Kirjoittaja Aihe: Valonvahvistin  (Luettu 2476 kertaa)

Ukko

 • *
 • Viestejä: 124
Valonvahvistin
« : Marraskuu 06, 2019, 10:36 »
Nyt kun tuo supikoira tuli lailliseksi riistaksi valonvahvistimen kanssa niin hiukan olen pohtinut ajatusta jos laittaisi TRG päälle jonkun kunnon yökiikarin. Lähtötilanne on se että aseessa on V8 zeissi niin miten nuo "vanhemmat" valonvahvistimet toimii tuossa käytössä? Eli sellaiset mallit jotka kiinnittyy aseen optiikan etupuolelle varustekiskoon kiinni ja ampuminen tapahtuu normi optiikan läpi? Vai onko parempi vain laittaa kokonaan toinen putki ja vaihtaa mitä milloinkin tarvii?

Nesmit

 • *
 • Viestejä: 63
Vs: Valonvahvistin
« Vastaus #1 : Marraskuu 07, 2019, 12:28 »
Itse käytän tota: http://www.riistamaa.fi/cat/product_details.php?p=5709

https://aijaa.com/BQTDJj

Vaatii parallaksisäädön kiikarista että saa kuvan ja ristikon selkeäksi samanaikaisesti.
On hyvä laite. tulee toki lähelle silmää, joten esim. makuultaan ampuminen ei käytännössä onnistu...

jli

 • *
 • Viestejä: 524
Vs: Valonvahvistin
« Vastaus #2 : Marraskuu 07, 2019, 15:14 »
Itse käytän tota: http://www.riistamaa.fiKuvan kirkkaus riippuu tähtäinkiikarin infrapunavalon läpäisevyydestä.

Mitenkähän tuon voisi selvittää etukäteen, vai läpäisevätkö kaikki kiikarit hyvin tai huonosti ir-valoa? Varsinaista infrapunaa lasi ei ainakaan yleensä läpäise, mutta nyt liikuttaneen aallonpituudessa aivan näkyvän valon rajalla?

KKe

 • *
 • Viestejä: 29
Vs: Valonvahvistin
« Vastaus #3 : Marraskuu 07, 2019, 21:26 »
Tämmöisen kanssa olen supeja kurmuuttanut haaskalla ja toimii, tosin sumua jos on niin ir-valo ei sitä "läpäise"
https://www.erakontti.fi/product/2147/yukon-photon-rt-6x50--digitaalinen-yopaivatahtain

17hmr.n päällä mulla, pisimmät matkat mihin olen koppassu supin olleet liki 150m, mutta alkaa houmerista puhti loppua tuohon matkaan jos kropalle ampuu, parhaaseen lipsuttelin koko lippaan, enneku liike lakkas.
Haaska mulla n.50m päässä, siihen matkaan moksin niskaan/kaulaan ja päähän, tippuu sijoilleen. VMaxilla ja Gamepointilla.

Paristot kestää minkä kestää, mulla on kyljessä power bank, ni kyttäilee useemman illan jos pitää laitetta valmiustilassa, ja näppää päälle sitten ku alkaa tapahtua. Lisä ir valo myös kyljessä, erottaa supin helposti kauempaakin.

Tää oli mulle must hankinta, kun tällä talousalueella supeja riesaks asti, jotenkin piti puuttua tilanteeseen.

Jokusen kaadonkin saanut tuolla tallennettua, appi puhelimeen, niin saa siirrettyä kätevästi laitteelta puhelimeen.
Vastaavia laitteita löytyy mm. ATN jne.

Lämpökiikari olis parempi, ei piittaa sumusta tms. mutta hinta on +3k€

jthyttin

 • *
 • Viestejä: 864
Vs: Valonvahvistin
« Vastaus #4 : Marraskuu 08, 2019, 08:53 »
Pardissa on 850nm valaisin eli NIR-alueella (Near InfraRed) mennään kuten kaikilla muillakin valonvahvistimilla ja "valonvahvistimilla" (digitaalilaitteet ovat herkkiä kameroita).

Kiikareiden valonläpäisyä ei varsinaisesti pysty ennustamaan, tai sanotaanko että hyvää suorituskykyä on hankala ennustaa/arvata. Varminta on lueskella brittifoorumeita, koska siellä on laitteita ihan eri määrä ja historiaa jo vuosien takaa. Koska NIR-aallonpituudet taittuvat näkyvästä valosta poikkeavasti, kiikarin parallaksisäätö saisi mielellään ulottua jopa 10 metriin. Jos tyytyy pienehköihin suurennoksiin eikä ammu ihan lähelle, jopa 100m kiinteällä säädöllä oleva kiikari menettelee (esim. 60m ja 3x suurennos kiikarista, johon tulee päälle Pardin n. 1.7x (normaali 16mm linssillä oleva malli) on jollain tapaa OK, ja aina voi kikkailla tarkentamalla ensin maaliin ja sitten ristikkoon).

Kuluttajan tavoitettavissa olevien lämpötähtäinten resoluutio on vielä niin heikko että se rajaa niiden käytettävyyttä. Parhaissakin malleissa (siis resoluution suhteen parhaissa, esim. Pulsar Thermion XM50) yksi kennon pikseli vastaa n. kulmaminuuttia eli jotakuinkin ihmissilmän suorituskykyä. Maalintunnistuksen jne. kannalta tätä voi yksinkertaistetusti verrata suurentamattomalla punapisteellä ampumiseen mutta kapealla näkökentällä.

NIR-alueen laitteissa digitaaliset ovat käytännössä putsanneet pöydän, hintaluokka on 500-1500e ja Suomessa saatavilla olevat laitteet jakautuvat karkeasti:

- ATN, HD-kennot joten vaatii hyvän valaisun, joka hankittava erikseen
- Pard, HD-kennot ja hyvä valaisu integroituna, erityiskäyttöön voi hankkia vielä parempia valoja
- NiteSite, hiukan oman tiensä kulkija, jos haluaa katsella telkkarista voi useimpiin muihinkin tähtäimiin toteuttaa saman ilmaiseksi tai joillain kympeillä
- Sightmark Wraith, HD-kenno ja valon joutuu hankkimaan
- Pulsar, mallisto oikeastaan ajettu alas, Digisight N45x on "Yukon Sightline N45x kelloilla ja pilleillä", lisäksi front add-oneja jotka kyllä ovat herkkiä mutta käyttöergonomia eroaa muuntyyppisistä laitteista
- Yukon, Pulsarin "farmiliiga", Photonit on perusvehkeitä ja Sightlinet HD-kennosta huolimatta tämän hetken herkimpiä laitteita, isompaa mallia saa vain Yukonina

Karkeasti oma näkemykseni hankkimisen arvoisista malleista on:

- jos täytyy olla add-on -> Pard NV007
- jos täytyy olla LRF -> Pard NV008LRF
- jos haluaa asennuksen 30mm kiikarirenkailla ja päiväoptiikkaa vastaavan ergonomian -> Yukon Photon RT
- jos haluaa parasta suorituskykyä, myös jossain määrin ilman valaisua -> Yukon Sightline
- jos haluaa suorituskykyä mutta lisäksi nauhoitukset yms. -> budjetin mukaan Photon RT tai Pulsar Digisight

Kiinnityksen suhteen Pulsar/Yukon mallistoon saa ainakin Innomountilta todella kattavan valikoiman pikajalkoja, ja ne käyvät jollain varauksella myös Pard NV008 (ml. LRF) malliin. Muuten laitteet yleensä, Photonia ja add-oneja lukuunottamatta, kiinnittyvät picatinnykiskoon ja yleensä asennuskorkeus ja silmänetäisyys eroaa normioptiikasta eli jalasta tai kiskosta on hyvä löytyä pituussuuntaista pelivaraa ja jonkinlainen poskipakka helpottaa ergonomiaa.

HD-laitteissa on todella hyvä kuva päivällä, mutta kun käyttö keskittyy muihin vuorokaudenaikoihin niin kannattaa oikeasti pyrkiä ennen ostopäätöstä näkemään laite myös pimeässä ja mieluiten jonkin muun/muiden laitteiden kanssa samaan aikaan.

jthyttin

 • *
 • Viestejä: 864
Vs: Valonvahvistin
« Vastaus #5 : Marraskuu 08, 2019, 08:59 »
Tämmöisen kanssa olen supeja kurmuuttanut haaskalla ja toimii, tosin sumua jos on niin ir-valo ei sitä "läpäise"
https://www.erakontti.fi/product/2147/yukon-photon-rt-6x50--digitaalinen-yopaivatahtain
...
Haaska mulla n.50m päässä, siihen matkaan moksin niskaan/kaulaan ja päähän, tippuu sijoilleen. VMaxilla ja Gamepointilla.
...
Lämpökiikari olis parempi, ei piittaa sumusta tms. mutta hinta on +3k€

Lämpötähtäimellä on haasteita erottaa supi naapurin spanielista, ja ihan pikkuinvestoinnillakin saat parannettua "sumukestävyyttä". Eli valaisua joko haaskalle, tai siitäkin on apua jos kopilla saat lampun metrin tai kahden päähän aseen sivulle (kiinteä tai säädettävä suuntaus). Myös kikkailu irrallisen valaisimen sijoituksessa voi auttaa hieman, eli aseen alle tai mahdollisimman taakse tähtäimen päälle, jolloin vaimennin tai tähtäin varjostaa keilaa. Tilanteen salliessahan suurin osa elukoista ammutaan ennenkuin ne haaskalle kerkeävät.

KKe

 • *
 • Viestejä: 29
Vs: Valonvahvistin
« Vastaus #6 : Marraskuu 08, 2019, 10:09 »
Edellinen kirjoittaja tuotti kirjalliseen muotoon juurikin ne "speksit", mitkä käänsi oman valinnan Yukon Photon RT -malliin.

Tuo on loistava laite supin kyttäämiseen, kunhan vaan ymmärtää ja sisäistää laitteen hinnan ja ominaisuudet, ei tuohon hintaan saa kaikkea, mutta mitään enempää en osaa kaivata, aina on supin matka katkennut, jos on peltoon erehtynyt samaan aikaan.

Ja totta, lähes kaikki supit ammun, ennen kuin haaskalle asti ovat päässeet, liekö malttamaton luonne vai mikä...

Lämpötähtäimen (ATN Mars)) läpikin olen maailmaa katsellut, ja kyllä silläkin elukan tunnistaminen onnistuu kohtuu varmasti, kunhan käyttää eri väri moodeja.

Jokke Espoosta

 • *
 • Viestejä: 120
Vs: Valonvahvistin
« Vastaus #7 : Marraskuu 08, 2019, 11:28 »
Taitaa noi Photonit yms olla päiväkäytössä aika huonoja, eli täytyy olla erillinen päivätähtäin ja kiinnitys jossa osumapiste säilyy tai sitten tuohon dedikoitu pyssy, vai olenko ymmärtänyt oikein? Siinä mielessä tollanen Pard kinostaa että ei haittaisi kiväärin käyttöä ns normaalissa toiminnassa...
Trying is the first step towards failure
-Homer Simpson

KKe

 • *
 • Viestejä: 29
Vs: Valonvahvistin
« Vastaus #8 : Marraskuu 08, 2019, 12:25 »
Ei ole huono päiväkäytössä, ei kyllä oikein hyväkään, ehkä tyydyttävä, pärjää kyllä ... ei voi verrata samassa lauseessa "normi" tähtäinkiikariin. Olen ampunut satkuun ihan tarkastikin radalla valoisalla ja pimeällä, tosin ristikko peittää maalia jonkin verran. Itsellä tuo ei ole ongelma, kun pömpeli pysyvästi supi pyssyn päällä ja ei ole tarkoitus irroitella. Päiväkäyttöön ja keväthangille eri kamppeet, jolloin kohteen näkee jo paljaallakin silmällä. Photonin kanssa parempi, mitä pimeämpi.

Mielipiteitä on varmasti useita, mutta oma tulee tässä: "kustannustehokas ja toimiva vaihtoehto superkoiran tehokkaaseen poistoon mustan maan aikaan pimeällä aktiivivälinein"

Kun en osaa videota tänne lisäillä, (onko edes mahdollista), niin olisin voinut pätkän laittaa, miltä supi näyttää ristikossa esim. 50m päässä. tosin Youtube täynnä vastaavaa matskua.

jthyttin

 • *
 • Viestejä: 864
Vs: Valonvahvistin
« Vastaus #9 : Marraskuu 08, 2019, 12:26 »
Yöammuntaa varten tarkoitetut elektroniset tähtäinlaitteet on kielletty metsästyksessä vuorokaudenaikaan katsomatta. Eli kysymys on suurimmilta osin akateeminen.

FullHD- tai tarkemmalla kennolla ja värillisellä päiväkuvalla varustetut tähtäimet ovat toki esim. radalla miellyttävämpiä kuin Yukonit joissa on panostettu herkempään ja fyysisesti suurikokoisempaan kennoon, pikselimäärän ollessa vain "telkkariluokkaa" (Photon 768x576) tai "HDReady" (Sightline 1280x720).

KKe

 • *
 • Viestejä: 29
Vs: Valonvahvistin
« Vastaus #10 : Marraskuu 08, 2019, 12:31 »
kesäkuussa muuttuneen metsästyslain mukaan, esim. supikoiran metsästämisessä saa käyttää valoa, valoa vahvistavia, elektronisia ym. laitteita. Eli ei siinä mielessä akateeminen kysymys.

jthyttin

 • *
 • Viestejä: 864
Vs: Valonvahvistin
« Vastaus #11 : Marraskuu 08, 2019, 13:05 »
Supikoirastahan tämä koko threadi on, mutta se ei ole metsästystä. Tarkoituksena oli ilmaista, jos aiot tehdä aseella muutakin, joudut kuitenkin (vähintään) kahden tähtäimen loukkuun viimeistään jos metsästät. Ainoastaan add-onit tai näkyvän valon käyttö mahdollistaa yhden tähtäimen käytön, mutta olemassaoleva tähtäin ei välttämättä sovi joten taas joutui kaupoille.

Jossain spesiaalikäytössä esim. supin pillityksessä voi tietysti ottaa päiväkuvassa takkiin, mutta tällä hetkellä vaan joutuu valitsemaan joko päivä- tai yökäytön. Metsästyslaillisella päivätähtäimellä saa sitten ampua ketunkin kun se tulee pillille. Tähtäinten välppääminen "kentällä" on ongelmallista, mutta ei ne add-onit paljon helpompia ole ja sitten tehdään taas muita kompromisseja.

jamopro

 • *
 • Viestejä: 3
Vs: Valonvahvistin
« Vastaus #12 : Marraskuu 08, 2019, 18:04 »
Mulla käytössä  308 päällä ATN-X-sight 4k pro 5-20 mukana tulevalla ir valolla näkee noin 100m tummaan maahan. Hommasin englannista tehokkaamman ir valon jolla näkee jo 300m päästä hyvin jäniksenkin, silmät kiiluu helposti 500m päästä.
Tuossa kohtuu tarkka kuva päivä käytöllä mitä radalla kävin ampuu, 100m näkee luodin reijän taulusta.

Aikaisemmin oli geco 2.5-15x56 kiikarissa kiinni nitesite Wolf jolla näki hyvin operoida noin 100m matkalla. Mutta nitesite oli huomattavasti herkempi sumulle ja pienelle sateelle, kuva meni heti liian kirkkaaksi ja ei nähnyt mitään. ATN ei läheskään niin herkkä sumulle
ATN saa myös video tilanteista ja saa rekyylistä käynnistymään ettei tarvi muistaa käynnistää erikseen.