Kirjoittaja Aihe: EU:n kemikaalivirasto kieltämässä lyijyn metsästyksessä  (Luettu 5341 kertaa)

Jousimies

 • Hallitus
 • *****
 • Viestejä: 339
Aihe seurattavaksi siltä osin kuin siinä on viitteitä rata-ammuntaan, vaikka nyt esitykset mainitsevatkin vain metsästyksen.
============================================================================

Euroopan kemikaalivirasto (ECHA) on vuosia työstänyt asetusta, joka rajoittaisi lyijyhaulien käyttöä ja hallussapitoa kosteikkoalueilla.
Heinäkuussa Euroopan komissio pyysi yllättäen virastoa valmistelemaan uuden esityksen, joka kieltäisi lyijyn käytön haulien lisäksi muissakin luodeissa sekä kosteikkojen ohella kaikissa muissakin ympäristöissä, myös ampumaradoilla.

Kemikaalivirasto ECHA:n syyskuussa 2018 julkaisema raportti arvioi, että 1–2 miljoonaa lintua kuolee unionin alueella vuosittain lyijymyrkytykseen. Lisäksi lyijyjämät vaikuttavat metsästettyä lihaa paljon syövien terveyteen. ECHA:n mukaan metsästyksestä unionin alueella päätyy vesialueisiin 5  000 tonnia haulilyijyä vuosittain. Jos maa-alueet huomioidaan, määrä lisääntyy 14  000 tonnilla. Oma kuormituksensa on ampumaratojen käytöllä, kuten kilpailuilla ja harjoitteluilla.
Aloitteet eivät pyri rajoittamaan ammusten sotilaskäyttöä, eikä sen vaikutuksia ole arvioitu Kemikaaliviraston luvuissa.

Lehtiartikkeli  https://www.ilkka.fi/uutiset/kotimaa/lyijyn-metsastyskaytto-saattaa-loppua-eu-n-paatoksella-jopa-kokonaan-1.3083609

YLE     https://yle.fi/uutiset/3-10972936

Lyijy ammuksissa   https://www.slideshare.net/LukeFinland/lyijy-ja-sit-korvaavat-materiaalit-ammuksissa-teemu-simenius-suomen-metsstjliittoMaR

 • Hallitus
 • *****
 • Viestejä: 143
Vs: EU:n kemikaalivirasto kieltämässä lyijyn metsästyksessä
« Vastaus #1 : Syyskuu 24, 2019, 23:00 »
Firearms Unitedin analysointia mahdollisesta lyijybannista.

https://firearms-united.com/fi/eu-ammo-ban-impacts/

https://firearms-united.com/fi/ammoban-arguments/

Itse olen asiasta huolissani, varsinkin kun nyt on jo toteutunut esimerkki EU:n direktiivistä ja sen tuomista negatiivisista vaikutuksista.

Jousimies

 • Hallitus
 • *****
 • Viestejä: 339
Vs: EU:n kemikaalivirasto kieltämässä lyijyn metsästyksessä
« Vastaus #2 : Syyskuu 24, 2019, 23:54 »
Jännää, että suomalaisessa mediassa käännettynä tekstinä huomio pyörii kosteikoissa (wetlands) kun samaan aikaan ECHA:n oma uutiskirje ihan selkeästi kertoo tuoreemman asian koskevan myös muuta aluetta kuin kosteikot (terrestial).
Aika tarkkaan saa tekstejä lukea että ymmärrys tosiaan nousee tasolle jossa voi havaita asian selvästi koskevan myös kaikkea urheiluampumista.

https://newsletter.echa.europa.eu/home/-/newsletter/entry/terrestrial-environments-also-being-polluted-with-lead-ammunition

jli

 • *
 • Viestejä: 681
Vs: EU:n kemikaalivirasto kieltämässä lyijyn metsästyksessä
« Vastaus #3 : Syyskuu 27, 2019, 12:33 »
Jaa että volfram-luoteja päästään marketista ostamaan. Sehän on noin 1.7 kertaa painavampaa kuin lyijy, joten jonkinlainen alikaliiperi-sovitusholkki on välttämätön. Mikäs siinä, ehkä tuo turkismetsästyksessä saattaisi olla hyväkin.
Siitä huolimatta päättäjien kannattaisi mahdollisesti jonkinlaista riskianalyysiä tehdä muutoksen vaikutuksista.

HJu

 • *
 • Viestejä: 6.289
Vs: EU:n kemikaalivirasto kieltämässä lyijyn metsästyksessä
« Vastaus #4 : Syyskuu 27, 2019, 13:04 »
Eihän nyt mitään vaikuttavuusarviointeja voida tehdä koska on niin kiire.

Ei EU Asedirektiivistä tai sen paikallisesta soveltamisestakaan tehty ja lopputuloshan on toivottu. Eli väki ostaa otsa hiessä lisää aseita, poliisin lupahallinto on tukossa ja terroristit rakentelevat droneista risteilyohjuksia.

Mikä muka voisi mennä vikaan kun parannetaan maailmaa?
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 27, 2019, 16:23 kirjoittanut HJu »
Terveisin,


HJu

TSa

 • *
 • Viestejä: 24
Vs: EU:n kemikaalivirasto kieltämässä lyijyn metsästyksessä
« Vastaus #5 : Syyskuu 27, 2019, 15:26 »
Silmäilin raportin läpi. Lyijyn mahdollisia haittoja oli selvitelty laajasti. Siirtymisen ongelmia yksinkertaistetaan ja annetaan ymmärtää, että vaihtoehtoja on olemassa samaan hintaan.

Ratakäytössä väläyteltiin ideaa lyijykeräimistä, mutta siihenkin todettiin lopuksi, että olisi helpompaa, jos nyt jätetään se lyijy vaan kokonaan pois. Tietenkin tässä ajatellaan samalla ampujan parasta, joka tietämättään hengittelee vaarallisia lyijyhöyryjä harjoitellessaan.

Jousimies

 • Hallitus
 • *****
 • Viestejä: 339
Vs: EU:n kemikaalivirasto kieltämässä lyijyn metsästyksessä
« Vastaus #6 : Syyskuu 27, 2019, 18:52 »
Reserviläisliitto seuraa asiaa

Reserviläisliitto vastustaa EU:n lyijykieltoa. Puheenjohtaja Ilpo Pohjola:
– Vetoan europarlamentaarikkoihimme, jotta he kaikki puhaltaisivat tässä asiassa yhteen hiileen ja pyrkisivät saamaan vähintään asetuksen kosteikko-määritelmän muutetuksi niin, että se kattaa vain vesistöt. Brysselin byrokraateille olisikin hyvä kertoa, että olemme ratkaisseet lyijyongelman jo itse eikä EU:n tarvitse sitä enää puolestamme hoitaa.

ja EU komissiollekin on jo esitetty kysymyksiä.
https://www.reservilaisliitto.fi/wp-content/uploads/2019/09/Elsi-Kataisen-kirjallinen-kysymys-EU_komissiolle_Lyijyammuskielto_19092019.pdf


Jousimies

 • Hallitus
 • *****
 • Viestejä: 339
Vs: EU:n kemikaalivirasto kieltämässä lyijyn metsästyksessä
« Vastaus #7 : Marraskuu 27, 2019, 21:44 »
Reserviläisliiton lausunto Eduskunnan puolustusvaliokunnalle tuoreena luettavaksi linkissä.
Päätavoitteet lihavoituna tekstissä.

https://www.reservilaisliitto.fi/wp-content/uploads/2019/11/Lausunto-EU-keskustelu-lyijyammuksista.pdf

jthyttin

 • *
 • Viestejä: 1.030
Vs: EU:n kemikaalivirasto kieltämässä lyijyn metsästyksessä
« Vastaus #8 : Marraskuu 27, 2019, 21:52 »
MMM lausuntopyyntö, aiheena kevyempien lyijyttömien luotien salliminen metsästyksessä kauriista ylöspäin:

https://mmm.fi/lausunnolla

SO

 • Administrator
 • *****
 • Viestejä: 2.850
Vs: EU:n kemikaalivirasto kieltämässä lyijyn metsästyksessä
« Vastaus #9 : Marraskuu 27, 2019, 22:12 »
.. ja osumaenergia vastaavalla tavalla mitattuna...
Asetus sinänsä on positiivinen, mutta ei kestä tarkastelua miksi eri luotimateriaaleilla on eri kineettisen energian vaatimukset. Asetuksessa ei ole huomioitu liikemäärää. Liikemäärä ei huomioi luodin rakennetta kuten ei myöskään ammuttava eläin.

4 ....villisikaa ja karhua saa ampua vain aseella, jonka patruunan luodin paino on vähin- tään 9 grammaa ja osumaenergia 100 metrin päässä piipun suusta mitattuna vähintään 2 700 joulea tai, jos luodin paino on 10 grammaa tai enemmän ja osumaenergia vastaavalla tavalla mitattuna vähintään 2 000 joulea tai, jos lyijyttömän luodin paino on 7,5 grammaa tai enemmän ja osumaenergia vastaavalla tavalla mitattuna vähintään 2 000 joulea.

Miten perustellaan, että 10g luodilla vaaditaan 2000 Joulea, mutta 7,5g luodilla samat 2000 Joulea kun aiemmin kevyemmällä 9g luodilla vaaditaan 2700J.

Perusteluja. Lyijy tuskin on niin paljon tappavampaa?

Samoin 3
... a patruunan luodin paino on vähintään 6 grammaa ja osumaenergia 100 metrin päässä piipun suusta mitattuna vähintään 2 000 joulea tai, jos luodin paino on 8 grammaa tai enemmän ja osumaenergia vastaavalla tavalla mitattuna vähintään 1 700 joulea tai, jos lyijyttö- män luodin paino on 5,2 grammaa tai enemmän ja osumaenergia vastaavalla tavalla mitattuna vähintään 1 700 joulea

Mikäli energiavaatimuksia lasketaan (liikemäärä huomioimatta), ei voida eritellä lyijyttömiä erikseen. Käytännön kannalta voisi sen sijaan määritellä kaliiperit joilla metsästetään, niin että sitä on mahdollista myös käytännössä valvoa. Nyt säädetään jälleen asetuksia mitä kukaan ei pysty valvomaan. Kaliiperin pystyy maastossa tarkastamaan, E100 ei kukaan. Lakeja ja asetuksia laatiessa on myös sallittua (ja suotavaa) käyttää asiantuntijoita apuna jos omat eväät ei riitä.

Muistiossa esitettyyn perusteluun olisi tarvetta saada perustelu.
Lainaus
Kupari on materiaalina lyijyä kevyempää, mutta toisaalta kupariluoti säilyttää massansa lyijyluotia paremmin, eikä kupariluodista jää juurikaan sirpaleita saaliseläimeen. Kupariluodin jäämäpaino on noin 98–100 prosenttia, kun lyijyluodin jäämäpaino on usein noin 70–90 prosenttia. Suurempi jäämäpaino parantaa kupariluodin suorituskykyä suhteessa lyijyluotiin.
Tämä antaa lukijalle vaikutelman että normaalista vaippaluodista eläimeen asti lentää vain 70-90% luodin painosta joten tällä perusteella voidaan ampua eri materiaalista tehtyjä luoteja jotka lentävät täysipainoisina maalin asti. Onko tarkoitus harhauttaa lukijaa tarkoituksenmukaisesti vai onko kyseessä väärinymmärrys? Luodin jäämäpainolla ei ole mitään tekemistä asetettujen energiavaatimusten kanssa.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 27, 2019, 23:27 kirjoittanut SO »

Hietala

 • Yhdistyksen ystävät
 • ***
 • Viestejä: 217
Vs: EU:n kemikaalivirasto kieltämässä lyijyn metsästyksessä
« Vastaus #10 : Marraskuu 28, 2019, 06:36 »
Perusteluissa myöskin ohitetaan seikka, että ainetta ei voi luoda eikä hävittää. Myös ne lyijyn sirpaleet ovat tappavaa projektiilia levittäen haavakanavaa ,erityisesti keuhkoissa. Kaikki materia löytyy elukan sisältä, eri asia mikä nokare vaakaan päätyy. Näin tarkastellen kupari on itse asiassa lyijyä huonommin tappava luotimateriaali. Eri asia on sitten lihaa säästävä vaikutus eikä kuulu tähän keskusteluun lainkaan
<t></t>

jthyttin

 • *
 • Viestejä: 1.030
Vs: EU:n kemikaalivirasto kieltämässä lyijyn metsästyksessä
« Vastaus #11 : Marraskuu 28, 2019, 08:49 »
Eihän tuossa sen muistion pohjalta haluta muuta tehdä kuin suojella ihmisiä itseltään, ja varmistaa että 243 ja 6.5x55 ovat sallittuja lyijyttömillä luodeilla.

Koska faktat on haettu Lapuan tuotekuvastosta, jatkossa metsästäjän harkinta korostuu hiukan enemmän (onneksi pertti perusmetsästäjä ei koskaan tule lukemaan noita perusteluita, koska hän uskoo kaiken mitä lehdessä sanotaan). Tai ehkä menee niinpäin että vihdoinkin uskalletaan kokeilla gramman kevyempää monometalliluotia? Läpäisyynhän 100% jäämäpainolla on vain negatiivinen vaikutus.

Olisihan tuossa paljon petrattavaa, mutta hyvä että sentään jotain höllennetään. Kokeilijoille moni peurakaliiperi siirtyy nyt hirvilailliseksi, peurapuolelle ei ole hirveästi tunkua koska 22cal lain kirjaimen täyttäviä monometalliluoteja ei liene saatavilla. Ainakin bläkäri listalle kuitenkin saadaan. Toki ovet aukeavat perinteiseen tapaankin tehdyille luodeille jos vaan lyijy korvataan jollain muulla riittävän raskaalla täytteellä.

SO

 • Administrator
 • *****
 • Viestejä: 2.850
Vs: EU:n kemikaalivirasto kieltämässä lyijyn metsästyksessä
« Vastaus #12 : Marraskuu 28, 2019, 09:48 »
Kyllä ajatuksena asia on erinomainen ja oikeaan suuntaan mutta energiavaatimuksia EI voida määritellä luodin materiaalin perusteella. Jos pohjalla on ainoastaan ollut 6,5mm kalipeerien tulevaisuuden turvaaminen hirvijahdissa valmistautuen tulevaan lyijykieltoon niin tuntuu että jollain on oma lehmä ojassa asian suhteen. Ei teiden nopeusrajoituksiakaan lasketa sen takia että mopoautolla ei pääse kuin viittäkymppiä.

jthyttin

 • *
 • Viestejä: 1.030
Vs: EU:n kemikaalivirasto kieltämässä lyijyn metsästyksessä
« Vastaus #13 : Marraskuu 28, 2019, 10:16 »
Saahan tuolla lyijykiellolle hyväksyttävyyttä, kun etukäteen on turvattu metsästäjien oikeudet...

Hyvin mielenkiintoinen asia näissä ase/patruuna-säädöksissä on mittaustarkkuus. Jos matematiikalla mennään, niin luvut pyöristetään annettuun tarkkuuteen. Eli 7.5g on 8 grammaa, ja vastaavasti 80gr (5.18g) riittää 5.2 grammaan ja 115gr (7.45g) 7.5 grammaan. Muuten alkaa protektionismi haista turhan vahvasti... esim. Hornadyn 80gr GMX-lataukset joissa on heittämällä yli "korkeamman peurarajan" (2000J) eivät olisikaan sallittuja...

Hietala

 • Yhdistyksen ystävät
 • ***
 • Viestejä: 217
Vs: EU:n kemikaalivirasto kieltämässä lyijyn metsästyksessä
« Vastaus #14 : Marraskuu 28, 2019, 13:35 »
Nimenomaan tällä halutaan siloittaa tietä lyijykielolle. Muutoin tällaista ei olisi alettu värkkäämään.

 Miksi tupakointia ei kielletä, vaikka ihmiset vaarantavat huomattavissa määrin itseään ja muita, omalla toiminnallaan
<t></t>