Kirjoittaja Aihe: Häyhä 2018 Tulokset ja palaute  (Luettu 8590 kertaa)

Mecarenze

 • *
 • Viestejä: 4
Häyhä 2018 Tulokset ja palaute
« : Huhtikuu 22, 2018, 18:19 »
Tervehdys!Ensinnäkin onnittelut kärkikolmikolle - mitallit on kyllä ansaittuja. Kiitokset niin kilpailijoille ja toimitsijoille ja Villelle joka kisanjohtajana toi sellaista Vähäpassin klaanille ominaista tervettä malttia ja valttia touhuun.Pyytäisin niin toimitsijoita kun kilpailijoita pistämään tähän risut ja ruusut stageista, yleisjärjestelyistä sekä muista - saadaan oppia lisää tähän maailmaan ja meidän puuhasteluumme. Palaute olisi enemmän kuin sata jänistä.Enemmän kuin paljon kiinnostaa myös tietää miten kilpailijoilla meni staget, mikä toimi ja mikä ei omassa suorituksessa ja stagella ylipäätänsä.Minä julkaisen tuomarikortit tässä kunhan ensin opettelen käyttämään näitä tietokone-juhaneita.Ratamesu Valtsu
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 23, 2018, 13:47 kirjoittanut Mecarenze »
\"Make love loudly - make war silently\"

Sniper SOP

A

SO

 • Administrator
 • *****
 • Viestejä: 2.698
Re: Häyhä 2018 Palaute
« Vastaus #1 : Huhtikuu 23, 2018, 08:18 »
Tulokset?
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

JoPo

 • Killan sihteeri
 • *****
 • Viestejä: 763
Re: Häyhä 2018 Palaute
« Vastaus #2 : Huhtikuu 23, 2018, 13:08 »
Sihteerikkö kiittää ja kumartaa ja pahoittelee, ettei ennen poislähtöä Rovajärveltä ehtinyt laittaa tuloksia nettiin. Nyt on pieni jetlaaki, koko yö ajettu melkeen Suomi läpi (Rovajärvi - Espoo), mutta tässä nämä nyt ovat.1. Tommi Koskilahti - Santeri Vääriskoski -  Artturi Liedes (5105 pistettä)

2. Jari Hakulinen - Heikki Jounela - Sami Saarinen (5035 pistettä)   

3. Jani Majander - Markku Uusi-Rasi - Antero Kuusisto   (4890 pistettä)Onnittelut vielä kerran voittajille ja kiitokset kaikille muille mukana olleille. Aivan mahtava kisa!!!
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »
t:-jopo
sihteeri@takilta.fi

VilleV

 • *
 • Viestejä: 506
Re: Häyhä 2018 Tulokset ja palaute
« Vastaus #3 : Huhtikuu 23, 2018, 13:56 »
Oli kovaa settiä, kiitos kaikille. Laitellaanpa ne ajatukset tänne kuten ratamestari ilmoitti.Ville
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »
Arctic Snipers Ry

Facebook Arctic Snipers Public
Instagram @arcticsnipersfinland

Hietala

 • *
 • Viestejä: 209
Re: Häyhä 2018 Tulokset ja palaute
« Vastaus #4 : Huhtikuu 23, 2018, 20:47 »
Näin kisojen toimitsijana ja siinä hommassa "keltanokkana" olin yllättynyt siitä, kuinka paljon sain tietoa lajista sekä omien havaintojen, että myöskin stagekavereiden välityksellä. Kokemus on todellakin satsauksen arvoinen, joka vinkkinä lajista kiinnostuneille. Kisoja ei ole ilman kilpailijoita, mutta ei ainakaan ilman toimitsijoita.Suoritusasjat venyivät yllättävän pitkiksi, mm. stage 2 kestoa ei varmasti kukaanvoinut kuvitella niin vaativaksi ajan suhteen. Talviolosuhteet aiheuttivat omat ongelmansa. Venymisestä oli omat seurauksensa, jota korjattiin tietenkin sillä keinoin, kuin se vain oli mahdollista. Olisiko ollut muuta keinoa, en tiedä. Kertokoon joku joka toisen keinon tietää. Talvielementin vaikutus tulee säilyttää ja viedä tulevaisuuteen seuraavalle talvikisalle. Toivottavasti sellainen tulee, kuuluuhan talvi Suomen olosuhteisiin n. 11 kk vuodesta.Ei mulla muuta tule mieleen, vaikka kuinka potkii. Kiitos hyvästä kokemuksesta!
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »
<t></t>

Mecarenze

 • *
 • Viestejä: 4
Re: Häyhä 2018 Tulokset ja palaute
« Vastaus #5 : Huhtikuu 24, 2018, 10:28 »
Stagetuomarikortit ja selosteet lauantain stageille 3-10 löytyvät täältä:https://drive.google.com/open?id=1zlPceA5W4VPWdigbxo6T7tHMObsjIb-f" class="bbc_link" target="_blank" rel="noopener noreferrer">http://https://drive.google.com/open?id=1zlPceA5W4VPWdigbxo6T7tHMObsjIb-fNe laiterikoista ja muista syistä tehdyt viilailut eivät näy ko. korteissa - käsiteltiin sunnuntaina protestiajan alussa.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »
\"Make love loudly - make war silently\"

Sniper SOP

A

Höylä

 • *
 • Viestejä: 1
Re: Häyhä 2018 Tulokset ja palaute
« Vastaus #6 : Huhtikuu 24, 2018, 11:51 »
HeiOnnittelut voitokkaille kilpailijoille! Kiitokset kaikille järjestäjille, oli ilo olla mukana!Tämän asian kanssa kilpailujohto varmasti paini pitkään ja hartaasti, mutta kirjailempa kuitenkin oman hengellisen tuotannon asian suhteen.

 

Henkilömäärä. Jätin PV;n ammunnanjohtaja kurssin väliin (keltainen lappu), kun halusin tulla tähän tapahtumaan. Joo eihän sitä kortilla sotaa käydä mutta tuotakin lisenssiä aina joskus tarvii. Hox Sotaherrat Laittakaa minun mappiin täppä että ei tästä ole vielä reservinkieltäytyjää kasvanu vaikka yhden kutsun skippas ja toisekseen teillähän on valta määrätä minut sellaiselle kursille niin sinne vaan. Asiaan... Me rakennettiin 2 stagea 3 miehellä, jossa olisi saanut olla 6 miestä. Onnistuihan se mutta saunassa ei tarvinu käydä kokoaikana ja ei sen takia etteikö paita olisi parhaimmillaan kastunut vaan kun ei ehtinyt. Puitteet on kunnossa, mestat on suomenparhaat ja osaavaa henkilöstöä... Ymmärränhän minä, kun valtio on taloudellisesti rajoittunut (eriasia kuin köyhä) ja taloudellisesti rajoittuneena pysyy niin henkilöstöä ei saada sitoutettua harjoitukseen keltaisella saati valkoisella lapulla. Ratkaisun avaimia esimerkiksi: Markkinointi tapahtumasta, sinne tulee ne mohikaanit että hommat pyörii. Ajoitus siten että viimehetken poisjäännit ei sotke kuviota (rastien suunnittelu useita kuukausia ennen kisoja?). Riittävän leveä reservi, kun liian kanssa on aina pärjätty.Minusta kisat oli onnistuneet, oikein mugavaa oli kaikkiaan ja olihan se nyt AMERIIKKAAA kun pääsi .50 cal tykillä survaseen. Hienosti NuHo näytti esimerkkiä niin oma kuski sai kans kerran elämässä kokemuksen!Kohta maisteri saa minusta H19 kovan mohikaanin töihin tai sitte olen kisaamassa...  Kiitos kaikille asiakkailleni! Kiitos JoPotin!
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »
Enhän mä näistä hommista mitään tiedä. Mä oon jääkäri!

Pet

 • *
 • Viestejä: 33
Re: Häyhä 2018 Tulokset ja palaute
« Vastaus #7 : Huhtikuu 24, 2018, 19:49 »
Hei,Ensikertalaisena tapahtumassa mukana ja tuomarointi puolella. Harmittavasti työnantaja laittoi samalle viikolle kurssille stadiin, mutta lauantaille pääsi autteleen ja selvästikin apua olisi kaipailtu jo edellisenä päivänä mies- tai naisvajeen vuoksi. Eli "kollegoiden" kuulemisen perusteella stagejen perustamiseen syytä varata reilummin aikaa ja näin talvikisassa jälkien poljetus jo päivää aiemmin voisi olla viisasta. Purkuhan sujui kohtuu mallikkaasti pientä sekoilua lukuunottamatta tavaroita luovuttaessa.Itse tulin päivän myöhemmin kuin muut, niin oli kuiten yhdeltä yöltä paremmat yöunet vs. muut tuomarit, joilla osalla oli mennyt ilta-/yömyöhään ja sama lauantaina. Mahtoi pitkän matkalaisilla olla tuskaa pysyä hereillä, jos autolla liikenteessä. Ei ehkä noin paljon kannata riskeerata jatkossa. Kilpailijoille luonnollisesti tulee saada hivenen kisapainetta sopivalla fyysisellä rasitteella ja hitusen sekaan univajetta.Ajatus harrastuksen pariin siirtymisestä on ollut korvan takana, kun keski- ja pitkän matkan ammuntaa tullut joku vuosi harjoitettua, niin kisaan osallistuminen tuomarointipuolelle avasi ns. ovea hieman enemmän raolleen harrastuksen suuntaan ja voin suositella kaikille toiminnasta kiinnostuneille. Madaltaa varmasti kynnystä ja lisää kiinnostusta. Ei olisi saanut tarjota mahdollisuutta ampua .50 ja .338 barreteilla, kun ei ole aiemmin ollut juurikaan kiinnostusta suurempiin kaliibereihin suuntaan, niin perhana... olihan se .338 mukava ampua. Toinen tuomari tarjoutui vielä tähystämään, niin saihan sitä janttereita muillekin matkoille kuin siihen 420 m:iin nurin .338:n ballistiikasta mitään tietämättä. Olisipa ollut mukava kokeilla yli kilsan matkoille, kun omalla torrakolla ei paljoa yli kilsan potku riitä.Odottelua tuli lauantaina paikoin parikin tuntia, mutta en nyt tiiä oliko se välttämättä paha asia. Sai siinä aina hyvin tankkailtua ja jonku laakin reenattua odotellessa. Ampumateknisillä stageilla sai hyvän kuvan erilaisista tiimityöskentelyn tavoista ja kilpailijoiden toimintaa oli mukava seurailla. En muista tuliko missään vaiheessa muista stageista infoa millaisia oli suunnitteilla, mutta näin jälkeenpäinkin kuulisin mielellään niistä.Kaiken kaikkiaan hyvät fiilikset jäi tapahtumasta. Täällä pohjoisen kisoissa varmaan jatkossakin mukana toiminnassa. Kiitos niin kisaorganisaatiolle kuin näiden parin stagen henkilöille vlopusta ja onnittelut kisan voittajille.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

JoPo

 • Killan sihteeri
 • *****
 • Viestejä: 763
Re: Häyhä 2018 Tulokset ja palaute
« Vastaus #8 : Huhtikuu 25, 2018, 00:29 »
Oltiin hyvissä ajoin paikalla jo torstai-aamuna, ajettiin Espoosta läpi yön melkeen läpi Suomenmaan. Muutama tunti kämpillä unta ja tulostoimisto pystyyn, hyvää aikaa tutustua paikkoihin ja ihmisiin.Perjantaina tulivat muut toimitsijat, jonka jälkeen jokainen tarkisti oman stagensa ja näitä tarkistuksia ja muutoksia tehtiin pitkälle yöhön asti. Kaikki rastikuvaukset tulostettiin yöllä uudestaan, jotta ne olisivat aamulla valmiit. Monella jäi yöunet aika vähiin, mutta tuskin tätä olisi oikein muuten voitu tehdä. Kun kerran tehdään, tehdään se kunnolla. Missään kisassa, 9 vuotta mukana olleena, en näin tarkkoja rastikuvauksia karttoineen ole nähnyt!Ratamestari Valtsulle nostan hattua, niin hienoa ja tarkkaa työtä hän teki koko kisan ajan. Yhtään väheksymättä kenenkään muunkaan työpanosta!! Sanoin jo paikan päällä, että hieman olisi Valtterin työtaakkaa voitu keventää, jos joku muu olisi hoitanut kuljetuspuolen. Nyt hän mm. tarkasti yksin la ja su kaikki tulokset, neuvoi ja opasti muita ja Virve huusi vähän väliä jostain kuljetusongelmasta tmv. Hänen mukaansa tässä ei ollut mitään ongelmaa, mutta mä olisin seonnut lopullisesti! Onneksi tää ei ollutkaan mun tehtävä  8)Kaikki toimi valtavan hyvässä hengessä, en ainakaan kuullut kenenkään purnaavan mistään. Aikataulut jossain hieman petti, mutta onko missään kisassa pysytty sekunnilleen ajassa? Ei. Se on mahdotonta tämän tyylisissä kisoissa, vaikka sen kuinka hyvin organisoisi.Summa summarum: Kiitos Ville hienosti organisoidusta kisasta ja iso kiitos isällesi, kisan vääpelille! Keittiöhenkilökuntaakaan unohtamatta, aivan loistotyypit. Kiitän nöyrästi myös saamastani Savotan rinkasta, aivan upea ”palkinto”, jolle todellakin löytyy käyttöä! Tuntuu vaan, että enemmänkin olisin voinut tehdä...P.S. Höylä, ens kerralla nakitat paitajakelut mulle, jeesaan ihan mielelläni!
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »
t:-jopo
sihteeri@takilta.fi

mur

 • *
 • Viestejä: 40
Re: Häyhä 2018 Tulokset ja palaute
« Vastaus #9 : Huhtikuu 25, 2018, 09:16 »
Onnittelut voittajapartiolle, kova treeni kantaa hedelmää!Lähdettiin kolmen hengen partion voimin oppimismielessä skabaamaan, kun etelässä ei liiaksi ole mahdollisuuksia treenailla talvista tarkka-ammuntatoimintaa. Jos tälläinen talvikisa saataisiin edes vaikka joka toinen vuosi järjestettyä niin se olisi komiata. Omalta partiolta perusvarma suoritus tavallisine pienine hölmöilyineen ja kolmas sija napsahti tällä kertaa.

Kaikenkaikkiaan kisa oli todella ammattimaisesti järjestetty ja rastit oli sidottu järkeviin tehtäväkuvauksiin. Tehtävät olivat sellaisia kuin mitä fiksu komppanianpäällikkö voisi tarkka-ampujille käskeä suomalaisessa toimintaympäristössä. Kilpailijankin näkökulmasta rastikuvaukset ja arvostelukortit näyttivät todella selkeiltä, selvästi oli nähty paljon vaivaa niiden eteen. Kiitoksia kaikille muillekin toimitsijoille, ison työn olitte tehneet!Tässä omia ajatuksia rasteista mitä päällimmäisenä on jäänyt mieleen:Stage 1: Ammunta suksilta

Partion voimin ammuntaa eri asennoista/matkoilta suksilla liikkuen. Aikapaine siirtymiin ja ammuntaan toi hyvän lisämausteen muuten simppeliin rastiin.Stage 2: Tehtävärata hiihtäen

Mukava iltareippailu hiihtäen, matkan aikana varmasti jokainen huomasi onko omassa hiihtotaidossa / varusteiden sijoittelussa jotain petrattavaa. Reitti ei ollut mitenkään erityisen haastava, mutta luultavasti pientä kompurointia matkan aikana tuli itse kullekin, joka muistutti optiikan kolhuilta ja piipun lumelta suojaamisen tärkeydestä. Matkan aikana suoritettiin erilaisia tehtäviä, mm. oman sijainnin määritystä kartalta, tulenjohdon perustemppuja, kalustotunnistusta ja veden keittoa.

Ainoa miinus oli matkan arviointipaikan sijoitus reitin loppupäähän, jolloin kaikki eivät ehtineet sitä valoisalla suorittaa ja tehtävä nollattiin kaikilta. Myös pisteitä oli jaossa reitin suorittamisen nopeuden mukaan, niin tehtävärastien kannattaa olla sellaisia että omaa vuoroa ei olisi tarve odottaa, vaan rasti olisi mahdollista suorittaa vaikka paikalla olisi useampi partio ja nopeimmat pääsisivät tarvittaessa ohitse. Näin olikin poislukien matkan arviointi.

Oman paikan määrittäminen annetuissa virhemarginaaleissa oli yllättävän haastavaa, vaikka koko matkan pidimmekin tarkalla silmällä ympäristöä ja kulkusuuntaa kompassista. Aika ajoin kun merkkasi kartalle suurpiirteisen sijainnin, niin oli helpompi hahmottaa matka etenemistä. Hyvä muistutus paikkatietoisuuden säilyttämisestä siirtymien aikana.Stage 3: Saukkomaa - Hyökkäys

Rasti oli tyypiltään sellainen että kolmen hengen partiolla oli paremmat edellytykset menestyä, sillä useampi silmäpari eri tähystyssuuntiin helpotti maalien havainnointia. Kahdestaan helposti keskittyy liikaa selkeimpiin kohteisiin ja jää huomaamatta sivustassa olevia maaleja. Hyvä rasti, sisälsi räväkkää tulenavausta, oman liikkumisen suojaamista yllättäviltä uhilta ja pidemmän matkan ammuntaa sivustasuojaus huomioiden. Viestivälineen käyttö mukana rastilla ja tilanneilmoitukset rastin edetessä.Stage 4: Ampuma-asennot

Perusrasti eri ampuma-asennoista ja tilapäistukien käytöstä. Ei ihmeellisyyksiä.Stage 5: Outovaara - Viivytys

Meidän partion osalta lauantain ensimmäinen rasti, kisamoodi ei ollut vielä aivan päällä ja aivot jumissa, joka näkyy myös rastilta saaduissa pisteissä. Rastissa oli useampi osio; kuvattiin taistelusta irtautumista, tuliylläkön järjestämistä irtautumisreitille ja toimintaa k-pisteellä, jossa joudutaan yllättäen tulen alle ja haavoittunut piti parsia kasaan. Pieniä erimielisyyksiä oli tuomaroinnin kanssa irtautumistavasta ensimmäiseltä tasalta ja kiristyssiteen pitävyyden tarkastamisesta tulen alla ollessa, mutta arvosteluperiaatteet ovat kaikille samat ja se on pääasia. Hyvä rasti, sopivasti eri elementtejä.Stage 6: Pahavaara - Puolustus

Huolto tukee ja taistelee, eli rastin aiheena oli huoltojoukkueen puolustustaistelun tukeminen. Parit tuliasemat, pidempiä ja lyhyempiä ampumamatkoja. Bonuksena oli tulenjohto ensimmäisestä asemasta, joka oli sopivan haastava tehtävä. Ympärillä partio ampui kun lähimaaleja oli vielä näkyvissä ja rastihenkilöstö piti painetta yllä että tulikomento pitäisi saada nopeasti liikkeelle.

Maalin paikka oli aukealla rinteessä, jolloin maalin koordinaattien paikantaminen oli hankalaa sillä selviä maamerkkejä ei meinannut löytyä. Onneksi oma paikka oli helposti selvitettävissä, niin napapaikannuksella homma onnistui. Pientä haastetta aiheutti suunnan määritys maaliin, sillä juuri kriittisellä hetkellä ei ollut käsillä kuin astekompassi. Mutta onneksi partiokaverilla kaali leikkasi ja hän käytti koordinaattilevyn asteikkoa kompassin päällä suunnan muuttamiseksi asteista piiruiksi. Ensimmäisen tulikomennon jälkeen rastihenkilöstö kuvasi vielä mihin kranaatit tippuivat, jonka jälkeen nopea korjauskomento ja vaikutus maaliin. Toisesta tuliasemasta vielä muutamat maalit ampumalla alas ja homma selvä.Stage 7: Syyrakki - Väijytys

Jääkärijoukkueen tehtävänä oli väijyttää vihollisen marssiosasto ja toimia takaa-ajoon lähteviä vihollisia vastaan mm. viuhkapanoksin. Lopussa piti vielä haavoittunut JJ hoitaa.. Rasti alkoi liikemaalilla, joka oli haastava maalien liikkuessa ns. vaununopeudella. Saatiin maaleista 3/4 alas, lähinnä partion suojamiehen erinomaisen väkivältaisen tulenkäytön ansiosta puolimoottorikiväärillä. Hylsyt vaan kopisivat allekirjoittaneen kupoliin.

Väijytysasemista irtauduttiin tuliylläkköpaikalle, jossa JJ käski laittaa viuhkapanoksen valmiiksi. Meillä tämä osio ei mennyt aivan nappiin, sillä vihollisen tunnustelija tuhottiin turhan räväkästi kivääritulella, eikä maltettu odottaa useamman vihollisen ilmaantumista viuhkapanoksen kellistettäväksi. Mutta päästiin räjäyttämään VP:tä kuvaava panos kuitenkin irtautumisen suojaksi, hiukan meteliä ja meininkiä hommaan. Lopussa vielä JJ sai ampumavamman rintakehäänsä ja se piti paikata ja valmistella mies evakuointikuntoon. Yksi kisan suosikkirasteistani.Stage 8: Hauli - Ukkola - TRA

TA-partion tehtävä oli tiedustella alueella olevien rakennusten vihollistilanne ja käskystä ottaa ne haltuun. Rastilla oli käytössä harjoitusheitteitä sisäänmenoja varten ja viimeisestä haltuun otetusta rakennuksesta ammuttiin korkealla olevan aukon läpi. Alueella oli myös no-shoot maaleja, jolloin venäläistyylisestä rakennuksen haltuunotosta rangaistiin.

Yllättävä rasti muuten talviteemaiseen kilpailuun, mutta oikein hyvä lisä. TRA kuitenkin olennainen juttu nykypäivän jalkaväkihommissa.Stage 9: Syyrakki - Loophole

Puhtaasti ampumatekninen rasti, pahviseinässä erikokoisia aukkoja joiden läpi piti ampua eri etäisyyksillä olevia maaleja osumatta edessä olevaan pahviseinään. Meidän partio tuli rastille äärettömän itsevarmana, sillä tätä oltiin treenailtu. Homma muuttui kuitenkin käsittämättömäksi sekoiluksi ja 0 pistettä. Joskus se massiivinen aivopieru vain iskee päälle.Stage 10: Syyrakki - Haastava havainnointi

Koska edellisellä rastilla olimme häpäisseet itsemme ja roikuimme kunniaitsemurhan partaalla, tällä rastilla skarppasimme. Rasti oli ampumatekniikkaa yhdistettynä komppanianpäällikön käskyn mukaisen maalihierarkian noudattamiseen. Tulialueella oli jastereita, joihin oli merkitty erilaisia taktisia merkkejä. Nämä piti tunnistaa sillä tasolla että pystyi laittamaan ne tärkeysjärjestykseen, ja ampua ne alas listan mukaisesti. Mukaan oli laitettu myös omaa tiedustelupartiota kuvaava jasteri, jota ei tietenkään pitänyt ampua vaikka se maalialueella olikin vihollisten seassa.

Hauska ja kekseliäs rasti.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

LSa

 • Killan puheenjohtaja
 • *****
 • Viestejä: 1.653
 • Edistän: 1 | +5 | 8 | 9 | 36 | 37 | 39 | 41 | 44
Re: Häyhä 2018 Tulokset ja palaute
« Vastaus #10 : Huhtikuu 25, 2018, 11:55 »
Lainaus käyttäjältä: mur post_id=90657 time=1524637008 user_id=4947

Koska edellisellä rastilla olimme häpäisseet itsemme ja roikuimme kunniaitsemurhan partaalla, tällä rastilla skarppasimme.


Just näin!

Mokia tulee kaikille. Tekijämiehet osaa kerätä itsensä.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

JHa

 • *
 • Viestejä: 518
Re: Häyhä 2018 Tulokset ja palaute
« Vastaus #11 : Huhtikuu 25, 2018, 13:06 »
Kiitos kilpailunjohdolle ja toimitsijoille hienosta kisasta!Olosuhteet missä kisa oli tehty eivät olleet todellakaan helpot. Tämän sai itse nähdä kilpailijana ja Su ammunnan jasterien purkamiseen osallistuneena.Onnea voittajapartiolle!Osasin odottaa kyllä hyvin todellisuutta kuvaavaa kisaa järjestäjät tuntien mutta yllätyin kuitenkin melkoisesti ja vain positiivisesti. Kisassa toteutui se mikä mielestäni pitäisi aina olla Häyhässä ensisijainen tavoite eli suoritetaan tehtävää ja eläydytään siihen ja mietitään sitten vasta myöhemmin mikä tuottaa pisteitä ja mikä ei.... eli tuloksia mietitään sitten sunnuntain palkintojen jaossa... toimi tässä kisassa liiankin hienosti. Kisakone oli jäänyt käynnistymättä :-(Partiomme oli treenannut kolmistaan yhdessä yhden päivän ammunnan merkeissä ennen kisaa eli pientä säätöä jäi vielä kisankin ajalle  8) Kisa oli hyvä oppimiskokemus ja se jatkui vielä rastien pisteytystä ratamestarin kanssa avattaessa.Kisan järjestämisessä auttoi nyt kisaa suosiva sää ja kilpailijapartioiden määrä. Huonommat olosuhteet ja isompi partiomäärä olisivat tehneet vielä vaikeammaksi pysyä aikataulussa. Rastikierron nyt venyessä osalla partioista kahdelle päivälle olisi voinut hankalampien olosuhteiden vallitessa tuoda etua tai haittaa jota tulee aina pyrkiä SM kisoissa välttämään. Itsellä näkyi myös jo vahvasti pohjalla ollut univelka heti Su klo.6.00 ammunnan aikana. Näin pitkäkestoisia ja monipuolisia tehtäviä käsittävässä kisassa moottorikuljetukset olisi kannattanut rastien välisissä pitkissä siirtymissä ottaa käyttöön. Se kuitenkin vaatii niin henkilöstöä (oli puutetta) kuin myös kalustoa.Kiitos!
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »

SpA

 • *
 • Viestejä: 157
Re: Häyhä 2018 Tulokset ja palaute
« Vastaus #12 : Huhtikuu 25, 2018, 16:18 »
Olihan festarit! Univajari maanantaina oli massiivinen. Ehkä rajumpi kuin 2017 kisoissa kilpailleena.Nyt on kopattu ensimmäinen kokemus Häyhä-kisoista toimitsijana. Tästä on hyvä ponnistaa kohti ensi vuoden järjestämisvastuuta.Saavuin myöhään torstai-iltana paikalle. Perjantain koittaessa stagen toimitsijoita oli kaksi. Onneksi saatiin väkivaltakoneiston palkkatyöläinen kolmanneksi toimitsijaksi. Mm. jasterin ohjelmointi kun vaatii jonkinlaista astraalista yhteyttä sodan jumalaan. Telakuorma-auton kuski osoittautui myös tekeväksi kaveriksi. Näin vahvuus rastia rakentaessa ja purettaessa oli parhaimmillaan 4 henkilöä.Kiitos Valtterille ja Akulle erinomaisesta työstä rastin suunnittelussa ja alueen maastontiedustelussa. Oma panos jäi hävettävän vähälle, heitellen ajatuksia suunnitelmaan ja jeesaten lopullisen pisteytyksen tekemisessä. Suunnitelma oli niin valmis, että pikaisen testiammunnan jälkeen siitä muutettiin vain muutamia sanamuotoja ja korjailtiin maalilaitteiden paikkoja. Hyvä näin, sillä lumiolosuhteet tekivät stagen perustamisesta aivan riittävän haastavaa ihan näin valmiilla sapluunallakin.

Rastin kulku:

Alussa partio sain joukkueen varajohtajalta tilannekuvan ja käskyn laittaa LV141 käyttökuntoon. Useimmille partioille viestivälineen käyttö oli luonnollista. Tilannekuva välittyi vaihtelevammin.Käskystä partio eteni asemaan, josta tuhota vihollisen vartiopaikka (2 matalaa jaster-peltiä). Pellit olivat mielestäni hieman liiankin helpossa paikassa n. 240m päässä tuliasemasta, mutta sopiva paikka vaikuttaa aukeni melko pienestä "rännistä" puiden välistä. 1. laukauksen osumia painotettiin. Taisteluteknisinä seikkoina arvioitiin tulenavauksen tehokkuutta, etenemistä tuliasemaan ja käsketyn ilmoituksen tekemistä joukkueenjohtajalle. Kaikki partiot ymmärsivät käyttää yhtenäistä tulenavausta, mutta yksikään partio ei ampunut kolmella aseella edes paikoksi. Paikkolaukauksen tarpeita ilmeni melko vähän. Monelle kävi varmaan selväksi, että sohjoisessa lumessa bipodista ei paljoa tukea saa. Eteneminen tuliasemaan oli erinomaista ainoastaan voittajapartiolla. Heikoimmat suoritukset muistuttivat ehkä enemmän kalareissulla olemista. Ymmärrys tilannekuvasta ja kyky larpata sotaa olivat tärkeitä taitoja tällä rastilla.Vartiopaikan tuhoamisen jälkeen jatkettiin tukemaan jääkärijoukkueen hyökkäystä sivusta. Joukkueen varajohtaja jäi raukkamaisesti taka-alalle, mikä oli jo terävimmille kavereille indikaattori siitä, että kohta rytisee. Kärkimiehen ylitettyä ojan, pomppasi kaksi matalaa jasteria pystyyn lähetyttävän tuliaseman edessä. Valitettavasti ura oli leventämisen jälkeenkin aika kapea. Näin partion kärkitaistelija joutui yleensä likaiseen työhön. Maalit olivat helpot tuhota, mutta niihin reagointi nopeasti oli vaihtelevaa. Yhden partion kärkimies ryösti amerikkalaishenkisesti tuliylivoiman itselleen enakkoluulottomalla "2 munille, 1 päähän"-tulituksella. Muut partiot tyytyivät yksittäislaukauksiin. Ahdistavinta oli seurata, kun kilpailijalla ei maalien ilmestyessä ollut patruunaa pesässä tai lipasta aseessa.Viimeisessä tuliasemassa partio sai vapaasti valita paikkaansa pienen mäen päältä. Aika moni puski pitkälle eteen, vaikka maaleihin pystyi vaikuttamaan suojaisemmastakin maastonkohdasta. Taisteluteknisesti arvioitiin oikeaa maastonkäyttöä ja oman toiminnan suojaamista. Suolle ja sen taakse aukeavaan aukkoon oli sijoitettu kaksi korkeaa Jaster-peltiä. Lähempi (~450m) oli useimmista ampumapaikoista hieman puun takana. Kauempi (~605m) erottui hankea vasten jopa paljaalla silmällä, kun tiesi mitä katsoa. Useat kilpailijat yllätti oikealta vasemmalle kulkenut sivutuuli, joka tuliasemassa tuntui heikosti. Osumat tulivat kuitenkin varsin maltillisilla n. 1-1,5m/s täyden arvon sivutuulikorjauksilla.Kun kilpailijat viimeisellä tasalla pääsivät tuliasemaan, laittoi toimitsija sekkarin käyntiin. 60 sekunnin kuluttua nousi kello 9-10 suunnassa 135m päässä korkea jaster-pelti siluetiksi mäen päälle. Tässä vaiheessa joillain kolmen hengen partioilla oli tuuria, ja suojamies tiputti maalin kärppänä. Jos maaliin ei reagoitu 15 sekunnin sisällä, alkoi maaliase (RK+pap) laulaa sarjatulta samassa suunnassa. Mikäli partio ei olisi maaliin reagoinut vieläkään, olisi joukkueenjohtaja lähestynyt tulisella radioviestillä. Muistaakseni tähän ei jouduttu turvautumaan kertaakaan, vaikka lähellä oli. Useampikin partio ennätti vaikuttaa tähän sivustamaaliin jo ennen kuin löysivät kauempana olleita maaleja.

Yleisiä huomioita kisasuorituksista

- Kuten Häyhä-kisoissa monesti, rastilla pärjäsivät hyvin ne partiot, jotka ymmärsivät välittömästi tilannekuvan.

- Suorituksen rytmittäminen. Kun ammutaan vartiopaikalla pönöttävät maalit, turhat kierrokset pois. Slow is smooth, smooth is fast. Kun eteen pomppaa yllättävä vihollisuhka, reagoidaan heti.

- Monen partion on syytä sopia, miten yhteislaukaus ammutaan, ettei tarvitse tuliasemassa riidellä siitä, lasketaanko ykköseen, nollaan vai kolmoseen ja ylös vai alas. Yleinen kommunikaatio ampujan ja tähystäjän välillä oli melko hyvää. Silti monilla varaa selkeyttää kommunikaation rakennetta ja poistaa rönsyjä.

- Riittävä fyysinen kunto on edellytys taisteluvalmiuden säilyttämiselle ja kyvylle liikkua maastossa tilanteen edellyttämällä tavalla.

- Partion jäsenten tehtävien jako: kuka on partion johtaja, kenen on syytä mennä kärkeen, kenellä on radio...

- Erilliset tehtävät eivät tarkoita että toimitaan irrallaan. Parhaissa suorituksissa toimi kolme ihmistä yhdessä, toisiaan varustuksellaan ja osaamisellaan täydentäen.- Voittajapartio ei vetänyt meidän rastilta parhaita pisteitä. Ilme oli kuitenkin erinomainen. Vaikutti, että jätkät oli treenaamassa, ei kisaamassa! Pitkässä juoksussa hyvä tekemisen meininki palvelee aina.

Muita huomioita toimitsijanäkökulmasta

- Uskon että nyt oli parhaat ja "aidoimmat" rastit mitä Häyhä-kisoissa olen saanut todistaa.

- Pisteet organisaatiolle rohkean humaanista uskosta siihen, että sekalaiselle seurakunnalle reserviläisiä voi luovuttaa mittavan määrän rojua viikonlopuksi. Niitä kamppeita kyllä sitten etsittiin sunnuntaina...

- Vähän unta ja paljon hommaa. Muutama tällainen kisa lisää, ja oddsit kääntyy siihen, että joku mokaa kotimatkalla ratissa. Tyydyttävä pienimuotoisempaan tekemiseen ja/tai sitten löydettävä keinoja sitouttaa toimitsijoita entistä vahvemmin.

- Aiotaan pilkkoa johtoportaan tehtäviä 2019 kisoihin. Minusta ei ole Valtterin kaltaiseen kahden roolin suoritukseen ratamestarina ja logistiikkaupseerina.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »
Mediocrity rules - .308 Winchester.

Jerkko

 • *
 • Viestejä: 407
Re: Häyhä 2018 Tulokset ja palaute
« Vastaus #13 : Huhtikuu 26, 2018, 15:56 »
Semmoset kinkerit tällä kertaa, Onnea voittajille ja muillekin mitallisijoille yltäneille, iso kiitos organisaatiolle kokonaisuudessaan.

Joo univaje oli valtava mutta iloksemme tuli huomattua että tilanne oli sama kaikilla.Ja sitten ei muuta kuin Stage-9 Loophole "dirty little details":Stagen rakentaminen tosiaan venyi aika myöhään ja pahvi oli paikallaan abt klo 23 aikaan pe-iltana, A ja B holet leikattiin 100% tuurilla hämärässä, ajatuksella että A:ta ei voi ampua bipodilta, B:n ehkä voi tai ainakin pienellä alustan korotuksella. C olikin sitten tiimin itse päätettävissä.

Hole koot arvasin 2015 kisojen muistikuvan mukaan, 5-6cm korkeutta ja hämäämisen vuoksi jotain vekkulia muotoa. Mitään testiammuntaa emme ehtineet tehdä edes la-aamuna, kylmäkohdistus että taulut näkyy ja eka partio paikalle.

Eka partio taisi heti ottaa pahvi osumaa ja sen jälkeen pääsimme itse testaamaan onko niistä edes mahdollista ampua ilman pahviosumaa = onnistui.Muutamia huomioita ja kommentteja:-A vaati jotain tukea, yleensä reppu mutta nähtiin niitä taistelija-tellinki-viritelmiäkin, B ja C oli mahdollista ampua bipodilta jos hoksasi peruuttaa hieman taaksepäin

-ampumajärjestystä ei ollut määrätty

-C-holesta (ennen taulun asennusta) sai tähystää ja mittailla oman maun mukaan, myös aseen optiikan läpi olisi saanut tähystää C-maali piikille ja sen jälkeen tehdä hole oikeaan kohtaan. Osa teki holen tuurilla ja sitten sitä parsittiin ja yleensä isompaan päin = pienempi kerroin.

-SInisen viivan syndrooma :) vain 2 partiota tajusi pakittaa ampuma-alueen etureunasta, maasto nousi taaksepäin mentäessä ja mahdollisti bipodilta ampumisen.

-Maalia ei löydy...taistelija ei liiku mihinkään vaan jääräpäisesti tähystää väärään suuntaan. Hetkittäisiä jäätymisiä havaittiin kun epäusko valtasi taistelijan.

-Maalia ei löydy vol2...haetaan vauhtia pahvilta ja palataan aseelle, hierotaan hetki ja taas pahville n-kertaa. Parhaiten maalit löytyi kun pisti mieleen karkeasti maaston, löysi jonkun kiintopisteen (oikean puoleinen vaunu esim) ja kärsivällisesti haki kohdetta pienin liikkein.

-C-hole on tehty mutta on liian korkealla...taistelija ei tässäkään tapauksessa liikkunut tai asettanut koroketta saati jatkanut bipodien jalkoja = holea leikattiin isommaksi alaspäin = pienempi kerroin ja taisi jopa tulla pahviosumaa jollain partiolla

-C-holet olivat järkiään isoja, alle 24cm piirillä olisi saanut täyden kertoimen. Verrokkina kerrottakoon että A ja B holet olivat pienempiä kuin 24cm. (ja joo, deja vu piti paikkaansa, en muistanut mitata hole mittoja)

-Maalien etäisyydet olisi saanut helpolla selville GPS:llä, kukaan ei tätä ilmeisesti 100% käyttänyt hyväkseen

-Partioiden kommunikaatio vaihteli joka lähinnä söi sitä käytettävissä olevaa aikaa, kaikki selvisivät kuitenkin annetussa ajassa

-Tuuli teki pe-aamusella tepposia, asemassa oli 1.5m/s mutta rinteessä puhalsi +3m/s tuuli sivultaJa olihan sitä "tuuriakin" mukana, eräs partio alkaa olla jo hiukan kiireessä, alle 1min aikaa ja Charlie ampumatta...matkaksi arvotaan ~680m (oikea et ~750m) ja kello käy, säädetään ja säädetään, maali ristikkoon väkisellä ja muutamaa sekuntia ennen ajan loppumista bang ja osuma ykkösellä.Henkkoht olen vain sen yhden kerran 2015 kisassa ampunut aiemmin loopholesta ja nyt se jotenkin kirkaistui, näinkin läheltä 4-5m pitää vaan tähdätä ristikko holen yläreunaan ja suoraan kohti, mitään yläpeltiin osumia ei tarvita. Pieni suurennos helpottaa loopholen reunojen löytymistä.Tuloksissa oli ainakin omasta mielestä yllättävänkin paljon hajontaa vaikka teknisesti rasti ei oikeasti ollut niin haastava. Kisapaine, kisapaine ja monta muuttujaa.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 27, 2018, 09:09 kirjoittanut Jerkko »

Hietala

 • *
 • Viestejä: 209
Re: Häyhä 2018 Tulokset ja palaute
« Vastaus #14 : Huhtikuu 26, 2018, 21:19 »
Lainaus käyttäjältä: Jerkko post_id=90695 time=1524747411 user_id=40Muutamia huomioita ja kommentteja:

-Maalien etäisyydet olisi saanut helpolla selville GPS:llä, kukaan ei tätä ilmeisesti 100% käyttänyt hyväkseen
Jatkoa Jarkon analyysiin Stage 9Garminiin ei ole helppo syöttää koordinaatteja, mikäli siihen ei ole tutustunut. Pari partiota otti gepsit esiin,  kiireen tuntu ja ilmeisesti laitteeseen tottumattomuus johti gepsin hylkäämisen ja LRS:n kaivettiin esille.  Yhdellä partiolla paristot kyykkäsi kesken kaiken. Suurin osa kaivoi LRS:n esille sen isommin koordinaatteja ihmettelemättä. Kuvastanee osaltaan LRS:n keskeistä roolia harjoittelussaLRS:n kieltäminen olisi tuonut lisää painetta hommaan ja tietenkin se olisi ollut erillinen osaamisen mittari rastilla.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 1970, 02:00 kirjoittanut Guest »
<t></t>