Kirjoittaja Aihe: 3 vrk:n varustus  (Luettu 12674 kertaa)

PL

 • *
 • Viestejä: 775
3 vrk:n varustus
« : Lokakuu 03, 2005, 13:46 »
Jos jääkärikomppanian kolmimiehinen tarkka-ampujapartio laitetaan "etsi ja tuhoa" tyyppiseen tehtävään etelä-suomessa talviaikana, mitkä ovat mielestänne tarvittavat henk.koht. sekä partion varusteet ?

Perusteet:

Vihollinen: Mekanisoitu jalkaväkipataljoona

Tehtävän pituus: 3 vrk

Lumikerros: n. 20cm

Lämpötila: Miinus kympistä nollaanPS. Mitkä aseet mukaan ja millä varusteilla ?
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut PL »

SO

 • Administrator
 • *****
 • Viestejä: 2.965
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #1 : Lokakuu 03, 2005, 18:26 »
Ihan normaalit talviretkikamat hieman sovellettuna tilanteesta johtuen.

Riippuen hieman mikä on toimintasäde ja oletettu vihollistilanne, mutta tässä jotain listaa mistä voi valita ja jättää pois. 3vrkn aikana jo ehtii liikkumaan kohtuullisen matkan ja toisaalta siinä pitää jo hieman syödä ja nukkua jos aikoo pysyä toimintakuntoisena. Niillähän sinne tietysti mennään mitkä jaetaan, mutta jos kuitenkin saisi valita jotain niin:Henk.koht varusteet:

-       pieni kantolaite LJK-tai vastaava (906 liian iso) + lumihuppu

-   huopavuorisaappaat ja vaihtovuoret (kunnon sukat)

-   normaali vaatetus (lumipuku), lisäksi untuvatakki+ kuiva pipo taskuun

(ihon kuivana pitävä kerrasto + fleece, ei puuvillaa eikä villapaitaa!)

-   muut tarvikkeet; nippusiteet (myös isoja), puukko, luha, narut, taskulamppu, rautalanka jne..

-   hiihtovarustus (pitoteippi!) + varakärki sukseen 1kpl/partio

-   ruuat

-   termospullo + juomapullo villasukan sisään

        (juomapussi ei toimi, joko suulake jäätyy tai sitten pussi jäätyy ja räjähtää)

-   ensiside

-   tulitikut

-   kynttilä

-   jätesäkki (tyhjä) + muovipussi

-   paskapaperia omaan tarpeeseen

-   anallube (= vaseliinia nivushiertymiin)

-   aseenpuhdistusvälineet

-   kello

-   suojalasitPartion varustus:

-   majoite + 1 untuvamakuupussi (pieni laavu + 2x3m lämpöpeite/tai henk. koht. peite)

(majoitteesta ja suksista mahdollista tehdä ahkio evakuointia varten)

-   trangia + sinol (huom talvipoltin jos on kylmä)

-   EA-välineet (huom. hypopussi, ompelutarvikkeet, antibiootti, särkylääke(ei mitään buranaa), vastamyrkyt, nesteytys-tarvikkeet)

-   kartta/kompassi/koord.levy (väh. 2 kompassia oltava, mielellään jokaisella oma!)

-   köyttä/narua (8mm) 10-15m

-   1 lumilapio (se lyhytvartinen)

-   2 kpl fiskars kenttälapio

-   pieni kirves (ei fiskars!)

-   tunnistuskansio + paperimateriaali

-   kiikarit ja spotteriputki

-   ilmastointiteippi + rautasahan teräA-tarvikkeet 338 + 7.62 + 9mm

käsranatteja

muutama savu

jotain räjähdettä

putkipanoksia

viukam.1 x 338 TRG + suomikp (tai joku vastaava)

2 x SVDS ja pso irrallaan mukana  + 9mm pist.varmaan jotain oleellista jäi puuttuman kun aina yleensä unohtuu jotain… :wink:
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut SO »

HJu

 • *
 • Viestejä: 6.613
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #2 : Lokakuu 03, 2005, 19:36 »
3 miestä vastaan mekanisoitu maahanlaskupataljoona. Oddsit on vähän heikot. Varsinkin jos mukana ei ole radiokalustoa. Eli radio olisi aika hyvä, muuten retken tiedustelupuoli jää siinä mielessä ohueksi että kun tullaan takaisin niin mekanisoitu pataljoona on jo siirtynyt jonnekin muualle.20cm lumitilanteessa harkitsisin suksien jättämistä pois mutta riippuu maastosta ja onko lunta tosiaan 20cm joka paikassa vai 0-80 cm. Myös siirtymäetäisyydet vähän vaikuttaa. Jos lähin vihollinen on 10km päässä niin sukset voi olla fiksut ohuemmassakin lumessa.Suomi-kp ei ole enää jakokamaa mutta DDR AKMS taittoperällä on eikä paina sen enempää. Yksi TRG-42 + 80 patruunaa mukaan, sen kantajalle  AKMS + 3 lipasta. Mieluusti niin että TRG selässä ja AKSM käsillä. Toiselle miehelle SVD. Rk-miehelle vähän enemmän rk-patruunaa mukaan. Pistooleja voi haikailla mutta eivät ole välttämättömiä varsinkaan jos vaimenninversioita ei ole saatavilla. Valopistoolista voi olla iloa jos omia on muutaman kilsan säteellä eikä ole radioita, muuten ei välttämättä.Kahden kertasingon mukaan ottamista harkitsisin hyvin vakavasti. Olisivat lähinnä itsepuolustukseen jos joudutaan kevyiden tiedusteluvaunujen kanssa ongelmiin.Jos SO tarkoitti nesteytystarvikkeilla suolaliouksia niin talvella ne on vähän hankalia kun +2C nestettä ei kaveriin oikein kannata tankata jos ei halua että se on varmasti pelistä poissa.Kirveen jättäisin pois ja korvaisin sen Hukarilla jos löytyy omasta takaa. Kevyempi ja käy tarvittaessa lähitaisteluun paremmin. Kirveellä ei 3 hengen partio kovin paljon viitsi metsässä kolistella.Valonvahvistin olisi hyvinkin kiva. Etenkin TRG:n päällä mutta WILD auttaisi myös liikkumisessa.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut HJu »
Terveisin,


HJu

Veltto_Orava

 • *
 • Viestejä: 75
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #3 : Lokakuu 03, 2005, 22:02 »
Hmm olettaisin tosiaan että tosipaikassa tuollaiselle reissulle joutuisi lähtemään suht paljon askeettisemmassa varustuksessa.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Veltto_Orava »
Miten toimin, siten harjoittelen.

mksaarel

 • *
 • Viestejä: 23
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #4 : Lokakuu 03, 2005, 22:42 »
Hju jo mainitsikin singot. Aika tarpeellista tavaraa jos partion tielle sattuu rynnäkkövaunu vaikka ulosmurtautumisen aikana. Pimeänäkökalustoakaan ei voi olla liikaa, koska partiolla on vastassa pimeätoiminta kykyinen joukko ja siirtymiset voi olla turvallisinta tehdä pimeällä. Radio on melkein tärkeämpi kuin hyvä ta-kivääri (eräreilua tulta johtamalla voi saada todella tuntuvia tappiota aikaan). Konepistoolit on vanhentunutta kamaa liivien lisääntyneen käytön takia ja patruuna huolto kannattaa pitää mahdollisimman simppelinä. Esim. vain kahta eri kal. ampuvaa asette mukana. (7,62x39 ja 7,62x53R) Pistoolikin on enemmän painona kuin oikeasti hyödyksi taistelussa.Itse olen huomannut viikonlopun partiomaasto kilpailujen aikana kuinka tärkeää mahdollisimman kevyt kantoinen varustus on jos partio joutuu liikkumaan paljon. Ideaali rinkan kooksi on muodostunut n. 55-60 litraa paino 10-15kg viikonlopun reissuilla. Tosin taisteluvarustus tulsi tähän vielä päälle. Keitin mieluiten bensamallinen talvella. Jos joutuu sulattelemaan lumesta vettä trangia on todella hidaskäyttöinen. Ruokaa pitää huomata ottaa reilusti mukaan. Esim Real Turmat tai vastaava nopea valmisteinen ja kevyt, mutta runsasti energiaa sisältävä. Energian kulutus nousee kylmässä n. 2-3 kertaiseksi.

Tuliaseman naamiontiin joku talvikuvioinen talviverkko. Jättäisin laavun pois, koska tulia ei voi kuitenkaan tehdä. Hyvä untuvasäkki riittää. Näitä sitten enemmän kuin yksi, koska pussi on todella kostea jos siinä nukutaan vuorotellen muutaman kerran 3 päivän rypistyksen aikana talvikelissä.

Näillä pienillä huomioilla ensimmäinen lista on  OMASTA mielestäni hyvä (jos hiihtämään pääsee).
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut mksaarel »

john

 • *
 • Viestejä: 1.417
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #5 : Lokakuu 04, 2005, 08:07 »
Minä en ainakaan enää lähde talvella minnekään, missä ei pääse yöksi sisätiloihin takan ääreen.   :roll:

Tämän lisäksi pitäisi rankan päivän päätteeksi saada lasillinen konjakkia
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Anonymous »

PL

 • *
 • Viestejä: 775
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #6 : Lokakuu 04, 2005, 09:33 »
TM, pv:llä on taatusti muistissa taannoiset talvihölmöilysi bandvagenin kanssa. Sijoituksesi onkin luultavimmin takan ääressä.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut PL »

john

 • *
 • Viestejä: 1.417
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #7 : Lokakuu 04, 2005, 09:50 »
Syy ei olut lainkaan minun, vaan kaverin joka itse aiheutti takertumisensa bankun takaoveen ja raahautui sitten "jonkun matkaa" mukana :lol:Oli muuten kaveri virkeä pienen lumikylvyn jälkeen :lol:
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Anonymous »

MJ

 • *
 • Viestejä: 493
Takka- ja konjakkivarustus
« Vastaus #8 : Lokakuu 04, 2005, 10:38 »
Moi,Tuo TM:n sisätilamajoitus takalla ja vielä päälle konjakkilasillinen kuulostaa todella hyvältä.  :DJotta kyseiset edut saa itselleen on siis raahattava jotain "onnetonta" bankun perässä? Kuinka pitkän matkaa, 100 m, kilometri, vaiko enemmänkö?  :roll:Entäpä käykö raahaaminen Pasin, BMP:n tai Leo 2:n perässä? Vai lasketaanko ainoastaan bankun perässä raahaaminen sisämajoituksen, takan ja konjakkilasillisen arvoiseksi?  :roll:Nim. tietämätön, jolle kelpaa kyllä sisämajoitus, takka ja konjakki.  :lol:

Carpe Diem,MJ
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut MJ »

john

 • *
 • Viestejä: 1.417
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #9 : Lokakuu 04, 2005, 10:46 »
Tapahtui aikanaan Karjalan jääkäripataljoonassa. Yhdeltä kukkulalta toiselle kukkulalle matkaa oli muutama sataa metriä. Pääosa porukasta oli jalkautunut hyökkäykseen ja yksi oli jäänyt kai puhdistamaan takaikkunaa. Vaunu piti saada kovalla kiireellä toiselle mäelle, jolloin ajaja pisti hanaa kunnolla, kun vaunukin oli "tyhjä". Jotenkin kaveri oli jäänyt roikkumaan taakse ja tuli mukana hieman lumisena. Eipä tarvinnut hiihtää sitä matkaa :lol:
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Anonymous »

HJu

 • *
 • Viestejä: 6.613
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #10 : Lokakuu 04, 2005, 20:15 »
Realismia lienee että sukset, jotkut aseet ja singot saisi, makuupusseja voisi saada, radioita ei saisi eikä myöskään valonvahvistimia. TRG-42:t olisi edelleen jossain kallioluolassa tai niiden tähtäimet olisi muualla kuin aseet tms. SVD:tä ei saisi (SVDS:iä ei varmaan edes ole)  koska ne olisi panssarijääkäreillä ja loppupelissä ryhmällä olisi yksi TAK-85 S&B 4X32:lla ja Norincoja (jotka tosin olisi tähän hommaan ihan jees). Tunnistuskansiota ei varmasti saisi koska Tiedustelujoukkueenjohtajan ainoaa kansiota ei annettaisi jägstereille hukattavaksi.Kokardeja saisi ottaa "omantunnon mukaan" :-)Ja sitten kun on hiihdetty 10 km niin tulee joku lämpöaalto ja kaikki lumet sulaa 4 tunnissa pois jonka jälkeen lumipuvut voi unohtaa ja sukset samoin.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut HJu »
Terveisin,


HJu

PL

 • *
 • Viestejä: 775
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #11 : Lokakuu 05, 2005, 07:53 »
Varustus riippuu täysin joukosta.

Jos joukolle kuuluu TRG-42 niin TAK-85 tahi SVD ei kuulu.

Jos joukolle kuuluu TRG-42 niin todennäköisesti  myös makuupussit löytyvät. Radiohomma menisi niin että jos epäsuoran tulen käyttö kuuluisi kuvioon partiossa olisi mukana tulenjohtaja radioineen ja sanomalaitteineen.

Joskus kummastuttaa meidän reserviläisten kyyninen asenne pv:n kalustoa kohtaan. Täytyy muistaa että kyllä sotilaat varustaisivat joukkonsa parhaalla kamalla jos kykenesivät.

Jos kriisiaikana joutuu palelemaan intin vanhan viltin alla syylliset löytyvät kyllä Arkadianmäeltä.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut PL »

SO

 • Administrator
 • *****
 • Viestejä: 2.965
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #12 : Lokakuu 05, 2005, 08:41 »
Miten onkohan käytännössä mahdotonta että ta-partio määrittäisi itse maalit  ja koordinaatit sekä välittäisi sanomat eteenpäin yms. vai onkohan se liian vaativa tehtävä? Ei luulisi koska vekaralla metsissä haahuilevatkin pienet partiot tämän pystyvät hoitamaan ilman tulenjohtajaa.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut SO »

HJu

 • *
 • Viestejä: 6.613
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #13 : Lokakuu 05, 2005, 18:30 »
: Radiohomma menisi niin että jos epäsuoran tulen käyttö kuuluisi kuvioon partiossa olisi mukana tulenjohtaja radioineen ja sanomalaitteineen.Joka tarkoittaisi sitä että 3 hengen partiosta tulisi 4-6 hengen partio loppujen lopuksi koska harvemmin se tulenjohtaja releineen yksin liikkuu. TA-partio harvemmin saa itselleen radioita.Kriisiaikana järkeä kuitenkin alettaisiin käyttämään ja ainakin oman pataljoonan epäsuoraa tulta saattaisi ta-partio saada johtaakin jos osaavat ja johto on heidän kyvystään varmistunut.: Joskus kummastuttaa meidän reserviläisten kyyninen asenne pv:n kalustoa kohtaan. Täytyy muistaa että kyllä sotilaat varustaisivat joukkonsa parhaalla kamalla jos kykenesivät.PV varustaa parhaat ensilinjan joukot ensilinjan kamalla siinä määrin kuin sitä on olemassa, tietenkin. Muut saa mitä yli jää. Torjuntapataljoona saa normaalin "Nokian kumisaapas, pellepuku m/62, kokardi, peltikypärä, nahkavyö, sipulisäkki, Norinco ja KES66"-varustuksen. Se on etenevän vihollisen hidastamiseen ihan riittävä varustus. Toki pataljoonalla on muutakin aseistusta kuin rynkyt ja kessit mutta jv-sotilaan varustus ei ole sitä m/05 kuosia eivätkä aseet ole Rk95:ia tai TRG-42:ia.:Jos kriisiaikana joutuu palelemaan intin vanhan viltin alla syylliset löytyvät kyllä Arkadianmäeltä.Sitähän tässä on vähän niin kuin esitetty että sitä A1-priimaa varustettu saa hyvin harvat ja valitut. Meidän kriisiajan joukkojen koko on kuitenkin luokkaa 350000 miestä joten EDES talvikumisaappaita ei riitä kaikille puhumattakaan sirpaleliiveistä tai valonvahvistimista. Tämä on hyvä tiedostaa koska ei PV tätä nyt niin hirveästi viitsi hehkuttaa koska muuten käy niin että joku hienompi asejärjestelmä helposti jäisi ostamatta jos rahoilla ostetaankin kumisaappaita.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut HJu »
Terveisin,


HJu

leo eläin

 • *
 • Viestejä: 13
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #14 : Lokakuu 11, 2005, 21:57 »
Ei haittaa mitään,jos kriisin aikana ei pv:lta irtoaisi edes kokardia.Melko huonoja esityksiä nuo pv:n varusteet ovat olleet.Kuten esimerkiksi M-91 maihari.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut leo eläin »