Kirjoittaja Aihe: Asteikolla varustettu tähystäjän kaukoputki  (Luettu 4891 kertaa)

Sikakakyösti

  • *
  • Viestejä: 20
Asteikolla varustettu tähystäjän kaukoputki
« : Syyskuu 12, 2004, 22:40 »
Olen havainnut tälläisen löytämisen olevan hankalaa, ainakin täältä härmästä.Mistä porukat ovat hankkineet näitä? Itse kun haluaisin käyttää nimenomaan kaukoputkea, en asteikolla varustettua kiikaria, näitähän saa mistä vaan.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Sikakakyösti »

espo

  • *
  • Viestejä: 444
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #1 : Syyskuu 13, 2004, 09:20 »
Aseseppä Seppo Savolainen Kuopiossa on ainakin yksi paikka mistä voi yrittää kysellä Leupoldin putkia joissa on Premier reticlesin 2.gen. Mildot., samalla sepällä on myös Horusvisionin edustus, joten ehkä Leupoldin kaukoputkea Horusvisionin H25-ristikollakin joskun saadaan Suomeen. Jenkkikaman kanssa on tällähaavaa ollut toimitusvaikeuksia koska Yhdysvaltojen pään lupabyrokratia on viejäyritykselle aikaaviepää ja hankalaa, tällaiset kaukoputket luokitellaan helposti military-varusteiksi.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut espo »

Chillie

  • *
  • Viestejä: 142
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #2 : Syyskuu 14, 2004, 10:57 »
Tuon Spotterin valinnassa optiikan laatu korostuu... Pelkällä suurella suurennuskertoimella ei tee välttämättä mitään jos linssien laatu ei ole samalla tasolla. Pelkkä suuri suurennus ei auta jos kuva on samea, eikä erottelukykyä ole.Tällä hetkellä saatavuus sekä Suomessa että maailmalla on rajoitettua ko.rataputkien osalta.

Valmistajista voisi näin äkkisiltään luetella Meopta/IOR:N, Leupoldin,Premier Reticlesin, Horuksen ja Zeissin... Zeiss tosin valmistaa rataputkia kiinteällä suurennoksella vain tilauksesta. Meopta/IOR on ilmeisesti jenkkimarkkinoiden herkku, mutta sitäkin on saatavana...;)

Ongelmana siinä näen kuitenkin kiinteän suurennoksen ja pienen silmävälin. Ristikkona MP-8 on kuitenkin aivan hyvä etäisyyden arviontiin pienin varauksin.Leupoldin ja Premierin tällä hetkellä tarjoama vaihtoehto on varsin mukiinmenevä: 12-40X60 variaabeli mildot tai toisen sukupolven mildot ristikolla. Symmetrinen ristikko mahdollistaa muuten korkeaprofiilisen putken asentamisen vaakatasoon tuliasemassa, mikäli jalkarakenne sen sallii. Puutteena tällä hetkellä näkisin pienimittavälisen etäisyysarviointiristikon puuttumisen. Etäisyysarviointi onnistuu kuitenkin huomattavasti paremmin jo nyt verrattuna tavanomaiseen mildottiin...

Tällähetkellä kehityksen huippuna pitäisin Horuksen H-35 ristikkoa (sori Juha... ratakaukoputken ristikko on H35, H25 asemasta... Se on käytännössä sama mutta soveltuu pikkuisen paremmin juuri tähystykseen.Pienet mittavälit yhdistettynä "koordinaatistoon" (Joulukuusi .;)) mahdollistavat tosi tehokkaan tulenjohdon mikäli vaan maalialueelle osuva luoti merkkaa...Premieriltä on tulossa tässä ihan lähiaikoina peiliheijasteinen Spyder Web ratakaukoputki kahdella eri suurennoksella tässä ihan lähiaikoina. Ristikko on edellenkin GEN 2 Mildot.Ja mistäpä sitä tietää jos esimerkiksi tässä saataisiin vielä astetta parempi vaihtoehto tarjolle....;)

Sen suhteen aika näyttää...

Sen verran voi sanoa että mikäli projektista tulee jotakin, niin metsään ei mene hankkimalla jonkun Leupold 12-40X60 variantin.

Päivityspaketti on kiltalaisille luvassa jos mikäli se on ajankohtainen...Itse henkilökohtaisesti pidän variaabelia parempana verrattuna kiinteään suurennokseen. Syyt ovat samat kuin tähtäinkaukoputken osalla... Lämpöväreily ja tähystys tavat...S
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Chillie »

MJ

  • *
  • Viestejä: 493
Spotterit
« Vastaus #3 : Syyskuu 28, 2004, 17:29 »
Moi,Spottereita retikkeleillä ei tosiaankaan ole turhan monta markkinoilla.Leopoldin GR 12-40x60mm Tactical Spotting Scope on Brittiarmeijan ja osittain Jenkkiarmeijan? käytössä normaalilla 2. Generaation MilDot retikkelillä -siis dotilla, jonka halkaisija on 0,2mrad (ristikossa ei ole väliviivaa eli 0,5mrad väliä).Premier Reticles valmistamaa Premier Leopold GR 12-40x60mm Tactical spotting Scopea (Premierin 2. Generation MilDot ristikolla) ei tiettävästi ainakaan vielä ole minkään armeijan käytössä.Amerikkalaisilta löytyy kuitenkin paljon M144 Tactical Spotting Scopea (valmistaja Bausch & Lomb) 15-45x60mm lasersuojauksella ja heijastuksenestolla, sillä tämä spotteri toimitetaan M24 SWS paketin mukana eli se siis kuuluu normaaliin tarkka-ampujateamin perusvarustukseen. M144 spotteriscopen varusteisiin kuuluu luonnollisesti pikairrotettava tripodi. M144 ei kuitenkaan pidä sekottaa Bausch & Lombin Elite 15-45x60mm siviili spotting scopeen, vaikka peruspohjana onkin sama spotteri, sillä B&L Elite on puhdas siviiliversio ja M144 taas sotilasversio (eroa löytyy mm. tiivisteissä, vedenkestävyydessä yms...).Horuksen Leopold 12-40x60mm H-35 retikkelillä vaikuttaa mielenkiintoiselta vaihtoehdolta, mikäli peruspohjana käytetään nimenomaan Leopoldin GR 12-40x60mm Spotting Scopea ja siihen vaihdetaan Horus Visionin H-35 retikkeli. Tiettävästi ko. spotteri on jossain määrin USA:n armeijan testattavana ainakin.Meoptan TGA 30x75mm spotteri MP8 ristikolla lienee yksi varteenotettava vaihtoehto, samoin kuin IOR:n vastaava spotteri, vaikea sanoa.Zeiss Diascope 30x65mm T FL taktisena versiona oikealla retikkelillä on varmasti hyvä spotteriscope, toisin melko varmasti hinnakas.Swarovskilta, Optolythiltä ja mahdollisesti vielä Nikonilta löytynee tarvittaessa myös taktiset spotterit etäisyydenmittausristikolla?Mielenkiintoinen ja vaikeakin aihealue - tarvetta spottereille varmasti löytynee tulevaisuudessa ta-harrastajien niinkuin kasa-ampujien ja pitkän matkan ampujienkin joukossa.Mitä mietteitä alan harrastajilta löytyy asian tiimoilta? Kommentteja?

Carpe Diem,MJ
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut MJ »