Kiikarin säätövarasta

Aloittaja Mvä, maaliskuu 19, 2024, 19:48

« edellinen - seuraava »

Mvä

Moi. Alko tossa mietityttämään, että millä saan vielä lisää korovaraa optiikalle. Mulla tossa Tikassa spuhr jalka jossa 6mil / 20moa kallistus. Sitten päällä Vortex 5-25x56 optiikka. Laserilla kohdistelin sitä lähelle ennen ampumista kohdilleen ja rummulle jäi n 12mrad varaa uppia ja alas n 21mrad. Onhan tossa tietenkin napsuja ja mrad viivoja vielä, mutta haluis rummulle vielä lisää. Onko vaan kallistus lisättävä.

oho osu

Miten lähelle kohdistelit ja et varmaan jyrkästi lähinollaan vaan lähes neutraaliksi, eli siten, että piippulinja ja tähtäinlinja hieman/selvästi lähestyvät, mutteivät kohtaa?

Mikä kaliiberi? Kannattaa varmaan piirtää oma periaatekuva lyijykynän ja kumin kanssa, ei siis skaalaan. Tiedoilla 100m drop (esim. 308:lla joku 6-7cm piippulinjasta. eli 0.6-0.7mrad), piippulinjan etäisyys kiikarin tähtäyslinjasta, tyypillisesti 68mm-74mm, metsästystyyppisissä aseissa voi olla matalempikin, vaikka 50mm.

Mvä

#2
Sellane n.100m matka ja 6.5cm. Onhan tuo laserin piste jo tietenkin isompi sillä kohdalla. Mutta noin asetus ja tuntuu ettei ole edes puoliksi rummun napsut.

oho osu

Joo esim. 900m alkaisi olla Creedmoorille se ylimatka jo (samaan tapaan kuin 750m .308:lle) ja siellä droppi voisi olla 8m?  Niin siitä saadaan 8000 mm / 900 m = 8.9 mradia.  (Muistisääntö mm / m = m, m*m=mm)

Eli ei kauheasti Creedmoor tarvi korotusvaraa napsuista, joku 9-10 voi riittää hyvinkin? Loppu kuitenkin niin epätarkkaa, että sama lisätä niitä tolpasta keskipisteen alta lukemalla. Sieltä yleensä löytyy 6-11 mradia lisää?

Kumpumäen seppä


Ippe69

Ymmärsinkö nyt oikein että kallistetusta jalasta huolimatta reilusti alle puolet säätövarasta jäi käyttöön?
Jos näin on, niin jokuhan siellä on pielessä. Ensimmäisenä kurkkaisin piipun läpi ja vertaisin että näyttääkö ristikko olevan edes suunnilleen kohdallaan. Lasereihin ei ole kovin suuri luotto. Ja ampumalla varmistus kun laser ja piipun läpi tihrustaminen on vain suuntaa antavia kohdistuksia.
Jos ei siellä vikaa niin kiikarin ja jalan asennus tarkistukseen. Onhan se jalka oikein päin?

MOj

Lainaus käyttäjältä: Ippe69 - maaliskuu 20, 2024, 07:23
Onhan se jalka oikein päin?

Sama ajatus tuli ensimmäisenä. Muutoin on jotain pielessä.

Mvä

Hep. Tuota jalan asennusta en edes ole miettinyt, koska kiväärin ostettuani siinä oli jalka ja tähtäimet asennettu. Sitten itse myin asennetun kiikarin ja hommasin isompi suurennoksisen putken. Tuo täytyy tarkistaa, koska sitten se olisi loogista. En edes osannut miettiä että niin olisi. Koskaan en kokeillut silloin kun aseen ostin napsuja puoleen toiseen.

metsienmies

Jos se on normi spuhrin jalka (ei qd mallia) niin asennuksen tietää siitä onko ruuvit oikean käden puolella kun seisot aseen takana. Jos on, jalka on oikein päin. Jos taas vasemmalla, se on väärinpäin.

Lähtökohtasesti täysin suoralla jalalla tähtäimeen pitäisi jäädä karkeasti puolet kokonaissäätövarasta.

Mvä

No onpa nyt mielenkiintoinen mysteeri. Sellainen muistikuva on, että ruuvit oikealla. Illalla se varmistuu sitten. Jalka on Spuhr sp4602. Tosiaan en oo jalkaa irti käyttänyt. Mutta jos suorallakin pitäs olla säädöt noin puolessa on jotakin outoa.

HJu

#10
Onko aseella vielä ammuttu vai onko huoli tullut vain laserkohdistamisesta ?
Terveisin,


HJu

Mvä

#11
Hep. Ei vielä ammuttu ja huoli heräsi tossa asennuksen yhteydessä. Oon tuolla laserilla onnistunut laittamaan yllättävän lähellä aseen ennen ampumista pahviin. Se on sellane jossa adapterit piipuille ja kartio päässä vielä keskittää sen piipun päässä. Ammun kilpaa haulikolla ja aina jos tukkia on joutunut huoltojen yhteydessä ottaa irti olen sitä käyttänyt. Aina on voinut luottaa ja toki haulikko ei ole kivääri, mutta nykyisillä patruunoilla on kuvio osuma pisteessä todella suppea. Mutta ainahan voi olla jotakin muutoksia jossakin. Tuli nyt mieleen esimerkiksi jos suujarru keskittää vinoon. Joskus oli niitä haulikon panokseen integroituja lasereita, mutta ne oli todella epäluotettavia. Tää nykyinen on ollut ihan hyvä mutta. Totta on se että vasta ampumalla tiedän sen tarkasti. Lähinnä kiinnitin asentaessa huomiota tuohon suureen eroon napsujen osalta.

oho osu

Tuossa Spuhrissa pitäisi olla vesivaaka takana, sitä ehkä ei ihan helposti asenna väärinpäin? Ellei edellinen omistaja / kauppa ole missanut koko vesivaakaa.

oho osu

#13
Sitten nämä perinteiset: jalka ei missään olosuhteissa saa olla muuta kuin yhden picatinny-kiskon päällä, sen lukonkehyksen päällä osana olevan. Ei hitustakaan kädensuojan päällä olevan päällä.

Mulle tuli 30 MRAD heitto ylös ja joku lähes sama vasemmalle, kun meni hieman kädensijan picatinnyn päälle.

MOj

Ylipäätään jos picantinnyä ei ole jyrsitty kiinteästi lukonkehykseen, niin ovat vähän hokkuspokkus kiinnityksiä tähtäimen osalta, IMO.