Kirjoittaja Aihe: Hälvälään 1000 metrin rata? Suunnittelijat kaipaavat kommentteja.  (Luettu 2822 kertaa)

LSa

 • Killan puheenjohtaja
 • *****
 • Viestejä: 1.840
 • Edistän: 1 | +5 | 8 | 9 | 36 | 37 | 39 | 41 | 44
Mikäli Puolustusvoimat ottaa Hälvälän kehitettävien ampumaratojen listalle, niin tässä on mahdollisuutta siihen, että alueelle tulee tuhannen metrin ampumarata.

Kehitystyötä on edistämässä erillinen porukka. Heiltä tuli ideatukipyyntö Tarkka-ampujakillalle. Soitin ja sovittiin että jaan ideariihikutsun meidän keskustelualueella, saamme ajatuksia kasaan laajemmalta porukalta.


Toiveesi 1000 metrin radalle?
 
Alustavia juttuja:
- Ympäristölupa ei anna lupaa välimatkoille ampumiseen, ilman erillisiä luotiloukkuja.
- Lähtökohtana 5 - 10 paikkainen rata.
- Luotiloukkuna esim. 12 m merikontti
- Mahdollinen paikka on vanhan 200 m kk-radan takana olevilla sinkoradoilla, ampumasuuntana Pappilanmäki.
- Palvelee ensisijaisesti Puolustusvoimia, viranomaisia sekä HAUK:laisia, mutta myös vieraita.

www.haukry.fi


Kirjoita ideasi ja toiveesi tähän alle.

HJu

 • *
 • Viestejä: 6.294
- Autolla pitää päästä tauluille ja takaisin. Päädyssä joko riittävän iso kääntöpaikka tai sitten riittävän leveä tie että autot pääsevät toistensa ohitse myös talvella. Tämä on ihan ajankäyttösyistä.

- taulujen valaisu jotta syys- ja talvikaudellakin voidaan ampua.

- riittävän korkea taustavalli koska muuten joku tumpelo ampuu valllista yli ja sitten rata suljetaan pysyvästi.

- elektroniset taululaitteet tai jokin kamerasysteemi osumien varmistamiseen, 5 lks sarjan tarkastamiseen menee muuten aina 45 min per kierros ja päivä ei riitä kohdistusten jälkeen oikein mihinkään. Vaihtoehtoisesti isot lehmännahkataulut ja niille telineet sekä näyttösuoja jossa näyttäjät ovat turvassa 338LM:ltä
 
Ampumavallit ainakin matkoille 600m, 800m ja 1000m. Eli ammutaan aina samoihin tauluihin mutta ampumatasoja on useampia. 300m valli olisi kiva peruskohdistusten varmistamiseen mutta ei välttämätön jos alueella on jo muualla 300m rata.
Terveisin,


HJu

MOj

 • *
 • Viestejä: 444
Hieno juttu jos tuo toteutuu, ja olisi käytössä myös siviileille.

+1 HJu:lle. Siinä oli suunilleen kaikki oleellinen mitä tonnin radalta vaaditaan.
Turvallisuuden lisäksi ei voi liikaa korostaa kamerasysteemin tärkeyttä.

Jousimies

 • Hallitus
 • *****
 • Viestejä: 339
Radan tekninen toteutus on yksi asiakokonaisuus. Jos ympäristölupa edellyttää luotiloukut välimatkoille ammuttaessa, niin käytännössä niitä kontteja pitäisi olla muutamia just niillä eri satametrin väleillä. Ymmärsin että on vain yksi ampumatasa mutta on mahdollista olla eri maalitasoja.

Toinen kehitettävä asia olisi pitkan radan käyttömahdollisuus kiltalaisille tässä tilanteessa kun Ta kilta ei ole edes rataa pitävän yhdityksen Haukryn jäsen. Käytön maksimoimiseksi uskon yhdistyksen laativan mallin joka mahdollistaa yhdistyksen ulkopuoliset käyttäjät. Rahalla näissä yleensä selviää.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 06, 2020, 01:38 kirjoittanut Jousimies »

MaR

 • Hallitus
 • *****
 • Viestejä: 145
Ampumapaikkoja tulisi olla vähintään kymmenen. Viitaten esimerkiksi Heinolan radan aktiiviseen käyttöön. Heinolan ampumarata lienee tällä hetkellä Suomen paras pitkänmatkan rata, joka on jatkuvassa vapaassa käytössä (COVID-19 aikaa lukuunottamatta). Siellä on useita ampumapaikkoja, mutta silti joinain päivinä meinaa tulla kovaa tunkua. Lisäksi mahdolliset kisat sekä tapahtumat vaativat yleensä tilaa.

Koen että nimenomaan maalitasoja tulisi olla useampia. Varsinkin kun ampujia on paikalla erilaisilla kalustoilla ja kaliipereilla, niin näkisin ikäväksi tilanteen, jossa joko ammutaan vain turhan lähelle tai liian kauas. Lisäksi ampumatasoilla edestakas liikkuminen vie turhan paljon arvokasta ammunta-aikaa. Tähän perustan myös käytännön perusteella metallimaalien käytön, mikäli mahdollista. Paikalla olevat metallimaalit mahdollistavat ammunnan aloittamisen tarvittaessa ilman ratatelineillä käyntiä. Tämä esimerkiksi tilanteessa, jossa paikalla ammunnat alkaneet ja telineille pääsy kestää. Lisäksi reagoivat metallimaalit ovat muutenkin parhaita pitkän matkan ammunnassa. Toki pahvitelineitäkin voisi olla mukana. Jos metallimaalit ovat no go, niin suosittelen reagoivien jasterinkaltaisten läpäisevien maalien harkitsemista. Näitä on esimerkiksi harrastajien tekemät jasterin kaltaiset laitteet vaneritauluosalla.

Esimerkiksi kolme maalitasaa esimerkiksi etäisyyksillä 600-800-1000 mahdollistaisi monipuolisia ammuntoja esimerkiksi stagehenkisinä. Toiminnallista ammuntaa voi tehdä tarkkuuskivääreilläkin. Lisäksi esimerkiksi PRS-ammunnoissa ammutaan eri etäisyyksille yhdeltä tasalta. Mallia radan layoutista voi hakea Heinolasta. Tarvittaessa kaikille tasoille voisi ampua konttiin.
Koen, että ajoneuvoilla olisi hyvä päästä käymään taulutelineillä.

Olen ehdottomasti sitä mieltä hallituksen jäsenenä, että Killan tulee sopia aktiivisesta yhteistyöstä sekä varmistaa radan käyttö jäsenilleen mahdollisen 1000 metrin radan osalta. Oli se sitten liittymällä toimintaan tai taloudellisella tuella tai selkeällä radankäyttösopimuksella / kiinteitä ratavuoroja hakemalla. Olen 100% varma, että tässä asiassa kannattaa tehdä yhteistyötä.

Tuomo

 • *
 • Viestejä: 114
Pieniä juttuja
-Tuuliviirit maan tasaan sekä korkealle.
-Sääntöihin ajat jolloin tuli seis ja tauluille.

Jokke Espoosta

 • *
 • Viestejä: 149
Kieltämättä on paha tappio jos ei voi ampua kuin yhdelle matkalle, kun koko pitkän matkan ammunnan kiinnostavuus perustuu pitkälti kykyyn hanskata eri etäisyyksiä. Jos löytyy joku keino käyttää turvallisuus- ja ympäristönäkökohdat huomioiden metallimaaleja tai muita reagoivia maaleja eri etäisyyksillä, niin se olisi todella iso parannus tauluilla ramppaamiseen verrattuna kun siirtymämatkat ovat pitkiä. Voiko luotiloukkukonttiin sijoittaa kongin tai muun osumailmaisimen...?

Joka tapauksessa kilometrin rata eteläisessä Suomessa olisi aivan mielettömän hieno asia! Toivottavasti rata olisi myös mahdollisimman monen kiinnostuneen käytettävissä jonkinlaisella vierasmaksusysteemillä.
Trying is the first step towards failure
-Homer Simpson

Tuomo

 • *
 • Viestejä: 114
Hälvälässä on metallimaaleihin ampuminen kielletty johtosäännön mukaan. Tässä yksi ehdotus että muuttaa sääntöä joka hyväksyy kongit.

sk88

 • *
 • Viestejä: 88
Näkisin että tuota metallimaaliasiaa voisi lähestyä niin, että jos radalle asennetaan kiinteät maalilaitteet, kongeja sekä elektronisia tauluja, voidaan tauluilla käyminen jättää normaalioloissa pois kokonaan. Samalla voidaan suunnitella turvalliset maalit siten, ettei tarvitse ottaa huomioon satunnaisen käyttäjän kykyä asettaa maalit turvallisesti. Esim Elektroniset taulut 300m 500m ja 800m, vaikka 2kpl per tasa, numeroidut ja kaksi dedikoitua ampumapaikkaa joissa on näytöt näille. Metallimaalit voisi olla enimmäkseen kongeja, renkaaseen kumilevyllä asennettuna kimmokevaara alkaa olla aika pieni. Näitä voisi olla tiheämmin ja mielellään myös satunnaisilla matkoilla eikä vain tasan x00m kohdilla.

Mahdollisesti voisi harkita systeemiä että voi varata ampumapaikan etukäteen vaikka kahdeksi tunniksi. Tietysti sillä tavalla ettei ratoja varata varmuuden vuoksi. Lähinnä niin että yli 100km päästä matkustaessa ei tarvitse miettiä mahtuukohan sinne ampumaan vai ei. Lisärahaa kaikkeen ylläolevaan voisi hamuilla myös jonkunlaisen liiketoiminnan kautta, samaan tapaan kuin Osuva ja Ruutisavu järjestää pistooliammuntaa sisäradoilla. Lisää pitkän matkan ammunnasta kiinnostuneita -> lisää myyntiä sakolle -> aseet ja patruunat yritysyhteistyönä.

HJu

 • *
 • Viestejä: 6.294
Oma käsitys on että jos luodit halutaan varmasti talteen raskasasmetallien keräämiseksi ja kimmokkeiden estämiseksi niin yksittäisen taulun/kongin ympärille pitää rakentaa tuleva luotiloukku joka kestää jatkuvat 338 LM:n osumat. Merikontissa korkeus riittää justiinsa ja leveyttä saadaan riittävästi. Sitten tulee se haaste miten saadaan näkyviin eri etäisyyksillä olevat ampumasuunnasta katsottuna peräkkäin olevat maalit. Tasamaalla 300m kontti peittää näkyvyyden sen takana oleviin kontteihin/maaleihin. Kontit pitäisi porrastaa eri korkeuksille. Jos maa viettäisi ampumapaikalta alaspäin niin että 1000m luotiloukut olisivat vaakatasossa ja välimatkojen luotiloukut alempana niin välimatkoille asetetuista luotiloukuista voisi ampua yli. Kelpaako tällainen osittain "kallistettu" ampumarata PVlle tai muillekaan pitäisi selvittää. Kimmokkeiden hallinnassa kapea ja pitkä rata on potentiaalisesti ongelmallinen siksi että välimatkalla tapahtuva kimmokeosume helposti harhautuu ampumaradan "rännistä" sivuille jolloin pelkkä taustavallin korkeus ei estä harhalaukaulsien ajatumista alueelta ulos.

Käytettävä rahaakin vaikuttaa. Eri maalitasat vaativat omat luotiloukkunsa eri matkoille mutta vain yhden ampumakatoksen jolloin elektroniset maalilaitteiden päätelaitteita tarvitaan vain yhdet. Tämä olisi todella hieno ratkaisu.

Useampi ampumatasa ja yhdet luotiloukut vaatisi ampumatasojen maansiirtohommia mutta elektroniset taululaitesysteemien päätelaitteet ei välttämättä sovellu ampumatasojen väliseen siirtelyyn. Tällainen "yksi taustavalli, monta ampumatasaa" -ratamalli on PVllä normaalikäytäntö ja siihen löytyy suunnittelu- ja tekorutiinit.

Rata pitää suunnitella niin että sitä voi käyttää myös silloin jos elektroniset taululaitteet eivät toimi tai ne ovat huollossa
 Kulkumahdollisuus taululle autolla pitää järjestää joka tapauksessa koska jos koulutustapahtumassa taululaitteet ovat epäkunnossa niin sitten ammutaan pahvia.

Kaupallinen puoli ei taida onnistua PVn hallinnoimalla radalla, tulee monet lait vastaan. Jos yhdistys hallinnoi rataa niin silloin euroja on vähän helpompi käsitellä.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 07, 2020, 08:43 kirjoittanut HJu »
Terveisin,


HJu

jthyttin

 • *
 • Viestejä: 1.032
Noita taustavalli- ja ampumatasa-asioita suunnitellessa kannattaa muistaa että esim. 308 kohdistuksella 300m ja 1000m välillä on eroa 10MRAD. Ja tämä patruunalla jolla ylipäätään kannattaa ampua kilsaan. Radalla tullaan aivan varmasti ampumaan väärillä kohdistuksilla joko vahingossa tai tahallaan.

Eli (ml. olemassaolevat radat) pitää varautua siihen että osumat voivat olla huomattavan pielessä (luokkaa 20MRAD minimissään). Ei voi yksinkertaisesti roudata merikonttia tietylle tasalle ja täyttää sitä hiekalla.

HJu

 • *
 • Viestejä: 6.294
20 MRAD tarkoittaa 20m suuntaansa kilsassa. Leveyssuunnassa ei ongelma mutta korkeussuunnassa voi tulla haasteita ellei maaston muodot ole suosiollisia.

Mutta niin se on että varmuusmarginaalia pitää rakentaa. Yksi monesti käytetty tapa olisi rakentaa yläkulissi välimatkalle joka estää luotien ampumisen takavallin yli.

Lähetetty minun Armor_6E laitteesta Tapatalkilla

Terveisin,


HJu

niplo

 • *
 • Viestejä: 47
Tasamaalla 300m kontti peittää näkyvyyden sen takana oleviin kontteihin/maaleihin. Kontit pitäisi porrastaa eri korkeuksille. Jos maa viettäisi ampumapaikalta alaspäin niin että 1000m luotiloukut olisivat vaakatasossa ja välimatkojen luotiloukut alempana niin välimatkoille asetetuista luotiloukuista voisi ampua yli. Kelpaako tällainen osittain "kallistettu" ampumarata PVlle tai muillekaan pitäisi selvittää.

Miten olisi korotettu ampumapaikka? Muutama "passitorni", johon jokaiseen 2-3 makuupaikkaa ja näin voitaisiin ampua lähempänä olevien maalien ja niiden taustavallien yli kauempiin. Tai jokin näiden kahden yhdistelmä. Halvempi rakentaa ampumatorni kuin ajaa kilometrin matkalta soraa pois.

Hälvälässä on metallimaaleihin ampuminen kielletty johtosäännön mukaan. Tässä yksi ehdotus että muuttaa sääntöä joka hyväksyy kongit.

Itse myös sitä mieltä, että metallimaalit ovat aika tärkeät saada kentälle.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 11, 2020, 12:48 kirjoittanut niplo »

HJu

 • *
 • Viestejä: 6.294
Korotettu ampumapaikka on toki hyvä tehtiin se maanmuodoilla tai torneina. Tornien osalta tulee haasteita kustannuksista, huolloista ja mahdollisesta huojunnasta. Maavalli voi olla helpompi toteuttaa. Riippuu tietenkin siitä mikä se lähtötilanne maastossa on. Ampumamelun kannalta tornista ampuminen levittää melua kauemmas kuin "montussa ampuminen".

Terveisin,


HJu

jli

 • *
 • Viestejä: 686
Olisiko niitä välimatkoja mahdollista toteuttaa läpiammuttavilla tauluilla tms? Esimerkiksi jos 500 metrissä olisi penkka, voisi 300 metrissä olla vain putkenreikiä maassa, ja niihin voi virittää tarpeen mukaan puukeppien väliin ohuilla naruilla lakanaa, paperia tai jotain? "Välimaalin" korkeus pitäisi luonnollisesti olla riittävä, jotta luoti osuu kauempana olevaan penkkaan eikä putoa maahan ennen sitä.

Metallimaalit olisivat sitten vain penkkojen kohdilla, mutta muuten voisi harjoitella erilaisia etäisyyksiä.