Kirjoittaja Aihe: Piekkarin päälle kunnollinen putki.... !!  (Luettu 2349 kertaa)

mattix

  • *
  • Viestejä: 174
Vs: Piekkarin päälle kunnollinen putki.... !!
« Vastaus #30 : Tammikuu 11, 2022, 09:03 »
Itselläni voisi olla mahdollisuuksia laittaa rahaa 3000 euroa tähtäimeen, mutta kun järki ei salli omalla käyttöasteella, käytön kovuudella ja alhaisella vaatimuksella ehdottomasta toimivuudesta sellaista temppua. Ei vain millään tuottopanos-suhde kohtaa ja rahalle löytyy muitakin käyttökohteita.

Jos kilpailisin tosissani, ampumamatkat olisivat keskisytytteisellä jatkuvasti +600m ja paukkuja menisi paljon tai mahdollisuus olisi lähteä kovaan tilanteeseen, niin kalusto olisi viimeisen päälle. Nyt riittää harrastelijan vehkeet, joten olen vilkuillut uusia ja käytettyjä putkia 1000-1500 € kategoriasta. Jos tarjolla olisi Steinerin military-malli käytettynä 1500€ (kuten on täällä myynnissä ollut), niin eipä tarvitsisi asiaa pohtia yhtään.

mohkofantti

  • *
  • Viestejä: 71
Vs: Piekkarin päälle kunnollinen putki.... !!
« Vastaus #31 : Tammikuu 13, 2022, 15:49 »
Kuten yllä mainittu. Että olisi mahdollista itselläkiin varmaan laitaa tuon 3000 € ostaa Pm II (esim)
Mutta onko mitään järkeä. Koska kuitenkin ammun melkein poikeuksetta hyvissä olo suhteissa ei sateessa ei niin pimeällä ettei erota muita maaston käyttäjiä.
Ja kun en osta työkalua vaan harraste toimintaa tukeevaa välinettä... Toki kaikki sano että valintahan on itse tehtävä ja näinhän se aina on ja tulee olemaankiin.

Mutta jos esim kiiina lasilla näkee klo 17.00 ja esim benderillä tuonne 17.20 niin omassa käytössä ja tarpeessa en nää järkee maksaa muutamasta minutista 3-4 kertaista hintaan...

Ainoastaan että kuvan laatu saisi olla selkeä ja Kromaattinen poikkeama saisi olla mielellään vähissä. Värin kylläsyys noh periaateessa jos kontrasti on liioteltu ehkä metästys hommissa pikkusen kelju tummaa eläintä jahdata kiikarilla jos rukkanen on puussa ? periaateella ja kärjistetysti.

Ristikko saa olla ohut. Melkein aina suurennos on 8-25 välillä mitä noita kiinan putkia ollut nimettömiä ja nimellisiä... Jos ffp ja paksu ristikko (iso suurennus ) mahdoton ampua kasoja jos kasojen halkasia on pienempi kun ristikon viivat.

Kun ampuu piekkarilla luodin lento aika on suhteelisen pitkä ja luodin putouma on suuri. Tähän kun lisätään suurennoksen muutaminen ja ristikon muutumien sfp putkessa niin soppa on valmis ei jatkoon. Tämän tietää ketkä on supparilla ampunut esim 50- 160m samalla istumalta tietää paljonko se pudotuksen ero on... Ja jos nopeesti haluais tehdä toistoja eri matkoille tilanne on lähes toivoton kasojen suhteen...

Hount

  • *
  • Viestejä: 52
Vs: Piekkarin päälle kunnollinen putki.... !!
« Vastaus #32 : Tammikuu 14, 2022, 09:02 »
Mielestäni Optika6 ainut puute on valaisu. Isommista kokemusta vain SFP-malleista, valaisua ei saa lähellekään tarpeeksi himmeälle. En usko että isoissa FFP-putkissa on sen parempi valaisu kuin SFP-malleissa. Pitäisi testata miten toimii auringonlaskussa vastavaloon, joka on tärkeä ominaisuus kyttäysputkessa. Omassa käytössä ollut lähes pelkästään supihommissa pimeän jo tultua.

Optika6 ajojahtiputkissa valaisu ei myöskään auta mitään päivällä (pl. joku synkkä kuusikko, tummaa elukkaa vasten) ja kokeiltu SFP- sekä FFP-mallit.

3-18x56 FFP Optika6:n alin kirkkaus on riittävän himmeä omasta mielestäni. Vertailukohtana on: Meopta R1r 3-12x56 ja Schmidt Bender Polar t96 4-16x56
Tuosta kolmikosta Optika6:n erottelukyky on huonoin, mutta itselle ei tule mieleen tilannetta että muilla kiikareista uskaltaisi ampua mutta Optika6:lla ei. En siis väitä etteikö jossain tilanteessa noiden kiikarien välissä olisi jokin ratkaiseva ero.
Se on kyllä fakta että Optika6:n valaistuksista hämäräammuntaa ajatellen viimeisimpiä kahta lukuunottamatta kaikki muut ovat todellakin liian kirkkaita. 

10.12.2021 (päivää vaille puolikuu) pilvisellä säällä eteläsuomessa näki ampua kaksi peuraa ilman keinovaloa 21 ja 22 välisenä aikana tuolla Optika6:lla.

Nyt karkaa piekkariputkikeskustelusta :D Mutta itsellä on piekkarissa Falcon m18+ 4-18x44 ja jos sen päivitän johonkin hieman selkeämpään lasiin, niin ehkä Vortex Diamondback Tactical 6-24x50, lähinnä siksi kun oma käyttö piekkarilla ei sisällä pimeässä ammuntaa, muuten siihen tulisi varmaan samanlainen Optika6 3-18x kun nykyisessä peurapyssyssä on.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 14, 2022, 09:10 kirjoittanut Hount »

jthyttin

  • *
  • Viestejä: 1.181
Vs: Piekkarin päälle kunnollinen putki.... !!
« Vastaus #33 : Tammikuu 14, 2022, 09:46 »
Voi olla että noissa Meoptoissa on malli- ja jopa tuotantoaikakohtaisia eroja niin paljon että jokainen on yksilönsä. Siis tarkoituksellisia eroja, laadullisista en sano mitään.

Käyttöön jääneessä 3-18x50 SFP (ristikko 4C) mallissa valaisussa ei mitenkään erotu pari matalinta tasoa vaan kirkkaus kasvaa suht tasaisesti. Synteettisillä musta/valko-testeillä erottelukyky on semmoista Varipointin tasoa kun alkaa hämärtää.

Mitä tulee kellonaikoihin ja näkyvyyksiin, varsinkin Etelä-Suomessa ja pilvisellä säällä, paikka vaikuttaa todella paljon. Jos taajaman, tehdasalueen tms. valot peilaavat pilvistä niin oikeastaan koskaan ei edes "tule yö".