Kirjoittaja Aihe: Silmälasien käyttö  (Luettu 2253 kertaa)

mattix

 • *
 • Viestejä: 174
Silmälasien käyttö
« : Tammikuu 10, 2022, 18:43 »
Miten ta-toimintaa ja ammuntaa touhunneet ovat asian ratkaisseet, kun näkökyky vaatii silmälaseja. Mennäänkö lasien kanssa vai piilarit käytössä? Jos lasien kanssa, niin millaiset muodoltaan?

(Isojen) silmälasien käytössä on etu, että välttämättä suojalaseille ei ole tarvetta. Toisaalta olen huomannut niiden hieman haittaavan ampumista, jos pää ei ole hyvässä asennossa kiikariin nähden. Lisäksi on toki huurtumisongelmat. Joustosangat on pakko olla, kun muuten sangat kyllä menossa rikkoontuvat esim. tarttuessaan kuulosuojaimiin.

Woodsman

 • *
 • Viestejä: 211
Vs: Silmälasien käyttö
« Vastaus #1 : Tammikuu 10, 2022, 19:37 »
Mahdollisimman isot linssit, sellaset 70-luvun pornokeisari-lookin lasit on parhaat ;)
Mulla on iän myötä tullut monitehot ja niillä ampuminen aika hornaa. Ratkasin ongelman sillä, että ostin 1-tehot keltaisilla linsseillä ampumishommiin, toiset vielä turvaversioina. Turvaversiot vaan huurtuu niin hyvin, että niiden käyttökelpoisuus on vähän niin ja näin.

Jarmando

 • *
 • Viestejä: 111
Vs: Silmälasien käyttö
« Vastaus #2 : Tammikuu 10, 2022, 22:01 »
Jostain alan lehdestä muistelen lukeneeni että radalle kannattaa teettää monitehojen sijasta kaksitehot. Halvemmat ja isompi pinta-ala kauemmas katseluun, mutta kuitenkin akkunan alalaidassa kupla lukemiseen ja muuhun tarkkaan tihrustukseen. Ja muistelisin jopa, että se portaaton osuus monitehoissa zoomaa jotenkin "väärin" ampujan kannalta..?

Alkaa olemaan täälläkin ajankohtaista niin minuakin kiinnostelee, että miten väki tätä ratkoo...

iippo777

 • *
 • Viestejä: 86
Vs: Silmälasien käyttö
« Vastaus #3 : Tammikuu 10, 2022, 22:28 »
Tuttua hommaa.
Itselläni on iänmyötä tullut ikänäkä kaveriksi ja minä en pysty ampumaan millään muilla kuin tavallisilla yksitehoilla. Nämä linssit joissa alaosaan on integroitu tämä lähinäkö on kyllä yksi pirun keksintö. Voin sanoa, että parempi olla laadukkaat yksitehot vs. Mitkä vain monitehot.

Lisäksi laadukkaalla optiikalla pystyy usein ampumaan ilman laseja vaikka muuten ei pysty toimimaan ilman laseja.

Ps. Suojalaseja (rillit hoitaa) en päähäni laita ja kuulosuojaukseen esim. Peltoreissa (ProTac Sport) on niin paksut pehmusteet ettei lasit haittaa tai kärsi.


Olly

 • Hallitus
 • *****
 • Viestejä: 34
Vs: Silmälasien käyttö
« Vastaus #4 : Tammikuu 10, 2022, 23:18 »
Itsellä olisi tämä kans ratkaistavana. Tällä hetkellä tarkka-ammunta sujuu useimmiten niin, että lukulasit +1,5 on rintataskussa tai nenällä joulupukkityyliin, jos ja kun pitää hämärässä nähdä mitä korotornissa tai lentoratataulukossa lukee.  Tuliasemassa harvoin voi ottaa aseesta etäisyyttäkään nähdäkseen millä arvoilla tällä kertaa ammutaan (saa muuten kuunnella kuulosuojaimet päässä aika tarkkaan, onko nyt sitten omassa optiikassa taktiset kliksut). Olen kyllä vitsaillut teettäväni taktisen monokkelin, minkä sanka olisi m05 ja mikä olisi paracordilla omassa custom pouchissaan taisteluvarustuksessa kiinni.

Luulen, että kokeilen kans noita kaksitehoja - siinä on tietty se vaara, että kompastuu risukossa kun näkee maan "väärin".
SRA:ssa ongelmaa taas tuottaa sisätilat, etenkin Töölön Luolan kaltainen matala tila, minkä kirkkaat sähkövalot osuvat hankalassa kulmassa vaikeuttaen Glockin alkuperäisten, surkeiden tähtäimien näkemistä entisestään. Lukulasit auttaisivat, mutta niillä en näe maalia kunnolla. Vastaus siihen olisi punapistetähäin, jolloin ei mitään laseja tarvisi, maksaa tietysti vähän. SRA:ssa kiväärin kanssa (punapiste ja 1-6 variaabeli) ei ole mitään ongelmaa.

SMä

 • *
 • Viestejä: 123
Vs: Silmälasien käyttö
« Vastaus #5 : Tammikuu 11, 2022, 06:57 »
Ihan samoja pohdiskelen tässä harrastusta aloitellessa. Ainakin kiikarillisen ilmakiväärin kanssa kapean lukulasin linssin reuna meinaa väkisin asettua puolittain tähtäinkuvaa sotkemaan, etenkin makuuasennossa. Lasit täytyy laskea nenälle, ja silloin tähtäys onnistuu hyvin, mutta suojalaiseina ne eivät ainakaan silloin toimi.

Onkos kenelläkään kokemusta näistä inserteistä, jotka asennettaiseen vaikkapa ESS ICE suojalasien sisään? https://www.atom-airsoft.fi/tuote/ess-vice-rx-insert-crossbow-ice-naro/
Ilmeisesti tuo on vain linssiteline, ja optikolla teetetään linssit.

Woodsman

 • *
 • Viestejä: 211
Vs: Silmälasien käyttö
« Vastaus #6 : Tammikuu 11, 2022, 07:44 »
Se jäi tuossa vielä mainitsematta etttä hyvä optikko osaa kyllä suositella harrastukseen sopivat linssi/sangat. Mulla ampumalaseihin otettiin vielä hionta siten, että kiikaritähtäimen käyttö olisi mahdollisimman helppoa. Eli tarkin osa laseissa on tehty linssien yläosaan. Mulla oli aiemmin hyvin tyylikkäät Oakleyn sangat suht matalilla linsseillä ja niillä ei onnistunut ampuminen paskaakaan, siitä viisastuneena otin mahdollisimman "korkeat" kehykset ampumiseen optikon ohjeiden mukaan.
Jos monitehoilla haluaa ampua, niin silloin pitää sitten ottaa ne kalleimmat mitä liikkeestä löytyy, niissä on hionta sellainen että pystyy harrastamaan edes välttävästi. Mutta ei niistä niin hyviä tule kuin 1-tehoista, ei edes rahalla. Itse olen tapellut lasien ja ampumisen kanssa lapsesta saakka (likinäkö -5,5 molemmissa ja lisäksi hajataittoa molemmissa silmissä), sitä ei voi edes uskoa kuinka hankalaa ampuminen voi olla pahimmillaan => on ostettu sylillinen kiikareita, vaihdettu aseisiin kunnon tukit että saa silmän paikan varmasti oikeaksi :D

Jarmando

 • *
 • Viestejä: 111
Vs: Silmälasien käyttö
« Vastaus #7 : Tammikuu 11, 2022, 09:42 »
Siitäpä siis jatkokysymys. Jos arjessa moniteho, niin kumpi yksiteho radalle, lukulasitko?

Edellä mainittu monokkeli oli hyvä  :D  Juuri eilen mietin korotornin lukemista ja ajattelin, että josko vain pudottaisi tähtäyssilmän linssin pois Tokmannin vitosen lukulaseista. Vaan kun tornia tihrustin yhdellä silmällä, eivät ne viivat olohuoneen hämärässä erottuneet...

mattix

 • *
 • Viestejä: 174
Vs: Silmälasien käyttö
« Vastaus #8 : Tammikuu 11, 2022, 10:57 »
Itselläni on hieman hajataittoa ja kaukonäön kanssa pientä korjausta, lähinäössä ei ole ongelmia. Toistaiseksi ei ole laserleikkausta suositeltu, kun vahvuudet niin pienet. Periaatteessa näen ajaa autoa ilman laseja, mutta kylteistä ei saa selvää kuin vasta 50-100m päässä. Tämä sama on sitten haaste niin radalla kuin metsällä. On tietysti aika tärkeää nähdä riista tai maali tarkasti muutenkin kuin kiikarin läpi, joten laseja on käytettävä. Kaukonäkölaseillani näen kyllä katsoa kiikarin läpi ja esim. lukea, mutta pientä epätarkkuutta näössä lähelle silloin on ja silmät väsyvät ajan myötä. Haulikkoammunnassa lasit eivät haittaa menoa, kiikarikiväärillä välillä tulee ammuttua ilman silmien väsymisen ja tarkemman tähtäinkuvan takia.

Pitänee joltain silmälääkäriltä kysyä, onko tähän ratkaisua.

Huurtumisen kannalta olen huomannut hyväksi, että sangat eivät ole kovin paksut eli eivät muodosta "koteloa" linsseille. Lisäksi pehmeämuoviset joustosangat olen kokenut hyväksi, koska eivät tunnu kylmiltä ja kestävät sitä, että lähtevät välillä kuulosuojaimien tai lakin mukana päästä.

LSa

 • Administrator
 • *****
 • Viestejä: 2.078
 • Edistän: 1 | +5 | 8 | 9 | 36 | 37 | 39 | 41 | 44
Vs: Silmälasien käyttö
« Vastaus #9 : Tammikuu 11, 2022, 14:19 »
Itsellä ollut vuosikausia Silhouette Icon -lasit.

Kevyet ja kestävät. On noista kaikki osat vaihtuneet jo ainakin kerran, mutta ovat useasti selvinneet tilanteista, joissa normaalit lasit olisivat olleet saman tien rikki.

https://www.silhouette.com/en/optical-eyewear/tma-the-icon/fq/6760

Emäntä toki toivoo, että malli vaihtuisi joskus, mutta kaikki muut tuntuu noihin verrattuna vaan niin kömpelöiltä.

Suojalasit pitäisi kyllä joskus teettää vahvuuksilla.
Häyhä 2022

Olly

 • Hallitus
 • *****
 • Viestejä: 34
Vs: Silmälasien käyttö
« Vastaus #10 : Tammikuu 12, 2022, 18:30 »
Yksi SRA-kaveri ampuu sellaisilla laskettelulaseilla, minkä sisällä on insertit. On kuulemma toimiva ratkaisu.

oantteri

 • *
 • Viestejä: 1
Vs: Silmälasien käyttö
« Vastaus #11 : Helmikuu 11, 2022, 10:56 »
Onkos kenelläkään kokemusta näistä inserteistä, jotka asennettaiseen vaikkapa ESS ICE suojalasien sisään? https://www.atom-airsoft.fi/tuote/ess-vice-rx-insert-crossbow-ice-naro/
Ilmeisesti tuo on vain linssiteline, ja optikolla teetetään linssit.

Meikäläisellä on ne vanhemman mallin insertit Crossbowien / NVG suojalasien kaverina.

Kyllä, nuo ovat tosiaan insertti, johin pitää teetättää itse linssi. Nisseniltä/Instrulla taisivat olla luokkaa 75€ per linssi.

SRA-tyyppisessä touhussa menevät oikein kivasti, mutta TA-optiikan kanssa toimiessa ne vaikeuttavat kyllä elämää, vieläpä eri tavalla kuin normaalit silmälasit.

Hyvän tähtäinkuvan ottaminen, varsinkin vähän erikoisemmista asennoista on minulle huomattavasti hankalampaa suojalasien ja inserttien kanssa, kuin normaalit silmälasit päässä. Molemmat vaativat pahimillaan lasien paikan korjaamista/vaihtamista, mutta sen lisäksi insertin kanssa hommassa on enemmän "hakemista".

En oikein osaa sanoa, että mikä tuon aiheuttaa. Onko sen takana tuo ylimääräinen linssi ja kehys ja niiden vaikutus, vai pelkästään suojalasit itsessään vai peräti insertin linssin pienempi koko verrattuna silmälasien linssiin. Vai peräti kaikki yhdessä. On toki myös mahdollista että ongelma on aseen perän takana.

Huonoa: Yksi linssi lisää joka voi mennä huuruun, likaiseksi jne.

Erityistä hyvää noissa on se että ne ovat huomattavasti jämäkämmät ja vähemmän hajoamisalttiit kuin normaalit silmälasit. Erityisesti jos tykkää kehyksettömistä malleista. ;)

Tarkka-ammunta touhuihin voin suositella varauksella mutta SRAssa ja Toiminnallisessa ammunnassa ovat ICEt ja insertit minulla toimineet aivan moitteetta.

TA-toimintaan ehkä teetättäisin suojalasit vahvuuksilla, vaikka niille tuleekin enemmän hintaa.

Jaakkon

 • *
 • Viestejä: 29
Vs: Silmälasien käyttö
« Vastaus #12 : Helmikuu 11, 2022, 11:12 »
Onko kellään ensikäden tietoa mahtaako turun suunnalta löytyä optikkoa joka ymmärtää ampumisesta?

aina ohi

 • *
 • Viestejä: 57
Vs: Silmälasien käyttö
« Vastaus #13 : Huhtikuu 11, 2022, 10:03 »
Minulla ei ole näkö riittänyt lähelle aikoihin. Ja kauaskin otan mielellään linsseistä apua.  Monitehot on olleet käytössä ainakin 10 vuotta.

Ammun kuitenkin kaikilla kiikaritähtäimillä silmälasien yläpuolelta tähdäten. Olen säätänyt kaikki kiikaritähtäimeni sellaiseksi, että en tarvitse silmälaseja niiden kanssa. Toki suojalaseja ei tule käytettyä ja se on tietty huono. Olen päätynyt tähän ratkaisuun jotenkin sattumalta, mutta ei tunnu olevan tarvetta muuttaa tähtäämistä. Minulla taitaa olla silmälaseissa korjauksena vain +2. Kiikareissa ei varmaan riittäisi säätövara jonnekkin vitosen paikkeille?

Jeeppe

 • *
 • Viestejä: 2
Vs: Silmälasien käyttö
« Vastaus #14 : Huhtikuu 11, 2022, 22:12 »
Silmien laserointi voin suositella. Itsellä 9v sitten lasik-laseroitiin likinäköisyys ja taittovirhe pois.

Nykyään myös kaukonäkö (eli ikänäkö)voidaan hoitaa leikkauksella.

Lähetetty minun SM-G991B laitteesta Tapatalkilla