Kirjoittaja Aihe: Länteen itään, ei tee mitään...  (Luettu 612 kertaa)

Long Range

  • *
  • Viestejä: 209
Länteen itään, ei tee mitään...
« : Elokuu 15, 2020, 10:48 »

Vai pitää vielä olla kompassikin,että voi katsoa missä ilmansuunnassa teeri istuu-:).Muuten korko heittää-:).

www.youtube.com/watch?v=jX7dcl_ERNs

Timppa

jli

  • *
  • Viestejä: 681
Vs: Länteen itään, ei tee mitään...
« Vastaus #1 : Elokuu 15, 2020, 11:56 »
Tuosta syystähän raketitkin ammutaan itään; ei suinkaan poliittisista syistä. Itään päin liikkuva esine painaa vähemmän kuin länteen päin liikkuva, koska silllä on maapallon pinnan nopeuden lisäksi vielä oma nopeutensa. Se siis kiertää maapalloa nopeammin. Painovoimaa vastaan vaikuttava keskeiskiihtyvyys tai "keskipakoisvoima" on siis suurempi.
Jos taas ampuu länteen, luoti "pysähtyy", ja kokee koko gravitaatiokentän voimakkuuden ilman maan pyörimisen tuomaa kevennystä ja tipahtaa kuin kivi. Sitten kun ampuu vähän nopeamman luodin, keskeiskiihtyvyys alkaa taas kevittää menoa - mutta ei koskaan niin paljon kuin itään päin ammuttaessa.
Teerimetsällä on siis tärkeää tietää paitsi ampumasuunta ja etäisyys, myös luodin nopeus. Coriolis on minultakin vienyt monta lintua ja viime syksynä jopa yhden hirven. Saattoi siinä muitkin tekiöitä olla, mutta ei puhuta niistä.

Zero The Hero

  • Hallitus
  • *****
  • Viestejä: 67
Vs: Länteen itään, ei tee mitään...
« Vastaus #2 : Elokuu 15, 2020, 19:20 »
Jos nyt tarkkoja ollaan, niin länsi-itä suunnan vaikutus on nimeltään Eötvös-efekti. Sen vaikutus on suurinta päiväntasaajalla ja pienintä napaseuduilla johtuen tietysti etäisyydedstä maapallon akseliin. Vaikutus Suomen olosuhteissa on siis reippaasti alle milliradiaanin kymmenyksen.
Coriolis-efekti on taasen samasta pyörimisliikkeestä aiheutuva ilmiö jossa pohjoisella pallonpuoliskolla ammuttu luoti kaartaa ampumasuunnasta riippumatta oikealle ja eteläisellä pallonpuoliskolla vastaavasti vasemmalle.
Corioliksen vaikutus on suurinta napaseuduilla, mutta koska vaikutus on samalla leveyspiirillä vakio, tulee se huomioitua tähtäimen kohdistamisessa automaattisesti. Vaikutus ilmenee silloin kun Sodankylästä lähdetään Etelä-Afrikkaan ampumaan samoilla kohdistuksilla.