Kirjoittaja Aihe: "Kahden paukun" aseet  (Luettu 16825 kertaa)

Mippi

  • *
  • Viestejä: 43
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #15 : Maaliskuu 05, 2007, 09:28 »
Lainaus käyttäjältä: "JpL"
Tuo on totta. Tämän todistaa mm. se ilmiö, että joku kivääri saattaa käydä kylmiltään hyvin, jos vaikka piipun reikä on muutaman millin kymmenensosan poskellaan. Kun ase alkaa lämpenemään, piipu käyristyy ja osunta katoaa. Kaverillani oli aikoinaan Tikan M07-haulikkorihla. Se oli erikoinen paketti siitä, että ensimmäiset kaksi laukausta menivät tasan vierekkäin, melkein koskettivat toisiaan 100 metristä. Sen jälkeen kun ammuttiin, kasa nousi (piipun lämpenemisestä arvatenkin) n. 4cm aiempia ylemmäs, jossa se sitten pysyi niin kauan, kunnes aseen annettiin jäähtyä, ja jälleen sama homma toistui, kasa meni jälleen keskelle tähtäyspistettä, ja samoin myös kasa nousi kun ase lämpeni.Käsittääkseni siis - kuin yhteenvetona - nämä häiriöt aseiden käynnissä johtuvat täsmälleen metallin lämpenemisominaisuuksista. Jännitteitä ei siksi ilmeisesti pystytä päästämään vaikka se tehtäisiin. Aseen piipunhan ei tarvitse lämmetessään muuttaa mittaansa kuin muutama millin sadasosan, ja kyllä se jo tuppaa näkymään - etenkin pidemmillä matkoilla.


Joissakin Tikan rihlakoissa vian syy seuraava: Oliko Tikassa se piippujen välinen side irti? Jos se jumii, niin silloin luotipiippu lämmetessään vääntyy, koska se ei pääse liikkumaan.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Mippi »

POM

  • *
  • Viestejä: 72
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #16 : Maaliskuu 05, 2007, 11:15 »
Kiitokset nimimerkille Hakoteillä tuosta PTK:n viitteestä. Sivuja on tullut joskus selailtua aiemminkin, mutta ei ihan totaalisesti läpiluettua.Mielenkiintoista ja järkeenkäypää tekstiä ja jostain muistin sopukoista palaili esiin jomman kumman kotimaisen(Sako tai Tikka) piipunvalmistajan prosessista julkisuudessa aikoinaan näkynyt kuva, jossa piipunreikää oikaistaan erikoisen näköisellä katosta riippuvalla ruoriratasta muistuttavalla härvelillä taivuttamalla. Mainittu aparaatti saattaa hyvinkin olla selitys aseeni käynnin erikoispiirteisiin eli kiero reikä on oikaistu ja luotu piippukankeen jännityksiä. Pitänee vaihtaa se jossain vaiheessa laadukkaampaan. Sakolta ei enää Tikka 65:een käypää raskasta piippua saakkaan Ruotsin Mauserin kaliberissa ja hyvä niin, jos tuo oikaisumenetelmä on vielä käytössä.No, onneksi kaikki aseeni eivät käyttäydy yhtä erikoisesti.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut POM »

Koheltaja

  • *
  • Viestejä: 3.294
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #17 : Maaliskuu 05, 2007, 11:41 »
Tikka 65 piippu ei ole tehty Sakolla takomalla ja väkisin oikaisemalla vaan se on aikoinaan tehty Tikkakoskella ja valmistusmenetelmä on lastuaminen. Ensin porataan kanuunaporalla kankeen reikä, kalvetaan, hoonataan ja vedetään rihlat rihlapenkissä, missään vaiheessa piippukankea ei taivutella mihinkään suuntaan. Erkki Mäkisellä on Tikkakosken entiset piippukoneet ja siellä valmistuu jännityksettömiä piippuja, iavan kuten aikoinaan Tikkakoskella :wink:
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Koheltaja »
Kylätason ampuja

POM

  • *
  • Viestejä: 72
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #18 : Maaliskuu 05, 2007, 12:28 »
Pitänee sitten vielä tarkistaa, josko vika löytyy Leupoldin puolelta. Se on Apelin jaloilla kiinni, joten niistä homma tuskin falskaa. Vaihdan kiikarin jossain välissä ja kokeilen, josko on tullut haukuttua väärää puuta.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut POM »