Apuja/vinkkiä aktion valinnan kanssa

Aloittaja Suolakala, maaliskuu 23, 2024, 21:22

« edellinen - seuraava »

Suolakala

Eli kauan haaveillut rakentavani itselle kevyehkön kiväärin pienemmille sorkille mutta niin että soveltuu myös pahvin puhkomiseen 100-600 metrin matkoille. Koska haluan lyhyen piipun ja miedon/olemattoman rekyylin niin kaliiperiksi kaavaillut 6.5mm Grendeliä. Tuo mahdollistaisi pienen aktion, lyhyen piipun mutta riittäisi ominaisuuksiltaan edellä mainittuihin. 6mm cm ehkä myös mahdollinen mutta käsittääkseni ei toimi niin hyvin lyhyestä piipusta kuin Grendel.

Yllä siis pohjustus. Sitten sitä kysymystä. Jos hankin jostain 222 rem 75 tai 85 Sakon niin kohtaanko ongelmia jos tuosta lähden asetta rakentamaan? Toimiiko Grendel noiden lippaasta? Entäs tarvitseeko lukkoon muutoksia? Noissa houkuttaisi pieni lukko. Vai onko jokin muu järkevämpi ostaa pohjaksi josta tätä sitten lähtee toteuttamaan?

Moni varmaan miettii että osta kaupasta uusi Tikka niin pääset helpommalla. Halu rakenteluun ja kokeiluun kuitenkin kova niin kaupan Tikka ei nyt ole vaihtoehto.

metsienmies

Lukon iskupohjaa pitää avartaa. Grendel on kuitenkin standardi pohjalla toimiva, vs 223 on pieni. En tiedä (en ole seppä) että onnistuuko muokkaus, vai pitääkö ihan oikealla iskupohjalla oleva lukko hankkia erikseen.

HJu

Osta suoraan CZ 527 Varmint 6.5 Grendel. Jos liian pitkä piippu niin lyhennytä sepällä.

https://www.rifleshootermag.com/editorial/cz-527-varmint-65-grendel-mtr-rifle-review/378491

Howaltakin  löytyy vastaava mutta saatavuus Suomessa voi olla huonoa.

222 tai 223:n lukonpään avarrus 6.5 Grendeliksi (sama kuin 7.62x39 tai 6mm PPC) on homma joka ei kaikilta sepiltä onnistu yhtä hyvin. Samoin lippaan/makasiinin muutokset voivat tuottaa päänvaivaa.
Terveisin,


HJu

Ippe69

222/223 käyttää lähtökohtaisesti eri lipasta kuin paksumpi grendel joka yleensä käyttää samaa lipasta kuin 7,62x39.
Voi ne ehkä silti toimia sakon lippaassa kun se syöttää kahdesta rivistä. Tai voi olla toimimatta...
Yhden vanhan pikkulukkoisen sakon tiedän joka syöttää makasiinista mutta en ole varma oliko se alunperin 222 vai 6mm ppc tai jotain muuta...
Itse ehkä lähtisin jostain 7,62x39 tai ppc aseesta liikkeelle niin todennäköisesti lipas toimii. Tai joku mihin saa grendelin lippaita kuten howa mini.
Helppo ja varma ratkaisu on remington 700 kopioaktio ja aics lipas mutta se on hieman isompi.

Suolakala

Lainaus käyttäjältä: HJu - maaliskuu 23, 2024, 21:39
Osta suoraan CZ 527 Varmint 6.5 Grendel. Jos liian pitkä piippu niin lyhennytä sepällä.

https://www.rifleshootermag.com/editorial/cz-527-varmint-65-grendel-mtr-rifle-review/378491

Howaltakin  löytyy vastaava mutta saatavuus Suomessa voi olla huonoa.

222 tai 223:n lukonpään avarrus 6.5 Grendeliksi (sama kuin 7.62x39 tai 6mm PPC) on homma joka ei kaikilta sepiltä onnistu yhtä hyvin. Samoin lippaan/makasiinin muutokset voivat tuottaa päänvaivaa.
Tämä olisi varmaan jo ostoskorissa jos näitä jostain saisi. Tietysti jos tiedät mistä voisi löytyä niin saa vinkata.

Pari 75:sta siistissä kunnossa pykälää isommolla aktiolla näyttää myös olevan käytettynä saatavana. Nuo ovat kaliipereissa 22-250, 243 ja 308. Näissä ilmeisesti lukko sopisi suoraan.

Remaria ja kopioita mietin kanssa. Noissa lukko taitaa olla aina mallia pitkä? Ja jos olen oikein käsittänyt niin vaatii aika paljon työtä ja palikkaa että lukon saa liukkaaksi ja laukaisun oikeasti hyväksi.

Jos miettii 6mm cm vaihtoehdoksi niin onko tätä turha harkita jos haluaa piipun pituudeksi jotain 16-18" tietämillä? Mieluumin 16 ja vaimennin päähän.

Ippe69

Remington 700 SA eli lyhyt aktio on 308 kokoluokalle ja sellaiseksi aika kompakti. Pitkä aktio(LA) on erikseen. Mutta "mini" kokoista ei ole kuten Sakolla tai howalla
Tikka T3 taas on aina pitkä, siksi olen itsekin ne jättänyt väliin.
Remaria ja kopioita on laadullisesti ihan laidasta laitaan. Suomestakin saa custom-aktioita jotka varmaan on hyviä. Eikä ainakaan omassa remarissa lukko ole millään lailla takerteleva, mutta laukaisu oli kehno. Liipasinkoneistoissa taas on vain taivas rajana ja custom-aktioon se kuitenkin pitää erikseen ostaa.
Tukeissa myös riittää valikoimaa.

308:ssa kanta on isompi kuin grendelissä mutta en tiedä onko ero niin iso että haittaisi.

Koheltaja

Saattaisin tuossa tilanteessa lähestyä Hjorthia jos heiltä löytyisi, tai voisivat tilata Ruger American tai sitten Howa Minin.
Kylätason ampuja

metsienmies

Lainaus käyttäjältä: Ippe69 - maaliskuu 24, 2024, 00:01
308:ssa kanta on isompi kuin grendelissä mutta en tiedä onko ero niin iso että haittaisi.

Ero on jotain 0.8mm luokkaa, äkkiä veikkaisin että ainakaan bulkkiaktioissa ei tehdä muuta kokoa kuin 223/medium/magnum/rigby. Itse juuri hommasin hyvään hintaan 6.5x55 t3x josta tulee uusi prs kisa-ase creedmoorina ja huvikseen mittasin sen ja 308 lukkojen sisämitat (6.5x55 on kannaltaan aavistuksen isompi) eikä yllättänyt että lukot on tismalleen samat. Kunhan ulosheittäjän kynsi tarttuu kantaan kiinni ja vetää ulos niin eipä siinä muuta ongelmaa pitäisi olla

Ukko

#8
Kannattaa muistaa että grendel on tehty jotta ar-15  eli lyhyeen 223 mittaiseen lippaaseen on saatu mahdutettua periaattessa maksimi kokoinen 6,5mm luotia ampuva paukku. Jos ajatus on tehdä 308 mittaiseen kehykseen 6,5mm luotia ampuva kaliiperi ei mielestäni ole mitään järkeä istuttaa siihen grendeliä vaan siihen on saatavilla paljon järkevämpiä kaliipereja. 

Grendelin hienous ja idea on oikeastaan vain se että se mahtuu noihin pikkulukkoisiin aseisiin eikä se aikuisten oikeasti ole mikään ihmeiden tekijä. Minulla on grendeli Sakon A1 lukossa ja ihan mukava pikku ase omaan käyttöönsä mutta tosiaan ei kyllä mikään ihme kaliiperi mitä tekisin missään nimessä isompaan kehykseen.

HJu

Jos käytetty aktio kelpaa niin JJ-91 kal 7.62x39 vaatisi vain piipunvaihdon. Miinuksena uusia lippaita ei saa mistään ja kivääri on suht harvinainen. Itsellä oli joskus JJ-91 vasenkätinen ratatukilla kal 7.62x39T. Ampui Lapuan tehdaspaukulla 300 metriin 1 MOAn kasoja tyynellä kelillä. Myin sen yhdelle skapparille.

Itsekin pohdin sen piiputtamista 6.5 Grendeliin jo tuolloin 15v sitten mutta se jäi kun keskitin tarmoani vähän isompiin kalipereihin ja pitkän matkan ammuntaan. 
Terveisin,


HJu

Ippe69

Ukon kommenttiin liittyen, myös piipunpituus vaikuttaa siihen mikä patruuna on järkevää. Jos oikein lyhyttä piippua haluaa niin isompihylsyiset on haastavia ladata niin että saa hyvin toimivia paukkuja mutta edelleen pysyy suupaine kohtuullisena eikä tule kovin pitkää ketunhäntää. Tosin 16" ei taida olla mikään ongelma creedmoorellekaan, lähempänä 12" ehkä.
Sitten vielä tehovaatimukset, jos pieni riittää niin silloin se riittää. Oletan että pikkusorkalla tarkoitetaan kaurista, sillehän grendel riittää helposti. Kolmoskategoriaan ei välttämättä.

KJJ


HJu

224 Valkyrie ei kuulemma oikein ole lunastanut nopeusväitteitään. Pulttilukkoisena voisi toimia mutta vaatii pitkän piipun. 22-250 7" rihlannousulla ajaisi suurin piirtein saman asian.
Terveisin,


HJu

Suolakala

Käytetty ensisijaisesti on haussa. Ei viitsisi uutta ostaa ja heti laittaa tukkia ja piippua vaihtoon. Ja tosiaan tuo ase on tulossa kauriin ja peuran metsästykseen. Metsästyksen lisäksi jonkin verran tarkoituksena ampua paperiin 100-600 metrin matkalle. Käsittääkseni Grendilistä pitäisi peura tehot myös irrota ja tarkoitus käyttää kuparia. Haluan tosiaan lyhyen piipun ja suht kevyen kokonaispainon jotta asetta on mukava kantaa mukana. Kaliipereitahan maailma on täynnä mutta nyt on mietinnässä sellainen joka toimii hyvin lyhyestä piipusta ilman että toimii samalla liekinheittimenä. Lisäksi haluan minimaalisen rekyylin. Jos tulee mieleen muita kuin Grendel joka olisi projektiksi helpompi mutta täyttää silti edellä olevat kriteerit niin voi ehdottaa. Ihan marginaali kaliipereja ei viitsi miettiä jotta saa komponenttia lataamiseen myös tulevaisuudessa.

HJu

Kevyt ase ja minimaalinwn rekyyli on vähän hankala. Saako 223:sta suoraan peuratehot? [En metsästä joten en tiedä].

Aina kun tarvitaan lyhyt piippu ja hyvin tehoja niin 308Win, 338 Federal ja 358 Win tulevat mieleen. Noista 308 Win tietenkin niin helppo että se ohitetaan usein miettimättä sen meriittejä yhtään enempää. Sen meriitit ovat hyvät. Itselataamalla voi luodin ja ruudin optimoida lyhyelle piipulle.
Terveisin,


HJu