Kirjoittaja Aihe: Kokemuksia vaimentimista  (Luettu 125965 kertaa)

Tuukka

 • *
 • Viestejä: 356
Re: Kokemuksia vaimentimista
« Vastaus #30 : Joulukuu 05, 2013, 12:02 »
Kyllä, pääsääntöisesti osumapisteen siirtymää on, on tietysti harvemmin ase ja vaimenninkomboja joissa sitä ei nimeksikään esiinny.Yleensä keskisytytteisillä kaliipereilla puhutaan n. 0 - 15 cm siirtymästä sadalla metrillä.Tärkeää on että osumapisteen siirtymä on toistuva, eli kun vaimennin on esim. aseen säilytyksen ajan irti aseesta ja kiinnitetään uudelleen, pysyy kohdistus paikoillaan jos ase on vaimentimelle kohdistettu.Terveisin!Tuukka Jokinen

Asesepänliike Ase Utra Oy
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

Jokke Espoosta

 • *
 • Viestejä: 155
Re: Kokemuksia vaimentimista
« Vastaus #31 : Helmikuu 03, 2014, 22:37 »
Pitäisi vaimenninta harkita tässä ennen kevättä joten aloitanpa aiheen sörkkimisen.Pyssynä siis Tikka M65 .30-06, ohutpiippuinen perusmetsästyspyssy, ja tietenkin pitäisi keksiä kevyt, lyhyt, kapea, hyvin vaimentava, kestävä ja käytössä mukava vaimennin. Muutaman kympin hintaerolla ei ole tässä kohtaa juuri väliä. Kuulo on saanut rasitusta jo muidenkin harrasteiden osalta joten voisi koettaa sitä säästellä eikä pienemmän rekyylin kautta parantunut ampumamukavuuskaan juuri harmittaisi. Tarkkuus ei saisi kärsiä, mutta ymmärtääkseni siinä käy useammin toisin päin ellei käy paska mäihä. Siitä pitäisikö piippua samalla pätkiä vai eikö pitäisi en ole oikein tullut vielä mihinkään tulokseen. Jos ei joku vakuuta ettei kannata katkaista niin eiköhän siitä pätkän voisi pois napata kun kuitenkin pyssyä pitäisi kuljetella selässä välillä pidempäänkin. Ja noin keskimäärin kai lyhyempi piippu on tarkempikin. Ehkä.Luotettavan lähteen mukaan Metsästys & Kalastus on testannut numerossa4/2013, sivut 52-58 vaimentimia, mutta tuon linkin takaa ei tuloksia tai itse artikkelia löydy. Onko joku innostunut tekemään kulttuuritekoa ja skannaamaan tuota nettiin, tai edes referoimaan vähän mikä pärjäsi ja mikä ei, vai pitäneekö lähteä antikvariaattiin?Äkkiseltään kiinnostusta herättivät ainakin seuraavat:Ase-Utra Nortshstar SL5 ei varmaan ole ihan huono, ainakin tuntuisi olevan laajasti käytetty ja kelvannut Sakollekin yhteistyökumppaniksi.

-paino 430g

-jatkaa asetta 98mm

-vaimennus 22 dBJakilla tuntuu olevan jos vaikka mitä, tulee valinnan vaikeus. Nämä ovat ilmeisesti pärjänneet ainakin ehkä jossain testissä. Äkkiseltään järkevähköltä vaikuttaisi vaikkapa seuraava:

Jaki Classic 1

-paino 410g

-jatkaa asetta 100mm

-vaimennus 27 dB...tai sitten Jaki 3i

-paino 380g

-jatkaa asetta 130mm

-vaimennus 31 dBBR-tuotteen vaimentimet vaikuttavat myös mielenkiintoisilta mutta vähän on kehnosti dataa saatavilla. Rantanen näyttäisi myyvän asennettuna 210 eurolla. Kokemuksia näyttäisi olevan mm. täällä. Kai ihan kelpo pelejä nämäkin.Muitakin valmistajia näyttäisi olevan...KR-koneistus myy aika näppäräin painoisia vaimentimia mutta oikein mitään tietoa mistään ei kerrota. Firman isoin murkula painaa kuulemma 330 grammaa joten eipä ole turhan painavia. Vaimennuksesta tai muustakaan ei oikein ole tietoa.Jahtivaruste valmistaa Noise Stopper ja Silentum-vaimentimia. Noista ensin mainittu on aika houkutteleva, painoa 350 grammaa ja pituutta 100mm. Siinäpä ne tiedot sitten melkein olikin.Oulun työstökeskus tekee myös vaimentimia mutta otapa tuolta sitten selvää vaimennustehosta, kaliiperisopivuudesta tai oikein mistään. Ilmeisesti ko. firman tavara on usein hyvää, mutta samaa ei voi kyllä sanoa markkinoinnista...Asetekno myisi myös vaimenninta, mutta painoa on, pituutta on, muuta tietoa ei, joten ei suurempaa intohimoa herätä...Että mitähän tästä kaikesta nyt sitten ajattelisi. Onneksi ei ole kiire asian kanssa.edit: eikun jaa, enpä ehkä lyhentelekään piippua suuremmin, tuossa kun on 560 mm piippu ja siitä ei montaa senttiä kyllä kehtaa enää lyhentää ettei jo mene liian lyhyeksi.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 04, 2014, 20:31 kirjoittanut Jokke Espoosta »
Trying is the first step towards failure
-Homer Simpson

fr0z

 • *
 • Viestejä: 294
Re: Kokemuksia vaimentimista
« Vastaus #32 : Helmikuu 04, 2014, 07:39 »
Aimzonic vaimentimia alkanut myös tulla Suomeen myyntiin. Ilmeisesti Ruotsalainen tuote, jota voi kierreosaa vaihtamalla puljata kivääristä kivääriin.Tämä Compact vaikuttaa mitoiltaan ihan pienehköltä, mutta tiedä sitten todellisesta vaimennustehosta ja vaikutuksesta rekyyliin... Itselataavaan metsästyskivääriin mielellään hankkisin tuollaisen mahdollisimman ohuen ja vähän piippua jatkavan vaimentimen. Mitä pienempi halkaisija, sitä vähemmän se tulee kuvaan kiikarin 1x jne suurennoksella.Calibers:

  Compact – 8mm (up to 8mm)

  Compact – 9.3mm (8 mm through 9.3mm)Threads: 14×1, 15×1, 18×1 and moreLength: 133 mm (builds 118 mm on the rifle barrel)Diameter: 42 mmWeight: 260 gMaterials: Stainless steel / AluminiumNoise red: 20-23 dBhttp://www.aimsport.se/produkter/aimzonicEdit: Noihin näyttää saavan näköjään myös jonkinlaista modulaarista rakennetta -> http://www.alanrhone.com/aimsport-aimzonic.htmlhttp://www.aimsport.se/wp-content/uploads/2012/05/quarterviewpredator_bullet.png" alt="" class="bbc_img" />
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 04, 2014, 08:01 kirjoittanut fr0z »

fr0z

 • *
 • Viestejä: 294
Re: Kokemuksia vaimentimista
« Vastaus #33 : Helmikuu 04, 2014, 07:59 »
Näkyi tuolta löytyvän pari katsaustakin noihin vaimentimiin...Aimzonic Compact & Plus -> http://www.alanrhone.com/sei/s/6151/f62.pdfAimzonic Cyclone -> http://www.alanrhone.com/sei/s/6151/f61.pdf
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

Jokke Espoosta

 • *
 • Viestejä: 155
Re: Kokemuksia vaimentimista
« Vastaus #34 : Helmikuu 04, 2014, 08:17 »
Kappas, metka keksintö tuokin ja sisuskalut näyttäisivät siltä että suunnittelija on hetken miettinytkin mitä on tekemässä... Kiitos vinkistä ja noista lehtilinkeistä. Menee ehdottomasti harkittavien listalle.Noita desibelimittauksia en kyllä äkkiseltään pidä kovin vertailukelpoisena, mittaustavat ilmeisesti vaihtelevat ja ennen kaikkea hyvin harva mittari ehtii edes saada kopin noin nopeasta äänestä. Jos jotain vertailukelpoisia tuloksia haluaa, niin pitäisi melkein olla samalla  tavalla ja samalla mittarilla mitattuja tuloksia. Siinäkin mielessä kiinnostaisi jostain saada käsiinsä tuo metsäkalan artikkeli.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »
Trying is the first step towards failure
-Homer Simpson

HJu

 • *
 • Viestejä: 6.788
Re: Kokemuksia vaimentimista
« Vastaus #35 : Helmikuu 04, 2014, 08:41 »
Luulisi kirjaston lehtiosastolta löytyvän. Itse kävin sen siellä lukemassa.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »
Terveisin,


HJu

Tuukka

 • *
 • Viestejä: 356
Re: Kokemuksia vaimentimista
« Vastaus #36 : Helmikuu 04, 2014, 10:06 »
Pyydän tuolta M&K:ltä mikäli saisimme julkaista testin sivuillamme.Huomiona tosiaan että harvassa ovat puolueettomat vertailut, jotka on suoritettu oikeanlaisella kalustolla.Osa valmistajista myös tuntuu välillä ilmoittelevan tuloksia, jotka sitten puolueettomissa testeissä eroavat huomattavasti.Lisäksi en usko että kaikki valmistajat ovat hankkineet oikeanlaista mittauskalustoa, joka meidän mielestä on kyllä aika ehdotonta jos äänenvaimentimia ihmisille myydään.Terveisin!Tuukka Jokinen

Asesepänliike Ase Utra Oy
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

ampuja

 • *
 • Viestejä: 159
Re: Kokemuksia vaimentimista
« Vastaus #37 : Helmikuu 04, 2014, 13:39 »
Lainaus käyttäjältä: "Tuukka"
Osa valmistajista myös tuntuu välillä ilmoittelevan tuloksia, jotka sitten puolueettomissa testeissä eroavat huomattavasti.


Mitenkään ketään yksilöiden mutta.. Meinasin viime vuonna ostaa Oulun työstökeskuksen vaimentimen kivääriini. Kävin paikanpäällä juttelemassa asiasta ja halusin tietää miten hyvin vaimennin oikeasti vaimentaa. Kysyin siis suoraan onko vaimennustehosta tietoa? Vastauksena epämääräistä kiertelyä kuten: "Kyllä se ihan riittävästi vaimentaa" ja " Kyllä se on ihan metsästyskäyttöön riittävä, paljon ovat näitä ostaneet" EI KIINNOSTA!!! Tällä hetkellä korvat ovat soineet jo noin 10v joten lisävinkunaa en halua.Mettäkalan artikkelista/testistä sitten selvisi että Työstökeskuksen vaimentimella vaimennustehoa oli kutakuinkin vain 15dB ja muistettakoon että kyseessä on logaritminen asteikko. Jos esim. JaKin vaimennin vaimentaa saman testin mukaan noin 29dB on kyseessä aivan järkyttävä ero paineen suhteen. Olkoonkin että nämäki arvot saattavat heittää, mutta koska mittaus on suoritettu samaan aikaan samoilla välineillä ja samojen tekijöiden toimesta, oletan että jotakuinkin sinnepäin ovat tulokset menneet.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »
Onhan se niinkin niin.

Tuukka

 • *
 • Viestejä: 356
Re: Kokemuksia vaimentimista
« Vastaus #38 : Helmikuu 04, 2014, 14:24 »
Hei,Tuota juuri vähän hain kommenteillani, sen kummemmin ketään valmistajaa osoittelematta.Nuo M&K testin tasoiset vertailut ovat erittäin hyviä asiakkaalle kun vaimentimen hankinta on mielessä.  Tottakai äänenvaimennuksen lisäksi on monia muitakin kriteereitä hankinnassa, mutta kyllä vaimennustasot on tärkeä tietää luotettavasti.Meidän tuotteissa oli pieniä eroja omiin yleisimpiin mittauksiimme, koska testikaliiperit hieman erosivat kyseisille vaimentimille ja testit suoritettu eri mittareilla, olosuhteissa jne.Mutta se kuuluu asiaan ja pyrimme aina tämän tasoisiin testeihin toimittamaan tuotteemme.Terveisin!Tuukka Jokinen

Asesepänliike Ase Utra Oy
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

kema

 • *
 • Viestejä: 236
Re: Kokemuksia vaimentimista
« Vastaus #39 : Helmikuu 04, 2014, 15:35 »
Onko utran sl7 testattu 7mm rem magin kanssa? Nykyinen vaimennin hajoittaa kasan kuin jokisen eväät ja uutta etsinnässä. Kovin montaa ehdokasta ei ole ilmaantunut. Kokeillaan nyt vielä sorvissa suoristusta ja reiän porausta hieman isommaksi.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

Tuukka

 • *
 • Viestejä: 356
Re: Kokemuksia vaimentimista
« Vastaus #40 : Helmikuu 04, 2014, 15:51 »
7mm Rem Mag:illa emme ole SL7 vaimenninta testanneet vaan testikaliiperina on muiden ohessa toiminut .300 Win Mag.Vaimennin kyllä kestää ja niitä on asiakkailla käytössä myös tuossa kaliiperissa.Terveisin!Tuukka Jokinen

Asesepänliike Ase Utra Oy
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

ampuja

 • *
 • Viestejä: 159
Re: Kokemuksia vaimentimista
« Vastaus #41 : Helmikuu 04, 2014, 16:03 »
Tenttiin lukiessa tuli aihetta riipaiseva lause eteen. "Kun melutaso nousee 3db (jolloin melu kaksinkertaistuu) meluvaurion riski kaksinkertaistuu ja melulle turvallinen altistusaika puoliintuu"  Että ei se kuitenkaan ole ihan sama että onko vaimentimen teho 10 vai 30db.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »
Onhan se niinkin niin.

veeteetee

 • *
 • Viestejä: 266
Re: Kokemuksia vaimentimista
« Vastaus #42 : Helmikuu 04, 2014, 16:13 »
Äänenpainetason määritelmän (MIL-STD-1747) mukaan SPL = 20*lg(p/p0), missä p0 on kuulemisen alarajana pidetty paine 20 mikropascalia. Tuon kertoimen takia SPL-arvoissa jokainen 6 dB vastaa äänenpaineen kaksinkertaistumista, ei siis 3 dB.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

ampuja

 • *
 • Viestejä: 159
Re: Kokemuksia vaimentimista
« Vastaus #43 : Helmikuu 04, 2014, 18:35 »
Lainaus käyttäjältä: "veeteetee"
Tuon kertoimen takia SPL-arvoissa jokainen 6 dB vastaa äänenpaineen kaksinkertaistumista, ei siis 3 dB.


VIRHE! havaittu. kiitos korjaamisesta!No.. mahtuu tuohon 15db muutokseenkin siis kaksi kaksinkertaistumis tapahtumaa..
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »
Onhan se niinkin niin.

kema

 • *
 • Viestejä: 236
Re: Kokemuksia vaimentimista
« Vastaus #44 : Helmikuu 07, 2014, 09:39 »
Ompas vaikeaksi tehty vaimentimen osto suomenmaassa.BR-ei listaa mitään malleja tai hintoja missään.Jaki ei kerro magnumien kestosta mitään. Ilmeisesti RST Sniper kestää?SL7 ei löydy kaupoista. Ilmeisesti hinta liian törkeä.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »