Kirjoittaja Aihe: Älyviireillä ELR kisan voittoon  (Luettu 690 kertaa)

Long Range

 • *
 • Viestejä: 336
Älyviireillä ELR kisan voittoon
« : Lokakuu 30, 2021, 05:36 »

Älyviirit ovat tulleet sallituiksi kasa-ammunta kisoissa.Törmäsin juttuun jossa lyhyen aikaa harjoitellut ELR ampuja oli pessyt perinteisiä tuulenluku laitteita käyttäneet konkarit.

www.wirelesswind.com/hitting-the-target/

Hymyilin lukiessani,että mitähän Simo Häyhä tuumii pilven reunalta meidän kaikista elektronisista härpäkkeistä....

Ohje häneltä voisi olla,että säilyttäkää EHDOTTOMASTI luonnon merkkien lukutaidot teknisten apuvälineiden käytön ohella.

Jos/Kun tulee blackout vaikka karttaohjelmaan,on hyvä jos on kartta&kompassi ja hyvä suunnistustaito mukana.

Niin, mitäs Lapin mies tekikään kun eksyi metsään...Päätti lähteä kotiin...

Timppa

Ps. Onhan nuo tekniset apulaitteet pirun hyviä kun harjoitellessa vertaa omaa "luonnonluku taidolla" arvioitua tulosta härpäkkeiden näyttöön.Vaikkapa etäisyyyttä.

Kumpumäen seppä

 • *
 • Viestejä: 81
Vs: Älyviireillä ELR kisan voittoon
« Vastaus #1 : Lokakuu 30, 2021, 20:54 »
Elektroniset apulaitteet on mielestäni hyviä apuvälineitä. Kuitenkin aina pitää perusasiat opiskella niillä välineillä, millä joutuu itse vaivaamaan päätään, käsiään jne. Aina välillä esim. kuunnellut kun joku asiasta mitään tietämätön selittää kuinka helppo jollain CNC-koneella olis tehdä ihan mitä vaan, vaikka itse ei ole ikinä piirtänyt mitään Cadillä, eikä koneistanut mitään millään perinteisillä koneilla. Kaikki samat lainalaisuudet siinä koneistuksessa toimii, hoiti sen terän liikutuksen käsi tai servomoottori.

Eli ensin on opiskeltava perusasiat. Alkuunhan tuolla kasa puolella on tietysti se tilanne, että varasuunnitelma on olemassa. Eli jos siellä on yksi tai kaksi älyviirien käyttäjää, niin vierestä löytyy molemmin puolin perinteiset viirit. Toisekseen älyviirit pystyy maalaamaan näkyvillä väreillä ja varustamaan hännillä, niin ollaan liki perinteisissä viireissä, vaikka äly jostain syystä kaikkoaisikin laitteista. Periaatteessa koskaan ei voi olla liikaa tietoa. Pitää vaan itse päätellä mihin omat ratkaisunsa nojaa. Eikä niitä älyviirejä sinne puun latvaan pysty viemään. Siellä missä se lintu istuu, on kuitenkin ihan eri tuuliolot, kun siellä maan pinnalla. Tietysti jos olisi Drone mittaamassa sitä tuulta. Tosin silloin tuskin olisi enää sitä lintua.

MTä

 • *
 • Viestejä: 135
Vs: Älyviireillä ELR kisan voittoon
« Vastaus #2 : Lokakuu 30, 2021, 23:17 »
Jos minulla olisi ylimäärin eurojenejä mahdottomasti, niin rakentaisin/rakennuttaisin tuulenlukuopiskelu -systeemin: 360-kamera, "kiikari kamera", stereo mikrofoni, sektorille älyviirejä luontoon ja streamaus Youtubeen.
Pari minuuttia streamiä pelkällä kuvalla ja sen jälkeen pari minuuttia kuvaan päälle tuulen suunta ja nopeus mittauspisteessä. Sen verran eroa vaihdoissa, että ehtii rauhassa tehdä merkintöjä.
Sitten voisi tilanteiden mukaan ihmetellä ja opetetella tuulenlukua eri olosuhteissa ja paikoissa. Tulevaisuudessa vielä VR laseilla ja hyvillä kuulokkeilla.

Ei toki korvaa mitenkään oikeaa ihmettelyä, mutta tukee sitä.

Long Range

 • *
 • Viestejä: 336
Vs: Älyviireillä ELR kisan voittoon
« Vastaus #3 : Lokakuu 31, 2021, 05:50 »
Jos hiukan pohditaan kuinka tarkasti tuuli pitäisi pystyä arvioimaan osuakseen jo ekalla.Jätetään suosiolla kasa-ammunta pois,koska kun siellä pitää saada 4-6 mm:n keskihajonta 100 m:iin parhaimmillaan,niin silloin kuulien on lähdettävä about 0,1-0,4 m/s tuulenlukutarkkuudella sivutuulessa.Ja siellä ei tartte osua ekalla kuten olisi hyvä metsässä/ tarkka-ampujalla tehdä.

Otetaan vaikkapa nallipyssy 6 PPC ja sen tuulenvienti 300 m:iin vaikkapa Sierra 70 gr HPBT luodilla karkeasti 90 asteen tasaisella koko matkan puhkuvalla sivutuulella:

1 m/s vie 8 cm

2 m/s vie 15 cm

3 m/s vie 23 cm

4 m/s vie 30 cm

-->Tuulenluku tarkkuus pitäisi olla luokkaa < 0,5 m/s että edes raapaisisi teertä kovalle lihalle...Kuis tuon luet metsässä? Ei mitenkään.Ampumapaikalla kyllä,mutta luodin lentomatkalta ei.

Sivukottaus on oireen hoitoa.Kuis hoidetaan sairautta?

*Metsästää vain täysin tyynellä säällä

*Lähestyy latvalintuja tuulikelillä vain myötä/ vastatuuleen tai ainakin niin,että tuulen kulma on mahd. pieni.

*Käyttää ase & patruuna yhdistelmää jolla tuulenvienti mahd. pieni

*Opetellaan hiipimään ja ammutaan vain < 150 m:n matkalta

Ainoa toivo lienee noiden kehitelmien halpuutus tai pussin paksuntaminen-:).

www.trijicon.com/products/category/trijicon-ventus

Timppa

Ps.Kumpumäen sepälle.Mulla ollut mukana teeren kuvien nopeaan virittämiseen 6/8 m:n teleskooppi vavat.Nyt muutaman kerran laittanut Sinclair nauhan 8 m:iin ja katsellut kuinka paljon suorempana nauha on kuin 2 m:n korkeudella.
Älyviiri tommosen nokkaan vaan-:).
Eipähän noiden kanssa pysty enää hosumaan kun on teeret framilla,mutta yleissivistävää tuo on tutkailla ihan milloin vaan ennen tilanteita.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 31, 2021, 06:28 kirjoittanut Long Range »

jli

 • *
 • Viestejä: 819
Vs: Älyviireillä ELR kisan voittoon
« Vastaus #4 : Lokakuu 31, 2021, 17:08 »
Jottei homma menisi liian helpoksi niin muistetaan vielä, että tuulen nopeus noudattelee melkolailla weibull-jakaumaa. Se taas tahtoo sanoa, ettei keskiarvo olekaan se todennäköisin vaihtoehto, kun yrittää ennustaa millä nopeudella seuraavan muutaman sekunnin aikana tuuli puhaltaa. Eli laskin mukaan teerimetsälle noiden viirien lisäksi.

metsienmies

 • *
 • Viestejä: 465
Vs: Älyviireillä ELR kisan voittoon
« Vastaus #5 : Marraskuu 01, 2021, 08:18 »
Hyvää pohdiskelua, mutta välillä näissä keskusteluissa meinaa mennä pohdiskelu hieman liian teoreettiseksi. Itse en osaa tuulen nopeudesta sanoa yhtään mitään jos puhutaan metreistä sekunneissa. Kuitenkin suht tuulisella kelillä nasahti teertä 282m suoraan kainaloon 308lla. Itse pidän syynä sitä, että olen käynyt ampumassa tosi paljon tosi erilaisilla keleillä radalla, joten perstuntumalla ottaa sopivasti ristikkoennakkoa kun kahtoo paljonko latva taipuu ja miltä tuuli tuntuu/kuulostaa.

Frank Gallin kirjassakin on suhteellisen yksinkertainen taulukko jolla pystyy selvittämään oman aseen tuulenvientiä jos omistaa kestrelin. Toimii n 600m asti. Ottaa luodin g1 bc arvosta ensimmäisen numeron ja se on silloin tuulen arvo mphna. Eli jos luoti on esim 175 graininen scenar-l 30 cal, lapuan ilmoittama bc muistaakseni 0.490, tarkoittaa että ase on silloin tuulen perusteella 4mph ase. Eli 4mph tuulella luoti vie:

100 0.1mil
200 0.2mil
300 0.3mil
400 0.4mil
500 0.5mil
600 0.6mil

Eli jos tuuli on esim kaksinkertainen, 8mph niin silloin sivusuunnan korjaus tuplataan, 12mph triplataan jne. Tuolla pääsee ainakin alkuun jyvälle miten oma ase käyttäytyy tuulessa, ja tarkkuus piisaa esim latvalinnustamiseen.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 01, 2021, 08:27 kirjoittanut metsienmies »

JKr

 • *
 • Viestejä: 950
Vs: Älyviireillä ELR kisan voittoon
« Vastaus #6 : Marraskuu 02, 2021, 09:06 »
Törmäsin juttuun jossa lyhyen aikaa harjoitellut ELR ampuja oli pessyt perinteisiä tuulenluku laitteita käyttäneet konkarit.

Linkkaamassa jutussasi ammuttiin ilmakiväärillä 75 ja 100 jaardiin? ELR? ;)
Sniper - Taxi / One Mile Club / Jäykkä Kampi / sPurkuvasara / Sufferfest participant

HJu

 • *
 • Viestejä: 6.659
Vs: Älyviireillä ELR kisan voittoon
« Vastaus #7 : Marraskuu 02, 2021, 11:14 »
Miles per hour tuulennopeus on kyllä vähän sinnepäin näin metriseen systeemiin tottuneille.

Onneksi tuulenluku on muutenkin epäeksakti tiede joten voidaan vähän pyöristellä arvoja koska harvemmin se tuulensuuntakaan on tarkasti 90 astetta sivulta.

1mph = 0,447m/s
2mph = 0,894m/s
4mph = 1,788m/s

Kun päässälaskentaa harjoittaa niin 2 mph on likiarvona 1m/s ja 4mph on 2 m/s. Kyllä tuolla hehtaarille pääsee mutta tuulimittari ja eri etäisyyksille tehty tuulikortti on tietenkin on tarkempi.

Noita MPH-nyrkkisääntöjä ymmärtääkseni hyödynnetään mm. Tremor3-ristikon kanssa.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 02, 2021, 11:23 kirjoittanut HJu »
Terveisin,


HJu

HJu

 • *
 • Viestejä: 6.659
Vs: Älyviireillä ELR kisan voittoon
« Vastaus #8 : Marraskuu 02, 2021, 11:22 »
Kyllähän 75yardia tai 100yardia on jo ilmakiväärille pitkä matka. ELR:lle ei kuitenkaan liene yksiselitteistä määritelmää edes ilma-aseille.

Santiksessa yksi ilma-aseampuja ampuu yleensä parempia kasoja PCP-ilmakiväärillään 300m matkalle kuin muut paikallaolijat ruutiaseilla. Kivääriin on muistaakseni 5.6mm, 6.35mm ja .30-kal piiput joista viimeinen vaatii jo aseluvan. Itse pitäisin 300m matkaa ilma-aseelle jo ELR-matkana.
Terveisin,


HJu