.. ja osumaenergia vastaavalla tavalla mitattuna...
Asetus sinänsä on positiivinen, mutta ei kestä tarkastelua miksi eri luotimateriaaleilla on eri kineettisen energian vaatimukset. Asetuksessa ei ole huomioitu liikemäärää. Liikemäärä ei huomioi luodin rakennetta kuten ei myöskään ammuttava eläin.
4 ....villisikaa ja karhua saa ampua vain aseella, jonka patruunan luodin paino on vähin- tään 9 grammaa ja osumaenergia 100 metrin päässä piipun suusta mitattuna vähintään 2 700 joulea tai, jos luodin paino on 10 grammaa tai enemmän ja osumaenergia vastaavalla tavalla mitattuna vähintään 2 000 joulea tai, jos lyijyttömän luodin paino on 7,5 grammaa tai enemmän ja osumaenergia vastaavalla tavalla mitattuna vähintään 2 000 joulea.
Miten perustellaan, että 10g luodilla vaaditaan 2000 Joulea, mutta 7,5g luodilla samat 2000 Joulea kun aiemmin kevyemmällä 9g luodilla vaaditaan 2700J.
Perusteluja. Lyijy tuskin on niin paljon tappavampaa?
Samoin 3
... a patruunan luodin paino on vähintään 6 grammaa ja osumaenergia 100 metrin päässä piipun suusta mitattuna vähintään 2 000 joulea tai, jos luodin paino on 8 grammaa tai enemmän ja osumaenergia vastaavalla tavalla mitattuna vähintään 1 700 joulea tai, jos lyijyttö- män luodin paino on 5,2 grammaa tai enemmän ja osumaenergia vastaavalla tavalla mitattuna vähintään 1 700 joulea
Mikäli energiavaatimuksia lasketaan (liikemäärä huomioimatta), ei voida eritellä lyijyttömiä erikseen. Käytännön kannalta voisi sen sijaan määritellä kaliiperit joilla metsästetään, niin että sitä on mahdollista myös käytännössä valvoa. Nyt säädetään jälleen asetuksia mitä kukaan ei pysty valvomaan. Kaliiperin pystyy maastossa tarkastamaan, E100 ei kukaan. Lakeja ja asetuksia laatiessa on myös sallittua (ja suotavaa) käyttää asiantuntijoita apuna jos omat eväät ei riitä.
Muistiossa esitettyyn perusteluun olisi tarvetta saada perustelu.
Kupari on materiaalina lyijyä kevyempää, mutta toisaalta kupariluoti säilyttää massansa lyijyluotia paremmin, eikä kupariluodista jää juurikaan sirpaleita saaliseläimeen. Kupariluodin jäämäpaino on noin 98–100 prosenttia, kun lyijyluodin jäämäpaino on usein noin 70–90 prosenttia. Suurempi jäämäpaino parantaa kupariluodin suorituskykyä suhteessa lyijyluotiin.
Tämä antaa lukijalle vaikutelman että normaalista vaippaluodista eläimeen asti lentää vain 70-90% luodin painosta joten tällä perusteella voidaan ampua eri materiaalista tehtyjä luoteja jotka lentävät täysipainoisina maalin asti. Onko tarkoitus harhauttaa lukijaa tarkoituksenmukaisesti vai onko kyseessä väärinymmärrys? Luodin jäämäpainolla ei ole mitään tekemistä asetettujen energiavaatimusten kanssa.