Kirjoittaja Aihe: Tikka T1x  (Luettu 133449 kertaa)

MOj

 • *
 • Viestejä: 520
Vs: Tikka T1x
« Vastaus #420 : Tammikuu 05, 2021, 18:38 »
Ei siitä piipun sisäänampumisesta kyllä mitään haittaakaan ole. Sisäänampumisen tarve liittyy paljolti piipun valmistusmenetelmään ja esim. kylmätaotuilla piipuilla tarve on pienempi kuin vaikkapa lastuamalla valmistetuilla piipuilla, noin yleisesti ottaen. Monet laadukkaat piippuvalmistajat suosittelevat piipun sisäänampumista, joten ei tuo homma nyt ihan tuulestakaan ole tempaistu.

metsienmies

 • *
 • Viestejä: 440
Vs: Tikka T1x
« Vastaus #421 : Tammikuu 05, 2021, 20:17 »
Ei, mutta siinähän se sisäänampuuntuu kun vaan ampuu. Voihan sitä tehdä niin että esim ekat 20 paukkua putsaa tyyliin jokaisen laukauksen-5 laukauksen välein ja itse tein jälkimmäisellä ensimmäisen aseen ja loput sillä, että ampuu ekalla kerralla tyyliin 50 patruunaa, putsaa piipun ja se on valmis. Enkä ole yhtään huonompia tuloksia nähnyt uudella menetelmällä, säästyy vaan aikaa ja vaivaa ja voi keskittyä ampumiseen kun ei tartte joka väliin hinkuttaa.

Omasta mielestä sisäänampumiseen keskitytään vähän liikaa. Metodeja on monia sen takia, että kokemuksia on monia. Tärkeintä on vaan että lähtee ampumaan ja keskittyy ammunnassa olennaiseen (asento, npa, rekyylinhallinta jne.). Voihan siinä samalla tehdä halutessaan jotain rituaaleja. Itsellä tosin kokemuksia vain takopiipuista joten silläkin voi olla vaikutuksensa, ken tietää.
Voihan sitä auton uudet levyjarrutkin sisäänajaa vetämällä korttelirinkiä ja polkemalla jatkuvasti jarrua tai sisäänajaa ne samalla kun on oikeasti autolla kulkua.

MOj

 • *
 • Viestejä: 520
Vs: Tikka T1x
« Vastaus #422 : Tammikuu 05, 2021, 21:06 »
Ei, mutta siinähän se sisäänampuuntuu kun vaan ampuu. Voihan sitä tehdä niin että esim ekat 20 paukkua putsaa tyyliin jokaisen laukauksen-5 laukauksen välein ja itse tein jälkimmäisellä ensimmäisen aseen.

Miten putsasit aseen? Mitä siis teit? Se että tekee uudelle piipulle sisäänampumisen putsaamalla 5 lks välein on hieman eri asia kun kerran  50 lks jälkeen.

MOj

 • *
 • Viestejä: 520
Vs: Tikka T1x
« Vastaus #423 : Tammikuu 05, 2021, 23:21 »
Selvennän tähän nyt vähän, miten ja miksi teen uuden piipun sisäänampumisen. Tämän voi siirtää sopivampaan paikkaan. jos ylläpito katsoo niin tarpeelliseksi tehdä, koska on vahvasti offtopic.

Mulle piipun sisäänampuminen on sitä, että ammutaan puhtaaseen piippuun ja eritoten puhtaaseen ylimenoon, lähinnä kahdesta syystä. Teen homman niin, että puhdistan piipun ja nimenomaan tärkeimpänä otan kuparit pois jokaisen laukauksen jälkeen ensimmäisten 10 lks ajan. Ensimmäinen ja tärkein syy on se, että uudenkarheaan piippuun jää tompakkia piippuaineksen alle. Luoti kulkiessaan karhean piipun ja ylimenon (kalvaimen jäljiltä) läpi, ”kaataa” piippuainesta, luodista jäävän kuparin päälle.  Jos tätä ei ota joka laukauksen välissä pois, sen poistaminen vaikeutuu mitä enemmän piipulla ampuu ja näinollen sitä voi jäädä pysyvästi piippuaineksen alle.

Se että kuparia yhdessä palojätösten kanssa jää piippuaineksen alle, ei ole hyvä asia. Piippuaineksen ollessa epäjalompi materiaali se muodostuu anodiksi ja alkaa näiollen syöpyä aikaa myöden. Olen todennut että ensimmäiset 10 lks ajan toimimalla näin riittää, tämän ilmiön poistamiseksi pääosin. Tässä vaiheessa todettakoon, että omistan kaksi erittäin laadukasta endoskooppia, jollaisia ei löydy ihan jokaiselta asesepän pajalta ja tätä asiaa on tutkittu jonkin verran.

Toinen syy on yksinkertaisesti se, että näin toimimalla piippu silottuu ehkä parhaiten ja kuparoimaan taipuvaisilla piipuilla, kuparointitaipumus saadaan loppumaan nopeiten.

Ensimmäisten 10 lks jälkeen olen ottanut kuparit pois vielä joka 5 lks välein, kunnes on ammuttu yhteensä 30-50 lks, riippuen piipun kuparointi taipumuksesta.

Katselemalla ylipäätään välillä piipun sisään, aukeaa monta uutta ajatusta ja asiaa. Toisaalta kyllä, myös tieto lisää tuskaa.

Loppukaneetiksi todettakoon, että asetta ei muutoinkaan kannata jättää seisomaan kuparit piipussa pitkiksi ajoiksi, jos sitä ei esimerkiksi käytä pitkään aikaan (vuosi tms.)

Tähän ei varmasti ole yhtä oikeaa metodia, mutta itse olen todennut ylläkuvatun parhaaksi toimintatavaksi, kun piippu sisäänammutaan.

Räiskis

 • *
 • Viestejä: 26
Vs: Tikka T1x
« Vastaus #424 : Tammikuu 05, 2021, 23:44 »
Tuo on aika pitkälti noin. Joskus ekaan 10 laukaukseen meni päivä, kuparien poistoo, messinkiharjaa, huopatulppaa. Ei erityisen mukavaa mutta usko siihen että tulee hyvä. Ammuin ihan kunnon latauksia, ei maksimi. Niin että ruuti palaa kaikki, ei karstaa piippua, ei pqlamattomia ruutijyviä, kuparoi kyllä ja kunnolla, siinä riitti hinkkaamista.
Kukin tietty tavallaan ja uskoo mitä haluaa mutta tuolla sisäänampumisella uskon ettei huonompaa tule.
Joskus myöhemmin tuli keksittyä luotien oksidoituminen vahingossa, vähensi kuparoitumista paljon. Onkohan kukaan kokeillut? Noi molyt tuli ja jäi tuon kehitys, ei tainnut luotien valmistajia kiinnostaa, ehkä hidas menetelmä?

Koheltaja

 • *
 • Viestejä: 2.955
Vs: Tikka T1x
« Vastaus #425 : Tammikuu 06, 2021, 05:57 »
MOj:lta tuli hyvä kirjoitus piipun sisäänampumisen mekaanisesta vaikutuksesta piipun sisäpinnan laatuun. Hyvälaatuisissa piipuissa, vaikkapa käsin läpätty nappirihlattu rosteripiippu (Shilen) sisäänampumisen tarve on erittäin vähäinen, ellei jopa olematon. Lastuamalla tehdyissä kyläseppien piipuissa tilanne on toinen, sisäpinta jäänyt kiireessä karheaksi ja niitä joutuu sisänampumaan oikein urakalla, usein myös käsin läppäämään että saadaan kuparointia pienemmäksi.

Sakon valmistamat, ja yleensä laadukkaat takopiiput on tältä väliltä, yleensä menee sinne sileän nappirihlatun piipun tasolle joita ei juurikaan tarvitse sisäänampua. Pinnanlaatu on tehtaan jäljiltä hyvä eikä ole niitä "vuoria" jotka pitää saada kaatumaan sisäänammunnan aikana.

Sisäänampumisessa ensimmäiset laukaukset ovat tärkeimpiä, piippu pitää puhdistaa jokaisen laukauksen jälkeen 5 ajan riippuen piipun pinnanlaadusta. Sen 5x2lks ja 5x5lks, puhdistus luonnollisestijokaisen laukauksen jälkeen. Aikaa menee ja jos kuparointi loppuu pienillä laukausmäärillä niin sisäänampumista on turha jatkaa, jotkut piiput ja kaliberit kuparoi jatkuvasti joten pitää osata lukea piippua että missä vaiheeessa sisäänampuminen kannattaa lopettaa. Prosessin aikana 25% ammonjakki on paras aine kuparinpoistoon, aikaa yhdessä liotuksessa menee 5 minuuttia ja taas paukkuu.

Sakon takopiiput on sieltä sileämmästä päästä kun vertaa eri sarjatuotantopiippujen pinnanlaatua ja lähtökohtaisesti siäänampumisen tarve on laukausmääriltään pieni, tämä siis jos piippu on ampumaton. Tehtaalla jokaisella piipulla ammutaan 2+3lks ennen kun ase lähtee kauppiaalle, tänä aikana piippua ei puhdisteta välillä ollenkaan ja tehtaalta tullessa piippu on mitä on koska sisäänampumista ei ole aloitettu ensimmäisestä laukauksesta lähtien.

Sakon piippuihin voi toki tehdä sisäänammunnan mutta em syistä siitä ei välttämättä ole hirveäasti hyötyä, varsinkin jos on rosteripiippu joka on mustaa liukkaampi. Jos kuparointi on ongelmana, oli piippu sisäänammuttu tai ei, piippu tarvitsee läppäyksen lyijytapilla tai kiillotuksen VFG tulpilla ja timattitahnalla. Tämä onkin sitten oma juttunsa eikä liity suoranaisesti aiheeseen.

Omia takopiippuja en ole juurikaan sisäänampunut, kuparointi ollut vähäistä ja käyntiä on riittänyt. Sama tilanne Shilenin piippujen kanssa. Lastuamalla tehdyt piiput olen jättänyt väliin, ainakin kotimaiset, niiden laadusta kuparoinnin osalta ei ole mitään hyvää sanottavaa.
Kylätason ampuja

jthyttin

 • *
 • Viestejä: 1.087
Vs: Tikka T1x
« Vastaus #426 : Tammikuu 06, 2021, 12:42 »
Minäkin olen uskotellut itselleni että laadukkaan piipun kohdalla sisäänammutaan patruunapesää ts. ylimenoa. Vaikka vaippamateriaali irtoaa siellä, voi se kertyä näkyvämmin esim. piipunsuulle koska piippu on siellä viileämpi. Nämä havainnot siis ilman endoskooppeja tms.

Laadukkaat piiput olen sisäänampunut puhdistamalla jokaisen laukauksen jälkeen, eikä niillä todellakaan ole ammuttu sitä ennen esim. CIP-laukauksia. Koska pyrin saamaan aikaan insinööriparasta (80% tulos 20% työllä) taitaa olla etten kertaakaan ole päässyt edes 5lks saakka kun kuparointi on käytännössä hävinnyt (siis em. maallikkomenetelmin havaittava).

Koheltaja

 • *
 • Viestejä: 2.955
Vs: Tikka T1x
« Vastaus #427 : Tammikuu 06, 2021, 15:53 »
Laadukkaat piiput olen sisäänampunut puhdistamalla jokaisen laukauksen jälkeen, eikä niillä todellakaan ole ammuttu sitä ennen esim. CIP-laukauksia. Koska pyrin saamaan aikaan insinööriparasta (80% tulos 20% työllä) taitaa olla etten kertaakaan ole päässyt edes 5lks saakka kun kuparointi on käytännössä hävinnyt (siis em. maallikkomenetelmin havaittava).

Noin se käytännössä menee, laatupiippu ei tarvitse päivien mittaista kymmenien laukausten sisäänampumista. Vastaavia kokemuksia Sakon takopiipuista ja Shileneistä, muutaman kierroksen jälkeen piippu on valmis käyttöön. Tehtaan 2+3lks jälkeen toki saman proseduurin voi tehdä, ei siitä haittaakaan ole.
Kylätason ampuja

R2_

 • *
 • Viestejä: 26
Vs: Tikka T1x
« Vastaus #428 : Tammikuu 07, 2021, 08:15 »
Kysymyksestäni heräsikin vilkas keskustelu. Kiitoksia, sain paljon lisätietoa. Suoritin kevyehkön sisäänammunnan, kuparoinnista ei mitään merkkiä.
Ase on oikein mieleinen, todella helppo ammuttava. Vaihdoin tuohon hetimmiten kevyemmän jousen liipasimeen (hain samaa tuntumaa kuin T3 kiväärissäni) ja poistin täytepalan piipun alta.
UPR tukki on mielestäni ihan onnistunut, varsin jäykkä, sopii mittasuhteisiini hyvin ja on hyvin kevyt. Tämä ase tulee kulkemaan metsällä mukana ja keveys oli tavoitteena. Toki tuo tähtäin on suhteellisen painava, mutta en nyt viimeistä sataa grammaa lähtenyt hakemaan. T3:ssa minulla on X-ray siromalla kämmenpalalla ja tuntuma on saman suuntainen, ei aivan samanlainen kuitenkaan. 

Patruunoina oli Hornandy XTP ja Norma V-max. 5 lks kasoissa pääsin molemmilla pääosin alle kulmaminuutin käyntiin, matkaa 100m. Keli oli -8 ja tuulta 1-2 m/s eli melko lailla tyyntä. Oikein tyytyväinen en omaan suoritukseen ollut, mutta käynti oli lupauksia herättävää. Alla paras kasa XTP. Yksi noista oli selvästi huonompi laukaisu kuin muut, mutta rehellisyyden nimessä en voi olla varma onko se tuo kärpänen vai oliko tässä tuuria mukana, että virhe tuli oikeaan suuntaan ja pienensi kasaa. Rusakkojahtiin kuitenkin hyvinkin riittävä tarkkuus.