Kirjoittaja Aihe: Lataus joka vie vähemmän tuuleen?  (Luettu 2665 kertaa)

Long Range

  • *
  • Viestejä: 867
Vs: Lataus joka vie vähemmän tuuleen?
« Vastaus #15 : Marraskuu 25, 2020, 06:29 »
Ei pitäisi sotkea tähän alisoonisella puolella liikkumista,mutta kerron nuo pari asiaa,mikä ohjaili minua ajattelemaan,että on olemassa tuuleen/tyyneen mahdollisesti eri "paras setti".Myös keskisytytteisissä.

Tämän asian miettiminen/vatulointi itselläni lisääntyi v.2012 kun maailmalla menestyneen suomalaisen kilpa-ampujan valmentaja kertoi minulle heidän vaihtaneen eri piipun tuulikisoihin ja tyynen kisoihin.

Toinen asia joka edelleen kylläkin piekkaripuolelta.V.2012 suomalaiset kävivät pistepiekkarin MM-kisoissa USA:ssa.Menestystä ei tullut,mutta saivat ampua siellä myös Jenkkien aseilla ja ihmettelivät niiden huomattavasti pienempää tuulenvientiä,VAIKKA ampuivat niillä OMILLA patruunoillaan.

Kuulustelin tästä toissa iltana myös Laulumaata.Vaikka hän on 100 m:n MM mies kasapuolelta,niin hän ollut tosi kova aina 200 m ja pidemmiltä matkoilta jopa  aina 600 m:iin saakka.(Ja nyt jopa1657 m:iin-:)

Tuonkin kuulustelun jälkeen ja ilman inttämistä,yllytän kolleegojakin asettamaan laadukkaat viirit radalle,ampumaan kasoja eri suuntaisiin tuuliin ja hakemaan latausta/piippua, joka EI VÄLTTÄMÄTTÄ ammu tyynessä pienintä käyntiä vaan antaa pienintä käyntiä pyörivässä tuulessa.
Voipi auttaa tilanteeseen,jossa viirejä ei ole.Tuulenvientiä emme pois saa,mutta pienemmäksi sen voimme saada.

Kun pyyhkäisyalasta puhutaan,niin puhuttakoon sitten myös pyyhkäisyalasta sivusuunnassa eikä vain pystysuunnassa-:).

Timppa

Ps.Tuohonkin edelleen viitaten:

Many shooters think that a load that shoots ‘flat’ or horizontal groups is well tuned.  Since horizontal groups normally measure large, one should tune his load so that it is not too wind-sensitive.  A load with a little vertical (1/2 bullet @100 yds. and 1 bullet @ 200) seems to ‘buck’ the wind better than those with no vertical.











« Viimeksi muokattu: Marraskuu 25, 2020, 06:36 kirjoittanut Long Range »

SO

  • Administrator
  • *****
  • Viestejä: 3.140
Vs: Lataus joka vie vähemmän tuuleen?
« Vastaus #16 : Marraskuu 25, 2020, 09:48 »
Lähestyisin asiaa ehkä niin että mikä on rihlannousun vaikutus lähtönopeuteen, koska lähtönopeus vaikuttaa lentoaikaan ja lentoaika siihen kauanko luoti on tuulen vaikutuksen alaisena. En usko että aiheeseen liittyy mitään mystiikkaa.

Long Range

  • *
  • Viestejä: 867
Vs: Lataus joka vie vähemmän tuuleen?
« Vastaus #17 : Marraskuu 26, 2020, 07:21 »
Luodin lentoaika tietty tärkeä osa alue tuulenvientiä.

Parhaat kasat syntyy takuulla hieman hitaammilla nousuilla.Ellei noin olisi,niin 6 PPC ampujilla olisi käytössä 64-68 grainin luodeille kireämpiä nousuja kuin 13,5-14".

Ilman mystiikkaa kuitenkin joku piru tuolla oksalla taitaa istua.Siis tyynen/tuuli kelin välillä.
Liekö jotain tekemistä tuulen vientiin luodin vipattamisella,spiraalilla lennon aikana,rihla urien syvyydellä/ muodolla sitten kun luodin lentonopeus alenee alle äänennopeuden.
Onko matalapalkkisen piipun "ura syvyys virhe" pienempi %.ssa ja luodin lento vakaampi vipatuksen osalta?
Kun luodin vaippa materiaalin paksuus vaihtelussa muutamat tuhannesosatkin jo heiluttelevat käyntiä.

Kun luodin nopeus nousee niin lentoratakin suoristuu (lentoajan lyhentymisen lisäksi) ja onko luodin lentoasennollakin jotain tekemistä? (Lentoradan kaarevuus).
Kun kovalla luodin pyörimisnopeudella ilmavirta kulkee rihlaurien yli (kaivautumatta ilmaan?) niin kun pyörimisnopeus alenee,niin "kaivautuuko" sitten jo kuitenkin.
Ei taaskaan pitäisi piekkaria tähän sotkea,mutta siinä on sata varmaa,että hitaampi luoti vie vähemmän tuuleen VAIKKA luodin lentoaika on pidempi.

Jos laukaisukoneiston herkkyys mahdollistaa,niin laittakaa tosiaankin viirit ampumamatkalle ja ampukaa laukauksia pelkästään viirejä katselleen (katse ei kiikarin läpi ollenkaan laukaistessa).
Aukealla radalla (pellolla/suolla) tuo "luotettavinta" kun ei pyörteitä.
Viirin häntien kulma on aikas tarkka tuulimittari kun vielä tuulen tulo kulman yrittää huomata.

Saattaa löytyä luoti/lataus/rihlan nousu yhdistelmä joka vie tuuleen vähemmän,mutta EI VÄLTTÄMÄTTÄ ole pienintä kasaa ampuva tyynellä.(Nuokin kyllä joskus käsi kädessä eli hyvä tuninki-->pieni tuulen vienti).

Timppa

Ps.Vähän toistoa,mutta matalapalkkiset/ratchet rihlatut piiput piekkarissa ovat osoittautuneet hiukan paremmin tuulta kestäviksi,niin päätäni vaivannut johtuuko tuo tosiaankin matalampien rihlaurien pienemmästä "kaivautumisesta" ilmaan vai siitä että matalapalkkisen piipun urien väliset mittaheitot ovat pienemmät ja sitä myötä lähtee vipattamaton luoti??
Ja ettei olisi lisää muuttujia niin lyijyluoti pitenee piipun läpi mennessään ja kun matalampi palkkinen muuttaa "luoti insinöörin" suunnitteleman luodin pituutta vähemmän,tuleeko siitä ballistista etua....
Ja kun matalapalkkisen piipun rihlan pinnat pysyvät helpommin vahautuneena ja piippukitka hiukan tasaisempi,mitäs se tuo sitten yhtälöön.
Liian paljon tapahtuu ammuttaessa liian nopeasti ja vatulointia siksi riittää....

« Viimeksi muokattu: Marraskuu 26, 2020, 07:45 kirjoittanut Long Range »

Jokke Espoosta

  • *
  • Viestejä: 240
Vs: Lataus joka vie vähemmän tuuleen?
« Vastaus #18 : Marraskuu 26, 2020, 11:06 »
Lainaus
Ei taaskaan pitäisi piekkaria tähän sotkea,mutta siinä on sata varmaa,että hitaampi luoti vie vähemmän tuuleen VAIKKA luodin lentoaika on pidempi.

Tämä ymmärtääkseni on hyvin tunnettu ilmiö; transsoonisella alueella tapahtuu mystisiä asioita ja BC huononee/ilmanvastus ja ilman tiheys kasvaa, ja reilusti aliäänisenä lähtevä luoti lentää mukavasti koko matkan alisoonisena eikä joudu kärsimään tuosta ilmiöstä. Taas yliäänisenä lähtevä luoti joutuu kesken lennon transsooniselle alueelle, jolloin se on niin sanotusti herkkä tuulelle tuolla nopeusalueella, ennen kuin taas hidastuu riittävästi lentääkseen mukavassa, alisoonisessa tilassa.

Joku varmasti voi selittää tämän paljon tieteellisemmin ja vakuuttavammin, mutta tähän ei ymmärtääkseni liity mitään mitä ei kohtalaisen hyvin ymmärrettäisi.
Trying is the first step towards failure
-Homer Simpson

jli

  • *
  • Viestejä: 956
Vs: Lataus joka vie vähemmän tuuleen?
« Vastaus #19 : Marraskuu 26, 2020, 11:26 »
Tuo vastuksen kasvu on aivan järkyttävä kun yrittää äänivallin yli mennä. Parempi pysytellä selvästi alapuolella niin, ettei äänivalli ylity luodin ympärillä edes paikallisesti (siis piekkarilla). Sitten taas kun mennään reilusti yli, alkaa tilanne helpottua.


MOj

  • *
  • Viestejä: 1.038
Vs: Lataus joka vie vähemmän tuuleen?
« Vastaus #20 : Marraskuu 26, 2020, 12:53 »
Pienoiskiväärillä ammutut luodit  lentävät käytännössä koko matkan transsoonisella alueella riippumatta patruunasta.
Transsooninen alue on 0,8-1,3M (274-445 m/s) ilmassa standardiolosuhteissa. Alueen häiriöt, jotka tähän vaikuttavat, keskittyvät pääosin lähelle äänivallin rikkoontumisen rajaa, siihen liittyvään shokkiaaltoon ja nopeaan vastuksen kasvuun ja sen aiheuttamaan epästabiliteettiin.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 26, 2020, 13:04 kirjoittanut MOj »