Kirjoittaja Aihe: Hylsyjen puhdistus  (Luettu 5806 kertaa)

Kumpumäen seppä

 • *
 • Viestejä: 81
Vs: Hylsyjen puhdistus
« Vastaus #30 : Helmikuu 17, 2021, 09:32 »
Anyway asehommiin on ihan turvallisiakin aineita jolloin aivojen ja keuhkojen pehmittäminen teollisuuskemikaaleilla ei ole mikään pakko vaan ainoastaan oma valinta.

Ehkä olisi paikallaan mainita tässä, mitkä olisi näitä turvallisia ja hyväksi havaittuja aineita.

Samoin kun noista märkä tumblereissa käytetyistä aineista olisi kiva kuulla lisää mielipiteitä.

HJu

 • *
 • Viestejä: 6.659
Vs: Hylsyjen puhdistus
« Vastaus #31 : Helmikuu 17, 2021, 10:11 »
BoreTechin aineet ovat mielestäni melko jees jos kuparia pitää poistaa. Forrest Milfoam on ilmeisesti melko vähämyrkkyinen mutta ei myöskään poista kuparia kovin nopeasti. En minä näitäkään joisi tai söisi ja pyrin käyttämään suojahanskoja aseöljyjen kanssa.

En ole syöpälääkäri tai kemisti joten jokainen tekee omat päätöksensä soveliasta aineista. H20 eli vesi liikaa nauttina on sekin hengenvaarallista joten sellaista ainetta ei olekaan etteikö sillä voisi itseään vahingoittaa.

Myrkyn erottaa turvallisesta yleensä konsentraatio. Liika on aina liikaa, vaarallisiksi katsotuissa aineissa vähäinenkin altistus on haitallista.
Terveisin,


HJu

Mk-0

 • *
 • Viestejä: 117
Vs: Hylsyjen puhdistus
« Vastaus #32 : Helmikuu 17, 2021, 11:28 »
Siksi ihmeessä että Bräkleen aiheuttaa syöpää. Syöpä taas on tauti johon kuolee kun on ensin kitunut letkuissa sairaalassa muiden kustantamana kuukausia tai jopa vuosia. Jos siis saa pahanlaatuisen syövän. Voi syöpään toki kuolla nopeastikin

Siksi ihmeessä sen käyttö kannattaa lopettaa asehommisaa kun parempiakin aineita löytyy.

Miljoona muutakin asiaa aiheuttaa syöpää ja sen voi saada myös tekemättä yhtään mitään.
Kun koko ikänsä on ollut moottoreiden ja muiden mekaanisten laitteiden kanssa tekemisissä niin työn, kuin harrastuksien kautta mihinkä eri kemikaalit, ohentimet, sekä liuottimet ovat aina kuuluneet, niin oma mielipide on että niitä kannattaa kunnioittaa, eikä pelätä.

Peränkävijä

 • *
 • Viestejä: 333
Vs: Hylsyjen puhdistus
« Vastaus #33 : Helmikuu 17, 2021, 11:48 »
Itse heräsin siinä vaiheessa kun polttoöljy alkoi maistua joka kerta suussa kun sitä meni käsille. Tuohon asti en paljoa suojaimista välittänyt.

Elimistön suojaus pettää joku päivä, eikä sen tarvitse olla se pahin myrkky joka sen lopulta tekee.
<t></t>

HJu

 • *
 • Viestejä: 6.659
Vs: Hylsyjen puhdistus
« Vastaus #34 : Helmikuu 17, 2021, 12:36 »
Jos palataan hylsyjen putsaamiseen niin radalta kerättyjen 223 Remin isompien hylsymäärien (yli 100 hylsyä, tyypillisesti +500hylsyä)  osalta toimin seuraavasti:

- hylsyt astiaan johon lisätään kuumaa vettä (niin lämmintä kuin hanasta tulee) ja tilkka tiskiainetta sekaan, hämmetään puukepillä
- kaadetaan vesi viemäriin
- hylsyt laitetaan kuivumaan pyyhkeen päälle autotallin lattialämmityslattialle (tämä pesu yleensä aina jos vieraita hylsyjä kerätty. Omalla kiväärillä ammuttuja ja kiväärin hylsynkerääjällä kerättyjä en yleensä pese)
- kuivat hylsyt rasvataan Dillonin Case Lubricant spraylla, odotetaan 5 min jonka jälkeen
- täyssupistus
- nallitaskujen krimpin poisto ja pituuden tarkastus patruunatulkissa, ylipitkät tirmmataan lyhyemmiksi
-hylsyt pariksi tunniksi purutumbleriin jonne lisätään Dillonin Rapid Polish -ainetta
- hylsyt kannellisiin säilytysastioihin odottamaan lataamista

Ysimillin hylsyt tumblaan kerran ja lataan Dillonissa. En tosin kovin rapaisia ysin hylsyjä vaivaudu edes keräämään. Non-toxic hylsyt pistän metallinkeräykseen suoraan, ne tunnistaa yleensä suuresta vastauksesta täyssupistusvaiheessa. Syynä krimpattu nalli ja/tai liian ahdas nallikanava.

338LM:n hylsyt tumblaan ennen täyssupistusta ja täyssupistamisen jälkeen poistaakseni supistusrasvan. Lataussatsi on yleensä 50ptr erä koska patruunat ovat 50ptr bokseissa jotta saman hylsyerän hylsyille tulee saman verran latauskertoja ja eivät mene muiden erien kanssa sekaisin. 284 Win ja 308 Win käsittelen yleensä 100 hylsyn erissä. Nämä erät mahtuvat kerralla minun tavallisiin tumblereihin.

Tumblereita minulla on kaksi joista toinen on dedikoitu likaisten hylsyjen tumblaamiseen ja toinen hylsyrasvojen poistoon. Kyse siis lähinnä purujen likaisuusasteen hallinnasta. Rasvanpoistopurut siirtyvät aikanaan likaisten hylsyjen tumbleriin ja sieltä purut menevät roskiin. Rasvanpoistotumbleriin lisään sitten uutta purua.

Purukulhojen seiniin kertyy ajan saatossa rasvaa, kiillotusaineitta ja ilmeisesti jotain nallijämiä. Töhkän saa parhaiten irti Bräkleenillä, räteillä ja sopivalla puutikulla. Bräkleenin kanssa turaan ulkoilmassa nitriilihanskat kädessä. Tumblerit tarvitsee puhdistaa ehkä kerran kahteen vuoteen omilla lataamismäärillä. Bräkleenpurkki kestää tässä käytössä arviolta luokkaa 10 vuotta. Nykyinen on kestänyt nyt 5v.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 17, 2021, 12:39 kirjoittanut HJu »
Terveisin,


HJu

Perkeleen_Luoma

 • *
 • Viestejä: 1.229
Vs: Hylsyjen puhdistus
« Vastaus #35 : Helmikuu 18, 2021, 03:36 »
Märkätumblauksessa käytössä ihan fairy. Kun pesu on tehty, niin säiliöstä likainen vesi pois.
Tilalle lämmintä vettä ja luraus astinkirkastinnestettä, 15min ajoa. Se saa hylsyt säihkyvän kirkkaiksi ja jättää suojakalvon, joka estää messinkiä hapettumasta ja tummumasta.

If you haven’t failed, you’re not trying hard enough.

expressload

 • *
 • Viestejä: 217
Vs: Hylsyjen puhdistus
« Vastaus #36 : Helmikuu 21, 2021, 11:00 »
Hylsyjen puhastukseen otan käyttöön mainittuja pesusynsteemejä perinteisen reikäastiassa ravistelun ja vesihuuhtelun lisäksi..fairyä ja astianpesukoneen pesuainetta varmaankin,kuivaus kuten ennenkin..
Tämä vain 9mm tölkeille jotka ammunnan jälkeen keräilen talteen,yleensä betonilattialta..miedosta latauksesta johtuen joskus hieman nokisiakin ovat..muut kaliberit 357/454/308 noukin suoraan takaisin laatikkoon,joten isompia pesutarpeita ei ole ja jos tarvetta on niin yllämaittu prosessi niillekin.
Tärkeintä antia oli bräkleenipurkin siirtyminen moottoripyörän jarrulaikkojen pesemiseeen ja hyllyssä pölyttynyt lamppuöljykannun sisältö siirtyy piippujen puhdistusaineeksi,menekki on vähäinen koska yleensä tampoonin nokassa vetelen piippuun..aliäänipiippuun kokeilin ja ainakin puhtaita tolloja tuli lopuksi rassin nokassa..kuinkahan liukkaasti ensimmäiset luodit tulevat puhdistuksen jälkeen?
En tuolla bräklenillä ole ennenkään käsiäni pessyt enkä isommin ihokontaktiakaan hankkinut...mutta parempi ei yhtään kuin edes vähänkään.

BT1

JoensuunSAR

 • *
 • Viestejä: 320
Vs: Hylsyjen puhdistus
« Vastaus #37 : Helmikuu 22, 2021, 19:06 »
Aloittajan kysymykseen vataus...
Märkätumblaus piste.

Eli ensin hylsyjen huuhdonta irtohiekasta jne.
kuivatus.
Sitten supistukset, trimmaukset jne.
lopuksi märkätumblaus ja kuivuriin.
on kuin pakasta vedettyä hylsyä...Mitä käytät liuoksena?
Todella puhdasta jälkeä saat aikaiseksi.

Jan I

 • *
 • Viestejä: 265
Vs: Hylsyjen puhdistus
« Vastaus #38 : Helmikuu 22, 2021, 22:56 »
Juu, ei ole kai mikään salaisuus tämä...
Aivan turhaa leikkiä millään aineksilla tai sekotteilla sun sellaisilla etikoilla, hakee vaan lähimmästä kaupasta sitä parhainta ja kalleinta Fairy Platinium plus konetiskiaine tabletteja, yksi sellainen, käden lämpöistä vettä ja kolme tuntia pyöritystä.
Kun rumpu ja pinnit ovat puhtaita niin tulos on aina ensiluokkaista...

Toinen hyvä on Lymanin Turbo ultraääni pesuaine ja Lemishine yhdistelmä mutta, turhan hankalaa saada ja turhan kallista, tuo Fairy tabletti ajaa saman asian.
Fac ut vivas

jeejee

 • *
 • Viestejä: 77
Vs: Hylsyjen puhdistus
« Vastaus #39 : Helmikuu 23, 2021, 10:12 »
jep kyllä märkätumblaus on ehdottomasti parasta,aiemmin tuli ultralla pestyä mutta märkätumblerilla tulee paljon parempaa jälkeä ja ite touhunnu hylsyt seuraavassa järjestyksessä                           1. irtoroskat ja nallien poisto                                                                                                                                                                                                                                                    2.märkätumblaus 2 tuntia ,pesuaineena tuntuu toimivan kaikki nestemäiset astianpesuaineet                                                                                                                                                          3.kuivaus                                                                                                                                                                                                                                                                                     4.supistukset/trimmaukset ,paljon mukavampi tehdä puhtailla hylsyillä ja mahdolliset vauriot näkee paremmin                                                                                                                                                                                          5.rasvan poisto 15min ultraäänipesurissa+kuivaus

Kumpumäen seppä

 • *
 • Viestejä: 81
Vs: Hylsyjen puhdistus
« Vastaus #40 : Helmikuu 23, 2021, 16:08 »
Minkä kokoisia pinnejä noissa käytetään ja kuinka paljon niitä tarvitaan suhteessa hylsyjen määrään?

Perkeleen_Luoma

 • *
 • Viestejä: 1.229
Vs: Hylsyjen puhdistus
« Vastaus #41 : Helmikuu 23, 2021, 16:32 »
Minkä kokoisia pinnejä noissa käytetään ja kuinka paljon niitä tarvitaan suhteessa hylsyjen määrään?

Tuossa esim. Frankford Arsenalin mitä itse käytän. Kahden paunan erä.
https://www.amazon.com/Frankford-Arsenal-Stainless-Reloading-Separately/dp/B08JVYQ7FN
If you haven’t failed, you’re not trying hard enough.

jthyttin

 • *
 • Viestejä: 1.106
Vs: Hylsyjen puhdistus
« Vastaus #42 : Helmikuu 23, 2021, 18:20 »
Ettei nyt kukaan kuvittele kuvan läjän vastaavan kahta paunaa, teräksen tiheys huitelee jossain alta 8 kilon per litra eli paljonko on 2 paunaa? Pari desiä?

Frankford näyttää suosittelevan 2lbs pinnejä ja 300kpl 223 hylsyjä pikkutumbleriin jonka tilavuus on 3.3 litraa. Isompaan seiskalitraiseen 5lbs pinnejä ja tuhat 223 hylsyä.

Perkeleen_Luoma

 • *
 • Viestejä: 1.229
Vs: Hylsyjen puhdistus
« Vastaus #43 : Helmikuu 23, 2021, 19:14 »
Ettei nyt kukaan kuvittele kuvan läjän vastaavan kahta paunaa, teräksen tiheys huitelee jossain alta 8 kilon per litra eli paljonko on 2 paunaa? Pari desiä?

Frankford näyttää suosittelevan 2lbs pinnejä ja 300kpl 223 hylsyjä pikkutumbleriin jonka tilavuus on 3.3 litraa. Isompaan seiskalitraiseen 5lbs pinnejä ja tuhat 223 hylsyä.

Suottaapi olla et löytyy itseltä tuo 5lbs, kun on iso pytty. Täytyypi joku kerta punnita.
If you haven’t failed, you’re not trying hard enough.

POM

 • *
 • Viestejä: 72
Vs: Hylsyjen puhdistus
« Vastaus #44 : Huhtikuu 02, 2021, 00:46 »
Märkätumblaus on mielestäni aivan omaa luokkaansa hylsyjen puhdistuksessa. Purutumbleriin tuli kyllästyttyä melko nopeasti vaikka saihan silläkin puhdasta aikaan kun tarpeeksi pitkään jauhoi. Mutta se pöly oli melko sietämätöntä ja tuskin kovin terveellistä, kun tumblauksen jälkeen purut sillä 'kampikirnulla' erotteli hylsyistä ja kaateli takaisin tumbleriin ym.

Märkätumblerilla ei tuohon törmää ja ihan tavallinen Fairy on ainakin minun tapauksessa riittänyt pesuaineeksi, enkä nyt ole niin vakuuttunut, tarvitsisiko sitäkään. Pari tuntia pyöritystä ja puhdasta tulee. Hylsyt kampikirnuun pinnien erottelemiseksi, pyörityksen jälkeen huuhdonta ja miedolle lämmölle sähköuuniin kuivumaan.

Ensimmäisen kerran käsittelin jo valmiiksi supistettuja hylsyjä testatakseni laitetta ja hyvinhän se toimi, MUTTA: toista erää ladatessa satuin ihan vahingossa aivan viimeisiä hylsyjä ruudittaessa huomaamaan, että yhdessä hylsyssä (.308) oli pinni juuttunut hylsyn sisään poikittain. Pinni tuskin ammuttaessa olisi hylsyyn jäänyt, mutta olisiko se lentänyt piipusta ulos vai jäänyt piippuun? Jos jäisi piippuun, aika tiukka laukaus seuraava? En halunnut testata moista, ruuditetut hylsyt tyhjennykseen, mutta toista juuttunutta pinniä ei löytynyt. Ensimmäinen lataamani 50 patruunan erä oli onneksi vielä ampumatta ja seuraavksi purin ne: kahdessa patruunassa oli pinni sisällä poikittain!

Noiden kokemusten pohjalta lisäsin proseduuriin kuivatuksen jälkeisen 'pinnitarkastuksen'.