Kirjoittaja Aihe: Teräsjalat alumiinikiskoon?  (Luettu 464 kertaa)

metsienmies

  • *
  • Viestejä: 118
Teräsjalat alumiinikiskoon?
« : Toukokuu 24, 2019, 22:01 »
Hei

Ajattelin kysästä teiltä jotka saattavat asiasta tietää enemmän onko väliä laittaa yksiosainen teräsjalka kuten optilock fosfatoitu 30moa jalusta alumiinikiskoon? Paljon on tullut eri amerikkalaisilla forumeilla ja videoilla täysin ristiriitaisia vastauksia - kuten aina. Jotkut väittävät, että heillä on teräsjalan pultti mennyt poikki kesällä koska teräksellä ja alumiinilla on eri lämpölaajenemiskerroin ja taas talvella kaikki löystyy, toisten mielestä ei mitään ongelmaa. Toinen huolenaihe on alumiinin pehmeys teräkseen verrattuna että runttautuukohan kisko teräsjalan alle. Spuhr mount olisi mielenpäällä pääsääntöisesti sen takia, että on alumiinia. Toisaalta hintaa sillä on 100€ enemmän.

Ammun piekkarilla hyvin paljon 100-300m etäisyyksille joten pienet kiinnitysjärjestelmien epätasaisuudet tulevat hyvin todennäköisesti vaikuttamaan osumatarkkuuteen sekä toistettavuuteen. Talvella oli jäänyt etummainen tukkipulteista vähän löysälle ja siitä johtui, että joka ampumakerralla nollauskohta vaelteli ja joutui aina ammunta aloittamaan nollauksen hienosäädöllä. Suurimpana huolena on, että sama ongelma toistuisi nyt alumiini/teräs kiinnitys yhdistelmästä.

Perkeleen_Luoma

  • *
  • Viestejä: 1.144
Vs: Teräsjalat alumiinikiskoon?
« Vastaus #1 : Toukokuu 25, 2019, 17:38 »
Jos lasketaan picatinnyn leveydellä 21mm, niin teräs laajenee 0,013mm ja alumiini 0,019mm kun lämpötila muuttuu -20c -> 20c. Ei tuolla 0,006mm erotuksella pitäisi pultteja katkoa.

Tavallaan tuossa on jo lähtökohdat pielessä, koska aktio on varmaankin terästä ja kisko alumiinia. Vai onko kyseessä esim. Ruger 10/22.
Jos aktio, kisko ja kiikari on alumiinia, niin pituus suuntaiset lämpölaajenemiset ratkeaa käyttämällä renkaita. Yksiosaiseen jalustaan valitsisin materiaaliksi saman kuin kiikarissa. Tuli se kiinni sitten teräkseen tai alumiiniin.

Optilockin kiristyskynsi on melko kapea, mutta piekkarin vaatimalla kiristysmomentilla ei vielä kiskoa pilaa.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 25, 2019, 19:06 kirjoittanut Perkeleen_Luoma »
If you haven’t failed, you’re not trying hard enough.