiman kehitys jne. 2008 talouskriisin jälkeen esim. pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat on noussu 5% vuodessa, mutta palkat alle 1% vuodessa. Siitä voinee päätellä jotain, että monellako jää ylimääräistä ampumabudjettia...