.308 aliääni lataus

Aloittaja Hollow Point, heinäkuu 23, 2006, 19:43

« edellinen - seuraava »

Koheltaja

#75
11" nousu 12g luoti, 10" nousu 13g luoti ja 8" nousu 14.3g luoti. Nämä siis subsoniceissä ja vauhdit noin 300m/s tuntumassa.
Kylätason ampuja

jjp

#76
Muistaakseni Lapua suosittelee tuolle patruunalle 9" nousua ja 45cm piippua, jotta toimii halutulla tavalla.

Peränkävijä

#77
Liippaa sen verran läheltä aihetta että kehtaan kirjoittaa sekaan.Laitatin tuossa M65 30-06 äänenvaimentajan ja kyselin samalla sepältä jotta olisko tietoa supulatauksesta tuohon. Sano ettei kannata edes harkita, ei onnistu turvallisesti. Kuulemma joskus ollut tehdaslatauksena mutta niitäkään ei enää saisi koska turvallisuudessa on ollut jotain epävarmuutta?Kuitenkin tuolla vanhoissa keskusteluissa aihetta on sivuttu, muttei osuttu. Onko siis jollain parempaa tietoa tai peräti kokemusta tästä aiheesta?
<t></t>

veeteetee

#78
Edelliset 8 sivua kannattaisi ehkä lukea.

torrehaa

#79
8)

Peränkävijä

#80
En kyllä lähde 308 kokemuksien perusteella lataamaan 12mm pidempään hylsyyn. Pelkän pituuden perusteella laskettuna 30-06 hylsy on 23% isompi kuin 308, joten se lataus joka 308 on 50% täyttö, on kaukana siitä 30-06. Kiitos vaan mutta näin perheellisenä pitää miettiä niitäkin jotka minua tuolta hiekkamontulta etsivät sen alilatausdetonaation jäljiltä.
<t></t>

Jambo

#81
Lue ainakin 6. sivu...

Peränkävijä

#82
Juu, kiitoksia vaan ja anteeksi, meni välilehdet sekaisin. Olihan tuolla jotain tietoa. Itse asiassa niin paljon etten vielä nykyisellä tarpeella viitsi moiseen souhun alkaa. Heräsi itseasiassa mielenkiinto miten tuo vanha ryssänvinsu lyhennetyllä piipulla (9,3*53R) sopis tähän tarkoitukseen, aika maltillisia nuo lähdöt kun siinä on jo ennestään ja aika suora hylsy.
<t></t>

Ippe69

Nostanpa vanhaa aihetta...
13g Lapuan subsonic luotia olisi ajatus lähettää N310 ruudilla 50cm piipusta liikkeelle.
Onko kukaan kokeillut millä määrällä olisi juuri sopivasti aliääninen?
P.T. Kekkosen ohjeet on luettu aikoinaan ja aiemmalla aseella testailtukin, joten jonkinlainen näkemys on. Helpottaisi kuitenkin hakemista jos joku on jo kokeillut.

Hietala2

On kovasti piipusta riippuvainen, mutta kokemukseni mukaan 0,52 g olisi aliäänisen seutuvilla

Ippe69

Jotain tuon suuntaista ajattelinkin.
10,7g lyijyluoti oli toisella kiväärillä aliääninen muistaakseni 0,43g latauksella. Se ei vaan oikein toiminut, kun eka laukaus jäi aina reilusti alle muista.

expressload

Paljonkin noiden kanssa puuhanneena laittaisin aloituslatauksen  9-10gr haarukkaan ja nimenomaan N310 polttoainetta ilman mitään muita täytteitä.
13g painoinen luoti edellyttäisi vakautuakseen mielellään 8" jenkaisen röörin.

Nopeus ei 10gr latauksella 13g luodin takana ole välttämättä aliääninen pakkasella mutta näillä ilmoilla saattaa hyvinkin ...?
Mittari kertoo tässäkin totuuden,ilman mittaria eei oikein korwakuulolla voi päätellä muutakuin että olise hiljaisempi kuin täystehoinen paukku...vissiin..500mm putkesta ammuttuna ilman äänentukahduttajaa pamahtaa aivan saatanasti.. :o joten kuulosuojaus on välttämätön edelleenkin.

Mikälie se täsmälleen aliääntä hipovan laukauksen tarkoitus..missään tilanteessa,itse olen suosinut hieman yliäänisiä latauksia,saavutetaan hippasen lisää turvallisuutta,ei juutu kuula piippuun niinkään helposti ja tarkkuusominaisuus on parempi yli 100m matkoillekin,lintumetsälle tahi wahinkoeläinjahtiin saadaan takawaaraturwaa kun ei tarvitse miettiä lentääkö latvalinnusta ohiammuttu kuula 7km vaiko 300m..

Erilaisiin käyttöihin on vallankin mainio haarukka tuo 8-10g,melkein sama minkä luodin laittaa 308 /30 06/53R nokkaan niin aina toimii kunvain muistaa tarkistaa osunnan ennen plinkkausta tai jahtitilannetta.
Keweät pelluminkuulat olivat mainioita 308winin nokassa 8gr latingilla,amet 50 ja tähtäys keskiristikon ylemmällä viivalla,amet 100m ja tähtäys keskiritikolla ja amet 150m ja tähtäys keskiristikon alemmalla viivalla..osumapiste suunnilleen sama,aina olis siluettihiiri pudonnut kiskolta,eloperäiseen kohteeseen en ole kokeillut mutta märkään Waltakadun Wanhoilliseen tekee nättiä naskalimentävää reikää..
BT1

Ippe69

Lapua lupaa samalla luodilla ladatun aliäänipanoksen toimivan 9" nousulla. Minulla on 10" eli saattaa toimia.
Ensisijainen käyttötarkoitus on linnustus lyhyille matkoille. Ei siinä välttämättä tarvi olla aliääninen ja aiemmin käytinkin yliäänistä kevytlatausta kun ei aliääniset toiminu. Äänettömyys on vain mukava lisä ja vaimennin tosiaan on käytössä. Jos nuo hyvin alkaa toimimaan, niin varmaan niitä tulee käytettyä muuhunkin metsästykseen ja harjoitteluun.

expressload

#88
Parasta käyntiä yleensä ilmenee nopeuden heiluessa 400m/s paikkeilla melkein millävaan luodinpainolla,siksipä minäkin olen niitä puolinopeuspaukuiksi kutsunut.
Lapuan aaääpaukuja olen kokeillut pyynnöstä eivätkä ne oikein mihinkään nousuun ole sopineet..308win 8" siluttipistoolissa jonkinlaista käyntiä..mutta parempaa saa kun itte tekööpi..lyijyluotejakin kokeilin ja jonkinaikaa valmistinkin..mutta meni sellaiseksi tusaamiseksi että heivasin koko homman ja ostan luodit kaupasta.

Päivitetty 3.7...näillä ilmoilla +28C 350m/s alkaa olemaan aliääninen =)

  A.D 2020

jli

Näillä keleillä lapualainen 200 gr tehdaspati jo tuntuu toimivan, ainakin jotenkuten, trg:ssä. Täysin pyöreitä reikiä teki tauluun eikä raapinut vaimenninta, mutta toisaalta kasat eivät olleet mitään kovin hääppöisiä.
Onko havaintoja karvan verran kevyemmistä tehdaspatruunoista, joilla ehkä saisi vähän pelivaraa vakautumisen suhteen? Jenkit tekevät 175-185 gr luodeilla tehdaslatauksia, mutta harvoin tulee kaupassa vastaan. Winchesterin subsoniceja (185 gr) oli joskus, mutta nyt taas ei.