.300 H H mag tarkka-ammunnassa??

Aloittaja Sampo, syyskuu 12, 2005, 17:18

« edellinen - seuraava »

Sampo

:?:

Olen vasta aloittelemassa tarkka-ammunta harrastusta. Päässyt vähän jyvälle ollessani kaverini mukana harjoittelemassa. Koska innostus on vain koko ajan kasvanut, on oman "kaluston" hankkiminen edessä. Minulle on tarjottu em. kaliiberista kivääriä. Onko kokemuksia? Koska olen täysin aloittelija, onko hyviä suomenkielisiä vinkkejä/linkkejä alan itseopiskelun suhteen?

HJu

#1
Käyhän toki tuokin käy ja on yksi TA-aktiivi tuollaisen kanssa treenannutkin. Ongelmana on se, että itselatauksen voit sitten samalla aloitta päivästä nolla lähtien. Hylsyjen saatavuus ei ole ongelma mutta ne maksaa. Holkit on myös tilaustavaraa. Latausreseptejä Suomesta saa vähän heikosti Vihtavuoren ruudeille.



Jos olet ostamassa TA-treeniin hyvin soveltuvaa kivääriä niin metsästys-300 H&H:ta ei oikein voi suositella. Jos aseessa on valmiiksi ratatukki ja raskas piippu niin sitten se sopii, muuten heikommin.



Jos itselataus ei ole heti aloituslistalla niin sitten kaliperi on melkeinpä pakosti .308 tai 6.5X55. Itselataamalla myös .260 Rem, .30-06, 6.5X284, 300 Win Mag, 300 WSM, 7 WSM, 7mm Rem mag ja 338 LM ovat ihan soveltuvia. Isoja magnumeita ei kyllä aivan aloittelijalle voi suositella suurten kustannusten ja kovan rekyylin vuoksi.



Jos magnumit sulkee pois niin kyllä 6.5X55 on sieltä fiksummasta päästä. Lentää hyvin eikä potki liikaa.
Terveisin,


HJu

JpL

#2
Lisään vielä rivin kaksi:



Ellei tarjolla ole kohtuuhintaan esim. Tikan Sporter .308:sia tai 6.5X55;sta tms sopivahkoa, kannattaa harkita teetettyä kivääriä. Hyviä seppiä on suomi täynnä. Ne ei yleensä laadussa tehdaskiväärille laadussa jää ja tukin(kin) saa valita mieleisekseen. Usein hintakin on uutta Sakolaista huomattavasti alempi.
- \"Olen halunnut tehdä elämässäni vain kolmea asiaa: Kirjoittaa, metsästää, ja rakastaa.\"


Sampo

#3
Kiitos vinkistä! Koska itselataus ei ainakaan heti ole kuvioissa mukana, on parempi noudattaa tuota neuvoa! Mikä olisi paras väylä ruveta etsimään em. aseita käytettynä? Onko liikkeitä jotka erikoistuneet nimenomaan TA-tarvikkeiden kauppaan? Löytyykö netistä hyväksi todettuja ostetaan myydään paikkoja yksityishenkilöille?

Homer

#4
Lainaus käyttäjältä: "samiup"Kiitos vinkistä! Koska itselataus ei ainakaan heti ole kuvioissa mukana, on parempi noudattaa tuota neuvoa! Mikä olisi paras väylä ruveta etsimään em. aseita käytettynä? Onko liikkeitä jotka erikoistuneet nimenomaan TA-tarvikkeiden kauppaan? Löytyykö netistä hyväksi todettuja ostetaan myydään paikkoja yksityishenkilöille?


Täällä on ostetaan/myydään-palsta mitä lukevat nimenomaan TA-alan harrastajat. Samoin on palsta eralle.net:ssä, toiminta-ampujat.net:ssä, lipas.net:ssä, benchrest.fi:ssä jne. Iso kasa asekauppojen (www-)osoitteita on virkistysampujat.net:ssä. Siitä se lähtee.

Asekauppojen www-sivujen käytettyjen aseiden listaan ei kuitenkaan kannata luottaa soittamatta.

JpL

#5
Jos sinulla on tiedossa pätevä aseseppä, voi kiväärin kootattaa. Esim. Erälle.netin keskustelupalstalla myydään 350 euroon Tikan M55 lukkoa ja laukaisulaitetta 350 euroon. Siihen kun tilautat jonkin laatupiipun (esim. Hart, Shilen, Krieger, Sako tms. - Mäkisen piiput kannattanee jättää huomiotta, on ollut vähän laatuheittoja viime aikoina) ja tukin, onkin pätevä ase koossa n. 800-1200 euron hintaan, riipuen varusteista. Myös Jalonen tekee laatukivääreitä tilauksesta, hinnat tietääkseni jossain 1300 euron kulmilla.
- \"Olen halunnut tehdä elämässäni vain kolmea asiaa: Kirjoittaa, metsästää, ja rakastaa.\"


Esa Paananen

#6
Mitä patruunoihin ja kaliipereihin tulee jokainen tietysti kehuu omaansa ja uskoo siihen kun pässi suuriin sarviinsa. Niinpä minäkin kehun tässä .300 H&H:ta, meillä kun sattuu sille pesitetty TRG-42 lojumaan kaapin nurkassa.



.300 H&H:n etu on sisäballistisesti edullinen kartiokas hylsy, joka mahdollistaa erittäin monipuolisen luoti- ja ruutivalikoiman. Esim. 10 g Scenar lähtee kivääristämme n. 980 m/s CIP-laillisilla pesäpaineilla. Painavammat 200-220 grainin luodit saadaan kulkemaan 850-880 m/s järjellisillä pesäpaineilla. Lisäksi monelle magnumpatruunalle ominainen "äkkivääryys" puuttuu .300 H&H:sta, joten latausten kehittäminen on suoraviivaista ja helppoa.



Latausarvoja kotimaisille ruudeille löytyy esim. allekirjoittaneen julkaisemasta "Kiväärinpatruunoiden latausarvoja 2004"-kirjasesta luotipainoille 9,7 g ... 14,3 g, joten painetestattua valinnanvaraa riittää.



Osuntansa puolesta ko. ase/patruunayhdistelmä pärjää käsityksemmen mukaan mille tahansa kolmekymppiselle. Viimeinen tositoimikoitos oli esikoisen ollessa varusmiesaikanaan kokelaana ta-kurssin kouluttajana Vuosangassa, josta hän aamusella lähetti viestin: "One shot, one kill, amet 870 m".





Haittapuoliakin on, ilmaiseksi kun tässä maailmassa ei saa mitään. Hylsyt ovat ostotavaraa, niitä kun harvemmin löytyy hirviradalta. Tosin ne ovat erinomaisen pitkäikäisiä toki riippuen painetasosta. Kaupasta taida valmiita tämän kaliiperin ta-kivääreitä juurikaan löytyä, joten tarvitaan pitkä ja kallis lukko sekä ammattitaitoinen aseseppä. Luotettavan lipassyötön järjestäminen on hylsyn "luihuuden" takia hankalaa.



Summa summarum, .300 H&H Magnum ei käsityksemme mukaan ole kuitenkaan hullumpi valinta ta-kiväärin patruunaksi, jos .30-kaliiperinen käypi muuten ja maknumi pitää olla.

Sämpy

#7
".300 H&H:n etu on sisäballistisesti edullinen kartiokas hylsy, joka mahdollistaa erittäin monipuolisen luoti- ja ruutivalikoiman."



Kerrotko tarkemmin tämän lauseen sisällöstä? Eikös nykymuoti suosi sylinterimäistä, pullukkaa hylsyä jossa on jyrkät hartiat ja tämän uskotaan olevan sisäballistisesti edullinen muoto?

Esa Paananen

#8
Jos hylsyn ruutitilan ja ruudin ulospurkausaukon l. kaulan halkaisijat poikkeavat toisistaan merkittävästi syntyy kavennuskohtaan ruutikaasun dynaamista virtausvastusta aiheuttava "laippa", joka nostaa patruunan painetasoa. Mitä jyrkempi hylsyn hartia on sitä suuremmaksi ko. virtausvastus muodostuu. Tämä aiheuttaa suurihylsyisten ja pienikaliiperisten magnumpatruunoiden äkkiväärän painekäyttäytymisen ja tarpeen käyttää jopa ylihitaita ruuteja. Nyt kun hylsy on pitkä saattaa käydä siten, että ruutipanos syttyykin vain hylsyn kannan puoleisesta päästä ja syntyvä paine irroittaa luodin, ennen kuin koko ruutipanos palaa. Seurauksena on tunnetut lommot pitkin hylsyä yms. Ongelmaa vältetään siten, että käytetään tiukkoja puristuslatauksia, niipataan luoti lujasti hylsyn suuhun tai ladataan patruunat rihlakosketukseen. Tai sitten värkätään hylsyn pohjalle liekkireiän kohdalle N310:stä 100 mg virikepanos... WSM-patruunat ja PPC:t ovat sisäballistisesti eteviä, koska lyhyessä hylsyssä koko ruutipanos syttyy kerralla. Yhtä kaikki, jyrkän kurkun aiheuttama ruutikaasun dynaamisesta virtausvastuksesta johtuvat ongelmat ovat silti niissäkin enemmän tai vähemmän jäljellä.



Mijksi jyrkkä hylsyn hartia? Siksi, että suluväli täsmäytyisi mahdollismman hyvin. Miksi suurihalkaisijainen hylsy? Että sinne mahtuisi mahdollismman lyhyeen pituuteen mahdollismman paljon ajoainetta. Kumpikin johtaa kuitenkin edellä esitettyihin sisäballistisiin ongelmiin. Nämä voidaan toki välttää, mutta ne rajaavat patruunan ominaisuudet helposti yhteen käyttötarkoitukseen.



.300 H&H:n hylsy on luihu, joten ruutikaasujen virtausta haittaava "laippa" on olematon. Tästä syystä patruunaa voi pitkästä hylsystä ja suurehkosta tilavuudesta huolimatta ladata aika monipuolisella ruutilaatu- ja luotipainovalikoimalla. Lisäksi kartiokas hylsy tulee varmasti ulos pesästä joka tilanteessa ilman vasaran apua. Etuna voisi mainita vielä pienen rekyylituntemuksen, koska nopeahkoilla ruudeilla ladattujen patruunoiden suupaine on pieni.



Patruunan suunnittelu ja valinta on aina kompromissi, jolloin saavutettavat edut ja haitat täytyy punnita. Jos tavoitteena on mahdollismman suuri lähtönopeus tarvitaan sen saavuttamiseen paljon ajonainetta. Tällöin ainoa mahdollisuus on hylsyn halkaisjan kasvattaminen, koska hylsyn pituuden lisääminen määrättömiin ei olalta ammuttavassa aseessa johda käytännölliseen ratkaisuun. Kannattaa kuitenkin punnita myös patruunavaihtoehtojen kaikki puolet, varsinkin ammuttavuus, joka on kokemuksemme mukaan .300 H&H:lla magnumeiden huippua.

Sämpy

#9
Kiitoksia valistavasta informaatiopaketista.

Esa Paananen

#10
Ei se mitään, Sämpy. Hyviä osumia jatkossakin!

JpL

#11
Paananen: Tekivätkö sinulle ko. Nelikakkosen TRG:n mittatilauksena? Erikoinen valinta tuo .300 H&H, yleensähän .300 kaliiperit on Winchester, Lapua, tai Weatherby - magnumeita.

Mielenkiintoinen pointti oli ajatus noista jyrkkäharteisista hylsyistä ja ruudin palamisesta. Eipä ole tullut mieleen ajatella asiaa noin.
- \"Olen halunnut tehdä elämässäni vain kolmea asiaa: Kirjoittaa, metsästää, ja rakastaa.\"