Kirjoittaja Aihe: Huippu luodit. Euber  (Luettu 1415 kertaa)

Long Range

 • *
 • Viestejä: 867
Huippu luodit. Euber
« : Lokakuu 24, 2023, 06:26 »

Siitä on nyt jo yli 40 vuotta kun sain ekan 6 PPC kiväärin käsiini.Sinä aikana tullut läpikäytyä aikas monta valmistuerää Sierran 70 gr HPBT luoteja.
Valmistuserä kohtaista vaihtelua käynnin suhteen ollut/esiintynyt.

Kaverini onnistui aikoinaan saamaan pienen erän Euber luoteja ja riittihän siinnä pään raapimista kun kasat liki puolittui vrt.Sierraan.Siitäkin jo about 30 vuotta.

Vuoden 2023 elokuun Jenkkien mestaruuskisoissa TOP 10 ampujista jo 6/10 oli valmistanut ITSE luotinsa.

Meillä Suomessa on muutama vakavahenkinen luotien valmistaja ja tuon toivoisi lisääntyvän ja jopa tiimityön / tiedonvaihdon/ kehittelyn heidän kesken lisääntyvän.
Pääosin tekevät kyllä 6 mm luoteja.TA-puolella olisi hienoa jos viriäisi 6,5 mm ja 308 cal luotien valmistusta.

On noiden Eubereiden käyntiä ihmetelleet monet tosi kovat nimet tuollakin rapakon takana.

Raapustin tuosta Euberista BR sivuille ja copy/paste tuosta:

Kun katselee Jenkkien mestaruuskisojen välineluetteloa elokuu 2023,niin TOP 10 listalla 6/10 on ampunut oma valmistamillaan luodeilla.

Meilläkin on Suomessa kasaluotien valmistajia. Oletteko tutkineet noiden vanhojen Euber luotien ominaisuuksia? Mikä niistä on oikeasti tehnyt noin hyviä?

Kun Tony Boyerilta kysytty mikä on ollut paras luoti jolla hän on ikinä ampunut niin vastannut noin:

I can't blame you for wanting Allie's bullets. When I bought everything from Tony Boyer back in September I asked him what were the best bullets that he ever used and I mean I ended up with 35,000+ bullets. He said Euber 68 grain FB. He said they drifted a 1/4" less than any other bullet. I've never shot any of Allie's 6's but I still have a ton of his 30's.

Samoin Berger viittaa tuohon:

There have been Bench Rest bullets in the past which were well-known for achieving consistently small groups over a wide tune range in many rifles and loads. One example of this was the Euber bullet. The seemingly ‘magical’ performance of these bullets has been attributed to special dies, stars aligning, owl feathers, or some other unknown influence. However, there are actually specific mass balance and aerodynamic properties which allow a bullet to mitigate dispersion and shoot precisely over a wide range of imperfect launch dynamics.

Tuolla videolla Speedy Conzales kertoo kun oli laittanut Euber luoteja tutkittavaksi huippuballistikko Bob McCoylle.7 min-->

https://forum.accurateshooter.com/threa ... e.4016231/

McCoy myös ihmetellyt Euber luotien lentovakautta.Boyerkin viitannee pienempään tuulen vientiin.(Drift)

Timppa


SO

 • Administrator
 • *****
 • Viestejä: 3.140
Vs: Huippu luodit. Euber
« Vastaus #1 : Lokakuu 24, 2023, 09:01 »
Kyse on luodin suunnittelusta ja työkalun valmistuksesta. Pienillä pajoilla laatu vaihtelee työkalujen ja asettajien myötä. Ei ole mitään ruudin keksimistä.

Long Range

 • *
 • Viestejä: 867
Vs: Huippu luodit. Euber
« Vastaus #2 : Lokakuu 25, 2023, 06:58 »

Aikoinaan Voitto Puutio (VJP) valmisti Suomessa luoteja joiden laatu kelpasi ulkomaisillekin kasa-ampujille.

Mantereen puolella Suomessa tiedän nyt 3 henkilöä,jotka valmistavat kasa-ammunta tason luoteja.Ja nyt kuullut,että Ahvenanmaalaiset kasa-ampujat aloittaneet myös valmistamisen.

Huippuluotien valmistaminen vaatii erittäin huolellista ja tarkkaa työtä.Yxi tärkeä lähtökohta on laadukkaat luotikupit.

Puhdas tasalaatuinen lyijy.Tasalämpöinen / kosteuksinen työtila.Puristus ajan tarkka vakiointi.Tässäkin savotassa piru istuu pikkuasioissa.

Kuten Bergerin Columnin kohdallakin mainitaan: However, there are actually specific mass balance and aerodynamic properties which allow a bullet to mitigate dispersion and shoot precisely over a wide range of imperfect launch dynamics.

En tiedä muita kuin J4 kupit ja Hines kupit.

https://bergerbullets.com/products/j4-precision-jackets/

http://bartsbullets.weebly.com/jackets.html


Tuo Lee Martinin kuvasarja kertoo perus työvaiheet ja ekat ammunta tuloksetkin:

 https://forum.accurateshooter.com/threads/another-bullet-making-thread-lots-of-photos-video.3900058/

TimppaSO

 • Administrator
 • *****
 • Viestejä: 3.140
Vs: Huippu luodit. Euber
« Vastaus #3 : Lokakuu 25, 2023, 16:18 »
Corbin lienee yksi tunnetuimmista kotikäyttöön koneita ja työkaluja tekevä http://corbins.com/corbin.htm

Keskeisyys (tai epäkeskeisyys) on oleellinen asia ja ennenvanhaan kun tehtiin rainasta kupit niin rainan tasapaksuus määräsi paljon. Nykyään on hyviä kuppeja saatavilla, mutta nekin pitää vielä vetää kunnolla ja hyvillä työkaluilla. Mitä enemmän käsityötä ja käsityökaluja, sen enemmän on muuttujia ja mahdollisesti epätasaisuutta sarjoissa.

Long Range

 • *
 • Viestejä: 867
Vs: Huippu luodit. Euber
« Vastaus #4 : Lokakuu 26, 2023, 05:52 »
On hyvä erotella luotien valmistus ja HUIPPU luotien valmistus.

Tuossa muutama vakavahenkinen "kasa kelpoisten" luotien valmistaja valottaa hiukan tekemisiään/ajatuksiaan.

www.benchrest.com/FAQ/1.shtml

Näillä sivuilla vierailee ajoittain ainakin 2 setää jotka valmistaneet kasa-ammunta kelpoisia luoteja. Juha ja Ilkka.Olisi kiva lukea heidän ajatuksiaan / huomioita tekemisestä.

Ollut hiukan keskusteluja prosessin tasaisuudesta,puristusajoista,tuplapuristamisesta,luodin tasapaino pisteistä jne.

Timppa
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 26, 2023, 06:00 kirjoittanut Long Range »

rum

 • *
 • Viestejä: 274
Vs: Huippu luodit. Euber
« Vastaus #5 : Lokakuu 26, 2023, 08:47 »
Mielenkiintoista, minkämoisia huippuluoteja ta porukka käyttää?

HJu

 • *
 • Viestejä: 7.973
Vs: Huippu luodit. Euber
« Vastaus #6 : Lokakuu 26, 2023, 08:52 »
TA-porukat käyttävät joko suoraan tehdaspatruunoita tai sitten Sierran, Lapuan ja Hornadyn Match-luoteja. Käsintehtyjä 6mm PPC-luoteja ei käytetä koska kaliperia ei käytetä ta-hommissa ja lisäksi käsintehtyjen luotien saatavuus on huono ja hinta kova.

TA-hommissa on jonkin verran kokeiltu sorvattuja solidiluoteja mutta saatavuus- ja hintaongelmat vaivaavat hieman niitäkin. Mahdollisen lyijyluotikiellon myötä solidiluodit tulevat yleistymään.
Terveisin,


HJu

SO

 • Administrator
 • *****
 • Viestejä: 3.140
Vs: Huippu luodit. Euber
« Vastaus #7 : Lokakuu 26, 2023, 09:30 »
Käsintehdyissä on juuri haasteena saada toistettavuus luotisarjojen välille jolloin jostain erästä ns. huippukäyntinen. Tasaperäiset fmj-luodit on paljon helpompia ja yksinkertaisempia valmistaa kuin veneperäiset. FMJBT on ehkä haastavin. Perinteisten luotien valmistuksen aloittaminen vaatii kohtuulliset investoinnit joten sorvaus on ihan hyvä menetelmä nykyään. Toki hidasta ja materiaali maksaa myös. Onhan sorviluodit toki kehittynyt paljon viidessätoista vuodessa nekin. Lyijyluodit vähemmän eikä niiden menetelmiin juurikaan enää panosteta muuta kuin minimoimaan valmistusaika ja materiaalin määrä että hinta ja määrä pysyy hyvänä. Tuollaisen lyijyluodin valmistamisessa joka pyörii aika lujaa akselinsa ympäri on useampi kohta valmistamisessa missä voi tulla se pieni heitto.

rum

 • *
 • Viestejä: 274
Vs: Huippu luodit. Euber
« Vastaus #8 : Lokakuu 26, 2023, 10:57 »
Näin varmaan ja taitaa se käsintehdyn etu hukkua muuhun kohinaan kun matkat on tosipitkiä?

rum

 • *
 • Viestejä: 274
Vs: Huippu luodit. Euber
« Vastaus #9 : Lokakuu 26, 2023, 22:08 »
Joskus kokeilin tuota FMJB d46 10lk/300M tuossa 08:ssa, olikohan joku paisutus lataus? niin yllätyin kuin hyvin kävi luottolatinkiin verrattuna, ei paljon yli 30mm hieromatta.