Kirjoittaja Aihe: Mitä eroja piipuissa?  (Luettu 1323 kertaa)

Valkoselkätikka

 • *
 • Viestejä: 127
Mitä eroja piipuissa?
« : Kesäkuu 26, 2022, 00:27 »
Tekasin aiheen kunnen löytänyt haulla keskusteluja eroista. Uutta piippua haaveillu ja kun tuota suomessa olevaa tarjontaa katsoo nii tyrkyllä näyttäs olevan Peuralan piippua, waltheria ja silensiä. Mitä eroja näissä on? Peurala ja walther samaa hintaluokkaa ja silenssi jonkuverran kalliimpi. Onko se vaihtoehdoista paras? Paljonkin? Väljyys 6,5 ja lukkorunko tikka M65, jos nämä asiat jotenkin vaikuttavat tähän

Koheltaja

 • *
 • Viestejä: 3.128
Vs: Mitä eroja piipuissa?
« Vastaus #1 : Kesäkuu 26, 2022, 06:09 »
Omaan kokemukseen perustuen. Lothar Waltherilla (nappirihlattu) on hyvin käyviä piippuja moneen tarkoitukseen mutta aikoinaan laatu vaihteli käynnin osalta, sai hyvää käyntiä ja joskus sattui tulemaan huippu piippu. Rosteri piiput on yleensä käyneet paremmin kun mustat.

Yksi Peurala oli joskus 5-6 vuotta sitten ja samanlainen kun Mäkisen piiput aikoinaan. Käynniltään ihan jäätävän hyvä mutta piippu tukossa kuparista 15-20lks jälkeen ja kasat 2-3 kertaistui. Lastuamalla tehty piippu on juuri niin hyvä kun siihen käytetään aikaa ja vaivaa, toivottavasti nykyään on panostettu enemmän sisäpinnan laatuun ettei kuparoisi niin paljoa koska käynti on hyvää ja kotimainen tuote.

Shilen (nappirihlattu ja käsin läpätty) on kahden piipun perusteella varma valinta ja on myös monen huippuampujan aseessa kiinni. 223:ssa crmo piippu ja käynti todella hyvää itseladatuilla patruunoilla mutta 6000lks jälkeen on alkanut käynti huononemaan ja latauspituutta on kasvatettu joten ylimeno alkaa olla palanut vaikka lataukset on olleet maltillisia. Ilmeisen pehmeää materiaalia. Piekkarissa oli rosteripiippu ja käynti myöskin huippua.

Noista kolmesta vaihtoehdosta ottaisin Shilenin koska kokemukset on olleet hyviä myös monella muulla. Lothar olisi kakkosvalinta, hyvä peruspiippu jonka käynti riittää moneen tarkoitukseen. Peurala jää viimeiseksi kuparoinnin takia, jos on saanut kuparoinnin rauhoittumaan niin tämä nousisi ykköseksi. Vaikka yhdestä Peuralasta jäi huono maku kuparoinnin takia niin jostain syystä se kiinnostaa edelleen seuraavaksi piipuksi käyntinsä takia.
Kylätason ampuja

Long Range

 • *
 • Viestejä: 537
Vs: Mitä eroja piipuissa?
« Vastaus #2 : Kesäkuu 26, 2022, 07:04 »

Hyvä vastaus Koheltajalta.

Käyntiin vaikuttaa myös sepän tekemiset.Katsoo tulkkaamalla oikean paikan pesälle ja piipun suulle.EI TEE niin,että asiakas pyytää 660 mm pitkän piipun ja sitten sen pituinen "väkisellä" tehdään.

Jos piippua valitsee pelkän KESKIMÄÄRÄISEN käyntiodotuksen perusteella Krieger ja Bartlein ykköset.Noista 3:sta mainitsemistasi käyntiodotukset KESKIMÄÄRIN Shilenilla parhaat.
Kaikissa piipuissa on hyviä / erinomaisia mutta väitän,että tuota ei erota 99 % ampujista.En itsekkään.Kun laukaisuvastukset on luokkaa 500 g,ei ole sisärataa käytössä ja pääosin ammutaan ILMAN,että kenttä on täynnä viirejä ja kiikareilla,joissa tähtäystarkkuuden "hajonta" on samanverran kuin hyvän / erinomaisen piipun välinen käynti ero.Ja tuet on vielä mitä ovat.Ja lisäksi pelkästään luotien valmistuserien välillä on tuonkokoisia eroja.

Kun kasa-ampuja puhuu piipun käyttöiästä rosteripiipulla,he saattavat lausua,että 1000-1500 ls.He puhuvat AIVAN HUIPPUKÄYNNISTÄ.

Itselläni vanhin Shilen on vuodelta 1981 eli 41 vuotta jo ikää.Se oli alkuun 6 PPC.ssä ja sen käynnin olisi pitänyt loppua jo PPC:ssä ollessa.
Se lyhennettiin ja pesitettiin uudelleen 6 mm Beggs kaliiperiin ja antaa edelleen 7-11 mm kasoja 100 m:iin Sierran luodilla ja yxi sattuma kasakin? syntyi Raudaskosken & Laulumaan kisaluodeilla karvan yli 4 mm. (Siis 5 ls kasoja).

Mäkisen & Peuralan piipuissa on "mökötetty" kuparoinnista."Musta rauta" on RASKASTA läpätä,mutta antaa kyllä "isältä pojanpojalle" kestoiän.

Peuraloita ei itselläni ole ollut.Lukuisa määrä Mäkisiä kyllä.Muistan kun ostin Erkiltä 3 "raakkipiippua" 100 markkaa / kpl kun saimme ekat 6 PPC kalvaimet ja halusimme harjoitella pesittämistä.
Nuo KAIKKI 3 raakattua piippua antoivat Sierran 70 gr HPBT luodeilla km. 10 mm kasaa / 100 m / 5 ls.
Syitä raakkaamiseen en tullut Erkiltä kysyneeksi.

Tuon kuparoinnin poistanut brutaalisti tiukalla (jopa ylikoon) VFG.n puhdistustulpalla ja erittäin hienolla hiontatahnalla hinkkaamalla.
Ja vieläkään ei ole esim. 7 mm-08 muuttunut 308:ksi vaikka noin menetellyt-:).
Ja toivonut jopa,että hiukan siliäisi vaikkei tuo mikään läppäys olekaan.

Timppa

 

 

Westammo

 • *
 • Viestejä: 2
Vs: Mitä eroja piipuissa?
« Vastaus #3 : Kesäkuu 26, 2022, 09:32 »
Jos löytää mustan esim. Lotharin piipun hyväkäyntisenä, paljonko enemmän käyntinsä säilyttävänä laukauksia vs. rosteripiippuun olisi odotettavissa ? Oletuksena esim. .308 win ja TA-lataukset.
Lämpimäksi ampumista eivät rosteripiiput ilmeisesti siedä siinä määrin kuin mustat, oma mutu AR-15 .223 rem. kivääristä.

MOj

 • *
 • Viestejä: 623
Vs: Mitä eroja piipuissa?
« Vastaus #4 : Kesäkuu 26, 2022, 10:30 »
Komppaan Koheltajaa ja Long Rangea. Noista valitsisin läpätyn rosteri Shilenin. Homma menee täällä Suomessa pääosin vaan niin, että seppien taito ja viitseliäisyys etsiä nuo tärkeät kohdat aihioista, vaikka asiaa pyytäisikin, on vähän niin ja näin. Kaikki piiput saa ammuttua piloille somottamalla, oikein hoidettuna 308w piippu kestää tarkkana sen 8-10 000 laukausta.

HJu

 • *
 • Viestejä: 7.039
Vs: Mitä eroja piipuissa?
« Vastaus #5 : Kesäkuu 26, 2022, 10:50 »
Rostereita on erilaisia. Amerikkalaisten suosima pehmeä 416R ei tykkää pikatulesta mutta LW50 rosteripiiput ja Sakon rosteriset takopiiput ovat kovempaa tavaraa.

Sako TRG:n mustat piiput ovat kilpa-ampujilla helposti kestäneet 12000lks, jopa enemmänkin. Tulinopeus ei ole tietenkään mitään SRA-tahtia ja piippuja on myös huollettu. Latauksetkaan harvemmin on olleet mitään "kannu täysi"-latauksia.

Sanoisin näin että 308 Win-piiput kestää niin paljon ampumista että piippumateriaalin optimoinnissa kuluu hyvä vapaa-aika hukkaan. Jos tarvitsee korroosionkestoa niin rosteripiippu, muussa tapauksessa musta piippu. Voihan tuota pohtia mutta mutta se piippu menee 10000 lks finaaliin ja silloin patruunakulut ovat olleet vähintään 5000 e ja piipun hinta Sakolla vaihdattaenkin noin 1000e TRG:lle. Satasen tai kahden hintaero ei tuossa konkurssissa paljon merkkaa.
Terveisin,


HJu

Valkoselkätikka

 • *
 • Viestejä: 127
Vs: Mitä eroja piipuissa?
« Vastaus #6 : Kesäkuu 26, 2022, 12:15 »
Mitenkäs sakon TRG:n piippu sijoittuu vertaillussa noihin kolmeen aijemmin mainittuun? Tokihan senkinnsaisi istutettua lukkorunkoon sakolla. Itse en tarvi rosteria korroosionkestoon. Jos musta kestää lämpöä paremmin ja kun kerran on halvempikin niim sillä mennään

HJu

 • *
 • Viestejä: 7.039
Vs: Mitä eroja piipuissa?
« Vastaus #7 : Kesäkuu 26, 2022, 12:51 »
Massatuotantopiippujahan ne ovat. Takopiipuissa sisäreikä on sileä joten eivät pahasti kuparoi. Sakolla valmistusvolyymit on nykyään sitä luokkaa että erityisesti  valikoitua TRG-piippuaihiota ei tavallinen kuolevainen saa heiltä edes rahalla. Ja patruunapesät on Sakon spekseillä.

Ei varmasti huono ostos mutta jäänee  kasasepän asentamalle Bartleinille tarkkuudessa.
Terveisin,


HJu

Koheltaja

 • *
 • Viestejä: 3.128
Vs: Mitä eroja piipuissa?
« Vastaus #8 : Kesäkuu 26, 2022, 16:46 »
Rostereita on erilaisia. Amerikkalaisten suosima pehmeä 416R ei tykkää pikatulesta mutta LW50 rosteripiiput ja Sakon rosteriset takopiiput ovat kovempaa tavaraa.

Myös mustissa piipuissa on selkeitä eroja kovuudessa ja sitkossa. Sorvatessa LW on kovempaa ja sitkosempaa kun Shilenin piippu, samoin Sakon piiput on olleet kovia mutta helppoja lastuttavia.

Jenkkien rosteripiiput on tosiaan pehmeitä, lastuttaessa tulee mieleen automaattiteräs joka on ihan huippua työstää ja lastu katkeaa tai murenee. LW:n rosteri on selkeästi kovempaa ja pitkälastuista.

Se on kuten jo mainittiin, hyvä piippu tarvitsee hyvän pesittäjän että lopputulos on laadukas. Kyläseppä saa pilattua hyvän piipun käynnin, kun osaava seppä saa joskus loihdittua keksitason piipusta kohtalaisen hyvää käyntiä.

Joskus tulee radalla vastaan kavereita joilla on velmu ilme ja pyytää kokeilemaan kivääriään. Kerrankin testasin 6BR Normaa ja T3 kehyksessä ja voi hyvä luoja minkälaista kasaa sillä pystyi ampumaan 150m, ikinä yksikään oma ase ei ole käynyt yhtä hyvin vaikka on ollut PPC:tä ja vastaavia tarkkoja kalibereja. Oli Bartleinin piippu ja joku kasapuolen huippuseppä sen asentanut. Näitä on välillä kiva päästä kokeilemaan vaikka ne välillä vetää nöyräksi käyntinsä osalta.
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 26, 2022, 16:52 kirjoittanut Koheltaja »
Kylätason ampuja

Long Range

 • *
 • Viestejä: 537
Vs: Mitä eroja piipuissa?
« Vastaus #9 : Kesäkuu 27, 2022, 06:10 »

Taisi olla kasa-ammunta velho Mike Ratigan joka lausui: "Vain hyvä käyntiset aseet ovat mielenkiintoisia"

Noiden Ratiganin ja Boyerin kirjojen lukemisesta ei ole kenellekään haittaa,jos mitä tahansa kivääri lajia harrastaa:

www.amazon.com/Extreme-Rifle-Accuracy/dp/0979252806

www.rifleaccuracybook.com/

Vaikka en ole oppinut tuulta lukemaan hyvin ja tuskin opinkaan,mutta sen olen oppinut,että tuulenlukemista voi oppia vain erinomaisen käynnin omaavalla ase & patruuna yhdistelmällä.

Kun joskus sattuu löytämään esim. piekkariin patruunan valmistuserän jossa ei ole fliereita seassa on ihanaa kotata tuuleen,kun TIEDÄT että jos luet viirit oikein niin napa katoaa taulusta.

Ellei napa lähde niin TIEDÄT,että luit tuulen väärin.

Huonokäyntisellä ase & patruuna yhdistelmällä ei koskaan voi oppia tuulta lukemaan TARKASTI.

Timppa


expressload

 • *
 • Viestejä: 281
Vs: Mitä eroja piipuissa?
« Vastaus #10 : Kesäkuu 29, 2022, 19:43 »
Josko 22lr piipun WL ltä rosterisena ottaisin ja sen haluaisin Valmetin kehykseen ja haaveena kasapyssy taas kerran...niin kukapa se sellainen seppä ois jolle kannattaa lähetellä piipputyö tehtäväksi?
En haaveile mestaruuksista vaan hyväkäyntisen aseen uudella röörillä.

Valmetteja jokusia ampuneena sanoisin että jollei asetta ole eteisen komerossa säilytetty kumisaappaiden kanssa vuodesta toiseen,alkuperäisessäkin piipussa on potentiaalia vaikkajamihin.

Kuten jossain olen maininnut,pidän Valmetin Standardin lukkolaitetta loistavana valintana karwahattuampujalle.


BT1 A.D 2020

PeeVee

 • *
 • Viestejä: 70
Vs: Mitä eroja piipuissa?
« Vastaus #11 : Kesäkuu 29, 2022, 20:19 »
Taitaa tuo Valmetin kehys olla aika painava harkko.
Menee ehken LV:hen keplotellen. Ainakin jos piipusta tekee lyhyemmän. Tai sitten HV-ase.
Itselläkin ollut em. ase viimeisimmästä tuotannosta. Möin pois....ja rakennutin kisapyssyn eri palikoista.
Noista sepistä......foorumia lukeneena varmaan olet "heihin" törmännyt. Itselle tärkeä pointti on se, että seppä on lajin parissa itsekin.
Tosin en. henkilöt on monesti kovasti työllistetty. Tsemppiä hommaan ja tervetuloa kisailemaan.

Long Range

 • *
 • Viestejä: 537
Vs: Mitä eroja piipuissa?
« Vastaus #12 : Kesäkuu 30, 2022, 06:10 »
Expressload kirjoitti:

"Valmetteja jokusia ampuneena sanoisin että jollei asetta ole eteisen komerossa säilytetty kumisaappaiden kanssa vuodesta toiseen,alkuperäisessäkin piipussa on potentiaalia vaikkajamihin.

Kuten jossain olen maininnut,pidän Valmetin Standardin lukkolaitetta loistavana valintana karwahattuampujalle."
------------
Olen niin samaa mieltä kuin vaan jostain voi olla!!!!

*Tajusin oman Valmettini hyvän käynnin kun laitoin sen Arvi Välkkilälle "Lapua Centeriin" patruunatestiin vuonna miekka ja kilpi.
2:llakin eri Center X lotilla 2 x 10 ls kasat olivat 11,2-12,4 mm ulkolaidasta mitattuna 50 metriin.

*Vielä jos löydät jostakin Suomen Leijonan "esiasteen"  VKT 35 lukon,joka on 2.lla sulkuolalla,niin avot.

*Piipuksi kyllä suosittelisin LW:n sijalle Shilen Ratchet piippua.KESKIMÄÄRÄINEN käynti odotus Shilenilla parempi kuin LW:llä.
 
*Pesä kalvaimeksi suosittelen Calfee 0,2250 " (5,715 mm) kalvainta.Niitä hommasin Suomen sepille ja kokemukset ovat hyviä.

*Seuraavat sepät ovat paneutunueet piekkarien sielun elämään (Aakkosjärjestyksessä):

*Tomi Korpi 0400-535089

*Tapani Nousiainen 0500-175001

*Juha Söderholm 0440-242430

*PeeVee mainitsikin Valmetin lukon painosta jos aikoo LV luokkaan saada painon puristettua.Se on todellakin tehty aikana jolloin teräs oli halpaa,mutta jäykempi se on kuin minun niska ja käytös ja se on paljon sanottu...

*Valmetin laukaisukoneisto on kyllä tarkka,mutta JOS aseen paino puristetaan < LV luokan vaateen eli <4762 grammaa,niin "pinni otteella" ampuminen on jo vähän niin ja näin eli laukaisu vastus alimmillaankin hiukan liian suuri.

www.ampumaurheiluliitto.fi/wp-content/uploads/2020/02/Kasa-ammunta-s%C3%A4%C3%A4nt%C3%B6kirja-2020-netti1.pdf

*Oma Valmettini painaa NYT hiukan yli 8 kg kiikareineen kun siinä on 100 mm leveä,10 mm paksu ja vajaa 400 mm pitkä alumiini levy pultattuna etutukin alapintaan.-->Ei sovellu muuhun kuin vapaaseen luokkaan,mutta palvelee minun puuhailua,joka ei ole kilpailu touhua vaan erinäköisten patruuna asioiden kokeileminen.

Tuo paino ja kitka etu-ja takatukeen mahdollistaa myös "pinniotteen" tms.

*Huippuherkkiä laukaisu koneistoja löytyy Bix&Andy, Flavio Fare ja Jewell esimerkiksi.

*EHKÄ paras esittelyssä tuossa:

www.youtube.com/watch?v=8Bi4Je0OFPA

Timppa

Ps.Vielä yxi elävä esimerkki Valmetin kehyksen hyvyydestä.(On muuten PAS eli Pin Around Spring eli iskuri jousen ympärillä).Ko rakennetta pidetään tasaisimman iskusta toiseen antajana.Kuten Turbo-kehyskin on.

*Suomen huippuampujiin kuuluva Mikko Mattila vaihtoi Hart piippunsa Ansun kehyksestä Valmetin kehykseen ja käynti parani.« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 30, 2022, 16:38 kirjoittanut Long Range »

expressload

 • *
 • Viestejä: 281
Vs: Mitä eroja piipuissa?
« Vastaus #13 : Kesäkuu 30, 2022, 09:21 »
Kiitoksia kauhhiasti ...joku seppä joka täällä mantereella asustelee saanee piiputuksen tehtäväkseen.
Samalla mallilla tein edellisen Valmettini,muokkasin tukista omaan naamaan ja käteen sopivat,lisäpainotin takatukin,lewitin etutukin ja liimasin vielä rosterilaatan etutukin alle.
Ase oli alkuperäisellä piipulla mutta pelitti muutamalla paukulla,kuten joissakin säikeissä olen kirjoittanut,loistavasti omaan tutkimus ja koekäyttöön,valitettavasti parasta käyntiä hieman turhan kalliilla paukulla.

Aseita ostin aikoinaan kaksi,parempikäyntinen  palveli kasakiväärinä ja huonommasta tein loistavan siluettipistoolin,jolla silläkin kilisteli 100x100 peltilätkiä amet 100m.

Jos wanhuuden waroiksi tekisi uudet samanlaiset,kasapyssyn teen varmasti,lyhyestä en vielä tiedä.
Sattui löytymään kuva Valmetin pistoolasta tuliasemassa patruunakokeiden aikaan... ;D

BT1


« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 30, 2022, 09:23 kirjoittanut expressload »

expressload

 • *
 • Viestejä: 281
Vs: Mitä eroja piipuissa?
« Vastaus #14 : Kesäkuu 30, 2022, 12:52 »
WLn stainless steel rööri perinteisellä nousulla ,paksuutta 23mm ...kunhan Valmetti ensin löytyy sopivaiseen hintaan.

Sellainenkin osui silmääni..Anshutzin benchrest malli,jos olis/on varaa hankkia moinen malli..3500e

Oisko kaikki valmiina tommosiin pikkukahinoihin tai ampua vain itselleen hyvää kasaa 22lr edulliseen hintaan ilman monimutkaisia ratavalmisteluita....?

 :o
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 03, 2022, 19:08 kirjoittanut expressload »