Kirjoittaja Aihe: Alan lehtien laadusta  (Luettu 3375 kertaa)

Ampuja80

 • *
 • Viestejä: 21
Alan lehtien laadusta
« : Elokuu 30, 2019, 21:02 »
Riista-lehden laatu tuntuu romahtaneen, mikä on todella sääli. Lehdessä on ollut mm. ase-esittelyjä ilman koeammuntaa (toki vain poikkeuksellisesti) ja lehden yleisilme muistuttaa muotilehtia, paljon kuvia, vähän tekstiä.

Ase&Erä oli aikoinaan alan paras lehti, mutta nykyään ihmettelen, että miten lehteä ylipäänsä tilaa kukaan.

Erä-lehdestä on tullut Evä-lehti ja sillä on varmasti oma uskollinen tilaajajoukkonsa.

Ase-lehti on säilynyt melkolailla tasaisen hyvänä, mutta siinä taas ei ole metsästysnäkökulmaa nimeksikään.

Myöskään Metsästys ja kalastus ei ole flopannut, mutta se ei toisaalta ole koskaan kärjessä ollutkaan.

Onko tosiaan niin, ettei Suomessa pystytä tai haluta pystyä parempaan?

Naval

 • *
 • Viestejä: 14
Vs: Alan lehtien laadusta
« Vastaus #1 : Elokuu 31, 2019, 21:46 »
Suomi on pieni maa ja levikit sen mukaan. Todella laadukkaasta lehdestä tulis varmaan niin hintava ettei lukijoiden päät kyllä yhteen kolisis.

Homer

 • *
 • Viestejä: 641
Vs: Alan lehtien laadusta
« Vastaus #2 : Elokuu 31, 2019, 23:23 »
Suomi on pieni maa ja levikit sen mukaan. Todella laadukkaasta lehdestä tulis varmaan niin hintava ettei lukijoiden päät kyllä yhteen kolisis.
...ja siitäkin joku toteaisi, että huono lehti kun puuttuu tämä ja on liikaa tätä. Tai jos olisi joka numerossa kaikki mahdollinen, niin ei ehkä mahtuisi laatikkoon.
Mun mielestä tilanne on ihan ok, kun mainittujen lisäksi on vielä pari kylkiäislehteä, joskin mainoksilla täytettyä, mutta sellaista se on.
Olen iloinen että Suomessa viitsitään tehdä edes jotain ase- ja metsästyslehtiä. Se tuskin on bisneksenä mikään kultakaivos, mutta ainakin Ase-lehden taso miellyttää vuodesta toiseen, tai oikeastaan jo vuosikymmenestä toiseen.
Toki parempaa saa varmasti alkaa tehdä, jos on intoa ja ideaa.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 31, 2019, 23:25 kirjoittanut Homer »

iippo777

 • *
 • Viestejä: 11
Vs: Alan lehtien laadusta
« Vastaus #3 : Syyskuu 01, 2019, 00:20 »
En halua ketään mollata tai pilata asiallista aihetta, mutta yksi iso ongelma on, että pienet lehdet on pienellä budjetilla. Olen itse aikoinaan ollut mukana toimittamassa pientä lehteä ja se ansainta logiikka niissä oli aikoinaan: tilaajat maksaa lehden ilmestymisen ja irtonumeromyynti oli se millä tuli makkara leivän päälle. Suosittelen antamaan asiallisen rakentavan kritiikin, juttu ideat jne suoraan lehteen. Todennäköisesti ottavat onkeensa ja näinä paperilehden hankalina aikoina voi ideasi olla ihan kehityskelpoisia ja saattaa jopa tulla käyttöön.

YJT

 • *
 • Viestejä: 16
Vs: Alan lehtien laadusta
« Vastaus #4 : Syyskuu 01, 2019, 05:10 »
Ja voi jopa tarjoutua kirjoittamaan jutun jostain mielessä olevasta aiheesta. Saattaa jopa saada jonkin pienen kirjoituspalkkion, vaikka enemmän meneekin luultavasti rakkaudesta lajiin.

Lehtien asema ei tosiaan ole helppo; ihmiset ovat tottuneet siihen että netistä saa kaiken ilmaiseksi.

Ampuja80

 • *
 • Viestejä: 21
Vs: Alan lehtien laadusta
« Vastaus #5 : Syyskuu 01, 2019, 13:01 »
"...Suosittelen antamaan asiallisen rakentavan kritiikin, juttu ideat jne suoraan lehteen. Todennäköisesti ottavat onkeensa ja näinä paperilehden hankalina aikoina voi ideasi olla ihan kehityskelpoisia ja saattaa jopa tulla käyttöön."

Näin juuri olen Riistan osalta tehnyt. Toki ymmärrän, että laiva kääntyy hitaasti. Riistan kohdalla ongelmana on huonontuminen, laatu oli aiemmin hyvä, joten tiedän, että nykyistä parempi lehti on täysin mahdollinen. Myös lehden yleisilme oli jotenkin kotoisampi, nykyään yleisilme on "ammattimaisempi" = visuaalisesti näyttävä. Tämä on sinänsä makuasia, mutta sisältö ratkaisee ja laatu on tässä suhteessa laskenut ja vieläpä hyvin nopeasti.  En siis koe, että lehti antaisi vastinetta rahoille ja olen ajatellut lopettaa lehden tilaamisen vuoden loppuun mennessä. Tulee halvemmaksi ostaa irtonumero, jos lehti vaikuttaa kiinnostavalta.

Koheltaja

 • *
 • Viestejä: 2.787
Vs: Alan lehtien laadusta
« Vastaus #6 : Syyskuu 01, 2019, 17:35 »
En ole vuosiin lukenut mitään aselehteä, usein foorumeilta löytyy reaaliaikainen tieto uutuuksista tai jostain mallista. Porukat ampuu ja testaa, kirjoittaa foorumeille joten en koe tarvetta ostaa kaupallisia julkaisuja.

Siihen maailman aikaan kun nettiä ei ollut ja foorumit oli vasta tulollaan, mulle tuli useampi ase-alan lehti. Ei ole varmaan 15 vuoteen tullut mitään alan lehteä ja tuskin tulen tilaamaan vaikka olisi minkälainen huippulehti.
Kylätason ampuja

iippo777

 • *
 • Viestejä: 11
Vs: Alan lehtien laadusta
« Vastaus #7 : Syyskuu 01, 2019, 21:41 »
Hienoa nikki: Ampuja80. Toivottavasti saat sinne omaa ääntäsi kuuluviin. Hyvä asenne ja upeaa, että koitat saada asiallista muutosta. Useimmat taitaa nykyään äänestää jaloillaan. Mielestäni lehdille on oma paikka ja asema esim. Tuoreemmat harrastajat (esim. Minä) haluaa lukea lehteä ja uskoa, että se laatu on korkeampi painetussa artikkelissa vs. Netistä nimimerkki: ScoobyDooVanillaLover13 tms. Onhan tälläkin foorumilla kirjoittelijoita, jotka ampuu esim. Piekkarilla 5mm kasaa 10 patruunalla isoisän vanhalla Tikalla ilman tähtäimiä ihan vain kolmannella silmällä tähtäämällä sateessa 300m metrin matkalla. Foorumeilla kirjoittelemalla itse annan painoarvoa lähinnä ihmisille joiden nikki on tuttu ja tiedän, että siellä on muitakin meriittejä aiheeseen annettavana, kuin pelkät päiväunet ja speksien tavaamiset. Itse olen alkanut kotiimme siltä syystä tilaamaan lehtiä, että ne tiedot olisivat saatavilla myös tulevaisuudessakin meille kaikille. Jos on surkea tilanne metsästys ja ase-lehdissä niin autolehdet ne on myös kärsineet inflaation vs. 90-luku. Niissä on meinaan myös todella huonot mainokset. Aselehdissä sentään mainokset ovat mielenkiintoisia.

Homer

 • *
 • Viestejä: 641
Vs: Alan lehtien laadusta
« Vastaus #8 : Syyskuu 01, 2019, 22:43 »
Minä luen mieluummin lehteä kuin foorumia. Liekö syynä sitten introvertti luonteeni. Lehteä kun voi lukea yksin, mutta keskusteluun tarvitaan muitakin ;) Toki foorumeissakin on hyvät puolensa, koska oikea käyttäjäkokemus on arvokasta ja reaaliaikaisesta tiedosta on usein iso etu, mutta keskustelu tahtoo niin helposti lähteä mielipiteisiin ilman kokemusta, asian sivuun ja ihan turhanpäiväiseen jauhamiseen, jota kai voisi jo trollaukseksi kutsua.
Olen notkunut ja jauhanut joutavanpäiväisyyksiä näillä foorumeilla jo yli 15 vuotta ja ostanut/tilannut kaikki hyvät suomalaiset aselehdet jo 35 vuotta. Molempia linjoja ajattelin jatkaa.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 01, 2019, 22:45 kirjoittanut Homer »

TJV

 • *
 • Viestejä: 11
Vs: Alan lehtien laadusta
« Vastaus #9 : Syyskuu 02, 2019, 18:04 »
Tuo on kyllä totta että varsinkin riista-lehti on huonontunut. Ennen oli latausasiaa, kaliberitietoa, haulikon supistin tarinoita ym. aseisiin liittyviä juttua. Nykyään mietitään onko oikein pyytää näätiä raudoilla huvikseen koska se on niin kaunis eläin.. Ainut mikä on ennallaan on takasivujen Viimeinen sana.. Tekijätiimissä ollut vaihtuvuutta niin ihmekös tuo kun on muuttunut.

SO

 • Administrator
 • *****
 • Viestejä: 2.763
Vs: Alan lehtien laadusta
« Vastaus #10 : Lokakuu 03, 2019, 22:19 »
Suomessa asealan julkaisujen taso olemassa olevaan tietoon nähden on varsin heikko, kuten jo aiemmin mainittiin. Osaltaan se johtuu syystä, että osaajat ovat jonkin työnantajan palveluksessa, joka kieltää tai rajoittaa kirjoittamista/tiedonjakoa ja ei suoraan sanottuna ei nähdä, että ammattimaisella kirjoittamisella/julkaisuilla on kyseisen henkilön työnanjalle posiviitivista vaikutusta. Esimerkiksi M&K tarjoaa välillä varsin hyviä artikkeleita perustuen tesiammuntoihin ja mittauksiin (vaimennin testit) kun taas monet muut kirjoitukset puolestaan perustuvat kirjoittajan omiin mielipiteisiin (ja kestityksiin). Paperilehtien aikakausi alkanee olla tien päässä, ja blogi- ja foorumikirjoitukset tarjoavat paljon enemmän ja nopeammin. Kyse lienee rahoituksesta, ja jos mukana ei ole rahoittajaa ei kirjoituksia tule. Rahoittajat ulkomailla ovat usein yrityksiä, kirjoitukset nojaavat rahoittajaan, kuten paperilehdissäkin. Eihän toki ole pois suljettua, että nämä julkaisevat omia lehtiä sisällyttämällä omat tuotteet ja niiden arvostelut. Parasta harrastajan näkökulmasta olisi, että tarjolla olisi puolueetonta materiaalia, mutta jos rahoittajan tuote ei ole "paras", asiaa tuskin julkaistaan. Näin ollen esimerkiksi TA-killan foorumi on erittäin hyvä alusta tiedolle. Foorumi on tällä hetkellä Suomen paras ja hyvätasoisin tiedonlähde, jota toki voisi vielä parantaan killan toimesta ideoimalla testejä ja hankkimalla yhteistyökumppaneilta testimateriaalia. Etelänaapurista löytyy paikallisen Reserviläisliiton julkaisu Kaitse Kodu, jossa on varsin paljon mielenkiintoista luettavaa sen sijaan kun meidän oma lehti keskittyy, no mihin sitten keskittyykään. https://issuu.com/kaitse_kodu

hessu84

 • *
 • Viestejä: 140
Vs: Alan lehtien laadusta
« Vastaus #11 : Lokakuu 08, 2019, 11:50 »
Edesmennyt REKYYLI oli aivan huippulehti mitä Suomen mittapuun mukaan voi olla.
Harmi kun se loppui, se taisi yhdistyä sitten RIISTA lehteen ja senkin myytiin, nyt se on, noh metsästyslehti.
Hienolaatuista paperia jne, mutta aseista ei juuri lehdessä juttua ole.

metsienmies

 • *
 • Viestejä: 273
Vs: Alan lehtien laadusta
« Vastaus #12 : Lokakuu 09, 2019, 21:25 »
En aselehtiä ikinä lukenut ja kun vasta vuoden verran olen metsästänyt niin metsästyslehdissä olevat aseartikkelit poissulkien petaus ja puutukin huolto on pitkälti roskaa ja aikalailla vain perus hypepuhetta, esimerkkinä 6.5cm artikkeli.

Itse aseisiin perehtyvät artikkelit ovat omasta mielestä perustietämykseen nähden huonolaatuisia ja monesti turhiin asioihin keskittymistä, ja aika nipottavia.


Markus

 • *
 • Viestejä: 64
Vs: Alan lehtien laadusta
« Vastaus #13 : Lokakuu 10, 2019, 05:20 »
Samaa mieltä metsienmiehen kanssa. Aseisiin keskittyneelle osuudelle on varattu 2-4 sivua koko lehdestä ja artikkelit keskittyvät lähinnä niihin tilanteisiin jossa Pertti 50 istuu retkijakkaralla pukeutuneena jahtijakt pukuun ja odottaa milloin koira tuo riistan nenän eteen. Tuntuu että suuri osa metsästäjistä ei edes halua ymmärtää ja osata käyttää optiikkaa ja kivääriään perusteellisesti, vaan jäädään siihen tasolle, että nyt se osuu hirvitauluun 100 metrille ja ostetaan jotain paukkuja paikallisesta. Ymmärrettävää se on, ettei kaikkia kiinnosta aseet, mutta aseharrastajilla ja metsästäjillä olisi antaa paljon toisilleen.

SO

 • Administrator
 • *****
 • Viestejä: 2.763
Vs: Alan lehtien laadusta
« Vastaus #14 : Lokakuu 10, 2019, 08:22 »
Samaa mieltä metsienmiehen kanssa. Aseisiin keskittyneelle osuudelle on varattu 2-4 sivua koko lehdestä ja artikkelit keskittyvät lähinnä niihin tilanteisiin jossa Pertti 50 istuu retkijakkaralla pukeutuneena jahtijakt pukuun ja odottaa milloin koira tuo riistan nenän eteen. Tuntuu että suuri osa metsästäjistä ei edes halua ymmärtää ja osata käyttää optiikkaa ja kivääriään perusteellisesti, vaan jäädään siihen tasolle, että nyt se osuu hirvitauluun 100 metrille ja ostetaan jotain paukkuja paikallisesta. Ymmärrettävää se on, ettei kaikkia kiinnosta aseet, mutta aseharrastajilla ja metsästäjillä olisi antaa paljon toisilleen.

Juurikin näin. Aikoinaan Pentti Louhisola totesi, että viisi tärkeintä asiaa riistaeläimen ampumisessa on:
1. Osumakohta
2. Osumakohta
3. Osumakohta
4. Patruuna
5. Aseen kalipeeri

Suomalaisen miehen luonnolle on vaan liian iso askel myöntää olevan huono ampuja. Niin monia kertoja olisi fileet ja kinkut jäänyt ehjiksi haavakoista puhumattakaan. Toinen asia on aseen kohdistaminen missä voi helposti säästää parisataa euroa.