Kirjoittaja Aihe: Tripodin hankinnan pohdiskelua  (Luettu 14887 kertaa)

Nesmit

 • *
 • Viestejä: 170
Vs: Tripodin hankinnan pohdiskelua
« Vastaus #30 : Tammikuu 06, 2023, 12:58 »
Nettiä selatessa tuli tommonen vastaan: https://salamandertactical.com/product/st-324c-tripod/

Itse hankin Innorel RT-90 tripodin ja siihen Field Opticsin pään:
https://www.fieldopticsresearch.com/shop/Heads--QR-Plates/p/ASFPL-Arca-Swiss-F-Picatinny-Lever-Clamp-with-Pan-Axis---NEW-x51632630.htm

Adapteri: https://www.fieldopticsresearch.com/shop/Heads--QR-Plates/p/Bowl-Disk-Only-x36254184.htm 

korkeille kulmille: https://www.fieldopticsresearch.com/shop/Heads--QR-Plates/p/High-Angle-Bracket---HAB-270-x49747654.htm

Tämä on ennemminkin PRS tyyppinen ratkaisu, liian iso TA hommiin.
Itse tykkään tosta "kulhopäästä" enemmän mitä kuulapäästä, on vakaampi.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 06, 2023, 13:02 kirjoittanut Nesmit »

mysteryman

 • *
 • Viestejä: 990
Vs: Tripodin hankinnan pohdiskelua
« Vastaus #31 : Tammikuu 06, 2023, 15:14 »
Minkä kokoista läjää pystytte ampumaan erilaisilta tripodeilta, pallopään kanssa tai vastaavalla?

Aikani vaihtoehtoja punnittuani päädyin hankkimaan istumakorkeudesta (perse maassa tai ainakin lähellä sitä) ampumiseen tarkoitetun harris bipodin kopion etutukkiin ja perän alle matalan version primos trigger stick monopodista. Yhteensä bipod ja monopod painavat noin kilon. Ihan ok setti passissa istumiseen jos ei ole pakko ampua seisaaltaan. En ole testannut ampua näillä kasaa mutta kylmäharjoittelun perusteella pystynee ampumaan noin 1.0-1.5MOA:n kasoja istualtaan kyynärpäät tuettuna polviin. Edellä mainitun setupin tukevuus sivuttaissuunnassa on selvästi heikoin lenkki ja bipodin/tripodin laittaminen perän alle parantanee tarkkuuden 0.5-1.0MOA:n haarukkaan (mutta vastaavasti hidastaa ampumasuunnan vaihtoa). Vertailukohtana edellä mainituille luvuille matala bipod etutukissa ja hernepussi perän alla on helppo ampua alle 0.5MOA:n kasoja jos vain ase siihen pystyy.

K.Helin

 • *
 • Viestejä: 416
Vs: Tripodin hankinnan pohdiskelua
« Vastaus #32 : Tammikuu 06, 2023, 21:04 »
Chris Way:n omissa testeissä sekä oppilaiden suorituksia seuraamalla todennut, että pysty, polvi ja istuma-asennosta ammutut laukaukset harvemmin osuvat kulmaminuutin sisään. Tripodilla. Ehkä muistelen liikaa mutta 1,5 MOA kokoiseen kymppiin pitäisi osua kaikista asennoista, jos harjoittelee suht säännöllisesti taisi olla jätkän toteamus. Cortina on haastatellut tätäkin äijjää.

Ippe69

 • *
 • Viestejä: 676
Vs: Tripodin hankinnan pohdiskelua
« Vastaus #33 : Huhtikuu 26, 2023, 12:11 »
Tripodin hankinta mielessä mutta hyvin vähän kokemuksia niistä joten ajattelin kysyä mielipiteitä täältä.
Ensisijaisesti käyttö ampumiseen kevyehköllä ~6kg 308 kiväärillä. Olisi kuitenkin hyvä soveltua myös spotteriputken jalustaksi kun joskus voi tulla tarve...
Kuljetuspituus yksi kriteeri ja siksi katselin malleja joissa jalat taittuu ylös kuljetusta varten. Kaikissa sellaisissa näyttäisi olevan kierrettävät lukitukset jaloille. Clip-on tyyppiset ehkä mukavampi käyttää, mutta ärsyttää jo valmiiksi kuinka ne tarttuu jokapaikkaan kuljetuksessa.
Taittuva keskiputki vaikuttaisi järkevältä että saa jalustan oikeasti matalaksi. Varsinkin spotteriputkella luulisi olevan hyvä ominaisuus, ampuessa varmaan ennemmin käyttää bipodia matalalla? Onko taittuvasta putkesta mitään haittaa esim. kestävyyden kannalta?
Katsoin aluksi Benron FGP28C mallia joka on hiilikuituinen, mutta vastaava FGP28A eli alumiininen on vain muutaman sata grammaa painavampi. Olettaisin jälkimmäisen kestävän kolhuja paremmin?
Meneekö metsään jos tuollaisen ostaisi?
https://telefoto.fi/tuote/benro-fgp28a-go-plus-travel-alumiinijalusta/?gclid=CjwKCAjwl6OiBhA2EiwAuUwWZXfTZUAwqU2qYi1AYl-mkAuj5timdmZsmkA-CtdHKDsVmpcieR7ajRoCFP8QAvD_BwE
Benron B4 kuulapäätä suositeltiin jossain ketjussa, se olisi varmaan hyvä tuohon?

metsienmies

 • *
 • Viestejä: 1.060
Vs: Tripodin hankinnan pohdiskelua
« Vastaus #34 : Huhtikuu 26, 2023, 16:03 »
Tripodista en osaa sanoa, mutta itsellä ollut vähän reilu vuoden b4 kuulapää käytössä, ja pisteet sille. Ollut 8kg trgn ja nyt viimesillään 300wm supervarmint + oryx setin kanssa. Perkuleen tukeva eikä pahan hintainen. Säädöt hyvät ja sulavat eikä lukituksenkaan kanssa mitään ongelmia

SaraJani

 • *
 • Viestejä: 29
Vs: Tripodin hankinnan pohdiskelua
« Vastaus #35 : Huhtikuu 29, 2023, 08:31 »
Bog Deathgrip carbonille ääni täältä. Ei nyt osaa äkkiseltään moittimaan alkaa tuota tripodia, käyttöäkin tosin vasta vajaa vuosi takana.

Ippe69

 • *
 • Viestejä: 676
Vs: Tripodin hankinnan pohdiskelua
« Vastaus #36 : Toukokuu 03, 2023, 22:17 »
Tilasin tuon aiemmin linkittämäni Benron jalustan ja saman valmistajan B4 kuulapään. Halusin keskiputkellisen helpomman korkeudensäädön takia. En tosin tiedä tuleeko sille oikeasti käyttöä...

BOGin satulaa kylläkin harkitsen mutta en vielä osannut päättää haluanko satulaa ylipäätään vai käytänkö kiskokiinnitystä.
Mistä seuraakin kysymys: Mistä löytyisi kuulapäähän kiinnitysosa johon sopisi sekä picatinny että Arca? Jos se edes on vaihdettavissa tuohon kuulapäähän, sitä en huomannut aiemmin miettiäkään. Usasta löytyy mutta onko lähempänä tuollaista tai vastaavaa https://sunwayfoto-store.com/products/sunwayfoto-sdc-50-qr-quick-release-clamp-arca-swiss-rrs-dovetail-to-picatinny-adapter

kalle_a

 • *
 • Viestejä: 89
Vs: Tripodin hankinnan pohdiskelua
« Vastaus #37 : Toukokuu 04, 2023, 12:49 »
BOGin satulaa kylläkin harkitsen mutta en vielä osannut päättää haluanko satulaa ylipäätään vai käytänkö kiskokiinnitystä.

Minulla kävi BOGin satula kotona kääntymässä ja totesin senverran rimpulaksi että lähti samantien palautukseen. Klappia oli vaan ihan liikaa joka suuntaan. Kun BOGia vertaa HOGiin, niin aika äkkiä selviää mistä HOGissa maksetaan.
Jos täysin välyksettömän kiinnityksen pallopään ja aseen väliin haluaa, niin Arca taitaa olla fiksuin vaihtoehto. Silloin vain pitää hommata kisko jokaisen aseen tukkiin. Satula on siitä helppo, ettei aseen tukkiin tarvita mitään ylimääräistä.

Ippe69

 • *
 • Viestejä: 676
Vs: Tripodin hankinnan pohdiskelua
« Vastaus #38 : Toukokuu 04, 2023, 17:53 »
Taidanpa sitten jättää tuon BOGin ainakin toistaiseksi tilaamatta.
Olen parikertaa käyttänyt kunnollista satulaa, taisi olla HOG Saddle. Hyvä sillä oli ampua mutta hinta ahdistaa ja satuloissa ylipäätään lisääntyvä paino ja koko verrattuna kiskokiinnitykseen.

Tilasin tuollaisen Sunwayfoton kiinnikkeen, vaikka on hieman epävarmaa sopiiko se Benron päähän. Käyttäisin paljon mieluummin aseissa picatinny-kiinnitystä kuin arcaa. Ensinmainittu löytyy jo valmiiksi kaikista aseista, arca vain yhdestä. Leveyden takia arca ei niin hyvin sovi kaikkiin omiin tukkeihin kuin picatinny ja picatinny-kiskoja paremmin saatavilla.

MTä

 • *
 • Viestejä: 288
Vs: Tripodin hankinnan pohdiskelua
« Vastaus #39 : Toukokuu 04, 2023, 19:01 »
Pohdin näitä taannoin itsekin ja tein sen pohjalta hankintoja. En tiedä, oliko ne nyt hyviä tai huonoja, mutta tässä pohdintaa.

Tripodina Slik Pro 700DX, ihan ok. Varmaan aika moni kokeillut. Se mistä en pidä on koko kasattuna. Liian pitkä Jääkäri M sivuun, olisi edes 10-15cm lyhyempi. Vinkkejä hyvistä lyhyistä tripodeista otetaan vastaan.

RRS Anvil kopio kuulapää, IB30 https://sunwayfoto-store.com/products/sunwayfoto-ib-30-inverted-ball-head-for-tripod-and-monopod-with-qr-plate-compatible-arca-swiss-rrs-nato-picatinny-adapter-clamp-load-40lb18kg.
- kivaa, että menee Arca ja picantinny tuohon kiinni.
- ihan ok tukeva.
- lukitus looginen ja aika helposti säädettävä.

Alumiini saddle
https://sunwayfoto-store.com/products/sm-86-hunting-tripod-rifles-gun-rest-for-shooting-saddle-mount-to-arca-swiss-clamp-adapter
- tukeva, iso rulla.
- saa tosi leveänkin aseen kiinni.
- tahmea pehmuste.
- älyvarma toimimaan silmät kiinni ja rukkaset kädessä.

Oli ase nyt kiinni kummalla tahansa niin antaahan se paljon tukea. Etenkin, jos pitää tähystää kohdetta kauan tai ylläpitää valmiutta hankalassa asennossa.

Semmoinen huomion arvoinen juttu, että kun ase on kiinni tripodissa tai oikeastaan missä tahansa, niin rekyylikäyttäytyminen muuttuu. Mitä enemmän rekyyliä, sitä enemmän muutosta. Käytännössä tripodi keikkaa taaksepäin, kun rekyyli ei pääse vetäytymään suoraan taakse. Tämä johtaa siihen, että laukausta on vaikeampi itse tähystää ja asetta joutuu "ajamaan" kovemmin.

Tähän vaihtoehtoja olen löytänyt kaksi, liukas pussi tripodin päälle tai Arca kiinnitys välikireyteen, jolloin kiinnike liukuu taakse (= asetta pitää kannatella ja se ei ole tiukasti kiinni).

oantteri

 • *
 • Viestejä: 3
Vs: Tripodin hankinnan pohdiskelua
« Vastaus #40 : Toukokuu 05, 2023, 11:47 »
Itselläni on tripodina Sirui ET-2004 ja kuulapäänä sen mukana tullut E-20 kuulapää.
Se on hieman kevyempi, kuin Slik Pro 700DX ja taituu pienemmäksi. Mukana tullut E-20 kuulapää jaksaa kannatella sekä TKIV2000sta että TKIV85sta, ilman että ruuvia tarvitsee kiristää apinan raivolla.

Sirui ET-2004 & E-20
https://fotoman.fi/tuote/sirui-kolmijalka-et2004/
+ Kevyt ja kompakti
+ Mukana tulee kaikki tarvittava, eli tripodi, kuulapää ja ARCA mountti.
+ Suhteellisen edullinen
+ Tripodissa on roikutuskoukku, jos pitää sellaisesta
+Integroidut piikit
- Ehkä vähän huterampi, kuin painavampi Slick.
+/- Maksimi paino on 12kg

Saddlena halpa 95€ + postit liettualainen Night Hunter Saddle, johon TKIV2000 menee juuri ja juuri.
https://www.nighthunter.eu/product/rifle-clamp-tripod-shooting-rest-mount-adapter/
+ Halpa
+ Eurooppalainen(?)
- Vähän lelun oloinen verrattuna esim HOGiin.
- Pyöreä kiristys nuppi on oleellisesti huonompi kuin Hogin jne vastaavat.

Minusta tuon setin heikoin lenkki on tuo satula, mutta se on nyt kestänyt useamman TRA rymistelyn, muita TA kursseja, muutaman viikon harjoituksia ja yleistä rinkan/repun sivussa mukana roudaamista yms pari vuotta. 


Olly

 • *
 • Viestejä: 38
Vs: Tripodin hankinnan pohdiskelua
« Vastaus #41 : Kesäkuu 06, 2023, 10:22 »
Täältä myös peukku Sirui ET-2004 alumiinijalusta + E20 kuulapää -kombolle. Tac A1:ssä on arca, millä kivääri kiinnittyy suoraan. Ei heilu 8kg kiväärin kanssa, vaikka Sirui on todella kevyt ja mukava kantaa pikkurepun remmeissä vasemmalla puolella. 180€ meni hyvään kohteeseen!

K.Helin

 • *
 • Viestejä: 416
Vs: Tripodin hankinnan pohdiskelua
« Vastaus #42 : Kesäkuu 06, 2023, 16:23 »
Really Right Stuffin kilpailijat tällä heltkellä ovat Two Vets Tripods (Area 419) ja Fat Boy tripods. Leofoton MA-30 kuulapäätä on kehuttu käytännössä samaksi kuin Anvil-30 kuulapäätä. Hinta on puolet. Kunnon setti maksaa siis noin 850-1000 USD:tä. Halvoissa tripodeissa on ongelmana kiväärin sivusuuntainen väpätys/heiluminen. Kohdassa 6:35. https://www.youtube.com/watch?v=7zJRz7kTtKE&t=577s. Jos ostaa kiinalaisen halvan tripodin niin suosittelen 36/38 mm jalkoja. En ohuempia. Käsittääkseni Gamechanger pussi halvan tripodin päällä saattaa olla ratkaisu mutta en pääse selvittämään asiaa käytännössä vielä pitkään. Hinta tuollon noin 300€. Itse ammun TRG:llä clipped in kaikista asennoista noin 50mm/100m halvalla tripodilla. Toivon, että gamechanger pussi niistäisi tuosta 20mm. Chris Way RifleCraft/Snipershide testasi Two Vets tripodeja ja RRS tripodeja. Hän ei saanut osunnan kannalta parempaa tulosta, vaikka toinen on puolet halvempi. Hän käyttää Anvil-30 kuulapäätä kaikissa tripodeissa. Pidän siksi Two Vets:iä ns. lopullisena ratkaisuna. Turha vaihtaa kalliimpaan. Vielä kun keksisi minkä kiinalaisen valmistajan tekele tuo on niin ei tarvitsisi maksaa tupla alveja.

Neponen

 • *
 • Viestejä: 15
Vs: Tripodin hankinnan pohdiskelua
« Vastaus #43 : Elokuu 30, 2023, 08:09 »
Onko Primoksen uudemmista Apex tripodeista kertynyt kenelläkään kokemusta?
Löytyy näemmä kahta mallia, toisessa on tuollainen "pig saddle" tyylinen ratkaisu kiinnitykseen ja toisessa on Spartan bipodeista tuttu magneettikiinnitys. Näitä voi valmistajan mukaan vaihdella myös.
https://www.primos.com/shooting-sticks/trigger-sticks/trigger-stick-apex-carbon-fiber-tripod-with-magnaswitch/PO-65903.html

https://www.primos.com/shooting-sticks/trigger-sticks-tri-pods/trigger-stick-apex-carbon-fiber-tripod/PO-65900.html


Lainaus
The rock-solid Apex-Frame® design allows quick adjustment and smooth panning to keep heavier rifles on-target and rock-solid from low sitting positions to nearly 6-foot-high standing positions. Its rugged construction supports a massive 50lbs load capacity that would crush other shooting mounts. And the removable mounting plate makes switching from spotting scope to gun yoke quick and easy in the field. For great shots in the toughest conditions, Trigger Stick Apex gets you there.

EXCLUSIVE DURASTEADY™ 3-PIECE CARBON LEG DESIGN
SECURELY MOUNT FIREARM, CROSSBOW, OPTICS, OR CAMERA
ONE-HAND ADJUSTMENTS
INCLUDES GUN CLAMP
REMOVABLE MOUNTING PLATE
WEIGHS 7 LBS
62” MAX HEIGHT
32” FOLDED HEIGHT (To Base Plate)

HJu

 • *
 • Viestejä: 7.973
Vs: Tripodin hankinnan pohdiskelua
« Vastaus #44 : Elokuu 30, 2023, 08:29 »
Viikonlopun Häyhä SM-kisoissa amerikkalaisilla ammattisotilailla oli käytössä Slik DX700:ia jotka oli paukkupulloilla camomaalattu. Onhan se kasattuna vähän pitkä mutta toimii.

Sellainen huomio hiilikuitubipodeista että jos ne saavat maastossa kovan iskun niin bipodi voi olla laakista valmis. Alubipodit kestävät maastokäytön kolhuja paremmin.
Terveisin,


HJu