Sama luoti radalle ja sorkkaeläimelle

Aloittaja Jokke Espoosta, marraskuu 13, 2023, 14:59

« edellinen - seuraava »

Jokke Espoosta

Terve, olisiko suositella mitä luotia kannattaisi lähteä kokeilemaan 30 cal kiväärissä jos haluaisi käyttää samaa luotia sorkkaeläinten metsästykseen ja ratatreeniin? Tähän asti olen hoitanut ratatreenit ja snaippauslarppauksen Scenarilla ja ampunut eläimet TTSX:llä, mutta käyttämällä samaa luotia voisi saada paremman käsityksen osumiskyvystä pidemmän matkan peltokytiksissä. Samaten kohdistus olisi aina sitten tasan tarkkaan sama. Kupariluotien hinta on sen verran suolainen että niiden kanssa tulee helposti ammuttua aika vähäinen määrä treeniä, ja toisaalta taas rataluodilla ammutut pitkän matkan treenit eivät todista mitään kyvystä osua siihen peuraan tai kettuun toisella luodilla. Huonona puolena on se, että tämä käytännössä tarkoittaisi vaihtamista lyijyluoteihin mikä tarkoittaa että lihaan päätyy ainakin teoriassa ainakin jonkin verran raskasmetalleja tai pitää leikata varmuuden vuoksi osumakohdasta enemmänkin pois. Kupariluodeilla olen tottunut ampumaan niin etten pahemmin varo lapaa, kun läpi menee joka tapauksessa ja menetän mieluummin palan lapaa kuin ammun mahoille.

Oma käsitykseni on että nämä perinteiset Hammerhead-tyyliset puolivaippaluodit ovat yleensä vähemmän kuin loistavan tarkkoja ja ballistinen kerroin on heikonlainen. Halpojakaan ne eivät aina ole. Treenimielessä haluaisin radalla että aseen ja patruunan käynti on sellainen että tiedän että ase käy paremmin kuin ampuja, ja treeniä voisi ampua pidemmällekin silloin harvoin kun pitkälle radalle pääsee. Jahtitilanteessa harvoin joutuu kovin monien satojen metrien päähän ampumaankaan, ja sinänsä peura nyt ei mikään panssarivaunu ole eli kuolee kyllä kun keuhkoille laajenevan luodin laittaa.

Katselin hiukan Hornady ELD-X:ää. Siinä missä kupariset metsästysluodit maksavat yleensä reilusta eurosta puoleentoista kappaleelta, saisi Hornadyä näköjään noin 80 sentillä kappale jolloin hintaero ei-metsästysluotiin on aika pieni. BC on kohdallaan, luodin pitäisi toimia vähiintäänkin kohtalaisesti myös maaliballistiikan osalta ja kaipa noiden pitäisi tarkkuudeltaankin olla ihan kohdallaan jos ase sattuu niistä tykkäämään. Mitään kasa-ammuntatarkkuutta ei tarvita, mutta jos nyt saisi sinne 1 MOA nurkille osunnan 100 metriltä niin riittää minun tarpeisiini isommallakin peltoaukealla. Kupariluodeilla olen saanut sellaisen 1 MOA @ 10 lks @ 150 m käynnin joka hoitaa homman.

Onko jotain muita tsekkaamisen arvoisia vaihtoehtoja, kun haluaisi yhdistelmän kohtuuhintaa, tarkkuuspotentiaalia, riittävää maaliballistiikkaa ja vielä saatavuutta?

Pikaisella googlailulla kiinnostavia ovat ainakin...
-Hornady SST, noin 0,80 €/kpl. https://www.greentrail.fi/aseet-ja-patruunat/hornady-30-sst-150gr-9-75g-luoti/p/201540/
-Nosler Ballistic Tip, noin 0,80 €/kpl. https://www.asejaera.fi/asekauppa/nosler-ballistic-tip-bullets-30-caliber/p/054041301503/
-Hornady ELD-X, noin 0,78 €/kpl: https://www.ruoto.fi/fi/metsastys/hornady-eld-x-30-178gr-100pcs-luoti-30-100kpl/p/090255230741/

Mikään noista luodeista ei kyllä taida olla parhaimmillaan muutaman kymmenen metrin matkalta ammuttuna, taitaa tulla aika rumaa jälkeä kun eivät ole mitään koossapysymisen mestareita... Ja useammin tulee ammuttua alle kuin yli 100 metrin, joten voi olla ettei tämä niin erinomainen ajatus olekaan  ;D
Trying is the first step towards failure
-Homer Simpson

SO

#1
Harkitse sellaista että ostat Noslerin bondaamatonta Ballistictippiä ja bondattua Accubondia. Ainakin ennen Noslerilla oli äärettömän hyvä idea, että BT ja Accubond on saman muotoisia ja painoisia luoteja.
ELD-X on kyllä hyvä yleisluoti, jos TTSX on hiukan tyyris.

Brownells Finland Oy

Sierra Game King -sarja (Tipped tai perinteinen, eri painoja) menee samaan speksiin siinä missä nuo muutkin.
[url="//www.brownells.fi"]www.brownells.fi[/url]
puh. 09-51 22 933, ma-pe klo 10-17

JHa

#3
Mulla 150 gr TTSX jolla ammun kauriit/peurat 0-300 m. Pitemmälle ei 308 win kannata ampua, jotta kupariluoti aukeaa varmasti. Tarkkuus on riitävä. Kun tiedät ballistiikan, niin metsästysluodeilla ei tarvitse treenata. TA treeneihin scenari on hyvä vaihtoehto. Eli molempiin oma optimi tuote. Laitat kororummun ja sivurummun scenarin  mukaan nollaan ja korjaat sillä TTSX 100 m. Riistalaukaukset ammut pelkästään ristikolla. Se on  nopein vaihteleviin riistatilanteisiin.

Jokke Espoosta

Lainaus käyttäjältä: JHa - marraskuu 13, 2023, 23:22
Mulla 150 gr TTSX jolla ammun kauriit/peurat 0-300 m. Pitemmälle ei 308 win kannata ampua, jotta kupariluoti aukeaa varmasti. Tarkkuus on riitävä. Kun tiedät ballistiikan, niin metsästysluodeilla ei tarvitse treenata. TA treeneihin scenari on hyvä vaihtoehto. Eli molempiin oma optimi tuote. Laitat kororummun ja sivurummun scenarin  mukaan nollaan ja korjaat sillä TTSX 100 m. Riistalaukaukset ammut pelkästään ristikolla. Se on  nopein vaihteleviin riistatilanteisiin.

Tämä on aika lailla se miten olen tähän asti toiminut, joskin en ole yli 200 m tainnut ampua tuolla aseella eläintä. Totta on että "normaaliin ampumatreeniin" ei ole mitään järkeä käyttää mitään ns hienompaa luotia, mutta sen opetteluun millä tuuli- ja korokorjauksilla tietää osuvansa minkä kokoiseen maaliin missä olosuhteissa missä lämpötilassa millaisella tuulella taas mielestäni pitäisi käyttää mahdollisimman samaa setuppia mitä "tositilanteessakin" käyttää. Muuten hiipii etäisyys puseroon helposti tositilanteessa. Sitten taas "perusampumatreeni" on fiksumpaa hoitaa ilmakiväärillä, pienoiskiväärillä, 223:lla tai millä nyt halvinta ja hauskinta on.

Jos joka ratareissulla kertyisi edes parikymmentä laukausta riistapatruunalla niin alkaisi hiljalleen kertyä enemmän dataa siitä miten se eri olosuhteissa käyttäytyy ja miten luotettava ja toistettava käynti on. Nyt metsästyspatruunalla tulee ammuttua lähinnä kohdistukset ja ballistiikkatestit ja satunnainen kohdistuksen tarkastus muutamalla laukauksella, jolloin sen käynnistä eri sääoloissa, lämpötiloissa yms ei juuri kerry kokemusta. Minusta latauksenhaku ja kohdistus ja ballistiikan testaus ei oikein vielä ole riittävä varmuus pidemmän matkan riistalaukaukselle, pitäisi olla enemmän kokemusta juuri kyseisellä patruunalla osumisesta. Scenarilla ampuminen ei ballistiikan, kohdistuksen, osunnan ja tuulenviennin osalta todista että osuisi kohteeseen TTSX:llä. Tietenkin se silti todistaa että perusammuntatekniikka on kunnossa ja opettaa tuulenlukua, etäisyyden arvioimista yms. Olen aika vahvasti sitä mieltä että train like you fight tai tässä tapauksessa train like you hunt.

Ihan hyvä vaihtoehto olisi myös ampua vaan tuolla kuparimetsästysluodilla enemmän ja lopettaa niiden säästeleminen, ei se nyt kuitenkaan kovin valtavasta omaisuudesta vuositasolla ole kyse jos hintaero on luokkaa 0,50 €/laukaus. Mutta kiitoksia kommenteista, täytynee ehkä tilata jotain näistä ehdotetuista pari askia ja kokeilla löytyisikö käynti  :)
Trying is the first step towards failure
-Homer Simpson

Mk-0

Vuosikausia käyttänyt pelkästään 178gr eld-x hyvällä menestyksellä radalla ja metsästyksessä.
Jos sorkkaeläimiä sillä pitäis yrittää varsinkin hirveä "hirvietäisyyksiltä", niin tekisi mieli tiputtaa lähtönopeutta melkein 300m/s, koska winmagin lähdöillä se on hyvin herkkä sirpaloitumaan, varsinkin luuosumassa, jolloin sirpaleet ja vaipanjämät tunkeutuvat vain noin 20cm syvyyteen.

Jokke Espoosta

Kokeilin 10 kpl ELD-X eri latauksilla N150 käyttäen; latauspituutena pidin taulukkomittaa vaikka yleensä olen hakenut lähempää rihlakosketusta.

Käynti ei ollut kovin hyvää, esimerkiksi Blade käy kyllä selvästi paremmin. 10 lks kasat pyörivät ELD-X:llä jossain 1,5 - 2,5 MOA välillä siinä missä Bladella ei juurikaan yli 1 MOA nippuja synny. Oikein tyytyväinen en siis ole.

Omat ampumamatkat metsästyksessä ovat helposti alle 300m ja radallakin harvoin yli 500m pääsee ampumaan, joten huippuluokan ballistinen kerroin ei varsinaisesti ole valintakriteeri vaan olisin onnellinen jos löytäisin halvahkon, tarkahkon ja kutakuinkin hallitusti laajenevan kuulan. Ainakin Hornadyn SST pitänee kokeilla, mutta voisi kai kokeilla vielä löytyisikö ELD-X:lle käynti jos latauspituutta muuttaisi. Olen kyllä vähän siinäkin käsityksessä että huono käynti harvoin muuttuu hyväksi jos tekee pieniä muutoksia lataukseen, ja yleensä ei kannata kovin kauan hakata päätä seinään jos ei käyntiä löydy vaan suosiolla vaihtaa luotia tai ruutia. Koska minulla on vain yhtä 30-06 sopivaa ruutia eikä huvita ostaa kovin montaa >100€ purkkia kokeiluun, voi olla että helpompaa on ampua nuo hirvitauluun kesällä ja hankkia jotain muuta luotia tilalle...
Trying is the first step towards failure
-Homer Simpson

astalo

Blade 11g kyllä passaa hienosti 30-06:lle,Ruutina  555.