6.5x55SE:n "turvalliset paineet"

Aloittaja jyri.h, joulukuu 02, 2004, 19:32

« edellinen - seuraava »

jyri.h

Olen hankkimassa otsikon mukaista kivääriä ja eräs asia askarruttaa. Tehdaspatruunana tuon kaliberin lähtönopeudet suhteessa luodin painoon ovat alhaiset ja syyn tiedän. Onko hylsyn mitoilla ja muodolla vaikutusta piipun/lukon paineenkestoon?

CIP-paineet Lapuan kirjan mukaan:

6.5x55SE 380 MPa

.308Win 415 MPa

.30-06Spr 405 MPa

Eli voiko 6.5x55 ladata yli max ja siis paineita kasvattaa samoihin arvoihin kuin 308/30-06 kun aseena uusi Tikka M695 Continental ja hylsyinä käytetään kotimaista? Yleisesti kai tiedetään että 6.5x55 voidaan ladata yli taulukkomaksimien kun seurataan tarkasti painemerkkejä? Näin on kirjoitettu ainakin yhdessä kotimaisessa asejulkaisussa.

Onko jollain kokemusta,ilmaantuvatko painemerkit hylsyihin/nalleihin samoissa paineissa kuin .308/30-06 vai vaikuttaako hylsyn muoto jotenkin painemerkkien syntymiseen? Tai olisiko jossakin taulukkoa ko. kaliberille josta näkisi paineiden nousun suhteessa ruudin määrään/luodin painoon?

Tarkoituksenani ei ole yrittää kikkailla tuosta 6.5-284 veroista, haluaisin vain tietää missä mennään.

Koheltaja

#1
Alhainen painetaso johtuu 6,5x55 nimikkoaseesta joka ei konstruktioltaan yllä nykypäivän aseiden tasolle ja siksi painetaso on alhainen, tai näin olen ainakin ymmärtänyt.



Jokainen ase on yksilö ja maksimi lataukset sen mukaisia joten mitään yleispätevää neuvoa en osaa antaa muuta kuin että kun lähdet liikkumaan taulukkomaksimien huitteilla nin seuraa tyypillisiä painemerkkejä ja jos niitä ei esiinny taulukkomaksimeilla niin panosta voi nostaa vaikapa 0,02 grammaa kerrallaan.



Seuraa nallin litistymistä tai jos käytät omassa aseessa ammuttuja kaulasupistettuja hylsyjä niin silloin nallista kannattaa tarkkailla iskurin jättämää jälkeä, jos iskurin tekemän "montun" reunoille alkaa ilmaantumaan purseita niin silloin aletaan olemaan aika tapissa. Myös lukon kampi kun alkaa ahdistamaan silleen sopivasti niin siihen kannattaa lopettaa ruudin lisääminen.



6,5x55:lla on samoja taipumuksia kuten muillakin vastaavan kokoisen kannan omaavilla ja isonallisilla patruunoilla että ne ei tuppaa oikein kestämään kovia latauksia nallitaskun osalta eli jos jatkuvasti liikutaan maksimien tuntumassa niin hylsyt ovat nallitaskujen väljistymisen vuoksi roskistavaraa 3-6 laukauksen jälkeen kun taas hillityillä paineilla ja oikealla hylsyjen käsittelytekniikalla hylsyt kestää suht koviakin latauksia 20-30 latausta. Eli etsitään sopiva lataus niin että tingitään maksimivauhdeista 20-30m/s ja keskitytään enemminkin hyvään käyntiin kuin nopeusennätyksiin niin hylsyjen käyttöikä moninkertaistuu eikä piippukaam pala karrelle niin nopeasti.



Kun olet löytänyt asekohtaisen maksimin niin siitä sitten lähdet taas pudottamaan latausta 0,02g välein etsien lataukselle hyvän käynnin. Maksimilatausta ei sitten kannata etsiä talvipakkasilla vaan lämmintä saisi mielummin olle yli +20 astetta ettei tule ikäviä yllätyksiä.



Ja sitten taas se pakollinen varoituksen sana. Aina kun ladataan patruunoita niin vastuu on lataajalla, ei sillä kuka neuvoja antaa joten jos ei tiedetä mitä ollaan tekemässä niin otetaan se virkamiesasenne ja ollaan tekemättä yhtään mitään  :shock:
Kylätason ampuja

jyri.h

#2
Kiitokset Koheltaja!

En ollutkaan ihan ajan tasalla tuossa 6.5 nopeuksien arvostelussa. 7g Scenarilla saakin jo ihan mukavat nopeudet kohtuullisilla paineilla.

Luin myös aihetta sivuavan keskustelun toisaalta tällä foorumilla ja olen taas paljon viisaampi :)



Vedin johtopäätökset Sakon ja Lapuan 6.5g nopeuksista. Ilmeisesti nuo nopeudet on jätetty tarkoituksellisesti alas jotta lentoradat olisivat jokseenkin samat kuin 10.1g hirviluodeilla. Melkoinen lumipallokaari kevyeksi luodiksi ainakin sakon taulukon mukaan.

Olen itselatauksissakin aloittelija,mutta turvallisuusasiat on kyllä iskostuneet takaraivoon,enkä uskalla maximeihin mennä ennen kesää,eikä varmaan tarvitsekaan.



Ja sehän on selvää että kukin vastaa omista tekemisistä ja kokeiluista.



Aseen saan huomenna ja sitten nautiskelemaan!