Kirjoittaja Aihe: Aliäänikiväärin rakentelua?  (Luettu 6891 kertaa)

Kumpumäen seppä

 • *
 • Viestejä: 254
Vs: Aliäänikiväärin rakentelua?
« Vastaus #15 : Lokakuu 19, 2022, 18:13 »
Täälläpäin saa valita neljä eri patruunaa hankkimislupalappuun. Esimerkiksi 6.5 Creedmoor, 260 Remington, 6.5x47 Lapua ja 308 Winchester. Virkailija etsii ne jostain listasta ja ilmeisesti sinne voi kyllä lisätä rivejä, jos se oma haettava patruuna puuttuu.

Näin se myös täälläpäin on nykyään. 5 vuotta sitten onnistui vielä antaa väli parin eri kaliberin välillä, mutta nyt voi antaa muutaman eri vaihtoehdon. Nyt nuo hakemukset ottaa vastaan virkailijat, jotka suurimman osan aikaa ottaa vastaan passihakemuksia ja vastaavaa. Jos niille esittää jonkun kaliberin, mitä ei niiden koneelta löydy, niin chattailevät koneella jonkun asiantuntijan kanssa, mitä pitäisi tehdä. Reijän väljyydellä ei saa asiaa hoidettua ainakaan täällä enää.

expressload

 • *
 • Viestejä: 400
Vs: Aliäänikiväärin rakentelua?
« Vastaus #16 : Lokakuu 19, 2022, 20:42 »
Naapurikylässä onkin niin wiisas daami,että soittaa mulle ja kysyy et mikähän tämmönenkin Mäntsälän sepän pillihaulikon patruuna mahtaa olla..kun asiakkaan papereissa mainitaan.  ;D

VTT

 • *
 • Viestejä: 39
Vs: Aliäänikiväärin rakentelua?
« Vastaus #17 : Lokakuu 20, 2022, 14:52 »
Eli ensin pitäisi hankkia rem 700 kaliiberissa 6.5creed/308win tms ja sitten muutoslupa 8.6 blackouttiin, jonka jälkeen voisi sitten tuollaisen brownellsin mainitseman faxonin 8.6 blackout piipun esimerkiksi hankkia? Ja sitten ase patruunoiden kanssa lähetetään jonnekin testattavaksi? Mitähän tämä cippaus maksaa?

HxM

 • *
 • Viestejä: 253
Vs: Aliäänikiväärin rakentelua?
« Vastaus #18 : Lokakuu 20, 2022, 15:19 »
Käsittääkseni ei tarvitse cipata jos asennat piipun itse. Jos joskus myyt aseen, pitää ase käyttää Riihimäellä. Jos aseseppä asentaa, pitää hänen käyttää ase Riihimäellä. Korjatkaa jos olen väärässä.

En tiedä voisiko tuota hommaa hoitaa siten, että seppä ostaisi aihion ja vaihtaisi piipun ja sinä haet vain hankkimislupaa sille aseelle.

Jarmando

 • *
 • Viestejä: 219
Vs: Aliäänikiväärin rakentelua?
« Vastaus #19 : Lokakuu 21, 2022, 01:42 »
Eli ensin pitäisi hankkia rem 700 kaliiberissa 6.5creed/308win tms ja sitten muutoslupa 8.6 blackouttiin, jonka jälkeen voisi sitten tuollaisen brownellsin mainitseman faxonin 8.6 blackout piipun esimerkiksi hankkia? Ja sitten ase patruunoiden kanssa lähetetään jonnekin testattavaksi? Mitähän tämä cippaus maksaa?

Helpommalla pääsee, kun anoo piippuluvan (se kai merkitään jollekin luvalliselle aseelle varaosaksi?). Ostaa ja esittää piipun ja sitten vasta sepällä asennuttaa. Sen jälkeen budjetista kiinni, että ottaako sepältä kotona vaihdettavaksi rakennetun vaihtopiippusysteemin, vai vaihdattaako aina sillä tarvittaessa. Oma tekeillä oleva on jälkimmäistä mallia ja 9,3-orkkispiippu joutaa pölyttymään kaappiin...
Sen verran sanon, että tiukempi cippauskäytäntö leviää etelästä pohjoisemmaksi. Vielä ei täällä ole aiheella kiusattu, mutta kai sekin jossain vaiheessa eteen tulee...

Ippe69

 • *
 • Viestejä: 648
Vs: Aliäänikiväärin rakentelua?
« Vastaus #20 : Lokakuu 21, 2022, 10:21 »
Helpommalla pääsee, kun anoo piippuluvan (se kai merkitään jollekin luvalliselle aseelle varaosaksi?)

Mulla on parin vuoden takainen lupa piekkarin piippuun. Se on kokonaan erillinen lupa eikä ole mainintaa mihin yksilöön se käy, tosin aseen malli on merkitty kun ne myydään juuri niihin tehtynä.
Käsittääkseni käytäntö on edelleen sama eli eri kaliiperin piipun saa erilliselle luvalle eikä ole sidottu tiettyyn aseeseen.

Lisäys.
Kun tuota 308 joku ehdotti, niin itse en siihen lähtisi. Omien kokemusten perusteella tuntuu kovin haastavalta saada toimivia subulatauksia. Varmaan niille optimoitu ase hieman helpottaisi mutta silti vaikeaa.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 21, 2022, 10:25 kirjoittanut Ippe69 »

metsienmies

 • *
 • Viestejä: 1.016
Vs: Aliäänikiväärin rakentelua?
« Vastaus #21 : Lokakuu 21, 2022, 10:41 »
Kyllä se on helpointa hakea vain piippulupa ja jättää ase vaihtopiippuiseksi. Itse juuri tein niin TRGn kanssa. Seppä laittaa paikalleen ja käy cippaamassa samaan hintaan. Vajaa 200€ niin tekee työkalut millä itse kotona sitten piippua vaihtaa.

Lupatiskillä kyllä skannasivat aseluvan mihin piippu tuli, mutta ei lupakorttiin tullu mitään erillismainintaa mihin aseeseen piippu tuli.

VTT

 • *
 • Viestejä: 39
Vs: Aliäänikiväärin rakentelua?
« Vastaus #22 : Lokakuu 21, 2022, 22:01 »
OK kiitoksia vastauksista!

tervemoro

 • *
 • Viestejä: 12
Vs: Aliäänikiväärin rakentelua?
« Vastaus #23 : Lokakuu 22, 2022, 19:58 »
308 ja rihlan nousu 8". Luoteina kannattaa käyttää lyijyluoteja rasva urilla. Itse olen käyttänyt ja testaillut noita valettuja lyijyluoteja 9,5-14g ja toimii ihan hyvin. Tietenkin jos haetaan äärimmäistä tarkkuutta, niin silloin kannattaa pysyä ns. kovissa latauksissa ja tehdas luodeissa. Aliäänisillä on kiva kyllä ammuskella ei paljon melu haittaa kun on pönttö nokalla.

espo

 • *
 • Viestejä: 457
Vs: Aliäänikiväärin rakentelua?
« Vastaus #24 : Joulukuu 03, 2022, 21:20 »
Jos .308-reikäisellä aikoo ampua aliäänilatauksia niin kaliiperista riippumatta raskaimmat järkevät luodit eli noin 208-230 grainiset ovat niin pitkiä että se usein mainittu 1:8 nousu ei kaikissa tapauksissa riitä vakauttamaan pitkää luotia ja luoti lähtee vielä vaappuen piipunsuusta. Eli vaimentimen lamellit saattaa saada osumaa ja samoin luoti kaatuu helposti maalissa, ja pidemmälle ammuttaessa saattaa olla jo kierossa pahvissa vaikka luoti olisi näennäisesti vakaa lähemmäs ammuttaessa, esim. 50m ja reijät nättejä, 100m ja kasat aukeaa, reijät soikeita. Siksi 1:7 tai jyrkempi rihlannousuksi aliäänisessä .308-aseessa. Jos aseella ammutaan yliäänisenä kevyempiä luoteja, ei kannata tuosta taas tiukempaa nousua ottaa. Kysyjältä jäi kertomatta aseen käyttötarkoitus, pahvinpuhkontaan lähelle .308reikä ihan OK, mutta jos halutaan jotain muuta, joku muu saattaa olla se oikea reijän koko. Ja valmiit pistoolikaliiperit, kuten se 45 ACP jota jo ehdotettu, on aika hyvä ratkaisu jos ballistisesti vaan riittävät. Mieti tarkkaan mitä haet, ja valitse sen mukaan sopivin laajasta kirjosta aliäänipatruunaksi aseesi lukonkantaan sopivista vaihtoehdoista.

Ippe69

 • *
 • Viestejä: 648
Vs: Aliäänikiväärin rakentelua?
« Vastaus #25 : Tammikuu 04, 2023, 18:40 »
Onko kellään vertailukohtaa kuinka tasaisia lähtönopeuksia näillä aliäänikäyttöön suunnitelluilla kaliipereilla saa verrattuna esim. 308 pistooliruutilatuksiin? Nehän on painekäyriltään kovin erilaiset kun jälkimmäisessä luoti on hädintuskin liikahtanut kun kaikki ruuti on palanut. Mulla ei ole kovaa dataa asiasta, mutta osumien perusteella lähtönopeusvaihtelua vaikuttaa olevan liikaa jos yrittää yli 100 metriin ampua 308:lla. Piipun pituuskin vaikuttaa, mulla se on ~40cm. Lyhyempi olisi varmaan parempi mutta juuri tämä ase on pääasiassa muuhun käyttöön.
GRT:llä simuloin 300 blk:n latauksia. Painekäyrä paljon tasaisempi mutta toisaalta paljon jäi ruutia palamatta useissa vv:n taulukon latauksissa 310mm piipulla. Onko kellään mittaustuloksia?

Rihlannoususta vielä, että itse käytän lapuan 13g subsonic luotia 10" nousulla eikä pahvissa ainakaan ole merkkejä heikosta vakautumisesta. Ja ballistiikkalaskurinkin perusteella ihan ok. 8" nousulla pitäisi 14,3g scenarikin vakautua reilusti laskurin mukaan. Todellisuudesta en tiedä.

Rihlannoususta toinenkin asia, osaako kukaan selittää miksi 1:3" nousulla luoti vaikuttaa erilailla ballistisessa geelissä kuin 1:8"? Ainakin tuolta löytyvän videon mukaan
https://faxonfirearms.com/86blk/

260

 • *
 • Viestejä: 187
Vs: Aliäänikiväärin rakentelua?
« Vastaus #26 : Tammikuu 05, 2023, 18:36 »
Liekkö muuta selitystä, kuin paljon kovempi pyörintänopeus luodilla.
<t></t>

Ippe69

 • *
 • Viestejä: 648
Vs: Aliäänikiväärin rakentelua?
« Vastaus #27 : Tammikuu 05, 2023, 19:37 »
Liekkö muuta selitystä, kuin paljon kovempi pyörintänopeus luodilla.
Joo, mutta hieman tarkemmin yritän ymmärtää että miksi pyörimisnopeus vaikuttaa tuolla tavalla?

expressload

 • *
 • Viestejä: 400
Vs: Aliäänikiväärin rakentelua?
« Vastaus #28 : Tammikuu 05, 2023, 19:57 »
Nopeushajonta korjaantuu todellisilla aliääninopeuksilla erilaisilla "konsteilla" joita tärkein lienee luotivalinta,joko lyijyluoti/ohuesti elektrolyysipinnoitettu kuula sopivan paksuisena ja painoisena rihlannousun ja esim piipun pituuden huomioiden.
Lyijykuulia käytettäessä tulee piippureikä puhastaa huolellisesti palokarstasta ynnä vaippamateriaalista ennen nimenomaista aliääniammuskelua.. ;)

Mikäli käytetään vaippaluoteja homma monimutkaistuu,tulee mukaan piipun hinkuttaminen puhtoiseksi kuin vauvan pylly,kaikesta wanhasta moskasta ja jäämästä,kuten edelläkin,mielellään ns. peltipuhtoiseksi,tämä syystä ettei matkaan saatettu heite juutu putkeen ja tule ammuttua useampaa murkulaa samaan sumaan.
Nopeushajonnan  saattaminen kohtuulliseen haarukkaan edellyttää lähtönopeuden kasvattamisen yliäänisen puolelle jolloin ei enää puhuta aliäänisistä vaan huomattavan hitaista nopeuksista verrattuna täystehoisiin laukauksiin.
Nopeuden kasvattaminen 350-450m/s haarukkaan on OMAN KOKEMUKSENI MUKAAN  tasannut piippukitkasta ja piipun pituudesta tahi erilaisista paskaisuuden asteista aiheituvia kymmenien metrien nopeusheittoja.

Kohtuullisen painoisia luoteja käytettäessä Wihtahousun N310 polttoaine on erinomaisen etevää,esim .30 kaliberisissa luodinpainojen ylittäessä 12g olen käyttänyt hitaampia pistooliruuteja n320,330,340 ja 350..lähinnä koska sattui olemaan kaapissa.
N310 ruudilla ladattu mm. 50BMG ja 585 Nyati patruunoita hyvällä menestyksellä,ainakin tarkkuuden kannalta..750gr A Max N310 pulverilla matkaan saatettuna .50 rööristä anniskeli huomattavaa tarkkuutta 300m matkalle,pidemmälle ei tullut koetettua,nopeutta tosin oli yli maagisen 320m/s,muistaakseni n.350m/s.

Sama koske pienempiäkin reikäkokoja,hajontaa pakkasi tulemaan ja tarkkuus oli vaatimatonta muutaman kymmenen metrinkin päästä ammuttuna mikäli nopeutta oli mainitun 320m hujakoilla,suuremmalla nopeudella tarkkuus koheni ja hajonta väheni.

Hitaammalla nopeudella=vähemmän hyrrävoimaa/vakautta.
Suurempi nopeus=lisää vakautta/hyrräwoimaa
Hyrrävoima pitää polkumaspyöränkin pystyssä,kun nopeus hidastuu alkaa vaappuminen ja vaappumisen seurauksena menetetään myös aiottu suunta/tarkkuus.

Varsinainen hyöty näissä hitaan nopeuden patruunoissa lienee säästynyt polttoaine ja lyhyempi takavaara-alue metsästystilanteissa...ja tietenkin sama syy joka Brioleluissakin,pienen ihmisen ilo osata.  ;D

Elokuvatuksista tutuksi kuultuja tsuptsuppaukkuja ei näilläkään saada vaan ilman vaimenninta pamahtaa vieläkin wallan wietävästi piipunsuulla,joten äänentukahduttajan käyttö on tarpeen kuitenkin...


a.d 2020
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 05, 2023, 20:53 kirjoittanut expressload »

Ippe69

 • *
 • Viestejä: 648
Vs: Aliäänikiväärin rakentelua?
« Vastaus #29 : Tammikuu 06, 2023, 23:13 »
Samantyyppisiä kokemuksia mullakin noista pistooliruutilatauksista... Eli hirveää nysväämistä jos aikoo saada edes jotenkin toimimaan. Kesällä vaikutti jo hyvältä kun kulmaminuuttia hipoi 5 laukauksen sarjat mutta nyt kun vähän viileämpää niin taas eka laukaus huomattavasti alempana kuin muut.
Mitään ylimääräisiä puhdistuksia en ala tekemään, koska panoksen pitää toimia luotettavasti muutenkin ja jos ei toimi niin en sitä käytä.
Välimallin lataukset on toiminu paljon paremmin, mutta kun se hauskuus tulee juuri äänettömyydestä. Ja nyt kun nallien hinta/saatavuus on mitä on niin ei harjoittelumielessäkään kauheasti niitä huvota latailla.

Mutta kiinnostaisi miten tuo Blackout toimii kun se on oikein suunniteltu tuohon hommaan ja se pysyy aliäänisenä "normaaleilla" latauksilla.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 06, 2023, 23:16 kirjoittanut Ippe69 »