Kirjoittaja Aihe: Tarkka-ampujan asehihna  (Luettu 4804 kertaa)

MOj

 • *
 • Viestejä: 721
Vs: Tarkka-ampujan asehihna
« Vastaus #15 : Tammikuu 04, 2022, 17:33 »
Ainakin nimimerkki MOj kantaa TRG:ta rinnalla metsästystilanteessa, hän tietänee siihen sopivista hihnoista.


Mulla ei näistä uusimmista markkinoilla olevista hihnoista ole juuri kokemusta. Varmasti noista mainituista löytyy ihan kelvollinen vaihtoehto. Aikanaan on tullut remuttua paljonkin eri hihnojen kanssa, kunnes kyllästyin näihin niiden vajavaisuuden takia ja suunittelin itse kantojärjestelmän. Mulla on modattu Eberlen reppuun valjaisiin etupuolelle hihnat , missä ase on Eberlen pikalukoilla (nopea irrottaa) poikittain piippu alassuin ase noin navan korkeudella, niin että perä tulee oikeaan kainaloon. Äärimmäisen tasapainoinen kannettava ja voi kävellä vaikka kädet taskussa. Aseen saa myös lannevyöllä tarvittaessa heilumattomaksi kroppaan kiinni.

Remmit ovat Eberlen tuotantoa (jonkinlainen ir-suojauskin siis löytyy), ja suunniteltu ja mitoitettu niin, että ase  kiristyy ampuma-asentoon ilman säätöja seisten ilman tukea molemmat remmit kiinni sekunnissa. Monopod tuelta  toinen remmi auki (pikalukko), polvelta ja istuen molemmat remmit kiinni. Hyvän asennon saa näihinkin erittäin nopeasti.

Pitempää muutaman tunnin kävelysessioita varten (esim. leiristä kanalintumetsällä) olen tehnyt valjaat (modattu Eberlen valjaista) mihin on kiinteästi ommeltu flush cup pikakiinnikkeet. Näillä TRG bipodilla on selässä on kuin p*ska junttilan tuvan seinässä, sitä hädin tuskin huomaa, ei heilu kovemmassakaan menossa yhtään. Nämä menee pieneen tilaan ja on repussa mukana aina. Tällöin kulkee vyöllä taktinen vyölaukku, mihin sopii kaikki tarpeellinen sekä vähän evästä, sekä käsivarressa vielä Wiebadin kuutio eri ampuma-asentoihin.

Kohtuu paljon on tullut käytettyä aikaa kaikenlaisiin kantojärjestelmiin ja olen kyllä nykyiseen tosi tyytyväinen.

Off topic: Sain juuri valmiiksi ”kantojärjestelmän” talviolosuhteisiin syvään lumeen. Rakentelin tarkka-ampujan/latvalinnustajan ahkion, mitä työnnetään lumikengät jalassa (voi myös vetää suksilla). Syvässä lumessa ampuma-asennon saaminen on joskus vaikeaa, työlästä ja hidasta, mutta tästä pystyy ampumaan polviltaan ahkion takaa tason päältä. Saa erittäin hyvän asennon nopeasti. Ahkiota voi liikuttaa kivääri valmiina ampumatasolla (kiinnitysjärjestemä tätä varten). Runko alumiinia, ei paina mitään. Pikakiinnikkeillä ampumatason pohjassa integroituna akkumoottorisaha (hiljainen ja kevyt), kirves, tukkisakset, ja lumilapio niin ahkio jää kokonaisuudessaan muille tarvikkeille (kivääri, reppu ym.) Rungosta löytyy Integroitu teleskooppisauva myös tuulimittarille. Koko paketti on lumicamo maalattu ja lisäksi sen saa nopeasti piiloon luminaamioverkolla, joka on modattu tätä varten, näkyviin ei jää kuin ylös vedetty tuulimittari ja kiväärin vaimennin. Ahkio on kokoontaitettava ja sopii farmariautoon. Tuli aika helvetin hieno, vaikka itse sanonkin. Tämä saa tulikasteensa tammikuun lopulla ukkoteerijahdissa.

Edit: tekstiä lisätty.

« Viimeksi muokattu: Tammikuu 04, 2022, 18:36 kirjoittanut MOj »

K.Helin

 • *
 • Viestejä: 378
Vs: Tarkka-ampujan asehihna
« Vastaus #16 : Kesäkuu 22, 2022, 19:37 »
TAB Gear PRS sling on varta vasten suunniteltu tarkkuuskiväärille. Se, että asetta pystyy kantaamaan sekä selässä että patrol carryssä sekä polvelta ammuttavuus ovat mielestäni aika plussia tuolle hihnalle. Tässä valmistajan video: https://www.youtube.com/watch?v=JflObnFNvyM

Tarzan

 • *
 • Viestejä: 43
Vs: Tarkka-ampujan asehihna
« Vastaus #17 : Kesäkuu 22, 2022, 19:45 »
Itselläni on tämä. https://www.brownells.fi/Coyote-POSITIONAL-RIFLE-SLING-SHORT-ACTION-PRECISION-INC-Nylon-2-point-Sling-15-100036466

Ehkä hieman PRS-henkinen TA-pyssyyn, mutta pidän käsivarren ymäpri heitettävästä "asentoammunta"lenkistä. Oma kiväärini on tällä hetkellä liian painava hihnatuelle, mutta pari limppua kun ottaa pois niin se on oikein mukava lisätuki.

Ulfhednarilla on vastaava. https://www.brownells.fi/EU2002452

Lisäksi pidän karabiineriä vyöllä ja hihnassa, jotta voin nopeasti ottaa hihnakiristyksen vyöltä (siis siten, että kropan paino stabiloi asetta).
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 22, 2022, 19:52 kirjoittanut Tarzan »

HJu

 • *
 • Viestejä: 7.320
Vs: Tarkka-ampujan asehihna
« Vastaus #18 : Heinäkuu 20, 2022, 10:20 »
Pulttilukkokiväärillä hihnatuella ampumisesta en ole oikein löytänyt hyviä ohjeita, YuoTubessakin suurin osa videoista on joko US Armyn nahkahihnalla (ei sovellu aseen kantamiseen maastossa edes huonosti) tai sitten ampujantakkiin kiinnitettävillä kisahihnoilla.

Itseä kiinnostaisi Pautacin ja vastaavien modernien TA-hihnojen käyttö ammunnan tukena. Löytyykö hyviä vinkkejä tähän tarpeeseen ?
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 16, 2022, 09:36 kirjoittanut HJu »
Terveisin,


HJu

Hietala2

 • Yhdistyksen ystävät
 • ***
 • Viestejä: 53
Vs: Tarkka-ampujan asehihna
« Vastaus #19 : Heinäkuu 20, 2022, 10:36 »
Käänsin Pautacin kiristyssysteemin niin, että etutukkiin kiinnitettävä hihnan pää jää vapaaksi(tyyliin Vickers) lisäksi kun pistää etutukin qd kiinnikkeen oikealle puolen( oikeakätinen ampuja) ja takatukin qd kiinnike on aika lähellä takaylänurkkaa, niin ihan ok toiminta ja säädettävyys. Jos säätö luistaa, niin Mastonin rubber compilla saa lisää kitkaa hihnaan.

Poikanen

 • *
 • Viestejä: 346
Vs: Tarkka-ampujan asehihna
« Vastaus #20 : Elokuu 28, 2022, 23:35 »
Pulttilukkokiväärillä hihnatuella ampumisesta en ole oikein löytänyt hyviä ohjeita, YuoTubessakin suurin osa videoista on joko US Armyn nahkahinalla (ei sovellu aseen kantamiseen maastossa edes huonosti) tai sitten ampujantakkiin kiinnitettävillä kisahihnoilla.

Itseä kiinnostaisi Pautacin ja vastaavien modernien TA-hihnojen käyttö ammunnan tukena. Löytyykö hyviä vinkkejä tähän tarpeeseen ?

Tässä tuote joka on tehty tuohon ja josta mulla ei ole mitään kokemuksia. Mulla on käytössä VTAC:in joku tavallinen topattu metallisilla soljilla ja se on ihan laadukas ja hyvin tehty. Pehmusteet tosin syö turhan paljon säätövaraa rinnalla kannettaessa mistä jthyttin tuossa ylempänä tais puhua. Mallejahan heillä on paljon sekä toppauksilla että ilman ja muovisilla tai metallisilla soljilla.

section6

 • *
 • Viestejä: 41
Vs: Tarkka-ampujan asehihna
« Vastaus #21 : Joulukuu 11, 2022, 21:46 »
Nyt kun on hyvistä hihnoista jo keskustelua niin mikä on tämän ajan paras hihnakiinnekemalli ja mihin kohti tukkia ne kuuluu oikeakätiseen kivääriin ruuvata.

Toisessa kiväärissä on UIT-kisko tukinsivussa. Onko siitä hyötyä vai haittaa.

Finnfire

 • *
 • Viestejä: 617
Vs: Tarkka-ampujan asehihna
« Vastaus #22 : Joulukuu 12, 2022, 08:49 »
Flushcupit, mielellään pyörimisrajoitettuna versiona. Itsellä hihna on perässä aseen vasemmalla kyljellä ja edessä oikealla , rinnalla kantaessa ase pysyy pystyssä ja polvelle pudottaessa sopivan tiukka hihna toimii tukena.

ttimonen

 • *
 • Viestejä: 41
Vs: Tarkka-ampujan asehihna
« Vastaus #23 : Joulukuu 12, 2022, 09:14 »
Flushcupit, mielellään pyörimisrajoitettuna versiona. Itsellä hihna on perässä aseen vasemmalla kyljellä ja edessä oikealla , rinnalla kantaessa ase pysyy pystyssä ja polvelle pudottaessa sopivan tiukka hihna toimii tukena.

Onko pyörimisen rajoitin siinä tukissa olevassa insertissä/kupissa vai löytyykö itse pikakiinnikkettä sellaisena ? Ärsyttävää ku aina pyörii rupelille, muuten näppärä systeemi.

HxM

 • *
 • Viestejä: 196
Vs: Tarkka-ampujan asehihna
« Vastaus #24 : Joulukuu 12, 2022, 09:16 »
Jep, pyörimisrajoitetut QD-kupit upotettuna. Itsellä on kaikissa pyssyissä kupit vasemmalla kyljellä, samaan tyyliin kuin Tikka UPR:ssä tai Bergara B14 HMR:ssä, mutta perässä oleva kiinnike vähän ylempänä, niin olalta ampuessa hihna tulee vielä mukavammin olan yli. Samalla painopiste tulee myös alemmas, jotta ase ei pyrkisi kippaamaan kiikarin painosta.

Säädettävä hihna Magpul MS1 noihin kiinni, niin on kätevä pitää asetta rinnalla ampumavalmiina ja erittäin kätevästi voi pyöräyttää aseen kainalon alta selkään piippu ylöspäin ja tiukata hihnalla tukevasti kuljetusasentoon.


Pyörimisen rajoitus on QD-kupin ominaisuus. Esim. Grovtec limited rotation. On noita muunlaisiakin

Ippe69

 • *
 • Viestejä: 493
Vs: Tarkka-ampujan asehihna
« Vastaus #25 : Joulukuu 12, 2022, 15:16 »
Mulla oli aiemmin qd-kupit mutta totesin HK-hookit joiltain osin paremmiksi.
Ensinnäkin qd-kiinnikkeet jäätyivät joillain keleillä. Toiseksi ne ei ole eri merkkien kanssa monesti yhteensopivia ja on arvokkaissakin tukeissa tullut vastaan kuppeja johon ei magpulin hihnakiinnike sopinut.
Hk-hookilla hihnan käyttäminen 1-pisteisenä onnistuu ilman ylimääräisiä härpäkkeitä.
Hk-hookille sopivia kiinnityspisteitä on paljon helpompi tehdä itse soveltaen, esimerkiksi silmukkaruuvista.
Ainoa etu qd:llä on siistimpi ulkonäkö varsinkin kun käyttää ilman hihnaa.