.308 aliääni lataus

Aloittaja Hollow Point, heinäkuu 23, 2006, 19:43

« edellinen - seuraava »

torrehaa

#45
Mikälie nostanut "vanhan" jutun esille...

kokeita olen minäkin tehnyt  ja kaksi asetta on kaapissa pelkästään vaimennettuja latauksia silmälläpitäen..tosin 53 R kaliberissa.

SAmat ohjeet kuitenkin pätevät asekohtaisesti hienosäädettynä 308 kaliberiin...

ruudiksi ehdottomasti kotilaturille VV N 310 ja annostus 308,30 06 ja 53 R hylsyyn 7-9 gr

luotina toimii esim 8g rk luoti jos piippu on vanha syntymähoro sotapiippu ja mikäli piipun kaliberi on 308 länsimainen niin sitten vastaava 8g 308 luoti.

10g luoti toimii vielä hyvin ja vakatuu tavallisessa rihlauksessa 11-12"..12 g luoteja olen ampunut melkein samoilla latauksilla sekä 13g "uustuotanto" lapuaa vaippaluotia...hyvin toimii matkoille n.100metriä

suosittelisin pysymään maltillisissa luodinpainoissa 8-10g

hylsyn liekkireikä olisi syytä porata esim 4mm ylikokoon syttymisvarmuuden parantamiseksi ja ehkä jopa magnum nalli olisi suotava..

piippu on puhdistettava ennen aliäänilatausten ampumista vaippa aineesta ettei tapahdu kiinnihirttymistä(juuttumista) piipun ja luodin vaippa aineiden kesken hitailla nopeuksilla..

voiteluna käytän molypinnoitteen sijasta esim tavallista valkovaseliinia pyöräytettynä ohuelti luodin ja hylsynsuun saumaan..

hylsyn sisälle ei tarvitse sulloa mitään fillereitä käytettäessä 310 ruutia..

siinä ohjeita lyhyesti..jos tarpeen vaatii niin selvennän lisää..

nopeusmittari kertoo sitten lopun mitä ei korva kuule..

pienetkin ruutimäärien lisäykset yli 9gr muuttavat latauksen helposti puolipanoslataukseksi niin että nopeus häälyy 400m/s tuntumassa ja ylitse..rippunen lisää niin nopeuden kasvu muuttuu nopeasti ylilataukseksi...maltti mukaan kehittelyyn.... ja nopeusmittari

        Harri

Finnfire

#46
Oletko kokeillut N32C:tä? Vaikuttais aika hyvältä valinnalta supuihin.

torrehaa

#47
Terve 32 c ynnämuita ruuteja en ole kokeillu..tai kokeiltu on montaakin palonopeutta,jälkeenpäin ajateltuna vissiin terveyteni ja pyssyn rikkoutumisenkin uhalla ennenkuin tieto lisääntyi..

pidän tarpeettomana ENÄÄ kokeilla kaikkia saatavia nopeahkoja ruuteja koska lissäntynyt tieto on osoittanut selkesti sen että on syytä käyttää NOPEINTA saatavaa ruutia ja nopein saatava ruuti on tällä hetkellä VV N 310..

ehkä ameriikan takamailla olisi jotain nopeampaakin mutta menekin vähäisyys(vaikka paljonkin ampuisi) versus heikohko satunnainen saatavuus/korkea hankintahinta puolustavat N 310 ajoaineen käyttöä..

nopeampia ruuteja muistaakseni on Normalla ja ainakin Hotkonilla mutta se saatavuus ja hinta..

Sen verran tarkentelen että pääasiallisena muonana käytetyt 8g luodit  pysyttelevät aliäänisenä aseesta tottakai riippuen..latauksilla 7-9gr N 310 ruutia ja painavammat jopa 13g asti n. 9.5-10.5 gr latauksella..

aseesta riippuen vakautuvat jopa 13 luodit esim valmetin takoaihiosta tehdyssä 11.5" nousuisessa piipussa..

toisessa tekemässäni vaimenninlatauksiin tarkoitetussa aseessa on paikoillaan "oikea" tekemäni vaimennin muutamilla haittalevyillä varustettuina ja toisessa pelkkä vaimentajan mallinen "pönttö" nielaisemassa suupamausta...molemmat toimivat loistavasti ja suupamaus on kuin kintaita löisi yhteen..

VV N 310 ruudilla olen tehnyt aliäänilatauksia mm.444 Marlin kaliberiseen pistooliini,45/70 pistooliini sekä 50BMG kasa ammunta kivääriini vain suurimmasta päästä mainittuina..

oma lukunsa on villikissat esim 7.63 tokarevin holkeilla ladattavasta 38 special hylsyyn rakennetusta 30/38 SP patruunasta jossa olen käyttänyt  painavimmillaan 13g luoteja..

kehittely ja tutkimus on ollut mielenkiintoista mutta uusille ingenjööreille tähdennettäköön varovaisuutta esim ruutimäärien lisäämisessä..määrät ovat todella pieniä,nopeusmittaus kertoo sen olennaisimman eli nopeuden...huomioon otettavia asioita ovat lämpötila,luodin asetus syvyys,piipun puhdistus vaippa aineesta ennen alilataus ammuntaa ja voitelu läpimenokitkan vakioimiseksi..

seuraavana kokeena olisi supulatauksen kehittäminen 338 LM kaliberiin..

mikäli mielenkiintoa ilmenee voin kirjoittaa siitäkin..

50 BMG latauksistani löytyy tietoa jostain ballistiikkaosiosta alempaa nimellä...50 bmg jotain??

                                  Harri

Finnfire

#48
Asia selvä.

mysteryman

#49
Torrehaalla tuntuu olevan paljon aliäänitestiä takana niin oletko kokeillut myös tuota rihlakosketusta? Onko se hyvä idea aliäänisille vai mielummin irti?

torrehaa

#50
terve taas..mysteerimiäskaikki samat asiat jotka ovat tarkkuuden kannalta tärkeitä harrastamassasi kasa-ammunnassa ovat tärkeitä myös supulatinkien käytössä..toki ampumaetäisyydet ovat lyhyenlaisia hidastuvuudesta johtuen mutta mikä on hyväksi yhdelle niin on sitä myös toiselle ainakin tälläalalla.

lisäliiteenä vielä edellisiin lisäisin että jokainen joka nuukuuttaan hamuaa supulatauksia vain siten että vähentää ruudin määrää olkoon se sitten 110,120 ,130, 140, 150 tai mitävaan ns.oikeeta kivääriruutia raapii, kyllä aserikkoa ja kuolemaa perseestä kokeiluillaan...voi aina muutaman paukun ajan toimia mutta vahinko on jo ovella kun alkaa moisia konsteja kokeilemaan..

hitaammat ruudit on tarkoitettu toimimaan lähellä maksimitäyttöä kuten suurissa magnum patruunoissa,myöskin olkapäöäkulmalla on merkityksensä esimerkkinä mainitsen vaikka 243 patruunan jolla on saatu aikaan likipititilanteita sekä oikeita vahinkoja alilatauksilla :naughty: sitä kannattaa välttää kuin myöskin mielestäni muitakin pienireikäisiä jyrkkäolkapäisiä patruunoita ja niiden supukokeiluita,,hankkii sitten niihinn vaikka vaimentimen..esim..

      harri

mysteryman

#51
Lainaus käyttäjältä: "torrehaa"
hitaammat ruudit on tarkoitettu toimimaan lähellä maksimitäyttöä kuten suurissa magnum patruunoissa,myöskin olkapäöäkulmalla on merkityksensä esimerkkinä mainitsen vaikka 243 patruunan jolla on saatu aikaan likipititilanteita sekä oikeita vahinkoja alilatauksilla :naughty: sitä kannattaa välttää kuin myöskin mielestäni muitakin pienireikäisiä jyrkkäolkapäisiä patruunoita ja niiden supukokeiluita,,hankkii sitten niihinn vaikka vaimentimen..esim..


Hartiakulmalla on varmasti oma merkityksensä mutta väittäisin homman olevan ennemmin niin että jyrkkä hartikulma parantaa syttymistä. 243 winissä hartiakulma on muuten sama kuin 308 kaliiperissa joka taas tunnetaan melko hyvänä aliääniskaliiperina. Tärkein asia lienee hylsytilavuuden ja käytettävän luodin massan suhde joka tulisi olla mahdollisimman pieni. Hylsyn geometria on vasta toisijainen tekijä syttymisen kannalta. Isojen kaliiperien etu aliääniskäytössä selviää kun tutkii paineen vaikutusta luodin kiihtyvyyteen mittojen erilaisilla skaalausasteilla sekä rihlannousun vakauttavaa vaikutusta suhteessa luodin kokoon. Tähän en mene pidemmälle mutta käytännössä se johtaa parempaan hylsyn täyttöasteeseen joka on tasaisen syttymisen tärkein edellytys.

torrehaa

#52
..enempää asiaa pilalle analysoimatta..lisään että vältettäköön sellaisten kaliberien supulatauskokeiluja  :naughty:  joiden keskinäiset luodin paino/ sisätilavuudet ynnämuut ovat "tuntemattomia" mutta tunnettuja ovat tapaukset joissa kyseisten kaliberien kokeiluissa on syntynyt läheltäpiti tai oikeita vahinkoja..

hylsyn sisätilavuus sinällään ei näyttäisi olevan se oikea ongelma vaan käytettävän luodin massa suhteessa sisätilavuuteen..

mene ja tiedä sitten..esim erityisen vaarallisena pidetty 30 06 supulatinki VV N 310 ruudilla ja 8-10g luodilla on varsin loistava paukku..

unohdettu ja vähemmän tunnustettu asia on läpimenokitkan vakioiminen voitelemalla(vaseliini,moly yms),liekkireiän avarrus,purseenpoisto ja liekkireiän muotoilu sisäpuolelta,hyvälaatuisten nallien..jopa magnum nallien käyttö latauksissa sekä piipunreiän puhdistus entisestä vaippaaineesta ynnä palojätteestä..

yksi tai enemmän tai jopa kaikki varokeinot kun unohtuvat tai jätetään tekemättä kutitellaan enkeleitä pyllystä sillä kun asiat sattuvat menemään poskelleen esim huonosti sytyttävän nallin vuoksi on enemmän kuin todennäköistä että tapahtuu ajoaineen kaasuuntuminen ja mahdollinen räjähdysmäinen palaminen=aserikko=henkiveks=silmäpuhki tms..

kenellä ballistiikkaohjelmia on auttakoon asioissa muita ainakin ennakkoon laskemalla mitä annoksia voisi suositella mihinkin hylsyyn.

peruslähtökohtana melkein hylsyyn kuin hylsyyn maltillisella luodinpainolla katsoisin olevan n.10gr VV N 310 ruutia..

edelläkerrottu tarkoittaa 30 ja yli 30 kaliberin patruunoita poisluettuna kokeilemattomat 338LM, 30 378 wby kaltaiset johdannaiset ja vastaavat isot "tölkit" joissa luodin paino kautta sisätilavuus ovat suhteettomassa suhteessa keskenään..

yli 10gr ruutimäärillä varmaankin on olemassa myös sellainen vaaramomentti että suurempi määrä ajoainetta nopeasti palaessaa saattaa aiheuttaa jollei ylipainetta mutta luodin junttaantumisen joko hylsynsuuhun tai ylimenokartioon tai sitten piipussa muhivaan vaippaaineeseen..pidemmälle vihkiytyneet ballistikot vastatkoon tai analysoikoot asiaa...nyrkkisääntönä sanoisin että malttia ja kaikki mainitut asiat oikein suoritettuna on mahdollista saada aikaan luotettavia ja toimivia supulatinkeja..

15gr VV N 310 propellanttia edustanee tavanomaisissa 30 kalib patruunoissa puolipanoslatausta nopeuden häälyessä jo 400m+++ ja jollei joku osaa laskea gr/g eroja niin 15.43gr on 1g...jollei eroa ymmärrä on syytä jättää kokeilut kokeilematta...sama koskee ruutien palonopeuksia ja niiden eroja joissa on huomattavia eroja mm.kylmässä ilmassa on muutamien ruutien syttymisvarmuudessa vajaalatauksilla hengenvaarallisia eroja..

ylläkerrottu koskee myösluetun ja kuullun ymmärtämistä..mikäli ei ymmärrä on syytä jättää kokeilematta ettei tule korvaamatonta vahinkoa.

                                      Harri

torrehaa

#53
Taas kerran huomaan etten ole melkeenkään kaikkea huomannut kirjoittaa vaan eräs tärkeä asia unohtui..nimittäin se ettei nopeapaloistakaan ruutia SAA aliannostella koska siitäkin on HYVÄT mahdollisuudet saada syntymään kauhistava ALILATAUSDETONAATIO eli ajoaineen kaasuuntuminen ja sen räjähdysmäinen palaminen joka taatusti rikkoo niin raudan kuin huonolla tuurilla myöskin kuskin..

Valitettavasti edesmenneen Kekkosen kirjallisesta tuotannosta löytynee myöskin vähimmäis annostelun määrä..tunnetut vahingot ainakin suomessa ovat lie tapahtuneet hyvin pienellä määrällä ruutia..

pitäytyminen nopeimmassa "suomalaisessa" VV ajoaineessa mallia N 310 ja noin puoli grammaa minimilatauksessa uskon olevan mahdollisuus manitsemaani turvalliseen aliäänilataukseen..nopeusmittaus kerran vielä mainittakoon virallisena totuuden torvena joka kertoo sen mitä tavoitellaan eli n.300m/s suunopeudesta

                                                          harri

mysteryman

#54
22 kaliiperin subuihin voin suositella 63 gr. sierraa. Taitaa olla raskain vaippaluoti joka vakautuu vielä luotettavasti kasituumaisesta noususta. Kyseisellä luodilla ladataan myös tehdassupua:http://www.ebr-inc.net/556UltraStealthMatchSubsonic.html">http://www.ebr-inc.net/556UltraStealthM ... sonic.html">http://www.ebr-inc.net/556UltraStealthMatchSubsonic.htmlTarkoituksena on ollut valmistaa subukäyttöön erillisiä hylsyjä joiden sisätilavuus olisi sopiva. Kunnollisen valmistustavan keksiminen on vielä työnalla. Ilmeisesti supujen kysyntä on todella vähäinen koska moisia hylsyjä ei saa mistään valmiina edes yleisimpiin supukaliipereihin.

mika

#55
Lainaus käyttäjältä: "torrehaa"
luotina toimii esim 8g rk luoti jos piippu on vanha syntymähoro sotapiippu ja mikäli piipun kaliberi on 308 länsimainen niin sitten vastaava 8g 308 luoti.

10g luoti toimii vielä hyvin ja vakatuu tavallisessa rihlauksessa 11-12"..12 g luoteja olen ampunut melkein samoilla latauksilla sekä 13g "uustuotanto" lapuaa vaippaluotia...hyvin toimii matkoille n.100metriä

suosittelisin pysymään maltillisissa luodinpainoissa 8-10g

aiempi wakaa tieto on ollut, että 308 vaatii sen 13g luodin (tms raskaan luodin) vakautuakseen. Sitä kautta myös rihlanousut ovat olleet rajattuja. Pitää kokeilla itsekin kevyempiä. Jos vaikka sattus vakautumaan.

Ei kellään satu olemaan kokemuksia N320 ruudilla supujen teossa?
CHAIRBORNE - USB Troop

MikaS

#56
Luotipaino valitaan noususta riippuen 12" kevyenpää ja 10" ja jyrkimpiin esim. 12-13g. itse pääsin aikoinani hyvään tulokseen 308 tikalla, lapuan hylsyllä, 150grainisella molytylla lock basella ja N310 ruudilla.Jos netin syöverissä on vielä PT- Kekkosvainaan Gunwriters / ruutiset sivut, löytyy sieltä hyviä neuvoja supujen tekemiseen.PS- Markus Pönkä taitaa olla paloittelusurman johdosta vankilassa.

mysteryman

#57
Lainaus käyttäjältä: "mika"
Lainaus käyttäjältä: "torrehaa"
luotina toimii esim 8g rk luoti jos piippu on vanha syntymähoro sotapiippu ja mikäli piipun kaliberi on 308 länsimainen niin sitten vastaava 8g 308 luoti.

10g luoti toimii vielä hyvin ja vakatuu tavallisessa rihlauksessa 11-12"..12 g luoteja olen ampunut melkein samoilla latauksilla sekä 13g "uustuotanto" lapuaa vaippaluotia...hyvin toimii matkoille n.100metriä

suosittelisin pysymään maltillisissa luodinpainoissa 8-10g

aiempi wakaa tieto on ollut, että 308 vaatii sen 13g luodin (tms raskaan luodin) vakautuakseen. Sitä kautta myös rihlanousut ovat olleet rajattuja. Pitää kokeilla itsekin kevyempiä. Jos vaikka sattus vakautumaan.

Ei kellään satu olemaan kokemuksia N320 ruudilla supujen teossa?


Luodin vakautumisessa ei kannata puhua painosta. Täyslatauksilla luodin pituus on sopiva suure ja millerin kaava antaa melko hyvän tiedon siitä millaisella nousulla luodin voinee vakauttaa. Aliäänisenä ammuttuna luodin dynaaminen vakaus riippuu todella paljon luodin geometriasta. Muodosta riippuen saattaa vakautuvan luodin painovaihtelu olla jopa 50 %. Eli samasta piipusta 8 g luoti ei vakaudu mutta erimuotoinen 12 g luoti vakautuukin. Lisäksi dynaaminen vakausaste saattaa luodin muodosta riippuen heiketä luodin lennon edetessä. Näin ollen 50 metrissä luoti voi tehdä vielä pyöreitä reikiä mutta 100 metrissä reiät ovat jo selvästi soikeita. Tämän olen todennut myös käytännössä. Siksi aliääninen patruuna tulisi aina testata sille etäisyydelle mihin sillä pisimmillään aiotaan ampua. Lapua 13 g subsonic geometria on sellainen että sen luvataan vakautuvan aliäänisenä luotettavasti 10 " nousulla. Tuskin monikaan muu samanpainoinen .308" luoti vakautuu 10" nousulla.Ajattelin kokeilla miten tuon subsonic luodin käy Tikka M65 308 11" piipusta ammuttaessa. Epäilen että vakautuminen ei ole ainakaan kovin luotettavaa.

torrehaa

#58
..jatkuu..tosiaankin ase tai piippukohtainen näyttää olevan vakautuminen.

kummastakaan valmistamastani supukivääristä en ole rihlannousua mitannut..jotain sotapyssyn piipunjämiä ovatten molemmat.Toisessa vakautuu tämä uustuotanto 13g luoti mutta toisessa ei..siis samalla latauksella..molemmissa käy 8g rk luoti ja oikein hyvä on ..oiskohan 10.jotain g PPUn luoti mallia Riistamaa.

Wanha virsi tottakai ettei mihinkään peruspaukkuun saa eikä voi eikä kannata henkensä uhalla rakennella supuja vaan tulee olla vaimenninlatauksiin tarkoitettu ja sopiva kaliberi..mutku..eipä niitä kaikki voi eikä halua hankkia sellaisia vaan tulee tyytyä olemassaolevaan kalustoon..

parempia olis rynkyn paukut mallia 762x39 ja vielä parempia  esim 30 kalib whisperit ja oikein eteviä edellämainitsemani villikissat vaikkapa 38 SP hylsystä supistettu 30 kaliberinen ja jos viittisin holkin lyhentää sopivaksi niin 9mm parasta tehty 30 kalib villikissa..siihen 8-12g luoti ja olisi ruutitilavuuskin kohdallaan..

aikoinaan tekemäni 762x357 maximum oli tarkkuudeltaan ja teholtaan suorastaan loistava ..myöskin 310 ruudilla ladattuna vaimenninkäyttöön..

Täytynee ottaa luettavaksi PTn kirjoitukset..kaikki löytyy netistä näköjään,varsinkin ruutiset osiosta löytyy paljon tutkielmaa vaimenninlatauksista viiltävän yhteiskunta analyysin höystämänä..suosittelen muillekkin varsinkin näin vaalien alla :think:                                               harri

MikaS

#59
"Rynkky" on hylsytilavuudeltaan todellakin hyvä vaimenninpatruuna, kalashnikov sukuisiin vain pitää luoti niipata kunnolla kiinni.Omissa kokeiluissa tuli sataan metriin erittäin hyvin havaittua vaippaluotien  kitkan aiheuttamat nopeusvaihtelut ja pystysuuntaiset kasat. Molyttäminen oli itselle mieluisampi ratkaisu kuin rasvaaminen ja tällä saatiin nopeusvaihtelu kuriin ja pyöreitä kasoja ammuttua.PS.

458Socomilla saa myös lähtemään 500grainisia supuja samaten 458MikaS:llä. 500grainisella fmj luodilla on uskomaton läpäisyvoima kuttaperkkaan. Ei tarvi ihmetellä että ennen wanhaan 45-70llä raskaita lyijyluoteja käytettäessä biisonit kaatuivat.