Kirjoittaja Aihe: Pitkän matkan pienoiskivääriammunta  (Luettu 4753 kertaa)

metsienmies

 • *
 • Viestejä: 118
Vs: Pitkän matkan pienoiskivääriammunta
« Vastaus #15 : Toukokuu 27, 2019, 22:58 »
Pitäisi keksiä max 100 m matkoille suht tarkka reikäpääpatruuna. Reikäpää siksi, että haluaisin käyttää samaa patruunaa kyyhkyyn yms piekkaririistaan, ja umpiluoti tahtoo olla aika heikko tappoteholtaan. SK Subsonic toimi ennen, mutta varastot alkaa olla tyhjät eikä sitä enää kaupasta saa mikä on takaisku koska toimi todella hyvin sekä tarkkuuden että muunkin puolesta, eikä ollut edes riistohintainen :/

Ainakin näitä on olemassa ja pistin äsken tilaukseen muut paitsi Eley, joka tuntuu olevan loppu monesta paikasta.
RWS Subsonic (tämä toimi viimeksi testatessani ihan suht hyvin)
S&B 22 LR SUBSONIC LHP (ei kokemusta)
CCI 22LR Sub-Sonic HB (ei kokemusta, mutta CCI Standard Velocity on käynyt välillä oikeinkin hyvin)
Win .22 LR Subsonic Max HP (ei kokemusta)
Eley .22LR Subsonic HP (ei ollut tilattavissa).

Itelle käy rws subsonic hp kylmällä ihan uskomatonta kasaa, cci sub sonic hp vähän huonommin ja winchester 42max käy tosi huonosti ja käy huonosti myös mitä olen yleisesti ottaen nähnyt, tosin cci ja winukka testattu plussakeleillä eikä pakkasillä ollenkaan. Winukassa paras osumaenergia kun testannut tölkkiin täynnä vettä. Tosin erot ovat niin pienet ettei winchesteriä kannata omasta mielestä käyttää. Itsellä myös yhdestä rasiasta 5 hylsyä ei tullut ulos vaan piti pari kertaa lukko lyyä kiinni ja avata että viimeinkin vetäisi sen ulos - ainut patruuna jonka kanssa ollut mitään syöttö/poistohäiriöitä. Winukassa myös se marginaalinen osumaenergia lisä on mitätön koska tarkkuuden puolesta sillä ei osu paljoa mihinkään.

Koheltaja

 • *
 • Viestejä: 2.714
Vs: Pitkän matkan pienoiskivääriammunta
« Vastaus #16 : Toukokuu 28, 2019, 05:57 »
Winsusta poimittu samoja ongelmia, tiukkapesäiseen ei pesity ollenkaan vaikka pesä on SAAMI toleranssien sisällä. Winsuja on kokeiltu vaikka mitä ja aina yhtä huonot kokemukset, ellei pesity, niin ei käy, tai jos pesittyy niin hylsyt halkeilee, välillä tussahtaa ja toisinaan pamahtaa.
Kylätason ampuja

Tapiok

 • *
 • Viestejä: 128
Vs: Pitkän matkan pienoiskivääriammunta
« Vastaus #17 : Toukokuu 28, 2019, 07:51 »
Useampi 500 kpl paali Winsun 40 ja 42 gr reikäpäitä tullut ammuttua, ollut omassa käytössä aika tavalla yleispaukku jahtihommissa. Käynti riittävää noin 2 cm nippua 50 metriin. Useasta tuhannesta paukusta muistan yhden toissa syksyltä, joka karkasi reilusti yliääniseksi, muuten ollut hyvin tasainen. Syöttyy ja poistuu aseista moitteetta, eikä myöskään ole hylsyjä rikkoutunut. Vanhempi 40 gr oli hieman parempi kuin tämä nykyinen 42 gr. Kokemukset neljästä eri aseesta 2 pulttilukkoa ja 2 puolaria. Pitäisi pari paalia varmaan taas ottaa, kun alkaa kaappi sen osalta tyhjenemään.

RWS SHP hyvä paukku, kannattaa kokeilla, tällä mennään ensi syksyn kyyhkyjahdit. CCI:n Subsonic myös ok, mutta luodin muoto on sellainen, että saattaa ottaa kovasti rihloihin kiinni ja ahdistaa pesitettäessä. Yhteen aseeseen jää pesään, jos koettaa ottaa ampumatonta paukkua pois. Eley käy myös hyvin, mutta reikä on RWS:n kanssa pieni, eikä niin räväkästi aukeava. Esim. kyyhkyjahtiin hyvä.

CCI Supressor ihan ok myös, mutta nopeus alle 300 m/s ja noista poikkeava lentorata. CCI Segmented Subsonic, kolmeen osaan hajoava luoti, käynti 20 mm luokkaa 50 metriin, tehokas jos saisi vielä räksää luvallisesti ampua, mutta isompaan riistaan kumman ponneton.

Sk/Lapua Subsonic, kesällä lämpimässä hyvin tarkka, talvella kasat 30-60 mm / 50 metriä. Paljon tullut käytettyä kyyhkyjahdissa, siistit raadot.

jsr85

 • *
 • Viestejä: 622
Vs: Pitkän matkan pienoiskivääriammunta
« Vastaus #18 : Toukokuu 29, 2019, 23:41 »
Eka kertaa testailin "laatupaukkuja" kun halvalla sain center-x muutaman rasian.
Äkkiseltään paksupiippuinen Cz455 tuntuu tykkäävän, 5lks/50m

Rugerissa Sk rifle matchin kans samaa tasoa. 5lks/50mJR

<t></t>


MTä

 • *
 • Viestejä: 23
Vs: Pitkän matkan pienoiskivääriammunta
« Vastaus #20 : Heinäkuu 28, 2019, 00:02 »
Pienoiskiväärillä on kyllä hupi ampua pitempään matkaan.
Viikolla ammuin 150m 1/4 SRA pleittejä. Ruger 10/22 Target & Archangel Precicion stock, Vortex 6-24 PST, bipodi tuelta.
Keli lämmin, aurinkoinen,  kevyt tuuli oikealta vasemmalle ~1-2m/s (arvio). Apuna Strelok Pro, ei tuulimittaria tai viirejä.

SK magazine. Karkeasti 8/10 osui, joskus 10/10.
Norma TAC, karkeasti 7/10 osui.
Usein huti tuli tuulesta ja kun iskemän näki penkassa niin seuraavat osasi korjata suoraan.

Kertokaas kokeneemmat, vanhemmat ja viisaammat. Tuota naksutelua ajan kanssa voi tehdä helposti muutaman sata paukkua, mutta miten lisätä tavoitteellista treeniä?
Väliin jumppaa, että sykettä ylös?
Laukausten välillä ylös, että pitää asento rakentaa uudelleen?
Bipodilta pois ja hihna tuelta hakea haastetta?
Kauempaa tai nopeammin?
Onko enää järkeä pienentää pleittiä?

SK magazine toimii hyvin, välillä kärpäsiä tulee. Hinta on kohdallaan.
Olen ymmärtänyt, että SKn magazine, Standard plus ja rifle match tulee samalta linjalta. Ainut ero on tasalaatuisuus, pitääkö paikkansa?

Koheltaja

 • *
 • Viestejä: 2.714
Vs: Pitkän matkan pienoiskivääriammunta
« Vastaus #21 : Heinäkuu 28, 2019, 07:04 »
Mä ammun samalta matkalta 2-3 pleittiin nopeita peräkkäisiä laukauksia pulttilukolla, lähinnä makuulta mutta välillä eri asennoista, välillä aika hulluistakin. Jostain syystä olen ollut koukussa pitkän aikaa pulttilukolla nopeiden tuplien ampumiseen, kaverin kanssa on myös joskus oltu kuopalla toiminnallisen ammunnan parissa, hauskaa sekin kun joutuu veivaamaan lukkoa joka tekee oman juttunsa.

Välillä kun alkaa 1/4 pleitti tuntua liian isolta niin yläosumien saaminen on aina haastavaa 150m matkalta, siinä pitää olla piekkarissa käyntiä että saa osumaprosentin kohdalleen.
Kylätason ampuja

HJu

 • *
 • Viestejä: 5.970
Vs: Pitkän matkan pienoiskivääriammunta
« Vastaus #22 : Heinäkuu 28, 2019, 09:38 »
Aina kun homma alkaa tuntua kiväärillä liian helpolta niin pystytreeniä ja polvitreeniä mukaan.
. Taulun kokoa kannattaa hieman kasvattaa jotta ei mene heti hermo. Eli normi SRA-taulu on hyvä 150m matkalle

Sitten kun on osumat 150m päässä SRA-taulussa pystyammunnasta ja vielä nopeasti ammuttuna,niin on muita kanssaharrastajia edellä melko paljon.
Terveisin,


HJu

Hietala

 • *
 • Viestejä: 181
Vs: Pitkän matkan pienoiskivääriammunta
« Vastaus #23 : Heinäkuu 28, 2019, 10:34 »
Mulla Strelok pro ei pelannut edes sinnepäin lentoratalaskennassa. 200 amet strelok 8 mrad VS real life 9,9 mrad (zero 25m), joten paukuttelin lentoradat itse kohdilleen. Onneksi se on kohtuullisen helppoa piekkarilla. Patruunaksi valkkaantui SK long range match, joka on pitkillä matkoilla osoittanut kyvykkyytensä riittävässä määrin

Varttipleitti on vähän iso 150m makuulta, mutta polvelta ja erikoisasennoista ihan hyvä reenattavaksi. Puuskaisilla tuulilla harjoittelen tuulen lukua, tai paremminkin kuuntelua. Kuulosuojaimissa äänet isommalle ja koittaa ampua samaan kohinaan. Matkaa saisi olla 200 m tai pienempi maali. 8 cm pleitti on jo 150 m etäisyyksillä kivan vaikea,.

Itselläni on omassa ampumapaikassa useilla etäisyyksillä eri kokosia maaleja, joita lähden poimimaan lähimmästä kauimpaan 100-135-185-200-235 ja kakkuna 315 m etäisyydellä 20 x 20 pelti, johon osuminen on vaihtelevan vaikeaa tuulen nakellessa luotia kahta puolen peltiä.

Kokemukseni mukaan 4 mm rakenneteräs kestää hyvin piekkarin kilkuttelut 100 m etäisyydeltä, joten pleittien teettäminen paikallisilla pajoilla onnistuu
<t></t>

Koheltaja

 • *
 • Viestejä: 2.714
Vs: Pitkän matkan pienoiskivääriammunta
« Vastaus #24 : Heinäkuu 28, 2019, 14:11 »
Kokemukseni mukaan 4 mm rakenneteräs kestää hyvin piekkarin kilkuttelut 100 m etäisyydeltä, joten pleittien teettäminen paikallisilla pajoilla onnistuu

Kestää mainiosti mutta menee ajan mittaan kuperaksi ja pintaan tulee lommoja jotka alkaa roiskimaan taksaisin lyhyiltä matkoilta, nämä havainnot tuhansia osumia ottaneilta maaleilta 10-150m matkoilta. Kuperan saa vasaralla suoraksi ja rälläkällä pinta sileäksi.
Kylätason ampuja

metsienmies

 • *
 • Viestejä: 118
Vs: Pitkän matkan pienoiskivääriammunta
« Vastaus #25 : Elokuu 07, 2019, 12:35 »
Jos joku muukin kuin Jokke miettii hyvää metästyspaukkua itse kokemuksesta suosittelen eleyn match, edge tai tenex. Tarkkuus ainakin omassa aseessa näissä patruunoissa on kaikkein paras (n.1.2moa 100 ja 150m matkoilla) ja luoti on tylppäkärkisyyden vuoksi kohdevaikutukseltaan noilla etäisyyksillä variksen kokoiseen lintuun sama kuin reikäpäässä, tippuu vitaalialueosumassa heti, ja on anteeksiantava vakkei ihan nappiin käy - ottaa ehkä pari metriä lentoa ja jää siihen. Ei myöskään ole yhtä tuuliherkkä kuin reikäpäät/pyörökärkiset.

TSa

 • *
 • Viestejä: 12
Vs: Pitkän matkan pienoiskivääriammunta
« Vastaus #26 : Syyskuu 03, 2019, 10:40 »
Mulla Strelok pro ei pelannut edes sinnepäin lentoratalaskennassa. 200 amet strelok 8 mrad VS real life 9,9 mrad (zero 25m), joten paukuttelin lentoradat itse kohdilleen. Onneksi se on kohtuullisen helppoa piekkarilla. Patruunaksi valkkaantui SK long range match, joka on pitkillä matkoilla osoittanut kyvykkyytensä riittävässä määrinMulla kävi ihan päinvastoin, yllätyin miten hyvin laskelmat pitivät paikkansa. Kokeilin SK magazinea ja SK long rangea, molemmat kohdistettu 50m. SK long range osumapiste oli 18mm ylempänä, mutta tuonkin sai zero offsetilla otettua huomioon. Magazinella lähdöt oli mitattu (322 m/s), long rangella mentiin vakioarvoilla.

106m matkalla ei koroihin tarvinnut tehdä korjauksia. 186m päästä korjasin molempia paukkuja 0,1mrad ylemmäs, eli yhden naksun päähän jäi teoria vs. todellisuus. Esim. SK magazinen kohdalla lähdöt oli tiedossa, joten korjasin BC:tä 0,132 -> 0.129.

Uskaltaisin väittää, että jos lähdöt ja zero on kohdillaan, niin aika lähelle pitäisi osua korot. Eihän näissä laskureissa tietenkään mitään ihmeellistä ole, jos inputit on oikein niin loppu on pelkkää fysiikkaa. Tuossa Strelokissa on vaan hyvin ominaisuuksia ja selkeä käyttöliittymä mun mielestä.

Akryyli

 • *
 • Viestejä: 7
Vs: Pitkän matkan pienoiskivääriammunta
« Vastaus #27 : Syyskuu 04, 2019, 13:46 »
Mitähän näillä ammutaan, jos eu:n lyijykielto tulee voimaan?

jsr85

 • *
 • Viestejä: 622
Vs: Pitkän matkan pienoiskivääriammunta
« Vastaus #28 : Syyskuu 04, 2019, 14:33 »
Kai näitä toisella palstalla mainostettuja alkaa joku tuomaan suomeen ja luulis että joku muukin alkaisi valmistaa..

https://www.midwayusa.com/product/953365521

JR

<t></t>

J.J

 • *
 • Viestejä: 77
Vs: Pitkän matkan pienoiskivääriammunta
« Vastaus #29 : Syyskuu 05, 2019, 10:07 »
Ei taida noi kevyet korvikeluodit olla kovin toimivia +50m kun valmistajatkin ilmoittavat että tarkkoja vain 50m asti.