Kirjoittaja Aihe: 308win latausta ekstralyhyelle piipulle  (Luettu 2592 kertaa)

J.J

 • *
 • Viestejä: 200
Vs: 308win latausta ekstralyhyelle piipulle
« Vastaus #30 : Toukokuu 11, 2020, 11:23 »
Oletko mitä lyijyluoteja kokeillut ja millaiseen käyntiin päässytkään? Olen nyt 165gr Aresille hiomassa subulatinkia, normihylsy ja Magnum nalli, ruutinsa n320 kun sitä oli kaapissa. Aloitin 0,5g alaspäin, viimeeksi 0,4 mutta ei vieläkään korvakuulolla ollut aliääninen, nopeusmittari teki tenät. Sen olen itsekkin päättänyt että alle 0,35 en mene pudottamaan. Yllättäen käynti on parantunut kokoajan latausta pienentyessä ja lähestyessä aliäänisyyttä, tuolla 0,40 latauksella 5ls n. 2 MOA 100m:llä. Johtunee varmaan ettei luoti tykkää transsoonisesta alueesta. Tuokin hajonta liki ainoastaan pystyhajontaa. Pystyhajontaa pienensi huomattavasti latauspituuden nosto rihlakosketukseen, vakioi vissiin paineita paremmin. Vaippaluodeilla ja näillä ruutimäärillä en ehkä kokeilisi.  Nyt tuli .310" 180gr H&N luoteja x39:n joita aion kokeilla myös tuosta .308:sta. Vähän offtopic ekstralyhyen piipun suhteen kun näissä piippuna T3 rosteri 20", enkä ole noitten pinnoitettujen lyijyluotien kanssa niin ressaillut piipun hoonauksesta sarjojen välillä tai piippuun juuttumisesta. Expressloadin tynkäpiipulla pitää aloittaa kokeilut vaippaluodeilla kunhan saa sen lukonkehykseen istutettua, tällä vakiopituudella ja nousulla en ole viitsinyt temppuilla puhdistusrutiinien ja piippuunjuuttumisvaaran takia.

tervemoro

 • *
 • Viestejä: 5
Vs: 308win latausta ekstralyhyelle piipulle
« Vastaus #31 : Toukokuu 11, 2020, 13:30 »
Mp- Moldsin muotilla olen valanut 140 gainin luoteja, luodit olen valanut "reikäpäisiksi". Luoteja olen valanut lyijy + antimoni ja puhtaasta lyijystä, paino vaihtelu 9,2g - 9,8g liekki kilven kanssa, liekkikilpi ei näillä nopeuksilla ole välttämätön, mutta mielestäni ei siitä haittaakaan ole ja luodit on "rasvattu" eli rasvaurassa on voiteluaine. Ruutina olen käyttänyt 310 0,36 grammaa + normi kivääri nallia. Piipun pituus on n,52 cm ja 12 tuuman nousu, olen kokeillut 8-12 tuuman nousuja ja aika hyvin kaikilla osuu, mutta paras on ollut tuo 12 tuumainen. Olen ampunut lähinnä lyhyttä matkaa n.45m kasat n.20mm ja välillä kokeillut 100m savikiekon paloihin ja kyllä niihin on osunut, mutta kasaaa en ole sille matkalle kokeillut, läpäisyä on senverran kokeiltu, että 100m menee vielä kakkos nelosesta läpi. Tuo aliääni paukkujen kanssa touhuaminen on ainakin minulla ainaista testailua ja kun tässä ehtii niin tarttee taas aloittaa tuo testailu noiden luotien pienellä modifioinnilla ja kokeilla sitten niitä eri nousuilla oleviin piippuihin. Jos ammut 0,50g ruutiannoksella ja magnum nallilla niin ainakaan pehmeät luodit ei välttämättä toimi voi mennä alun piipussa ns. sukkana ja lyijyttää piippua ihan pirusti, muutenkin kannattaa pippu vetästä harjalla n.20-30 laukauksen välein puhtaaksi ettei ala kertyä lyijyä piippuun ( jos käytät lyijyluoteja )

J.J

 • *
 • Viestejä: 200
Vs: 308win latausta ekstralyhyelle piipulle
« Vastaus #32 : Toukokuu 11, 2020, 15:37 »
Teen lyijynpoiston ennen normi vaippaluodeilla ampumista, mutta en usko että tuo sen pahemmin lyijyttyisi kuin piekkarikaan noilla vauhdeilla? Tuossa aresissa on ainakin kohtuu kovan olonen pinnoite myös. Rosteripiippu kestää aika hyvin lyijynpoistoaineitakin. Katsoin jostain netin testistä ettei Magnum nalli ollut vaikuttanut lähtönopeuteen juurikaan, mutta tullut tasaisempaa nopeusvaihtelua: https://www.ammoland.com/2017/03/subsonic-308-win-handloads/

eero

 • *
 • Viestejä: 110
Vs: 308win latausta ekstralyhyelle piipulle
« Vastaus #33 : Elokuu 02, 2020, 18:51 »
Kiitokset asiantuntevista kommenteista.

Taulukoiden perusteella arvelin, että N140/N135/RS40 olisi sopiva ruuti. Sitten hieman itse järkeilemällä ja laskemalla ajattelin että N130 voisi olla sopivampi palamisen varmistamiseksi, kuten edellä mainittu. Mietin vielä, voisiko jopa N120 olla parempi, jotta liekinheitinominaisuudelta välttyisi. N120 myös löytyisi kätevästi hyllystä, koska 458socom käyttää samaa öyhyä.

Noihin M-N rakenneltuihin pätkiin ja muutamaan kuvaankin törmäsinkin guns-connect-sivustolla aiheeseen liittyen.

Aikomus on käyttää jo olemassaolevaa 300Wmagnum-kelpoista vaimenninta, jottei halkeaisi. Mitkään hurjat nopeudet eivät ole tavoitteenakaan. 1700/2000 Joulea täyttynee uuden asetuksen mukaisesti 130gr TTSX luodilla todella helposti..

Seuraavaksi tämä etenee sopivan aseaihion hankintaan..

Aihe hieman rönsyili, joka ei toki haittaa, mutta alkuperäinen aihe on nytkähtänyt sen verran eteenpäin, että aihioksi valikoitui kaupasta uusi Rem700 sps dm, koska halvalla sai. Jo olemassaoleva Jaki 3i ei 18x1 jenkansa takia sovellu tähän, joten pitänee ostaa toinen samanlainen sopivalla kierteellä.

Vielä, kun lupaviskaali saisi osuutensa hoidettua, voisi seuraavaksi kärrätä pyssyn Ensiolle lyhennykseen. 310 millimetrin piippu lienee tässä kohtaa se helpoin valinta.

Rihlannousu on ilmeisestikin näissä aina 10". Luodiksi valikoitunee 130gr TTSX. Vai olisiko jotain syytä valita 110gr ttsx/Etip? Ampumaetäisyydet tulevat olemaan lyhyitä eli pitkän matkan peltokytikseen tätä ei ole tarkoitus kantaa.

jthyttin

 • *
 • Viestejä: 882
Vs: 308win latausta ekstralyhyelle piipulle
« Vastaus #34 : Elokuu 02, 2020, 20:45 »
Alkuun disclaimer, allaoleva perustuu rajalliseen kokemukseen ja sivistyneeseen arvaukseen.

Henkilökohtaisesti en lyhentäisi etutukkia kuin korkeintaan vähän (ammuttavuus), ja jättäisin sen verran piippua että teleskooppivaimennin mahtuu. Jakin valikoimasta 3i jää nimellistehoiltaan Classic i ja Semi Classic väliin, toki voi valita muunkin valmistajan tuotteen. Tikka T3 mitoilla sulkupohjasta etutukin päähän on n. 28cm joten Classic i:llä ase jäisi n. tuuman pidemmäksi ja Semi Classicilla toinen tuuma lisää. Hiukan tuntematon muuttuja yhtälössä on lyhyen piipun vaikutus vaimennukseen, jolloin refleksikammion vaikutus saattaa suurentua kuten suuremman ruutitilavuuden omaavissa kaliipereissakin. Mutta voisin pistää ainakin hiukan rahaa sen puolesta että Classic i + 8cm pidempi piippu vaimentaa vähintään yhtä hyvin kuin 3i. Toki sillä edellytyksellä että lataus on sama.

Käyttäisin varmaan myös tuota 110gr luotia, osumanopeuden pitämiseksi suurempana ml. se että ase kuitenkin jossain vaiheessa päätyy muuhunkin kuin lyhyen matkan kyttäyskäyttöön. Mutta luodin vaihtaminen on helppoa vaikka lähtisi liikkeelle raskaammalla.

jartsu

 • *
 • Viestejä: 436
Vs: 308win latausta ekstralyhyelle piipulle
« Vastaus #35 : Elokuu 03, 2020, 06:26 »
Ihan uteliaisuuttani. Miksi piippu pitää ajaa noin lyhkäiseksi, pitääkö se sopia kaavun alle vai mikä on idea. :o