ta kisaformaatti

Aloittaja er, heinäkuu 27, 2010, 22:37

« edellinen - seuraava »

er

PL:n esitykseen viitaten avaan uudean threadin.



Suomalaiset ta kisat Häyhä ja FinnSniper sekä muutamat pienemmät ovat muodostuneet pääosin parikilpailuiksi. Yksilökilpailuitakin on.

Kuitenkin useassa kotimaisessakin kokoonpanossa käytetään tänäpäivänä kolmen hengen partioita. Sama pätee myös ulkomaille. Ulkomailla on myös laajempia "ta ryhmiä", joiden kokoonpano on 5 hengen luokkaa.



Syitä laajemman kokoonapanon käyttöön on monia: omasuojan parantaminen(on vaikeaa tähystää ja suojata takasektoria samanaikaisesti), toiminta-aika kasvaa, tehtäviä voidaa "monipuolistaa" jne. Monipuolisempi aseistus myös mahdollistaa laajemman skaalan tehtäviä ja poistaa myös osan osin turhasta asevälppäyksestä.



Useassa threadissa on sivuttu sivuaseen tarpeellisuutta ja tarpeettomuutta. Monesti unohdetaan että tarkka-ampuja pari/partio ei ole yksin vaan sen toiminta on osa laajempaa kokonaisuutta, joka osaltaan mahdollistaa tarkka-ampuja toiminnan. Partiokilpailun tyyppisessä kilpailussa muun joukon läsnäolo tulisi ottaa nykyistä enemmän huomioon.



Aikanaan ristiinkoulutuksen periaatteiden vuoksi on päädytty kahden ta kiväärin malliin. Käytännössä nykymuotoinen kisa on jumiutunut kahden pitkän pulttipyssyn kisaksi. Monella kisoihin osallistuvalla on puoliautomaattisia 308win, 7,62X54 aseita, mutta näillä ei käytännössä rohjeta kisata koska pitkät matkat ovat kuitenkin niin merkittävässä roolissa kisassa.  Partiokisassa aseistus voisi olla esim 1kpl 338lm, 1kpl 308win, 1kpl 7,62x39 tai vaikka 1kpl 338lm ja 2kpl puoliautomaattisia 308win tai 1kpl 338lm ja 2kpl 223/5,56nato jne.





Nähdäkseni olisi lajin kehittymisen kannalta edullista että:



Parikilpailussa spotteri kantaa tehtävään soveltuvaa asetta. Ristiinkoulutuksen testaamiseksi tehtäviä/aseita tulee joillain stageilla vaihtaa.

Testataan uutta kisaformaattia jossa toimitaan kolmen hengen partioin.
Train hard--->Fight easy

er

#1
Jatkeena edelliselle. Periaattessahan partiokisa voitaisiin järjestää myös jakokalusto kisana, mutta onko tähän yleisössä mielenkiintoa?



Esim: 2kpl 8,6 KIV 2000 ja 1kpl 7,62 RK-95
Train hard--->Fight easy

jthyttin

#2
Hiukan ajateltavaa reaalielämän kannalta:



Käsittääkseni tällä hetkellä on vaikeaa saada porukkaa edes yksin kisoihin, ja osalla ei ole SM-kisoissakaan "kiinteää partneria" vuodesta toiseen.



Jos pari kasvatetaan partioon, ei se ainakaan helpota käytännön järjestelyjä ts. lisää osallistumaan pystyvien määrää.

Poikma

#3
Lainaus käyttäjältä: "jthyttin"Hiukan ajateltavaa reaalielämän kannalta:



Käsittääkseni tällä hetkellä on vaikeaa saada porukkaa edes yksin kisoihin, ja osalla ei ole SM-kisoissakaan "kiinteää partneria" vuodesta toiseen.



Jos pari kasvatetaan partioon, ei se ainakaan helpota käytännön järjestelyjä ts. lisää osallistumaan pystyvien määrää.


+1

PYSSY

#4
jako kalustosta kert.harj.kisana ei varmaan ehkä saatais vähiä kiv.2000,mutta 85 luulisi liikenevän...draguja?

:) täällä taas saisi vaikka 4miestä helposti :)

mika

#5
Lainaus käyttäjältä: "jthyttin"Hiukan ajateltavaa reaalielämän kannalta:



Käsittääkseni tällä hetkellä on vaikeaa saada porukkaa edes yksin kisoihin, ja osalla ei ole SM-kisoissakaan "kiinteää partneria" vuodesta toiseen.

käsittääkseni Finnsniper tänä vuonna oli yhtä viime hetken peruutusta lukuunottamatta loppuun myyty. Häyhä on ollut täynnä pari viikkoa ilmoittautumisen avaamisen jälkeen ja varasijoilla muutamia pareja. Viime vuonna kisa oli täynnä viime hetken peruutuksia lukuunottamatta. Eli en allekirjoita väitettä.
CHAIRBORNE - USB Troop

PL

#6
Lainaus käyttäjältä: "jthyttin"Hiukan ajateltavaa reaalielämän kannalta:



Käsittääkseni tällä hetkellä on vaikeaa saada porukkaa edes yksin kisoihin, ja osalla ei ole SM-kisoissakaan "kiinteää partneria" vuodesta toiseen.



Jos pari kasvatetaan partioon, ei se ainakaan helpota käytännön järjestelyjä ts. lisää osallistumaan pystyvien määrää.


Käsittääkseni molempiin "arvokisoihin" on aina ollut enemmän tulijoita kuin on mahtunut mukaan. Toimitsijoiden saamisen ja varsinkin tehtäväänsä sitouttamisen kanssa onkin jo tiukempaa.

Välillä tosin kun joku viitseliäs on yrittänyt järkätä lyhyempien matkojen kisoja huonojen sääolosuhteiden vallitessa, kaikki supersniperit ovatkin jääneet kotiin. Syndalenin talvikisa muistaakseni peruttiin viime talvena kun porukkaa ei tullut. Edellistalvena oli kolme osallistujaa :?  .



Mutta tuossa alkuperäisessä kirjoituksessani kirjoitin: "Kahden miehen mallin lisäksi voisi joskus järjestää TA-partiokilpailun". En ajatellutkaan että Häyhä muutettaisiin partiokilpailuksi vaan Häyhä pidettäisiin partiokilpailuna esim. joka kolmas vuosi. Vähän vaihtelua koska tarkka-ampujakin joutuu vaihteleviin tilanteisiin...Jos ei partiota saa kasaan, täydentää sitä sitten vaikka hirviseuran äijillä :D

jthyttin

#7
Ymmärsin että partiokisa olisi lisäkisa olemassaolevien ohella. Tätä sitten peilasin mm. SO:n yrityksiin järjestää kisoja, jotka peruuntuvat osanottajien puutteessa. Vaikka olis miten keskellä kesää ja hyvä sää.



Viittaus Häyhään oli lähinnä omia havaintoja kun olen ollut toimitsemassa, eli kisa ei tule täyteen "vakipareista" vaan sielläkin on myös vanhoja harrastajia "sekapareina" ja kevyttä saumaisuutta (vrt. saumattomuus...) on ollut yhteispelissä havaittavissa. Tämä on ihan ymmärrettävää, jos esim. asuu eri laidoilla maata. Mutta toisaalta tuo esiin toista (hienovaraista) pointtiani; kun kerran parikisoihinkaan ei riitä aikaa treenata niin miten sitten partiokisoihin joissa vielä useamman ihmisen aikataulut pitäisi sovittaa yhteen?



Toisaalta mitään ei opi harjoittelematta, joten muutaman vuoden päästä partiotoiminta on muutamalla kärkipartiolla todnäk omaa luokkaansa.

mamannon

#8
No, tehkää vaikka Finnsniperistä partiokisa ja Häyhästä parikisa. Tai päinvastoin. Kun kerran kaksi samanlaista kisaa Suomenniemellä pidetään, niin eikö niitä voisi profiloida hiukan erilaisiksi?



Partiokisa on kyllä muutamaa huipputreenannutta troikkaa lukuunottamatta lähinnä partiolaistoimintaa, sillä kolmen hengen yhteisharjoituksia on vielä vaikeampaa saada kaikille sopimaan kuin kahdenväliset treenit...



...notta olisikohan teillä vain karannut mopo käsistä?



T: mamannon

JPE

#9
Joo partiokisa, kuinkahan monta partiota olisi kisassa? Nykypäivänä on aika vaikeaa sovittaa esim. 4 miehen harjoitus/yhteistapaaminen edes kerran tai pari ennen kilpailuja, kun joskus tuntuu että parin kanssakin

on vaikeaa löytää aikaa edes pariin ammunta/harjoituskertaan kun on vuorotyöt viikolla kiusana ja sitten viikonloppuna tuppaa olemaan aina jotain (no, ammunta pitää olla kyllä se ykkönen jos harrastuksista on kyse :D ).

er

#10
En itse näe tässä mitään mopon karkaamista. Tottakai on selvää että kolmen ihmisen menojen yhteensovittaminen on vaikeampaa kuin yhden tai kahden, mutta mikään ei kehity jos ei kukaan kehitä. Selvää on myös että tiivis yhteydenpito ja treenaaminen auttaa ta kisan tai minkä tahansa ryhmätoimintaa vaativan asian läpiviennissä. Tosiasia silti on että maailmalla kolmen hengen parteissa toimitaan. Suomessakin sitä opetetaan. Moniin muihin lajeihin ei ole konstikaan saada kolmea henkeä tai useampaa. Esim omasta pikku kunnasta osallistui kolme partiota erääseen sotilastaito kilpailuun. Itse kilpailin neljännessä partiossa joka oli koottu ympäri maakuntaa.



Jos ajatellaan puhtaita siviililajeja niin harrastetaan Suomessa jääkiekkoa, jalkapalloa, lentopalloa, kilpapurjehdusta, curlingia yms ammattitason ulkopuolellakin. Vallankin harvinaisemmissa lajeissa voisin kuvitella olevan ihan samoja ongelmia kuin ta toiminnan harjoittelussakin. Koko porukkaa ei millään saa aina kasaan, mutta ei kaikkia asioita tarvitse harjoitella yhdessä. Omasta mielestä riittää että kun sitä yhteistä aikaa on niin keskitytään siihen yhteistoiminnan treenaamiseen eikä vaikka patruunoiden lähtönopeuden mittaukseen, jonka voi tehdä muulloinkin.



 Tunnen itsekkin tuttavapiirissä reilu kymmenkunta kaveria joista muodostetettuun partioon voisin hyvin osallistua ta partiokisaan. Itseäni ei haittaa jos yksi jäsen on Pohjois-Pohjanmaalta, yksi Uudeltamaalta ja yksi vaikka Satakunnasta jne. Tunnen kaverit ja tiedän että he ovat sisäistäneet samat perusopit kuin itsekkin ja pienen treenin jälkeen yhteiselo toimii ainakin jollain tasolla. Joskus asiat ei onnistu edes 50%:sti mutta entä sitten.Virheistä voi ja pitää oppia. Voitko olla varma että tositilateessakaan voisit toimia läpi konfliktin samassa kokoonpanossa. Jos yhteistoiminnassa ei jokin ole pelannut, niin ehkä kannattaa miettia mitkä asiat eivät toimineet ja mitä niille voi henkilökohtaisesti ja ryhmätasolla tehdä.



Ei nämä kuitenkaan ole niin vakavia kinkereitä että olympiamitalleista tapeltaisiin, joten jos esim PL:n esityksen mukaan kokeillaan jossain kisassa muuta formaattia välillä, niin uskoisin sen oppimistapahtumana tuovan uutta syvyyttä ajatteluun. Pari ja yksilökisoja saa omasta puolesta olla jatkossakin, eli ajatusta ei pidä ymmärtää väärin.  Uskoisin esim että sivuase pohdinnat saisivat realismia kehiin, kun kokeiltaisiin välillä tulivoimaisempaa kokoonpanoa.



Mitä tulee kisojen järjestelyihin, niin partiokokonaisuus voi tuoda tiettyjä etuja ja haittoja.





Hyötyjä



Jos kokonaisosallistuja määrä pysyy samana kuin nyt esim Häyhässä ja FS:ssä, voidaan tehtäviin antaa enemmän aikaa. Usein on törmätty ongelmaan että kun lasketaan rastien siirtymä, välppäys ja suoritusajat ja pyritään luomaan samalla tasapuoliset olosuhteet, törmätään aikapulaan. Suorituksesta tulee nopea rykäisy joka ei vättämättä vastaa kaikkia tosielämän tilanteita. Esim FS:ssään osallistui nyt 18 paria yht  36henkeä. Ammunta rasteja oli neljä ja suunnistus ja tähystystehtävä päälle. Ammunta rasteille oli pyritty antamaan aikaa. Kuitenkin tässä on törmätty käytännön realiteettiin että samoja ammuntoja oli jouduttu jakamaan kahdelle eri päivälle.----> Kahdet eri olosuhteet. Jos olisimme ottaneet saman väkimäärän ja jakaneet sen kolmen hengen partioihin, niin olisi saatu 12 partiota. Täysin tasapuolisia olosuhteista ei saa millään, mutta näin toimien olisi samat ammunnat saatu sopimaan ainakin samalle päivälle suoritusaikoja tiivistämättä.



Vastaavasti tiiviillä rytmillä kisaan saa enemmän kisaajia kuin parikilpailussa.





Haittoja: Vaikeampaa taata kaikille sama laukausmäärä ja kaikkien tehtävien vuorollaan tulo (jos tämä on tavoite)



Kaikkia haittoja ja hyötyjä ei koskaan tulla tietämään, jollei asiaa koskaan testata.
Train hard--->Fight easy

JHa

#11
JHa kirjoitti:

Kahden pitkänaseen käyttö (molemmilla oma ase) on haluttu ottaa aikanaan ohjelmaan, jotta parin jäsenillä olisi tosiasialliset mahdollisuudet (pakollinen väline) myös harjoitella kisojen välillä pitkänmatkan ammuntaa. Nyt kun pitkiä aseita on jengillä ja harjoittelun johdosta taso on jo kova voisi olla oikea aika täydentää harjoittelua sotilaan tärkeän työkalun eli RK:n suuntaan. Monella sen harjoittelu on jäänyt pahasti taka-alalle. Samalla tulisi korostaa tähystäjän roolia tukena ja turvana. Samalla voitaisiin siirtyä todelliseen parin kalustoon ja pysyvämpää erikoistumiseen valittuun tehtävään



eli voisin nähdä jo ensivuoden kisoissa parin, jolla on 1 kpl TA-kivääri ja 1-2 kpl tukiase. Pari nimeäisi TA ja tähystäjän. Pari suorittaa annetun tehtävän. Tehtävän voi ammunnan osalta suorittaa molemmat tai vain toinen kisaaja. Tehtävä voi pakottaa osien vaihtamiseen lennosta ristiinkoulutuksen hengessä. Pari voi käyttää vapaasti kaikkia kannossaan olevia sallittuja aseita. Kopioammuntaa ei enään ole eli maalit kerralla nurin ja partio irti. Lähimaalit voivat nousta useammankin kerran jos näin halutaan, irtautumista haittaamaan (irtautumisen suojaaminen).



Aseen kulloisen kantotavan voi ratkaista MSa:n antaman riskiluokitus- mallin mukaan.



Tehtävään lähdetään käskynjaon jälkeen, saadun viestin (parsa)tai kuultuna viestivälineen kautta ja se voi sisältää yhden tai useita osia. Ei muuta etukäteisinfoa kuin yleistilannekuva sekä patruunavaatimus mitä kannossa. Loput järjestäjän hoteissa säilössä.



Sääntöjen rikkomiseen on useassa aikaisemmassa kissa annettu myös ennakkoon selvät sanktiot. Epäurheilijamainen = epäsotilaallinen käytös voi johtaa myös kilpailusta poissulkemiseen. Sukkahousuja tullaan aina virittelemään eli siitä ei päästä. Toiminnalliset tehtävät, jotka pakottavat myös omien varusteiden käyttämiseen esim. EA (paineside), juuttuneen hylsyn irroittaminen, kätkön tekeminen yms. nostavat taas muut sotilaan varustukseen kuuluvat varusteet pinnalle ja kehittävät niiden käytön osaamista myös tositilanteessa.



Eli jos palaisimme jälleen siihen mistä Häyhä 2000 vuonna lähti liikkeelle. Suomen Sotilas Simo Häyhän jalanjäljissä on hyvä kulkea. Kisa on onnistunut, jos parhaat voittavat ja kaikki saavat kisasta vahvan oppimiskokemuksen, joka edistää kykyä toimia todellisessa kriisissä



+10  Näin juuri !

Kahden miehen mallin lisäksi voisi joskus järjestää TA-partiokilpailun.

Partion kokoonpano:

- Partion johtaja RK/vast.

- Ampuja 1 Pitkä ase + mahd. sivuase

- Ampuja 2 Pitkä ase + mahd. sivuase



Kilpailussa mitattaisiin partion yhteistoimintataitoja ja tietenkin pitkän matkan ammuntaa (ilman kopioammuntoja).

Tehtävä esimerkki:

1. Ampuja 1 käy tiedustelemassa tuliasemassa ja piirtää tuliasemakortin.

2. Ampuja 1 luovuttaa kortin + muut tiedustelutiedot johtajalle.

3. Ampuja 1 saa heittimen kranaatin sirpaleesta reiteensä eikä näinollen kykene siirtymään tuliasemaan.

4. Johtaja antaa henkeä pelastavaa ensiapua ampuja 1:lle ja samaan aikaan ampuja 2 aloittaa maalien tuhoamisen tuliasemasta käsin ampuja ykkösen tiedustelutietojen perusteella.

5. Kun läpi on tilkitty, johtaja rientää spotterin töihin tuliasemaan jossa ampuja 2 kertoo tilannetiedot johtajalle.

6. Kun kaikki maalit ovat alhaalla, johtaja viestittää tlanne ilmoituksen radiolla komppanian päällikölle : jantterien määrä, laatu, suunta jne. ja rastituomari arvostelee menikö kaikki oikein.



Painopiste olisi vahvasti yhteistoiminnassa.



Nyt kun spotterihomma on lähtökuopissa olisi varmaan hyvä miettiä paria asiaa:



1. Ammunnat

Ammunnat joissa käytetään sivu/tukiasetta eivät saisi olla SRA-ammuntoja vaan pitaisi kehitellä tähystäjän ammunnat ihan omana lajinaan. Ammuntojen painopiste voisi olla nopeassa ja tarkassa tulenavauksessa ja sen jälkeisessä suojautumisessa sekä toiminnan jatkumisessa siitä eteenpäin.



2. Kaliiperit

Joskus JHa kirjotti että Häyhän alkumetreillä olisi pitänyt rajata kaliiperi kolmenollakasiin. Tällä olisi vältetty kaliiperikikkailut.

Voisiko tähystäjän aseen kaliiperi olla rajattu sotilaskaliipereihin .308WIN, 7,62x39, .223 REM, 7,62x54R jokin muu mikä ? Näin ei tarvise heti Saigaa piiputtaa jollekkin ihmepatruunalle ?



3. Pitisikö avata oma keskustelu tälle aiheelle eikä sotkea 2010 infosivuja PL

 

Tuodaan nyt keskustelun aloitus mukaan. :D



Ensin täytyisi ratkaista aseistus muutokset ja sitten voidaan partion koko kasvattaa :)



Aseistuksen osalta kaliperit kannattaa kyllä tukiaseen osalta rajata. Alkaa muuten sama härdelli mikä pääaseen osaltakin on jo käyty. Joku kärsiin eli voi voi!



Helpompi kuin kasvattaa partiota yhdellä on yhdistää kaksi partiota. Näin jenkit toimii eli toinen suojaa ja toinen etenee. Ei tarvirtse etsiä kolmatta pyörää  :lol:



Ehdotan, että hiotaan ensin kahden hengen partio toimimaan tähystäjän tukiaseen kanssa ja mietitään sitten partioiden yhdistämistä. Itse treenaan parini kanssa kerran ennen finnsniperia ja maksimissaan kaksikertaa ennen Häyhää. Vähissä on siis treeniaika.

SO

#12
Kolmenmiehen snaipperikisa oli Resul:in 2009 syysjotoksella. Jotos sisälsi myös lyhyenmatkan ammuntoja RKlla, paljon maastotoimintaa, pitkiä siirtymiä, vesistönylityksiä, pitkänmatkan maalihierarkia ammunta, vierasta kalustoa jne.



Mikäli jotokset jatkuu vastaavanlaisina tulevaisuudessakin niin tuonne kannattaa suunnata. Aikaisemmin on totuttu tunnistamaan eläinten paskoja, heittämään tikkaa ynnä muuta mut viimekertainen osoitti että kun järjestäjä on ajantasalla niin kilpailu on hyvä. Siirtymien etäisyydet oli riittäviä (paitsi bolt-actionille) ja tehtäviä sai suorittaa sen mukaan miten annetussa ajassa askel liikkui. On 300% varma että jos tämäntyyppisen kilpailun järjestää pelkästään killan johdolla ja suunnattuna ta:lle niin ei tarvitse montaa palkintoa ostaa jaettavaksi. Olisi erittäin aiheellista saada viimevuoden formaatti kirjojen ja kansien väliin Resuliin ja että syysjotos muuttuisi nykyaisemmaksi sotilastaitokilpailuksi sisältäen tietyn määrän tietynlaisia tehtäviä.

mamannon

#13
LainaaHelpompi kuin kasvattaa partiota yhdellä on yhdistää kaksi partiota.


+++ Toi on fiksu idea. Tuollainen on huomattavasti helpompaa parit voidaan yhdistää  :o



T: mamannon

JKr

#14
Kisat kaipaa aina uusia tekijämiehiä ja ideoita. Milloin sm-kisat järjestetään talvella ? Milloin ?

Häyhän perinteitä kunnioittaen, näkisin, että olisi aika vihdoin ja viimein järjestää talvikisat.

Vai uskaltaako sitä reservimme ulos pakkaseen, kun kotona on lämmin syliLäppäri ???
Sniper - Taxi / One Mile Club / Jäykkä Kampi / sPurkuvasara / Sufferfest participant