Main Menu

Stiflat

Aloittaja SO, syyskuu 02, 2023, 08:17

« edellinen - seuraava »

SO

Häyhän toimitsijabriiffissä LSa sivusi aihetta paljasjalkakengät ja sen tiimoilta avataan. Kenkähommat on mennyt paljon eteenpäin ja uskallan liputtaa Vivobarefootin Forest ESC eteen. Kisassa näkyi paljon perinteisiä pitkiä vaelluskenkiä sekä Salomonin tennareita. Yksikään M/LE valmistaja ei ole vielä mukana, mutta tämä tulee olemaan iso juttu. Kokemuksia/ajatuksia?

J0le

Mitä enemmän tavaraa kannossa sitä tukevampi pohja+nilkka pitää kengässä olla. Jalkapohjan ja nilkan lihakset joutuu kovalle rääkille ja jos tukea ei löydy ne väsyy ja alkaa tulemaan rasitusvammoja. Näin ainakin omasta kokemuksesta voin sanoa. Joskus lenkkeilin paljasjalkakengillä ja huomasin aika nopeasti että ilman edes pientä iskunvaimennusta tärähtelyrasitus ei tee hyvää lihaksille ja nivelille kun aletaan menemään yli 10km. Vaati suhteettoman määrän lihashuoltoa ja pidemmän palautumisen. Joillakin voi toimia mutta itsellä ei.

SO

Minä olin myös skeptinen kun kuolematonta painoa on pitkälle päältä 100 ja maastossa retkestä riippuen maksimissaan +30kg. On käyty Kaldoaivit, Pältsat yms. ja en usko että jalka tarvitsee kovaa kenkää. Eikä kyse ole painosta vaan siitä miten jalka toimii. Itselle ei ole yhtään rakkoa tullut ko kengillä toisin kuin kaikilla muilla. Takavarana on Sealskinz joilla saa jalan kuivaksi ja kengät samoin. Lihashuollon suhteen on liikkuvuutta enemmän kuin kovilla kengillä. Tätä oma kokemus aiheesta.

J0le

Kirjoituksestani sai ehkä käsityksen että olen paljasjalkakenkiä vastaan, päinvastoin. Kengät ja varsinkin pehmeäpohjaiset kengät laiskistavat jalan lihaksia. Pyrin kesäisin olemaan paljain jaloin mahdollisimman paljon jotta pienetkin lihakset aktivoituisivat kesän aikana.

Laitetaan tähän nyt listamaisesti paljasjalkakengistä omat huomiot + ja -

+edistää jalan lihaskuntoa ja sitä kautta koko rangan hyvinvointia
+parempi tuntuma alustaan
+saa enemmän tehoja irti ponnistaessa
+äänettömyys metsässä liikuttaessa
+kuivuu paljon nopeammin kuin paksunahkainen kalvomaihari
+kevyt

-ei iskunvaimennusta
-isoilla kuormilla rasitusvammat
-isoilla kuormilla jos nyrjähtää niin nyrjähtää ihan kunnolla

Mielestäni normaalitouhuissa hyvät. Nahkainen maihari suojaa mielestäni paljon paremmin iskuilta, viilloilta ja pistoilta. Tietenkin materiaalit kehittyy kokoajan ja uusia innovaatioita tulee. Jäädään odottelemaan jos sotatouhuihin tehtyjä paljasjalkakenkiä tulee markkinoille. Trendi on kuitenkin ollut kokoajan kohti kevyempiä materiaaleja.

SO

Juuri näin. Onko tuosta isojen kuormien rasitusvammoista ja nyrjähtämisestä mitään dataa/tilastoa? Vai perustuuko olettamuksiin?

J0le

Kaikki subjektiivista omaa kokemusta mitä höpöttelen, ei ole mitään tilastoa esittää. Se mikä minulla toimii tai ei toimi on varmasti päinvastoin kuin jollain muulla.

Perkeleen_Luoma

Mites noilla pärjää sen 2/3 vuodesta kun maa on melko kylmä? Itsellä ainakin paikallaan ollessa on varpaat ne kun alkaa ensinmäisenä paleltamaan.
If you haven't failed, you're not trying hard enough.

Gozom

#7
Intohimoinen paljasjalkainen täällä hoi!
Itselläni on ollut paljasjalkakengät päivittäisessä käytössä vuodesta 2019 ja treeni/jumpassa noin 4-5 sitä ennen. Suosittelen niitä kaikille mutta, en kaikkiin tilanteisiin.

Ensin plussat
+ kevyet
+ jalkojen tuntoaisti kehittyy ja "herkistyy"
+ jalkoken lihaksisto kehittyy ja näin ollen estää nyrjähtämisiä sekä muita virheasentoja (tämä siis oma kokemus eikä mikään lääkärin lausunto)
+ kovettumia ei juurikaan muodostu eikä hierrä
+ eivät hiosta/haise ihan yhtä herkästi
+ kuivuvat nopeasti
+ on oikeasti aika kiva kun tuntee pinnan jonka päällä kävelee

Sitten ne miinukset
- itselläni jalat ova kasvaneet leveyttä sekä pituutta kengistä johtuen, joka on johtanut siihen että tavallisten kenkien käyttö on todella epämukavaa elleivät ne ole kaksi kokoa liian isot (=heiluu jalassa)
- pisto ja viilto kestävyys, eli pohja kestää kyllä yhtä paljon kuin muissakin kengissä mutta jokainen varmaan ymmärtää että 1cm naula tulee enemmän läpi 3mm pohjasta kuin 15mm
- jotkin mallit eivät näytä ihan niin tyylikkäiltä kuin oxford pukukengät ja muistuttavat hieman ankan räpylöitä

Sitten yleisiä huomioita
kylmyys kylmä tulee herkästi pohjasta läpi ja oli ongelma myöskin itselleni alussa mutta, ongelma ratkesi kunnollisilla talvipohjallisilla (sellaiset missä on foliota ja karvaa), kokoa isommat kengät jotta mahtuu villasukka sekä ihan vain sekin että verenkierto on parantunut joissain määrin, johtuuko tämä sitten kengistä vai onko placeboa en tiedä. Näistä on myöskin saatavilla talvi malleja.

väsymys tämä on varmasti se terän toinen puoli, eli jalat ovat herkistyneet ja askellus on tarkempi mutta tätä on vaikea toteuttaa esim. pitkällä kävelyllä missä on enemmän tavaraa mukana ja jossain vaiheessa alkaa jalat sekä pää väsymään jolloin ei jaksa keskittyä kävelyyn jolloin paljasjalkakeknien käyttö on aivan perseestä. Käytän niitä kylläkin kuitenkin aina retkeillessä ja muussa vastaavaassa touhussa jos tiedän ettei mitään ylimääräisiä 5km rinkka lenkkejä tule tapahtumaan.

totuttelu tässä voi kestää kauan ja tuhoakin voi saada aikaan. Itselläni siirtymä oli helppo ja täysin vaivaton johtuen lähinnä siitä että olin aina urheillut paljainjaloin sekä ruumiin rakenne oli kevyt. Mutta voin kuvitella että 95kg MIÄS joka on käyttänyt kapeita lenkkareita viimeiset 35 vuotta elämästään voi kokemus olla hieman toisenlainen. Tiedän ihmisiä jotka ovat pystyneet alussa käyttämään niitä vain joitakin tunteja päivässä minkä jälkeen jalat ovat loppu.

turvajalkinee noh näitä ei ole, tai ainakaan en itse ole löytänyt. Jos teet työtä jossa turvajalkineet ovat pakollisia niin vaihda työpaikkaa...

Loppujen lopuksi koen että tämä kenkävalinta on parantanut elämänlaatuani tai ainakin poistanut osaa kurjuudesta.
Suosittelen.

Edit: kirjotusvirheitä koittakaa kestää

Woodsman

Paljasjalkatöppösistä omat kokemukset olivat niin surullisia, että en mistään syystä niitä osta tai jalkaani vedä. Seuraavat oli itselle selkeästi suurimmat negat, positiivista löytyi aika heikosti.

-oma jalka on lähempänä räpylää kuin keskieurooppalaista salonkijalkaa -> ei löytynyt sopivaa kokoa/lestiä
-jalkojen kipeytyminen todella pahasti, syynä ylipronaatio ja lättäjalat
-liian "hyvä" tuntuma, omat jalkapohjat olleet "herkkiä" lapsesta saakka, eikä ainakaan näillä helpottanut
-kestävyys jäi epäilyttämään, itsellä metsään meno on oikeasti sitä, että mennään vaikeamman kautta sieltä missä ei ole kivoja polkuja tai nättiä mäntykangasta

Plussana tietysti keveys ja hyvä kuivuminen.

Kenkäkokeilusta sai toipua vajaan kuukauden, syynä varmasti nuo omat jalkojen rakenteelliset ongelmat ja se että yritti härkäpäisesti uskotella itsellä että kyllä se tästä. Palasin kiltisi tuttuihin ja turvallisiin Lundhagseihin ja en varmasti niistä enää lipeä. Lundhagseilla pystyy juokseen vielä 50+vee cooperin erinomaiseksi mutta paljasjalkatöppösillä loppuu mieheltä jalat kesken


SO

Itse olen aina ollut "kovien" kenkien kannalla, mutta kokemukset muuttavat ajatuksia. PJ-kenkä vaatii kylmällä tuplapohjallisen ja villasukkaa eikä tietenkään äärettömän kovalla pakkasella korvaa talvikenkää kuten ei muutkaan "tennarit". Uskon että uusilla materiaaleilla saadaan pohjiin naula-/viiltosuojaus kunhan joku valmistaja ottaa asian pöydälle.

Alkuun kun on vuosia käyttänyt paksuja kenkiä niin tuntuu ettei olisi kenkiä ollenkaan. Omissa on kovassa maastokäytössä (kivikot) pohja kestänyt paremmin kuin Lundhagseissa. Nykyiset kaipaa hieman tuotekehitystä kärjen kestävyyden osalta, mutta kaikki vie aikansa. Aikoinaan Jalaksen työkenkiin piti sikaflexillä tehdä kärki vahvikkeet ennenkuin tehdas heräsi asiaan... Yhtään nilkkaan tai jalkapohjaan kohdistuvaa vammaa ei ole tullut. Uskon että nilkka vahvistuu enemmän kun sen luontaiset lihakset joutuu töihin. Sama näkyy ajan kanssa polvissa, lonkassa ja selässä. PJ-kengät vaatii varmasti oppimista, mutta uskon että kannattaa kokeilla varsinkin jos kärsii kivuista taakan kanssa kävellessä. Mulla ainakin jalat eivät ole yhtään niin väsyneet päivän jälkeen (eikä rakkoja) kuin aiemmin kovilla kengillä. Känsät ovat myös kadonneet kokonaan kun paine jakautuu tasaisemmin.

Paskoja paljasjalkakenkiä ei kannata ostaa. (Ei sisällä tuotesijoittelua enkä saa provikkaa keneltäkään.)