Kirjoittaja Aihe: Forsterin ja Reddingin mikrometriholkeista?  (Luettu 34575 kertaa)

Y-P

 • *
 • Viestejä: 304
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #30 : Tammikuu 22, 2006, 00:54 »
Juu.. kyllä mä tuon tönärin mittatarkkuushomman olen tiedostanut.. mutta toi neljäsosamillin heitto on silti fakta. No, mä kykenen elämään tämän(kin) kanssa..
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Y-P »
-Y-P-
"FROM MY COLD DEAD HANDS!" -Charlton Heston-

jartsu

 • *
 • Viestejä: 454
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #31 : Tammikuu 22, 2006, 07:06 »
Kannattais hankkia parempi tönäri taloon.Mulla ainakin mikro ja tönäri näyttää ihan samaa, kun metalli tankoa hio hienolla laikalla ja molemmat näyttää kyllä saman vähennyksen eikä mitään 5 satkua, joskin niiden välinen ero on noin 2 satkua.Mikrosta saa myös mitä lukuja vaan kunhan ruuvia kiristää tarpeeksi.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut jartsu »

Y-P

 • *
 • Viestejä: 304
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #32 : Tammikuu 22, 2006, 10:42 »
Kyllä tuo meikäläisen tönäri ainakin ihan riittävän hyvä on. Ainakin se antaa nollauksen jälkeen samaa kappaletta mitattaessa toistuvasti aivan saman lukeman vaikka käyttäisi virrat poiskin välillä. Sillä, että onko tuo lukema tasan absoluuttisesti oikein ei ole mulle niin väliä (tuskin se montaa satkua heittää kuitenkaan), koska suoritan kaikki mittaukset tällä samalla tönärillä ja tulokset ovat siten keskenään vertailukelpoisia. Mikrometriä en omista.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 23, 2006, 08:05 kirjoittanut Y-P »
-Y-P-
"FROM MY COLD DEAD HANDS!" -Charlton Heston-

MSa

 • *
 • Viestejä: 1.240
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #33 : Tammikuu 22, 2006, 14:12 »
Asian sivusta kommentti patruunan pituuteen:Ammuin juuri 10min sitten 2 x 5ls koesarjat ampukolvauksen jälkeen 9,7LB luotia 30-06 torrakolla. Tönärillä mitattu  patruunoiden pituushajonta (kannasta kärkeen) oli 84,17mm-84,45! Luoti kiinni rihloissa. Silti kasat KPP mukaanlukien 5ls 105m 20mm ja 9.5mm.  :lol:MSa
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut MSa »

jartsu

 • *
 • Viestejä: 454
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #34 : Tammikuu 22, 2006, 14:19 »
Kelpaa lähteä lintuja bongaa.Alle 1.5cm kun pysyy niin siihen voi luottaa jo pitemmällekkin jos tuulesta ja matkasta on hajulla. :D
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut jartsu »

MikaS

 • *
 • Viestejä: 671
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #35 : Tammikuu 22, 2006, 16:05 »
Käytännössä havaittua.Latasin tuossa 6.5-284:eeni patruunoita lapuan 9g scenulla ja vastaavan painoisella sierralla. Mittasin pituuksia ja mitä prkelettä, lapualla ladattujen patruunoiden pituudet vaihtelivat 0.35mm. Hätäinen tarkastusmittaus sierralla ladatuista antoi vaihteluväliksi 0.03mm, joten en alkanut uusia hornadyn holkkeja syyttämään. Lähempi tarkastelu osoitti, että scenarissa olivat kärjet silmin nähden erilaisia ja mittaheitto tulee jo pelkästään siitä.Epäilen että ei ole kauheasti vaikutusta silti tarkkuuteen ja koeammuntaan lähdetään heti kun tuo pakkanen laskee alle 15 asteen.Kiinnoistasi kuulla niiltä jolla olisi ammuttua tietoa tavallisista esim hornady, rcbs luodinasetusholkkien ja mikrometriholkilla asetettujen luotien kasojen erosta?
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut MikaS »

espo

 • *
 • Viestejä: 440
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #36 : Tammikuu 22, 2006, 17:16 »
Siitä patien kieroudesta vielä. Kun ammun 308 hylsyt suht kovilla paineilla (yli taulukkomaksimien) jotain 6-8 kertaa, alkaa hylsynkaulat olla niin kovia että luotia asetettaessa ilmeisesti kaulat joustaa holkissa koska alan saada tehdyksi paljon hyvin kieroja patruunoita, ehkä jopa kymmneiä prosenttejä.. (lisäksi ilmeisesti jo luodinasetusta ennen muodonmuutos mitä kaulan supistuksella haetaan jää  osin toteutumatta). Tällöin vinoon holkiin asetetut luodit todellakin asettuvat kieroon, teoriani mukaan. Holkit on tavallisia Reddingin vakioholkkeja, ei mitään muhviviritelmiä a'la competition micrometer ultra benchrest.Ainakin vanhoilla hylsyillä saan aikaiseksi kieroja patruunoita, jotka ei ole niin tarkkoja kuin vähemmän kierot patruunat. Kykenen taitavana lataajan tekemään vanhoista hylsyistä jopa niin kieroja pateja että luodit ottaa kyljestään toispuolisesti kiinni rihloihin vaikka asetankin luodit puoli m illiä irti rihloista...ja paine-eroja taatusti tulee, kun jotkut patit saa voimalla vääntää pesään... Uudemmilla/pehmeämmillä hylsyillä luodit ehkä oikenevat luodiasetusvirheistä huolimatta paremmin koska niilä en moisia rupupateja ole onnistunut lataamaan..ja kyse ei ole hylsynpituudesta, jos joku sitä tarjoaa osittaisselitykseksi. Toinen mahdollisuus on että kaikki hylsyni muokkautuvat aseeni patruunapesässä kieroiksi ja siksi vanhempina ja kovempina jäävät kieroiksi kaulasupistuksen jälkeen. Ase on tarkka uudehkoilla hylsyillä joten tähän en oikein usko, en toisin ole tutkinut ammuttuja uudehkoja hylsyjä kun siihen ei ole ollut mitään syytä. Nopeusvaihtelut noilla vanhoilla kieroilla pateilla on myos isoja, ja kun kokosupistan hylsyt oikein kunnolla, alkaa taas tulla enemmän niitä suorempia ja tarkempia paukkuja.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut espo »

Koheltaja

 • *
 • Viestejä: 2.924
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #37 : Tammikuu 22, 2006, 17:20 »
Ei se ohjausholkillinen luodinasetin tuo oikotietä onneen käynnin osalta silloin jos luoditus tehdään huolella perinteisellä holkilla. Perinteisellä luoditusholkilla on vaikeampi saada luodituksesta tasalaatuinen kun liukuholkilla. Monesta pienestä asiasta tulee ne asiat minkä takia käytän mieluiten liukuholkkeja. Ei tarvitse kikkailla että luoditus onnistuu niin että luoti on tosiaankin suorassa, luodituksen syvyys pysyy aina vakiona mikä ei perinteisellä holkilla onnistu ilman kikkailua niippaus ominaisuuden johdosta, mikrometrisäätö tekee säätöjen tekemisen helpommaksi ym. ym.Kasojen koko.... hmmm.... mitenkäs tohon nyt vastaisi. Trg:llä tehtiin aikoinaan pikainen testi siitä miten paljon käyntiin vaikuttaa se että luoti on hylsyssä vinossa. Ensin kellotettiin patruunat niin että luoti ei vipottanut kuin alle 0,02mm, näillä ammuttiin sarjat 150 metrille. Kasat pyöri muistaakseni siinä 15-25mm huitteilla.Sen jälkeen otettiin pihdit käteen ja ladatuista paukuista väännettiin luodit vinoon niin että osa patruunoista ei meinannut mennä suosiolla edes pesään. Taas ammuttiin vastaavat sarjat kuin kellotetuilla paukuilla ja hämmästys oli suuri kun kasat ei kasvaneet kuin noin 10mm.Tämä nyt oli tällainen pienimuotoinen kokeilu eikä mikään tyhjentävä labratesti. Sen verran olen kellottanut patsuunoita että pienet vipotukset ei tunnu vaikuttavan käyntiin oikeastaan millään tavalla mutta auta armias jo luodin liikkeellelähtö kitkassa on suuria eroja niin johan alkaa kärpäset lentelemään talvipakkasillakin.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Koheltaja »
Kylätason ampuja

jartsu

 • *
 • Viestejä: 454
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #38 : Tammikuu 22, 2006, 19:53 »
Koko supistus hyöty tulee ainakin silloin etuunsa jos pesä on tois puoleinen ja luoti on asetettu liki rihlaa tai kevyeeseen kosketukseen.Koko sup, hylsy silloin keskittää itsensä luodin kanssa ja sillähän on sama vaikutus kuin hyvällä pesityksellä.(hylsy ei kanita reunoihin)Nopeus vaihtelut varmaan johtuu käytetyistä hylsyistä jotka ovat kovettuneet ja ihan varmasti niillä ei ole sama kiinni pito luodista joten tämä jo aiheuttaa hajontaa nopeuteen/tarkkuuteen.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut jartsu »

Y-P

 • *
 • Viestejä: 304
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #39 : Tammikuu 24, 2006, 08:37 »
Ollaan jo vähän topicista sivussa, mutta kuitenkin..


Lainaus käyttäjältä: "Y-P"
Mittailinpa tuossa perjantai-illan ratoksi parisataa .338 250grain scenaria. Pituudet vaihtelivat 39,49mm:stä 39,74mm:iin. Siis neljännesmilli heittoa pisimmän ja lyhimmän välillä! Keskiarvo asettui jonnekin 39,58-39,66 välille, mihin haarukkaan selviytyi noin 75% luodeista. Painoissa ei paria sadasosagrammaa suurempia heittoja ollut.Tietääpä nyt kuitenkin seurata latauspituuden pieniä heittoja tältä pohjalta seuraavan lataussession aikana.


Eilen mittailin taas satakunta scenaria lisää, jotka oli ilmeisesti eri valmistuserää kun nuo edelliset. Nyt mitat vaihteli 39,33mm:stä 39,56mm:iin, eli melkein sama neljännesmillin heitto oli tässäkin, mutta keskiarvo oli tuollaiset 0,15mm lyhyempi kuin noissa edellisissä. Äärimmäisten ero (siis valmistuserien välillä tosin) toisistaan on nyt siis 0,41mm! :shock:  Lisämittauksilla saisi varmaan tuon puoli milliä täyteen..

Luotien kärjet ovat tosiaan silmämääräisestikin epätasaisia ja heitot johtunevat (toivottavasti!) lähes kokonaan tästä. Paljonkohan mahtaa vaikuttaa BC:n vaihteluiden kautta käyntiin? Se HJu:n mainitsema Tubb:in Meplat Uniformer voisi olla testaamisen arvoinen peli ihan yleisen uteliaisuuden vuoksi. Onkohan kellään täällä kokemuksia? Kasapuolella tuunaavat varmasti enemmänkin. Meikäläisellä tosin ne 40-50mm roiskaisut / 5ls / 300m joita hyvänä päivänä saan aikaiseksi pienenisivät laskennallisesti 2-2,5mm jos parannus olisi esim huikeat 5%.. Ei taida maksaa vaivaa. :roll:
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Y-P »
-Y-P-
"FROM MY COLD DEAD HANDS!" -Charlton Heston-

PL

 • *
 • Viestejä: 775
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #40 : Tammikuu 24, 2006, 10:48 »
Näissä kärkien muodoissa / pituuksissa on huomattavia eroja Sierran MatchKing luodeissa kun taas Scenarin kärjet ovat havaintojeni mukaan tasalaatuisempia. Suurin haitta kärkien muotopuolisuudesta tuleekin  jälleenlataajalle joka työntömitalla yrittää päästä johonkin määrättyyn latauspituuteen.

Kärjen muodolla ei kokeilujeni perusteella ole tarkka-ammunnassa suurtakaan merkitystä.

Perustelut: Kun lipastan scenareilla tulpitettuja patruunoita 5 kpl (.338LM) lippaaseen ja ammun neljä kuulaa taululle, keskeytän ammunnan ja tarkastelen viidettä patruunaa joka on ottanut neljän laukauksen rekyylin vastaan luodin kärjellä lippaan etuseinään.

Tulos:

Luodin kärki on tyssääntynyt huomattavasti (sekä Scenar että Lockbase). Silti en ole havainnut pitkilläkään etäisyyksillä kasojen koossa eroja ammumpa lippaasta tahi käsin syöttämällä kuula kerrallaan. Ihme juttu :roll:
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut PL »

HJu

 • *
 • Viestejä: 6.426
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #41 : Tammikuu 24, 2006, 18:44 »
Kasapuolella ei luoteja tarvitse tuunata kun niitä saa kaupasta valmiiksi mittatarkkoina.Scenarit ja Match Kingit ja vastaavat suht pitkällä kärjellä varustetut HP-luodit on vaikeita tehdä 100% mittatarkoiksi ja kun normaalikäytössä pieni pituusero ei vaikuta mitään osuntaan niin eipä niiden hieromiseen ole sitten käytettyä sen enempää vaivaa.Taitaa olla lähinnä solidit jotka on hyvin mittatarkkoja koska jokainen sorvataan samalla CNC-ohjelmalla samasta materiaalista.Alle pienemmissä kuin .50BMG ja .408 kalipereissa solidit ei paljon ole juhlineet tarkkuuskisoissa. Ilmeisesti pienemmissä luodeissa vaippaluoditkin pystytään tekemään riittävän mittatarkasti että sorvaamisesta ei ole erityistä lisäetua.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut HJu »
Terveisin,


HJu

Y-P

 • *
 • Viestejä: 304
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #42 : Tammikuu 27, 2006, 09:34 »
Eilen aineellistui latauspöydälleni tuo Reddingin Competition -luoditusholkki. Purkamisen, varastorasvoista puhdistamisen, kevyen öljyämisen ja kokoamisen sekä ensimmäisten kokeilunysväysten perusteella voin kyllä sanoa että olen todella tyytyväinen. Kuulat asettuu just eikä melkein.. Toivottavasti tämän investoinin vaikutus näkyy myös radalla kunhan sinne päästään. :roll:..ja lisäbonuksena saisin liittyessäni mukana tulleella kupongilla 10 taalan alennuksen NRA:n jäsenmaksusta.. :D
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Y-P »
-Y-P-
"FROM MY COLD DEAD HANDS!" -Charlton Heston-

HJu

 • *
 • Viestejä: 6.426
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #43 : Tammikuu 27, 2006, 20:37 »
Kunnon vehkeillä on mukava harrastaa. Korkeampi hinta kivistää korkeintaan kerran ja sitten voi keskittyä latailuun laatuvehkeillä.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut HJu »
Terveisin,


HJu

Y-P

 • *
 • Viestejä: 304
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #44 : Helmikuu 03, 2006, 09:27 »
Tuossa jo toisessakin topicissa tavallaan sivutiin tätä asiaa..

Nyt kun olen tuolla uudella Comp-holkilla kokeiluja suorittanut niin tuli mieleen, että vaatiiko patruunat nyt erillisen niippauksen? Kun asetan täällä holkilla tehdyn dummy-patruunan luodin kärjen latauspöydän reunaa vasten ja painan kämmenpohjalla hylsyn kannasta ihan reilulla voimalla (kropan massa takana) niin kokonaismitta ei kyllä siitä mihinkään muutu. Ainakin siis "näppituntumalta" kuulat on tarpeeksi tiukassa. Hylsyn kaulan ulkohalkaisija turpoaa mulla luodituksen aikana kuusi satkua supistettuun mittaan verrattuna, joten kyllä siinä jotain otetta varmasti on.

Ammun käytännössä aina siten, että syötän patruunan kerrallaan käsin. Lippaassa ei patit siis pääse laukausten aikana kolisemaan, joten senkään puolesta en ihan äärimmäisen tiukkaa crimppiä tarvii..

Mites te muut vastaavilla holkeilla luodittelevat menettelette?
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Y-P »
-Y-P-
"FROM MY COLD DEAD HANDS!" -Charlton Heston-